Как функционира и кой ръководи групировката „Ислямска държава“

Недостъпна за външния свят организация, поела отговорност за атентатите в Париж, в Бейрут и срещу руския самолет, който се разби на Синайския полуостров в Египет.

Кой ръководи ИД?

ИД се оглавява от Абу Бакр ал Багдади, който през юни 2014 г. се провъзгласи за „халиф“ на завзетите територии в Сирия и Ирак. Той играе много важна роля, но отговорностите за военните операции и административните дейности са разпределени между ръководители, базирани в Ракка и Мосул – бастиони на ИД, съответно в Сирия и Ирак. За да функционира като държава, ИД създаде администрации за управление на услуги като образованието например. „Багдади изглежда е първостепенна фигура при вземането на решения, но мисля, че местните ръководства се ползват с известна автономия“, казва Айман ат Тамими, изследовател от американския мозъчен тръст „Близкоизточен форум“.

Кой дава нареждане за атаките?

Все още няма реално доказателство, че висшите лидери на ИД са наредили да се извършат атентатите от 13 ноември в Париж, макар че стратегическите решения взема Багдади. „До момента нямаме никакви доказателства, че атаките в Париж са били разпоредени от най-висшето ръководство на „Ислямска държава“, казва Тамими. „Операциите вероятно са осъществени от командири по заповед на Багдади“, подчертава на свой ред Харлин Гамбир от Института за изследване на войната. Агенти, свързани с ИД, се „опитаха да атакуват Европа на няколко пъти тази година. Просто атентатите в Париж бяха по-скоро успешно, а не толкова уникално събитие, изискващо специално разрешение от Багдади“, казва тя.

Как се вербуват хора?

ИД си служи с много добре развита пропагандна машина за производство на видеозаписи, снимки и изявления, свързани с действията им, включително брутални екзекуции, извършвани публично, която им помага да привличат нови членове. Голям брой привърженици разпространяват този материал в интернет. За операция като извършената в Париж обаче да разполагаш с агенти с връзки в Европа е ключов фактор. ИД „вероятно е предпочела да използва европейски бойци за нападенията в Париж, тъй като те поддържат връзки с радикалните и престъпните мрежи в страните си“, казва Харлин Гамбир. „Тези мрежи помагат за осигуряване на оръжието и логистиката, необходими за осъществяване на операция като атентатите в Париж“, твърди тя.

Какви са източниците на финансиране на ИД?

Според експертите те са няколко. На контролираната от нея територия в Ирак и Сирия ИД изнудва и налага данъци на местното население. Към това се добавят контрабандата на петрол и на антични предмети, както и откупите за освобождаване на заложници. Според публикувано през октомври разследване на в. „Файненшъл таймс“ само контрабандата на петрол носи на ИД приход от по 1,5 милиона долара на ден при средна цена от 45 долара на барел. Операциите извън тези територии обаче вероятно се финансират отделно, макар че биха могли да разчитат и на финансиране от организацията. ИД функционира различно от Ал Каида, подчертава Матю Левит, бивш висш служител в американското министерство на финансите, който сега работи за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. Това се дължи на факта, че групировката контролира значителна територия и така може да облага с данъци населението, да използва всевъзможни форми на изнудване и да извършва всякакви престъпни дейности, обяснява той.

Колко струват атаките?

Не много, ако сравняваме с огромните суми, похарчени за справяне с последиците от действията на групировката или за предотвратяването им. Цената зависи главно от броя на участниците в изпълнението и подготовката на нападенията. „Не става дума за огромни суми. Тези неща не са скъпи“, твърди Матю Левит. Организирането на атентатите в Париж може би е струвало по-малко от 50 000 долара, зависи от броя на участвалите лица, отбелязва той.

2 comments for “Как функционира и кой ръководи групировката „Ислямска държава“

  1. Само хора вдъхновени и управлявани от дявола и неговите демони могат да вършат такива нечестиви зли чудовищни престъпления срещу човечеството и грехове срещу Бога, дори да мамят всички и себе си, че служат на Бога е очевидно по всичките им цели,думи и дела, че всички радикални ислямисти служат на дявола и предизвикват Божия гняв и съд и отиват към вечното Божие наказание в ада с дявола на който служат. Само нечестиви безбожни хора, които са си избрали дявола, могат да продадат за пари вечната си душа, дадена от Бог за да вършат делата на дявола, които са измама, грабителство,насилие,терор, идолопоклонство, блудство, отвличане,убийства и др,престъпления и беззаконния които Бог мрази и е забранил. И е голяма грешка да бъде наричана и призната такава престъпна беззаконна терористична организация като Ал – Кайда за ислямска държава, една от многото престъпни групировки на радикалния ислям като Хамас, Хизбула, Палестинска автономия, Боко Харам и др. ръкави на октопода на управлявания от дявола терористичен откопод на престъпна мафия срещу човешките права и срещу Бог..

  2. Според мен е правилно за обозначаване на Ислямска Държава, вместо ИД, да се използва абревиатурата ДАЕШ.
    Абревиатурата ДАЕШ е арабското наименование на „Ислямска държава”: al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham. Но сред арабите ДАЕШ също може да се възприеме като обида. Според експерти в зависимост как тя се интерпретира на арабски, ДАЕШ може да означава „да стъпчеш и смажеш”, а също така „фанатик, който се опитва да наложи волята и идеите си върху другите”.
    А както виждаме – точно това правят и ислямистите.
    ДАЕШ е официална терминология в в редица страни още от 2014 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *