Президентът Плевнелиев подкрепи създаването на ислямски институт в София

photo_verybig_26566

Президентът Росен Плевнелиев подкрепи строежа на ислямски институт (ВИИ) в столицата София. Според държавния глава така ще се даде възможност за толерантност и „бягане“ от радикално изповедание у нас.

Плевнелиев бе гост на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, предаде БГНЕС. Двамата пили кафе повече от 40 минути, но не говорили за делото за радикалния ислям в Пазарджик, както и темата за референдума за нова джамия в Гоце Делчев. Междувременно заседанието в окръжния съд по делото бе отложено заради ангина на един от 13-те обвиняеми имами – Байрам Ушев.

„Не съм аз човекът, който ще преведе институциите през този път, но лично аз приветствам, добронамерен съм в тази посока и разбира се, в рамките на правилата и законите очаквам този проект да намери своята реализация“, обясни президентът. Той още заяви, че скоро отново ще посети Главното мюфтийство, за да покаже кои са конкретните стъпки, за да бъде полезна институцията в тази инициатива. Според Плевнелиев такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и за това да се бяга от радикалното изповядване, с което България ще бъде предпазена от навлизането на такива крайни течения.

„За нас това посещение е голяма чест и удоволствие да посрещнем държавния глава“, заяви в отговор Мустафа Хаджи. Той заяви, че визитата на Плевнелиев е рядък пример на добро отношение към мюсюлманите и всички български граждани. От мюфтийството обясниха пред „Труд“, че това е първата държавническа позиция в подкрепа на ислямския институт. И там споделят мнението на президента, че така ще се избяга от радикализъм.

Плевенлиев припомни, че е уважил основните религиозни общности в България, споделяйки, че се гордее, че е първият български президент, който е посетил Главното мюфтийство. Той настоя още религиозните общности у нас да имат бързи канали на комуникация, за да може да се реагира при ексцесии.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1680456

 

14 comments for “Президентът Плевнелиев подкрепи създаването на ислямски институт в София

 1. Te ти булка спасов ден!
  Докато вие се карате за ВЕБИ и ВДУ хората си строят ВИИ.
  А сега ВИИ какво ще правите?

 2. наисттина голям коледен подарък от президента за всички български христиaни

 3. Ето защо било толкова важно др.пр.Пилев да си издаде книгата до края на годината. Имал човека да изпълни петилетен план с изнасянето на компромати за приятели и роднини за да може църквата да е толкова заета с неговата личност че да не даде отпор на имамските нашественици

 4. До Yasen Vladimirov
  Компроматите,които изнася пр.Пилев(за приятели и роднини)могат да му дадът кредити за ВИИ.
  Така,че книгата му може да „види“ бял свят и чрез тях.А,защо не и преподавателско място!?…

 5. Подкрепата на Президента все още не означава нищо. Като държавен глава той е притиснат от много фактори за да постъпи по този начин. По-важното в случая е какво мисли парламента, а той се състои от 240 души. Но най-вече значение имат нашите молитви за България и работата ни сре мюсюлманите. Ако мюсюлманите се обърнат към Христос, ВИИ ще се закрие от самосебе си.

 6. Ислям ще остане водеща религиозна сила до пришествието на Христос. Вярно е, че стотици хиляди мюсюлмани ще се обърнат към Християнството, но е също така вярно че съизмеримо с това число християни ще се обърнат към Исляма. Това стряскащо ли е? Кой, защо и как – въпроси за още стотици книги, като на Ангел. Не е лошо, че този институт ще отвори врати, лошото е че няма единна представителност на евангелския протестантизъм у нас, която да кандидатства за катедра в него. Искаме да живеем в модерен свят на диалог и разбирателство – какво по добро от това да има задълвителни часове по християнско богословие в този бъдещ ВИИ, подобно и за ислямско богословие в ВЕБИ. Без тази форма на представителност мирът в тази, както и в която и да е друга сфера на обществото в бъдеща модерна и европейска България си остава само популизъм. Преди някой да стане да ме замеря с камъни нека седне за ден два да помисли върху това, което говоря.

 7. „Деян.24:1 След пет дни първосвещеникът Анания слезе с някои старейшини и с един ритор на име Тертил, които подадоха на управителя жалба против Павел.“-жалбата е пред Феликс
  „Деян.25:1 А Фест, като зае областта си, подир три дни възлезе от Кесария в Ерусалим.
  25:2 Тогава първосвещеникът и юдейските първенци му подадоха жалба против Павел,“-жалбата е пред Фест
  И още много жалби от свещенниците,които по-рано с подобно жалби търсеха съдейстивето на светската власт срещу Исус,сега отново с жалби преследваха ап.Павел дори до Рим.Търсейки съдействието на светските власти, с манипулации и хитрости,свещенниците постигнаха убийството на Исус и арестуването на Павел.Те си въобразяваха,че вършат богоугодно дело и служат Бога.Но реално те се самозаблуждаваха.
  Сега сме свидетели на същата ситуация-има подадена жалба до премиера Борисов и други светски институции от български „апостолски“ свещенници срещу епископ Еленков.Господ да ги смъмри.Скоро истината ще излезе наяве.

 8. Тук пишат юристи, богослови и деканати на веби/вбу.
  Нека коментират темата малко по адекватно вместо разни случайни речтативи и подхвърляния.
  Този казус е от изключително важно значение за свободата на религиите в България.

 9. Какъв парадокс-Бакалов и Пилев обвиняват Еленков че е доносник на ДС,а се оказа че той не е написал нито един донос.А Бакалов и Пилев,които уж не са доносници, постоянно пишат доноси срещу В. Костов,срещу В.Еленков и други.И пращат доносите си до авторитетни институции от САЩ,до премиера Борисов,до посланника на САЩ,до главният мюфтия,до ОЕЦ,и до още много други институции.И занимават тези хора с простотиите си.Жива излагация.Не знам някой да ги е взел насериозно тези смешници. Сега цяла България разбра кои са истинските доносници.

 10. Moya otgovor kum Yordan Yordanidis e sledniat: I napulno podkrepyam ideyata za hristiyanko prisustvie kato zaduljitelen predmet v Islyamski Institut poneje spored Korana musulmanite tryabva da chetat zaduljitelno osven Korana oste nyakolko dopulnitelni knigi ot koito ednata e Bibliata. Za sajalenie kato tzyalo musulmanite propustat tova i te ne znayat nisto ot sudurjanieto na Bibliata i ne znayat nisto za Isus. Tova koeto znayat za Isus ot Korana e mnogo malko kato informatzia.
  V Bibliata obache ne ni e preporuchano da chetem Korana taka che az napulno otricham ideyata v hristiyanki istitut izuchavaneto na Korana da e zaduljitelno. To moje da e izbiratelen predmet poneje nyakoi hristiyani ste sa prizvani da rabotyat glavno s musulmani i te tryabva da znayat poveche za musulmanskata vyara za da mogat da budat po uspeshni v blagovestieto si.

 11. Г-н Иван Георгиев основателно апелира за по-сериозна дискусия по отношение на Ислямския институт. Моля, поддръжниците на идеята за „християнска катедра“ в него да не ми се обидят, но такива сантименталности са неадекватни. Ислямският институт ще си бъде на ислямските представители. Ислямът е друга религия. Има си своя догматика, ритуали, практики, отговаря на друга култура. Без да бъдем враждебни към исляма, трябва да признаем, че реално не можем да бъдем сътрудници в тази инициатива.

  Откриването на такъв Ислямски институт е необходимо у нас, защото имаме значително по численост ислямско малцинство. То трябва да има своя просветна институция на такова ниво. Президентът Плевнелиев постъпва според политиката на управляващите, които показват видим толеранс към мюсюлманите у нас, парирайки глупостите, които бяха изречени от някои представители на ДПС в миналата предизборна кампания срещу ГЕРБ. Но толкова за държавната политика! Не е наша работа повече да я коментираме.

  За мен е по-интересен друг въпрос. По времето на тройната коалиция някои бивши и настоящи представители на ОЕЦ (Обединени евангелски църкви) парадираха, че ще получат статут към Министерството на образованието за ВЕБИ ЗАЕДНО С ИСЛЯМСКИЯ ИНСТИТУТ. Още тогава подобна идея ми изглеждаше много мътна. Тройната коалиция се провали и нито ВЕБИ, нито Ислямският институт получиха одобрение. През лятото същите провалили се представители на ОЕЦ съдействаха за дапочване на процедура по акредитиране на измисления „Св. Тривелий“, който трябваше да стане сурогат на ВЕБИ. Сега чуваме за придвижване на нещата около Ислямския институт. Та мен ме интересува въпросът: КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ СЪБИТИЯ И ОЕЦ? Задавам този въпрос, защото знам със сигурност, че ЕДИН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ОЕЦ се изявява като много дейна „совалка“ в ислямския свят. В началото на тази година това лице си пусна дълга-дълга брада, ходи до Ирак „да преподава“ нещо си на ислямски групи там, но тази визита бе направена почти инкогнито. Това лице се е изявявало в част от арабския свят като представител на българския евангелизъм, без да е било упълномощено нито от евангелистите в България, нито от академичния съвет на тогава действащия цялостен ВЕБИ. После то съдейства за неговото разцепление…
  Мен този въпрос ме интересува – има ли „връзка“, пряка или косвена – между този представител на ОЕЦ и официалните процедури около „Св. Тривелий“ и Ислямския институт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *