En Gedi – Мъртво море – дъното на света

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

„Мъртво море е природен феномен, наречен „дъното на света“, което всъщност е езеро. Намира се в долината на р. Йордан, между Израел и Кралство Йордания. То е най-ниската точка на планетата – 427 метра под морското равнище. Поради високото съдържание на сол, в него няма живот. Представлява затворен басейн и водите му не се оттичат. То е в десетки пъти по-солено от Средиземно море. В него човек не може да потъне, колкото и да му се иска.
Единствената река, която се влива в него е Йордан. Всяка година нивото му спада с около метър.

Поради оттеглянето на морето, няколко СПА центъра вече са останали стърчащи и самотни навътре в пустинята. Най-забележителното на морето е неговият химичен състав, побрал в себе си кажи-речи цялата Менделеева таблица. Поради този факт водата му е изключително лековита. Kонцентрацията на минерали в Мъртво море е 10 пъти по-висока, отколкото във всеки друг воден басейн. Тук има уникалната комбинация от цели 21 минерала, като 12 от тях не могат да бъдат открити в друг морски басейн по света.

Калта от Мъртво море също няма аналог на Земята. Тя съдържа голямо количество микроелементи като йод, цинк, литий, манган, кобалт, кадмий, необходими за жизнената дейност на човешкия организъм. Те оказват благоприятно действие върху кожни и ставни заболявания. Не помага единствено при зъбобол.
Над Мъртво море винаги се носи лека мъгла. Това се дължи на съдържанието на бром във водата, която се изпарява от слънцето и така се образува този природен феномен. Освен това морето отделя и асфалт, който плава на буци по повърхността му.

„Соленото море“ е дълго е около 76 и широко 18 км, като най-дълбоката точка е на 400 м. През лятото температурите там достигат 50°C. Езерото е разделено на 2 части – северна, която е и по-дълбока, и южна – по-плитка (едва 6м) и по-бързо пресъхваща, в която се намират и големи стълбове сол и асфалт, приличащи на айсберги.

Мъртво море е и мястото на Божия гняв. Някъде на морското дъно се намират древните градове Содом и Гомор. Високото съдържание на сяра и сол в него, до степен на пълна наситеност, са в резултат на апокалиптичното възмездие за греховете на тези два града.
На това място, бягайки от Божественото наказание, жената на Лот поглежда назад и се превъща в стълб от сол. Случката е описана в книгата Битие и датира от преди 4000 години.

„Цялата земя е изгорена със сяра и сол и нито се сее, нито покълват посеви, и никаква трева не пониква на нея, както при съсипването на Содом и Гомор… които Господ съсипа в гнева Си и в яростта Си.“ Битие 29:23″

2 comments for “En Gedi – Мъртво море – дъното на света

  1. Много ценна информация.Снимките също ни отвеждат на място, което, много като мен мечтаят да посетят.

  2. Господ погубва Содом и Гомор заради нечестивите им беззаконни дела, кото е търпял дълго време преди да излее гнева си и да ги соъди. И господ е бил готов да изчака с осъждението, ако имаше поне 10 праведника там, но е имало само един – Лот, когоот Бог изпрати ангели да изведат. И това е образ на сегашния нечестив безбожен свят, в който дори и хора представящи се за християни вършат на воля нечестви безбожни дела, а осъждат и отлъчват който ги изобличи за грях, вместо да се покаят, както Бог е заповядал. Защото те всъщнпост непокаяните горделиви слуги на дявола-лъжехритияни, които като вължци грабители и лукави змии- блудни лъжеучителки като Езавел и Иродиада, като Ирод и Каин погубват истинските овце и ги разпръскват. Въпросът е дали Господ ще намери истинска вяра и праведни на земята, когато дойде в славата си или дори и в църквата си нямс да намери нито един праведен като в Лаодикия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *