Румъния избра протестантски президент

20141122_EUP001_0[1]Това е исторически момент за румънския народ, който на президентските избори на 16 ноември избра първият президент-протестант. През следващите 5 години, етническият германец и лутеранин Клаус Вернер Йоханис ще е начело на Румъния. След Борис Трайковски (президент на Република Македония от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004), това е вторият президент на Балканите, който е с протестантско вероизповедание. Йоханис смени досегашния румънски президент Траян Бъсеску, като на балотажа се наложи над фаворизирания православен кандидат-президент на Румъния и настоящ премиер Виктор Понта. Национално-популисткият девиз на Понта, че само православният румънец е „добър румънец“, не му донесе желаната победа.

Това твърдение беше пресилено, а и цялото поведение на социалдемократическия кандидат беше повече от неубедително. Клаус Йоханис, който е четири последователни мандата кмет на град Сибиу, доказа не само на своите съграждани, но и на цялата страна, че не се шегува, когато говори за „Румъния на добре свършената работа“. Той до голяма степен спечели благодарение на най-високата от 14 години насам избирателна активност от 62%, като взе близо 55% от гласовете. Този резултат беше повече от изненадващ, след като на първия тур, на 02 ноември, неговият опонент г-н Понта взе 40,4% от вота като цяло, докато г-н Йоханис зае второто място с 30,4%. Левите партии, подкрепящи Виктор Понта, разчитаха на твърдия електорат и манипулираните централни медии.

Победата на Йоханис донесоха самостоятелно мислещите граждани от младото поколение, които се информират от независими източници. Изключително важна роля за успеха на Йоханис изиграха и румънците, живеещи зад граница. Близо 400 000 избиратели отидоха до дипломатическите представителства и гласуваха, като това е три пъти повече, отколкото на първия тур на изборите на 2 ноември. Според анализаторите, именно тази подкрепа е осигурила на кандидата категоричната преднина. Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия.

На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Кармен Йоханис преподава английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца. На опонентите си, които го наричат „германецът“, той казва, че семейството му живее в Румъния от 850 години. Членството му в местната лутеранска църква не е само начин да дефинира етническата си принадлежност, но и въпрос на убеждение и лична вяра.

1 comment for “Румъния избра протестантски президент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.