Румъния избра протестантски президент

20141122_EUP001_0[1]Това е исторически момент за румънския народ, който на президентските избори на 16 ноември избра първият президент-протестант. През следващите 5 години, етническият германец и лутеранин Клаус Вернер Йоханис ще е начело на Румъния. След Борис Трайковски (президент на Република Македония от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004), това е вторият президент на Балканите, който е с протестантско вероизповедание. Йоханис смени досегашния румънски президент Траян Бъсеску, като на балотажа се наложи над фаворизирания православен кандидат-президент на Румъния и настоящ премиер Виктор Понта. Национално-популисткият девиз на Понта, че само православният румънец е „добър румънец“, не му донесе желаната победа.

Това твърдение беше пресилено, а и цялото поведение на социалдемократическия кандидат беше повече от неубедително. Клаус Йоханис, който е четири последователни мандата кмет на град Сибиу, доказа не само на своите съграждани, но и на цялата страна, че не се шегува, когато говори за „Румъния на добре свършената работа“. Той до голяма степен спечели благодарение на най-високата от 14 години насам избирателна активност от 62%, като взе близо 55% от гласовете. Този резултат беше повече от изненадващ, след като на първия тур, на 02 ноември, неговият опонент г-н Понта взе 40,4% от вота като цяло, докато г-н Йоханис зае второто място с 30,4%. Левите партии, подкрепящи Виктор Понта, разчитаха на твърдия електорат и манипулираните централни медии.

Победата на Йоханис донесоха самостоятелно мислещите граждани от младото поколение, които се информират от независими източници. Изключително важна роля за успеха на Йоханис изиграха и румънците, живеещи зад граница. Близо 400 000 избиратели отидоха до дипломатическите представителства и гласуваха, като това е три пъти повече, отколкото на първия тур на изборите на 2 ноември. Според анализаторите, именно тази подкрепа е осигурила на кандидата категоричната преднина. Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия.

На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Кармен Йоханис преподава английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца. На опонентите си, които го наричат „германецът“, той казва, че семейството му живее в Румъния от 850 години. Членството му в местната лутеранска църква не е само начин да дефинира етническата си принадлежност, но и въпрос на убеждение и лична вяра.

1 comment for “Румъния избра протестантски президент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *