Йоахим Гаук – от пастор до президент на Германия

Йохаим Гаук, aнтикомунист и борец за човешки права в Източна Германия, е определен да бъде следващия президент на Германия. Той е морален авторитет, с когото всички се съобразяват, пише в портрет за пастора агенция „Ройтерс“.

Гаук, който е наричан германският Нелсън Мандела, е един от много протестантски пастори, които помагат за падането на комунистическия режим в Източна Германия и подготвят сцената за падането на Берлинската стена и обединението на двете Германии през 1990 г.

73-годишният Гаук е женен и има четири деца. Той отговаря за архивите на ЩАЗИ след обединението и печели обществено признание за изобличаването на престъпленията на тайната източногерманска полиция.

Дори и след като се пенсионира през 2000 г., Гаук продължава с хуманитарната си дейност. Най-новата му книга „Свобода – Един апел“ се появява по рафтовете на германските книжарници в понеделник.

Ангела Меркел пренебрегва кандидатурата на Гаук за президентския пост през 2010 г. въпреки подкрепата на Зелените и социалдемократите. Дори и две години по-късно обаче повече от половината германци биха искали да видят пастора като държавен глава на Федералната република.

Медиите в Германия въпреки различните си политически пристрастия подкрепят кандидатурата на Гаук. Вестник „Билд“ публикува на първа страница голяма снимка на пастора с текст „Да ние Гаук“, което е игра на думи с кампанията на президента Барак Обама „Да ние можем“.

Гаук също така е пълна противоположност на бившия президент Кристиан Вулф, регионален политик от кариерата, напуснал в петък след дълго точещ се скандал заради съмнителни политически и финансови услуги.

Без да е свързван с никоя политическа партия, Вулф изглежда като достопочтен възрастен държавник и описва възгледите си като „либерален консерватор с леви наклонности“. През 1990 г. той наистина отказва предложението на консерваторите да стане президент на Германия, а през 2010 г. е номиниран за същия пост от лявата опозиция.

Гаук винаги се е държал като независим. Роден през 1940 г. в североизточния град Рощок той разбира още на 9 години по собствените му думи че социализмът бил „несправедлива държава“. Когато е на 11 баща му е арестуван от властите и изпратен в Сибир. Младият Гаук е искал да бъде журналист, но плановете му се провалят, след като отказва да се включи в младежките комунистически организации. Вместо това той изучава теология.

През 1965 г. Гаук става протестантски пастор и използва трибуната за проповядване за човешките права. През 1989 г., малко преди разпадането на ГДР той става един от основателите на движението за граждански свободи „Нов форум“.

„Да не забравяме, че трябва да благодарим на духовници като Гаук за успеха на мирната революция в Източна Германия“, каза в неделя на пресконференцията Меркел, която самата е дъщеря на протестантски пастор от ГДР. В последния ден от съществуването на Източна Германия Гаук става председател на комисията за архивите на ЩАЗИ, която става неофициално известна като „властта на Гаук“.

Бившият пастор се погрижва огромният архив да бъде използван за изобличаване на бивши служители и сътрудници на ЩАЗИ в обществения сектор и за разбиране на миналото на държавата.

Наскоро Гаук защитава решението си да остави на работа в архивите бивши служители на ЩАЗИ, защото миналият им опит ги прави „незаменими“.

Докато стои до Меркел в неделя Гаук бърза да предупреди, че не е нито „супермен“, нито „човек без грешки“. Леко смутеният активист заяви още, че е бил закаран по спешност на пресконференцията в Берлин без дори вземе душ.

Йоахим Гаук ще бъде формално избран от специалното Федерално събрание до 18 март. Събранието се състои от всички депутати от Бундестага и същия брой делегати на местните парламенти на всички провинции. Тъй като Гаук е издигнат от управляващи и опозиция, няма съмнение, че ще бъде избран за федерален президент.

1 comment for “Йоахим Гаук – от пастор до президент на Германия

  1. Какво означава „Той е морален авторитет…“ с приятелка до себе си,при положение,че е женен…и има ли „бивш“ пастор?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *