Баба Марта и мартениците – трябва ли да празнуваме?

martenicaЕто, че баба Марта и мартениците пристигат. Какво трябва да знаем за този празник като християни и как трябва да реагирам?

Данаил Танев

Коя е Баба Марта?
Според легендата, Баба Марта се ядосала на младо момиче-овчарка, понеже то казало, че Баба Марта няма да й стори нищо лошо, тъй като и двете са жени. За да я опровергае и покаже силите си, баба Марта предизвикала мразовита виелица, и младото момиче умряло от студ.

Доста шокиращо! Оказва се, че празнуваме някаква старица, която под давление на малоценността си и манията си да се докаже, отнема живота на младо и невинно момиче. Т.е празнуваме престъпление!

Защо се слагат мартеници?
Главно 2 причини:

 1. За да умилостивим Баба Марта! Отново шокиращо!!! Това е все едно да плащаме на престъпниците/насилници да не ни закачат. Интересно, как това поведение, което виждаме на хора от миналото, се преекспонира и в модерния свят.
 2. За здраве! Не би ли трябвало един християнин да се доверява на Бог за здравето си? Все едно казваме, „нямам му много доверие на този Бог… повече разчитам на мартеницата.”

Още за мартениците
Няколко цитата от статиите, на наши медии за празника:

„Мартеницата е символ на пробуждането и култа към слънцето”

Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.”

Какво казва Библията по въпросите с „култа към слънцето” и всякакви магьоснически и окултни практики.

„Да нямаш други Богове освен мен!” (Изход 20:3)

„Да не се намира сред тебе никой чародеец, астролог, гадател или магьосник, никой баяч, запитвач на зли духове, врач или запитвач на мъртвите; защото всеки, който върши тези дела, е омразен на Господа.” (Второзаконие, глава 18, стихове 10-12)

Още от детската градина, Баба Марта е представяна, като положителна фигура. Така са ни учили от деца… Дори и да пренебрегнем християнския аспект на въпроса, това, с което е трудно да се примири човек е, че цялата държава празнува личност (дори и митична), която е проявила насилствени действия. Говорим за НЕАДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ спрямо крайно неприемливо и престъпно поведение на една личност.

Въвличането ни в ритуали, като закичване на мартеници, ни прави съучастници в окултния характер на празника, което дава възможност на тъмни сили да атакуват живота ни.

Каква е нашата позиция?
Много хора биха казали, че не влагат такива значения в този празник и мартениците. Но трябва да разберем, че корените на празника са демонични и дявола може да използва дори и невежеството (незнанието) на един човек, за да действа, чрез своите „амулети”.

Всичко това, обаче, не ни пречи да пожелаваме на хората около нас БОГ да ги дарява със здраве. Когато някой иска да ни даде мартеница е добър повод да му благодарим за жеста, но да му кажем, че ние разчитаме на Бог за нашето здраве и да му пожелаем хубави неща. Ние не изказваме пожелания за здраве, защото е Март месец, а защото обичаме хората и им желаем най-доброто!

Как да реагираме спрямо обществото?
Мотивацията, която би накарала един човек да не участва в този празник и да го види в реалната му светлина е живот с Бог. Без да разбира свръхестественото и без да познава Исус лично в живота си, човек не може да види злия корен и влияние на този празник.

Нека този празник да не ни въвлича в спорове и нападки спрямо обществото . Нека Бог ни дава мъдростта как да го използваме за да насочим хората по-скоро към Исус, отколкото към нашето несъгласие. Не толкова да показваме колко негативен е празника, а да покажем колко по-добър е Бог от една мартеница. Ако църквата се научи да бъде повече ЗА неща, отколкото ПРОТИВ неща, ще има много повече успех в обществото. Исус успяваше да постигне този баланс – да приема, да обича, да подкрепя, да бъде приятел, без да приема греха. Нека Бог ни дава мъдрост!

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Християнската вяра и Баба Марта

Да носят ли християните мартеници?

МАРТЕНИЦИТЕ: ХРИСТИЯНСТВО ИЛИ ЕЗИЧЕСТВО?!!

54 comments for “Баба Марта и мартениците – трябва ли да празнуваме?

 1. Вече пролетният април чука на вратата… Но внукът на Баба Марта, идалгото на сектантската безпросветност, рицарят на Наваловия дух все още размахва горките мартенички… HE IS BACK – бЕгайте, дечица, които сплитате мартенички като знак на българската мартенска традиция и с благотворителни цели за болни и бедни хора, и хал хабер си нямате от седемте духа, които витаят около съвременния Навал (!!!)

  Аз имам обаче едно градивно предложение: тъй като знаем адреса му, догодина ще му пратим писма с честитки и мартенички от цяла България,които са направени от деца. Той също има нужда от тях, за да разбере какво е ИСТИНСКАТА ЧИСТА ДЕТСКА ЛЮБОВ (!!!)

  Д-р Вениамин Пеев

 2. В тази връзка,желая да публикувам 2 мои стихотворения:

  Знаеш ли,ако те питам…?

  1.Знаеш ли,ако те питам и в коя страна,
  Вярват,че конците сила са магическа?
  С тази цел и ги използват! И са ревностни!
  С тях,те щели да преместват цели планини!

  2.Знаеш ли,ако те питам и в коя страна,
  този символ се принася в култ към пролетта?
  Белег е на Баба Марта и е от конци.
  Той от зло щял да ги пази и от болести.

  3.Знаеш ли ако те питам и при кой народ,
  два конеца са по-важни и от цял Господ?
  Щастие,успех и сили щели да дадат!
  А пък всички техни нужди,щели да снабдят!

  4.Знаеш ли,ако те питам и в коя страна,
  с мартеници се закичват и дърветата?
  Вместо да се зеленеят: шумни,весели,
  те,обратно,червенеят! Срамно е,нали?

  Пролетно

  1.От какво са червени дръвчетата?
  От какво ли червени са храстите?
  Тежка болест ли ги е нападнала?
  Странна мрежа ли паяк изплел е?

  2.Не от цвят, червенеят дръвчетата!
  Не от цвят, зачервени са храстите!
  Тежка болест не ги е нападнала,
  нито пък мрежа на паяк това е!

  3.Тежка болест е вътре в нас хората,
  затова странна мрежа оплела ни е!
  Болестта ни е вътре в културата
  и оплетени в мрежи са нравите!

  4.Питам Ви,за какво ни са мартеници,
  ако истински Бога познаваме?
  И защо всъщност трябва природата си
  със конците си да опошляваме?

 3. Скъпи жертви!
  С тези думи се обръща Аспарух Кънчов към съселяните си от филма „Господин за един ден“.
  Един от коментиращите споменава че не четете нищо друго освен Библията, а се опитвате да обсъждате и квалифицирате неща за които не е споменато в Библията с претенции че казвате истината.
  Истината за мартеницата е, че е послание на предците ни от хилядолетия:
  ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ЗА МНОГО ГОДИНИ!
  В това послание няма дявол, няма сатана но „божиите служители“ по инстинкт оплюват всичко което не е описано в Библията.
  Празникът навремето е бил НОВОГОДИШЕН ( първи Март ) – някой замислял ли се е, защо последните месеци в годината се пишат като седми, осми, девети и десети – значенията на имената им на латински са точно такива!
  Мартеницата е свързана със сурвачката, защото Сурва е празник на първия ден от годината.
  Сурвачката с двата чатала, при която извиването на пръчките оформя осмица, е символ на годишен период от Пролетно равноденствие до следващото такова. Сурвачката поставена хоризонтално, като се държи основата с лявата ръка, основната пръчка е символ на равноденствието, а горната пръчка от долния чатал се настъргва към средата ( върхъ на дъгата ) и топката от стърготини е символ на Лятното слънцестоене. Същото се прави и с долната пръчка на горния чатал, като топката от стърготини е символ ма Зимното слънцестоене, и кривата от остъргани бели пръчки е пътят на Слънцето през годината.
  Същата крива от бялата прежда трябва да се получи и при усукването на мартеницата, като многото криви от усукването са многото години от посланието споменато по-горе с главни букви.
  Това ЗНАНИЕ обаче се омотва от доста години и днес се продават разни шнурчета, плетеници и нанизи, които нямат нищо общо със ЗНАНИЕТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *