13 comments for “МАРТЕНИЦИТЕ: ХРИСТИЯНСТВО ИЛИ ЕЗИЧЕСТВО?!!

  1. Здравейте,
    Радваме се да ви подкрепим и да споделим:
    Време е за пробуждане и духовно просветление.
    Братя българи, нека не подкрепяме езичеството в България,kaто носим мартеници ,а да се обърнем към Бога в името на Исус Христос и да молим за прошка за всички езически ритуали и суеверия и да чакаме благословение и благодат в живота ни единствено от Живият Истинен Бог. Нека има любов между нас българите. Пише ви семейство Валентин, Ани и Рокси- всички,родени през месец март. Изпълнявахме тези езически обичаи в незнанието си, но преди 10 години приехме Исус Христос за Спасител и Неговата Истина, защото Господ kазва :” Аз Cъм Пътят , Истината и Животът …“ Йоан 14-6.Отказахме се от лъжата, заблудата и езическите обичаи. И така, очистени и, уповвайки на Господ Исус Христос, Бог ни благослови като на 1 март 2003 г. ни дaри със син-Джорди.Сега сме служители в Българсkа евангелска петдесятна църква в гр.Торревеха,Испания.Бог да ви благослови и вас с нов живот, радост и надежда. България е християнска страна. Нека и чрез делата си да бъдем християни.

  2. Ne samo martenicite sa ezichestvo ima oshte mnogo neshta koito nie Hristovoto tialo dopuskame. Naprimer boiadisvaneto na iaicata i iadeneto na kozunak v opredeleno vreme,giorgiov den i mnogo drugi podobni imenni dni.Vsiakakvi tam praznici,rojdenni dni,koledi,chestvania i mnogo drugi religiozno-ezicheski rituali , koito ne sreshtame nikude kato primer v novia zavet.Kato cialo Hristovoto tialo se e otdalechilo izkliochitelno mnogo ot Bibleiskia Purvoprimer,ne e li vreme za pokaianie i vrushtane kum Purvoiztochnika.BRATIA POSLEDNI VREMENA SA NEKA STEGNEM REDICITE I ZASTANEM VIARNO I TVURDO POD ZNAMETO NZ HRISTOVATA LIUBOV!!!

  3. Вместо да пишете безполезни драсканици, прочетете и по-важно РАЗБЕРЕТЕ значението на:
    Колосяни 2:16-23 !!
    Или предпочитате да се присъедините към тълпата фарисеи, които обвиняваха Христос за това,
    че е изцерявал в Събота….

  4. Предлагам ви да разгледаме посочения цитат, като обърнем внимание на нещо, което винаги се пропуска и се взима само стихът, в който се казва:

    „Кол“2:16. И така, никой да не ви осъжда за това, което ядете или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новолуние, или събота,

    и това се използва като доказателство, че вече съботата е отпаднала.
    Само че Павел казва нещо много съществено:

    „Кол“ 2:20. Ако сте умрели с Христос относно първоначалните учения на света, то защо, като че ли живеете в света, се подчинявате на постановления, като:

    21. “Не се докосвай”, “Не вкусвай”, “Не пипай”

    Какви са тези постановления? В Декалога ги няма. Следователно? За да може да се открие нещо подобно, трябва да се търси на друго място. Ето един пример:

    „Левит“ 15:2. Кажете на израелтяните: Ако човек има течение от тялото си, той е нечист поради течението си.
    3. Нечистотата му в течението му е тази: дали има течение от тялото му, или е спряло; то остава нечисто.
    4. Всяка постелка, на която лежи онзи, който има течението, ще бъде нечиста; и всяко нещо, на което седне, ще бъде нечисто.
    5. Също и който се допре до постелката му, трябва да изпере дрехите си и да се окъпе във вода, и ще бъде нечист до вечерта;
    6. и който седне на нещо, върху което е седял онзи, който има течението, да изпере дрехите си и да се окъпе във вода, и ще бъде нечист до вечерта.

    Може да се четат в следващите стихове подобни наредби. И така, не гласи ли това „противният му в постановленията закон“, т.е. Мойсеевият? И защо вместо да се обърне внимание на подробностите, се твърди, че Декалогът е „прикован“ на кръста?

  5. Днес сутринта мой приятел ми припомни едни Библейски стихове от пророк Исай 1:18
    „.. Я елате сега, за да разискваме, казва Господ;
    Ако греховете ви са като мораво, ще станат бели като сняг;
    Ако са румени като червено, ще станат като бяла въ̀лна..“

  6. Във връзка с написаното от „ochakvane“ .Приятелю, мисля ,че неправилно си ги тълкуваш тези стихове от Библията. Няма нищо такова като отпадането на съботата като почивен ден. Дори и Исус казва на учениците си : „Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша,но да изпълня.Защото истина ви казвам: Докле премине небето и земята, ни една йота, ни една точка от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.И тъй, който наруши една от тия най-малки заповеди, и научи така човеците, най-малък ще се нарече в небесното царство; а който ги изпълни и научи така човеците, той ще се нарече велик в небесното царство!“ (Матей 5:17-19)

  7. Интересно че точно хората които казват че не може да има демони в църквите проповядват че мартениците са проклятия на демони

  8. Всяко нещо което предпочиташ повече него а не Бог е идолопоклоничество.

  9. Вече като че ли този форум започва да губи своя облик!
    Банално стана да се коментира всяка година в началото на март дали мартеницата е окултизъм или не!?!
    И смешно и тъжно ми стана когато един“виден богослов-доктор на богословските науки“миналата година (ако не греша)даде следното обяснение:
    „ако мартеницата не е осветена от шаман или от друг свещеник значи не е грях“(цитирам по памет!)
    Какво невежество в един доктор на богословските науки!?!
    Ако той лично заври в къщи съпругата му да му изневерява дали ще я пита изневярата осветена ли е от шаман или друг свещеник!?!
    От личен опит знам,че освен,че е окултизъм мартеницата носи и съответното проклятие за този който я носи!!!
    За да бъда по-ясно разбран-не можеш да отглеждаш вълк в стадото си овце и да си мислиш,че вършиш добро!
    Жалкото е,че вместо да изявяваме на погиващите около нас хора потънали в грехове и мерзости,Христовия характер,Христовата любов и Христовата обхода ние се занимаваме да доказваме доказан окултизъм дали е грях!
    Някога замисляш ли се-къде днес погиващите в грехове и мерзости хора ще видят и разпознаят Господ Исус Христос и Неговата спасителна мисия?
    Точно в теб скъпи братко и скъпа сестро!
    Това как живееш и се обхождаш с хората около теб погиващи в греховете си не е лично твоя работа,а е повод или да се похули или да се прослави Господ Исус Христос!
    Моля да ми простите ако не е литературно издържан текста,моля да ми простите и за резкия тон
    но крайно време е да се позамисли всеки един човек дали наистина е Християнин,носещ облика,обходата и любовта на Господ Исус Христос и дали неговия живот прославя Господ Исус Христос?

  10. Не бих обърнал внимание на простотиите на г-н Господин Влаев, които изтърсва всеки път, когато се появи в интернет. Но да намесва съпругата ми с подобно просташко сравнение, което е в стила на един тираджия, който се изживява като „проповедник“, надхвърля всички морални граници.

    Иначе е прав, че „този форум започва да губи своя облик“ винаги щом в раздела на постингите се появяват подобни простотии като горните и то – на 8-ми март!
    Кой ли беше казал, че от всички човешки болести „глупостта“ е най-неизлечимата? – „Цитирам по памет“…

  11. Нямах намерение да публикувам името на този „велик“писател,който най-безотговорно твърди,че мартеницата е проклятие само ако е осветена от свещеник или шаман!?!
    Той сам изскочи като лалугер от дупката си и започна да сипи още по-необясними простотии.
    Ако искате да вярвате на неговото“богословие“то тогава преди да си купите мартеница питайте и усърдно разпитайте дали тя е осветена от свещеник или шаман.
    Със сигурност ще станете за смях на улицата!Гарантирано!
    Кога и къде в България мартеници са освещавани от свещеник?А нима ние живеем в индианско племе та да има шаман?
    И смешно и тъжно,но във всички случаи грях и мерзост!
    В нашия дом има неща които са непоколебимо и абсолютно забранени!
    Забранил съм в дома ни да се внасят мартеници!Ясно и категорично!Още по-категорично е забранено носенето им!
    Една приятелка на жена ми и изпратила две мартеници(тогава имахме две деца).
    Вместо да ги хвърли жена ми ги е сложила в гардероба.
    Двете ни деца без видима причина започнаха вечер да се събуждат и плачеха.
    Сякаш някаква невидима сила ги измъчваше.
    Ставах молих се с часове за тях(бяха деца още преди училище),Господ ги успокояваше,но почти всяка нощ се повтаряше същия сценарии.
    Чудехме се защо се получаваше това с невинните ни дечица.
    Като разбрах за своеволието на жена ми изнесох мартениците на улицата до казана за смет изгорих и какво се случи?
    Децата спряха да се будят и да плачат!
    Нали се сещате че докато има грях в стана няма да има МИРЪТ БОЖИИ!
    Днес дадох свидетелство в църквата ни което изключително много насърчи всички!
    На 15.08.2017 ми направиха спешна от тумор в корема.
    Тумора е бил около 3кг и с големината на бебе.
    Когато ме отворили успели да изхвърлят колкото улично паве.В мен останал около 2кг.тумор които засягал важни кръвоносни съдове и всички черва.
    И се оказа че е злокачествен не подлежи на абсолютно никакво лечение и ми дадоха максимум година живот.
    Доктора в Александровска болница каза че дори и да са го изчистили пак някъде щял да се появи!
    Изобщо и абсолютно неизцелим!
    Отказах абсолютно всякакви лечения и терапии-знам че на Господ може да Му се довериш но не и да му помагаш!
    Ако някой се интересува от подробности готов съм във всеки миг от денонощието да прославя моя Господ и Спасител Исус Христос.
    На 21.02.2018 по мое желание отидох на скенер в София защото доктора който ме оперира каза че само скенер може да покаже какво ми е състоянието.За сведение отказах химиотерапия и не съм вземал абсолютно никакви лекарства.
    Още лекаря който даде резултатите скочи от стола и каза-ти си здрав!
    Отидохме при доктора който ме оперира.
    Ясно каза-тумора е мъртъв и така можеш да живееш 20год.После е казал,че мога да живея и още 50год.но в емоциите аз не съм чул а само дъщеря ми.Сега съм на 68год.та още 50год.ще ми са твърде много!
    Братя и сестри не вярвайте на велики“капацитети“
    Мат24:11 и Марка 13:22.Целта на врага е да събори дори и избраните осветените и спасените Християни.
    Ще му позволите ли с една мартеница да погуби безсмъртните ви души!
    Моля да ми простите че малко съм краен но когато става въпрос за спасение на безсмъртни души мога да стана и още по-краен.
    Аз лично вече имам абсолютно доверие единствено и само на Господ Исус Христос и Библията!
    Когато всички мои близки се шашнаха от поставената ми диагноза спокойно им казах!!!
    Това казаха лекарите които положиха всички сили да ми помогнат!!!
    Е нека сега да се молим и да видим какво Господ Исус Христос ще реши и каже по моя въпрос!
    И наистина решението на Господ беше да живея за негова слава!!!
    За което съм му безкрайно благодарен и ще Го хваля вечно!!!

  12. Много от мои колеги и познати когато ги поканя да дойдат на църква отказват, защото църквата и религията ми забранявала цигари, алкохол, сексуални контакти извън семейството и…
    Ясно им казвам-мен вярата в Бога и църквата нищо не ми забраняват!
    След като съм посветил живота си на Господ Исус Христос и след като съм разбрал кое води към осъждение и кое води към спасение и живот вечен с Господ Исус Христос вече аз сам в Светлината на Библията решавам кое да приема и кое да отхвърля като скверно и грешно.
    Всеки сам за себе си може да реши дали да се накичи с окултна мартеница или не!
    Само че има една малка подробност, когато дойде в живота ти болест или страдание помисли дали Господ Исус Христос ще чуе молитвите ти!
    Да ти имаш собствена и свободна воля,но Господ Исус Христос също има своя свята и непогрешима Воля!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *