ВЛАДИЦИТЕ: Свалете от ръката червения езически конец

Родни владици скочиха срещу традицията българските християни да си връзват червен конец на ръката против уроки и са поискали Светият синод да осъди тази езическа традиция, научи вестник „Всеки ден“. Лобито около най-консервативните митрополити в църквата настоявало Синодът незабавно да излезе със специално изявление по този въпрос, така както традиционно преди всеки гей парад в София заклеймява проявата.

Източници на „Всеки ден“ твърдят, че някои владици се активизирали преди есенната сесия на Синода и искали темата за суеверията, за езическите практики и за врачките и баячките да бъде разгледана на специално заседание. Част от митрополитите настоявали до края на годината да се изработи специално становище на Българската православна църква, в което да се обясни на православните българи, че носенето на червен конец, както и на всякакви други амулети извън християнската символика, не е правилно и не се вписва в религиозните традиции.
По-модерните отци си давали сметка, че открай време българският народ съчетава православието със суеверието и с различни езически практики и че ако църквата официално анатемоса носенето на червен конец на ръката срещу уроки, това може да има обратен ефект и да отблъсне хората от църквата. По българските земи открай време е разпространено поверието, че червен конец се връзва за здраве и против зли очи. При жените конецът трябвало да се постави на лявата ръка, а при мъжете – на дясната.

Други поверия обаче гласят, че червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето. Последователите на религиозното учение Кабала носят червен конец на китката си, предпазващ от „злото око“. Според Кабала червената нишка е мощен енергиен канал, който има способността да влияе върху съдбата и поведението на човека. Той помага на хората да успеят в начинанията си.

Връзването на червен конец против уроки е пълна глупост, отсичат попове и добавят, че ако искаме да сме здрави и да се помолим на Божията благодат, по-добре е да запалим свещ и да се помолим пред иконите на Исус Христос, на Света Богородица или на някой светия. Владиците тотално отричат и поставянето на червен конец или примерно на мартеница върху иконите, тъй като според тях това било кощунство и обида за религията. Ние, християните, трябва да се уповаваме на Всемогъщия Бог, а не на червения конец, казват владици.

Според тях също толкова глупаво като носенето на конец със синьо мънисто против уроки било и чукането на дърво и други подобни суеверия. Част от духовниците обаче не отричат съвсем носенето на червен конец не само защото е част от народната традиция на българите, срещу която църквата не било редно да скача. Червеният цвят е силно застъпен в християнската символика. Червеното великденско яйце е символ на Възкресението на Христос. На иконите Христос и светците са изобразявани с червена мантия. Най-тържествените наметала на православните патриарси, както и на папата, също са червени. У нас редица политици и светски личности носят червен конец против уроки като Бойко Борисов, Сергей Станишев, Аня Пенчева, Калин Врачански, Луиза Григорова.

3 comments for “ВЛАДИЦИТЕ: Свалете от ръката червения езически конец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.