ОЕЦ поиска президентско вето за ЗПУО

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Копие: КОМИСИЯТА ПО ОБРАЗОВАНИЕТО, НАУКАТА И ВЪПРОСИТЕ НА ДЕЦАТА, МЛАДЕЖТА И СПОРТА
Г-Н ОГНЯН ЯНАКИЕВ

Копие: ДИРЕКТОРА НА ДИРЕКЦИЯТА ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА КЪМ МС
Г-Н ЕМИЛ ВЕЛИНОВ

Копие: БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
Изх. № 15/18.02.2013 г.

Уважаеми г-н Президент,

Ние, евангелските църкви и неправителствените организации, членуващи в Обединените евангелски църкви в България (ОЕЦ), се присъединяваме към гражданското недоволство от някои от приетите от Народното събрание текстове в Закона за предучилищното и училищното образование.

Като християни винаги ще отстояваме правата на традиционното семейство. Ето защо апелираме законовите и нормативните актове на страната да гарантират правото на родителите да вземат решенията относно възпитанието на децата си и да могат да участват в образователния им процес, а не тези функции да се изземват от държавата.

Ние сме за запазване правото на избор на родителите относно формата на образование, като 4-годишната начална възраст за започване на образователния процес да не е задължителна, а избираема.

Друг, според нас, основен пропуск на закона е, че той не предвижда форми на алтернативно образование, например домашното образование.

Господин Президент, очакваме да наложите вето на Закона за предучилищното и училищното образование, който да бъде върнат в НС, и се надяваме народните представители да се съобразят с множеството аргументи на експертни, граждански и религиозни групи в страната.

С уважение,
П-р Николай Неделчев
председател на УС на ОЕЦ

ПО ТЕМАТА:

[x] Придружително писмо – Берлинска декларация

[x] В Русия е приет нов закон за задължително религиозно образование

[x] Протестантската общност поиска вето от президента във връзка с задължителната предучилищна за 4 годишните

[x] Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

4 comments for “ОЕЦ поиска президентско вето за ЗПУО

 1. Към п-р Неделчев и останалите в ОЕЦ искам да забележа – един от все още уважаваните вестници в страната, „Капитал“ отбелязва, че стачки и демонстрации са нещото, което това правителство никак не обича. Под натиск на подобно недоволство е готово на всякакви отстъпки. Така че, моето пожелание към всички ни е, да организираме протести и митинги по темата срещу приемането или за президентско вето, за отмяна или няма значение как ще бъде наречено искането на закона ЗПУО. Въпросът е такъв закон да не съществува у нас или да бъде основно преработен в наш, родителски и семеен интерес.

 2. ОЕЦ (Обединени Евангелски Църкви) НАЙ-СЕТНЕ СЕ ВСЛУША В ГЛАСА НА НАРОДА БОЖИ!
  Вече мога да кажа със сигурност, че ОЕЦ е преминал от зимен сън към ПРАВОМЕРНИ ДЕЙСТВИЯ!

  Трябва да благодарим на администраторите на Пастир.орг за СЪДЕЙСТВИЕТО със СМЕЛИ И ОТКРИТИ СТАТИИ И КОМЕНТАРИ както по проблема за НЕПРИЕМЛИВОТО от философска, законова и психологическа гледна точка НАЛАГАНЕ на твърде ранно предучилищно обучение от страна на държавата, така и за СМЕЛИЯ АПЕЛ към п-р Н. Неделчев да се ангажира с ОФИЦИАЛНО ВЪЗРАЖЕНИЕ.

  Пастир.орг и този път показа АВАНГАРДНАТА СИ РОЛЯ в инициативи, които касаят интересите на БЪЛГАРСКИЯ ЕВАНГЕЛИЗЪМ.

  Д-р Вениамин Пеев

 3. Приятно ми е да науча, че ОЕЦ взе активна позиция по отношение на този безобразен закон, а п-р Николай Неделчев – за смелостта!

 4. Тази декларация на ОЕЦ заслужава подкрепа от всички евангелски християни, заради недвусмислената позиция в защита на християнското семейство и свободата на образованието (домашното образование). „Свобода за всеки“ ще изрази официално задоволството си от горното становище на ОЕЦ. С него ОЕЦ се присъединява към нашата неотклонно следвана до момента позиция за устояване на християнските ценности по отношението на семейството и правото на свободен избор на образование от родителите.
  Адв. Д-р Виктор Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *