Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаеми,

С настоящата декларация Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) потвърждават своята ангажираност и активно участие с позиции и становища във връзка със Закона за предучилищното и училищното образование. През 2012 година бяха проведени редица срещи с политици, парламентаристи, участници в специализирани комисии и общественици, пред които беше изразена позицията ни. Ние сме за запазване правото на избор на родители относно формата на образование, а 4-годишната начална възраст за започване на образователния процес да не е задължителна, а избираема.

Нашата позиция е родителите да вземат решенията относно възпитанието на децата си и да могат да участват в образователния им процес, а не тези функции да се изземват от държавата.

Не са малко и сигналите на специалистите, които предупреждават, че например за децата с увреждания подобно драстично понижаване на възрастта за ангажиране с образователна дейност може да доведе до по-големи усложнения.

За съжаление някои от текстовете на закона бяха гласувани от Народното събрание с неприемливи за нас формулировки. Очакваме в гласуването на следващите текстове в закона да се намерят решения.

Цялостният подход на ОЕЦ по тази проблематика е проактивен и систематичен. Макар невинаги да сме организирали публични изяви или шумно да сме оповестявали декларации, целенасочената ни работа по предложения по текстове от закона не е спряла. Редица специалисти в различни области, членове на евангелските църкви, участници в ОЕЦ и симпатизанти активно работят и защитават интересите и убежденията на огромната част протестантски вярващи.

ОЕЦ работят и няма да спрат да работят по редица други обществени проблеми, като изразяваме своята увереност, че ще продължим да обединяваме молитвената подкрепа и да координираме експертната помощ на християните от евангелските църкви.

С уважение
д-р Николай Неделчев
Председател на УС на Обединени евангелски църкви

ПО ТЕМАТА:

[x] Придружително писмо – Берлинска декларация

[x] В Русия е приет нов закон за задължително религиозно образование

[x] Протестантската общност поиска вето от президента във връзка с задължителната предучилищна за 4 годишните

[x] Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

30 comments for “Декларация на ОЕЦ относно Закона за предучилищното и училищното образование

  1. Браво. Закона приет, последван от Декларация. На това се казва „След дъжд – качулка“.
    Знам, че коментара ми ще е изтрит:)))

  2. Ето, на това аз му казвам: Светкавична реакция!!! Браво на ОЕЦ! Да бяха почакали да пишат следващата година, а те как само са се разбързали!

  3. Петков май се е трансформирал в д-р Василев и с голямата си любов и тук манипулира модератори

  4. Д-р Василев и Hope, нека бъдем по-снизходителни към Председателя на ОЕЦ (Обединени Евангелски Църкви) п-р Н. Неделчев, който „от кумова срама“ след продължителна критика в сайта на Пастир.орг „загря“ за какво иде реч в Закона за задължителното ранно обучение на 4-годишните у нас!…

    Ами че той е толкова зает човек – обикаля света (и най-паче – арабските страни, където „образова“ мюсюлманите на християнство“)! Пие си кафето с имами и шефове на ислямски медресета – няма време за българските християнчета и родната образователна система!…

  5. a kъде e декларацията на ОБЦ или те са съгласни със закона

  6. Тази декларация се разпространява и във Фейсбук като голямо постижение на ОЕЦ, а всъщност тя е един АНАХРОНИЗЪМ!

  7. ОЕЦ=ОХБ(Организиран Хаос и Безхаберие)!Бог да пази искренните вярващи!

  8. Нямах намерение да коментирам, но няма как да не обърна внимание на Ivan. Явно липсвам на някои хора и се чудят как да ме вкарат в дебатите. Ivan, за твое успокоение, не съм се „трансформирал“ в никой, не знам кой е д-р Василев. Чудя се, обаче, пред вид обстоятелството, че не съм те срещал досега, ти чия трансформация си? Или си поредният анонимник, влязъл тук за да хвърля клевети по другите. Безкрайно ми е любопитно дали ще имаш смелостта да се представиш, или ще се криеш зад изписан на латиница ник-нейм?

  9. П-р Петков по-вероятно е д-р Василев нарочно да ви имитира с коментара към модераторите за да ви урони престижа. Замисляли ли сте се за това? Все пак и него за първи път го виждаме тук. А вие сте публична фигура и не може да го изключвате като версия. Виждам че защитника на свободата Максим Максимов се включи в друга тема. Надявам се да се включи и тук заедно с колегите си Собаджиев, Авджиев и Петър Пеев. Все пак това е важната дискусия и след като и ОЕЦ и даде зелен светофар е нужно активизиране по църквите.

  10. Г-н Георгиев, според мен д-р Василев е изразил мнението си, т.е. написал е това, което мисли, за което има пълно право така, както всички останали във форума. И през ум не ми е минавало, че ме „имитира“ или да извършва каквато и да е конспирация. Сигурно сега чете коментарите и се смее от сърце на абсурдните твърдения и изводи, до които някои хора са стигнали позовавайки се на едно негово единствено изречение.
    По-интересен, обаче, в случая си ти самия. Бях останал с впечатление, че си сериозен човек, пред вид факта, че редовно правиш забележки относно неадекватността на някои коментари и изискваш стриктно придържане към поставените теми. И така трябва да бъде – в противен случай ще се самозабравим. Но сега пристъпваш тези си принципи и влизаш в тон на хора, които вместо да напишат нещо добро и изграждащо се чудят как да се закачат с с другите. Препоръчвам ти да си влезеш в ролята и да бъдеш възпиращ фактор на спамиращите коментатори, както винаги си бил.
    А за моя престиж не се притеснявай. Вече написах на едно друго място пред кого ме интересува рейтинга да ми е висок, няма сега да се повтарям, освен ако ти е къса паметта.
    И извинявай за това, че сега ти давам повод да ми правиш забележки, защото сега пиша спамиращ коментар, който няма общо с темата, но обърни внимание, че правя това защото някой ме провокира да го направя, а не защото искам.

  11. Абсолютно сте прав п-р Петков, въпреки че съвсем не e ясно когато пишете като Ангел и кога като превъплътен в някой друг. Нарочно предизвиквам хората които плямпат по всяка тема да се изразяват задълбочено и все пак да казват нещо. Нали това е гласност и самоуправление? А на анонимки и еднодневки като д-р Василев няма какво да се обръща внимание. По-скоро нека Тони Еленков пусне писмото което обеща във връзка с ОЕЦ!

  12. Г-н Георгиев, гарантирам ти, че в момента всички коментари, написани от мен, са от името „Ангел Петков“. Имаше само един момент, в който пуснах три коментара с друго име, което след като се разкрих беше коригирано. Ако, обаче, има нещо, което трябва да смути, то е съвсем друго. И това е, че не е ясно дали това, което се чете под моето име е публикувано тук от мен, или някой друг е проявил инициативност. Също така, не е ясно дали написаното от мен е точно такова, каквото съм го написал или има променена някоя думичка или премахнато някое изречение, което чувствително променя смисъла и контекста на това, което искам в действителност да кажа. А това според мен наистина е сериозен проблем. Трябва да призная, че скоро това не се е случвало, но имаше период, когато редовно това се правеше. А, съгласи се, че и на теб няма да ти бъде приятно да разбереш, че си писал нещо което попада на друго място без ти да знаеш за това, а когато дадеш отговор да бъде променен и другите да останат с грешни убеждения.
    Разбрах, че има начин да се разбере кога някой пише от друго име, разбрах също, че модераторите нанасят корекции когато разберат това. Така че, бъди спокоен, няма как да се „превъплащавам“ на друг без да усетиш, а и аз нямам намерение да го правя.
    И, понеже стана дума за това, отново повтарям, че този, който е писал под името „п-р Петков“ не съм аз и си нямам на идея кой е. Надявам се модераторите да го потвърдят за да престанат всякакви спекулации.

  13. Прав сте г-н Петков, смях се на това „конспиративно“ мислене:)))

  14. Г-н Петков, п-р Петков пише не от Италия а от Канада колко много български църкви имало там. По-късно бе разобличен заедно неапостола Емил Недков от Бъфало и нестаналия пастор Христо Христов. А в следващата тема се видя че другия Иван който ви зарибява и дразни е добре познатия Иван Димитров–Ванги от Бургас. Насочете обясненията си към Ванги или неговия близък Максим Максимов, който ce оказа псевдоним на друг добре позната скандалeн герой.

    Г-н Георгиев какво писмо е трябвало да пусне г-н Еленков относно ОЕЦ? Досега не е имало случай в който да не публикува това което е обещал.

    Към г-н Ивайло Янев имам въпрос относно последните публикации където споменава и някои мои мнения без да изясни връзката със ситуяцията в ОЕЦ.

  15. Д-р Василев вие това ли успяхте да допринесете за дискусията?

  16. Драги Агентурко,
    Бързам да ти пиша. Но как да захвана? Ще почна направо с баба ОЕЦана. Ех, да знаеш само колко е припряна! Но аз се не стреснах. Прислужник й станах. Чух край мен да казват: „Горкото момченце! Има да си пати. То не знай, че баба честичко налага!“ Но и те не знаят, че мен Преломанчо ме дигат и слагат. Не знам по-нататък що има да става. Но моята баба страх ми не внушава. Тя лесно се сърди. Ала пък и лесно гневът й минава. Кресливичка пада, но не се преструва. А мен, Агентурко, това много струва. Що трябва да правя всякога ще зная. Тя самичка вчера си каза каква е.
    – Преломане – рече, – ти трябва да знаеш, че аз съм припряна.
    – Нищо, бабо, нищо. Затуй пък аз нося сърчице засмяно.
    – После, Преломане, моята ръчичка възтежичка пада. Та ако те нявга така поналожа…
    – Нищо, бабо, нищо. То без туй не може.
    Добре се разбрахме. После мойта баба две папки донесе и така ми рече:
    – Хей там на мегдана, оттук недалече, за дела ще идеш. Архива ще видиш. Тъй е обичаят. По дела да тръгне от сега до края.
    – Зная, бабо, зная.
    И аз се завтекох с шарените папки. Тичах да се върна. Та бърз и послушен баба да ме помни. Ала нали има глава да си пати. Без да ме съгледа, колелото блъсна в менe съседа Игнати. Той литна, горкият, нагоре с нозете. Ала и аз скъсах папките, и двете. Но стисках им здраво връзките в ръцете. Ни жив, нито мъртъв, при баба се върнах. Скъсаните връзки отдалеч тя зърна. Ех, че като викна баба ОЕЦана!
    – А бре, Преломане! С това ли захвана? Жив не ще останеш, ако те подхвана!
    Но аз й разказах как белята стана. И лесно й мина.
    – Кой, Игнати ли? – рече. – Зная го аз него! Той три пъти вече как тая година и мене събаря. Не можа ли барем там да се пребие!
    – Ох, стига му, бабо! Сега на чешмата раните си мие.
    – Така му се пада. Вчера щял да взима нашата си сграда. Но той още днеска папките ще купи. А ти тичай! Със бялото книжленце иди до архива. С него и да паднеш, няма да се скъса!
    В бялото книжленце вписах досиета. Всичко се заглади. И аз не опитах как лекичко милва на моята баба тежката ръчица. Чакай второ писмо, драги Агентурко. Поздрав най-сърдечен!

    Твой приятел вечен:
    Весел Преломанчо

  17. Разсмя ни от сърце народния гений. В тази книжка за деца има още приказки. Дай Боже да чуем скоро и тях!

  18. На 19 февруари в 14 ч. група представители на организациите, протестиращи срещу въвеждането на задължително държавно образование за всички деца от годината, в която навършват 4 год., ще представи аргументите си в подкрепа на искане за вето пред Президента. Намерението за искане на вето беше заявено още през декември 2012 на съвместна пресконференция от БПЦ, Асоциацията на родителските кооперативи, Националната асоциация на ресурсните учители, НС Единство, Асоциация Общество и ценности и Национална мрежа на родителите – до момента искането е подкрепено от над 50 организации.

    Приканваме ви да разпространявате документа, както и да изразите подкрепата си за искането за вето с присъствие пред Президентството от 14 до 15 ч на 19 февруари. Това не е протест, а мирна демонстрация в подкрепа на една гражданска позиция, за която търсим подкрепа при Президента.

    Ето списък на организациите и аргументираното искане:
    http://nmr.bg/veto-tx/

  19. Декларация на ОЕЦ относно НЛФ
    Публикувана: 14.02.2013

    Д Е К Л А Р А Ц И Я
    Уважаеми,
    C настоящето писмо Управителният съвет на Обединени евангелски църкви в България (УС на ОЕЦ) официално заявява, че Националният лидерски форум (НЛФ) е организация, която е отделна и независима от ОЕЦ и от принадлежащите към ОЕЦ евангелски деноминации и организации. Изявленията, направени от НЛФ, не изразяват непременно становищата, мненията и позициите на членуващите в ОЕЦ. Официалните изявления или становища по ключови въпроси, изискващи ясна и проактивна позиция от името на ОЕЦ, са изрично оповестявани със съответните декларации от УС след постигнато единодушие по тях между членуващите в ОЕЦ. С поздрав и пожелание за Божиите благословения и мир,
    п-р Николай Неделчев
    председател на УС на ОЕЦ

  20. Кога ще станем като ранната църква да отлъчваме еретиците и да ги заклеймяваме, а не такива лигави политически коректни формулировки от сорта на : “ Изявленията, направени от НЛФ, не изразяват непременно становищата, мненията и позициите на членуващите в ОЕЦ.“ – кажете си направо както си го мислим всички, че харизматичното движение на вярата (просперити госпъл) е еретична секта и не е евангелко-петдесятна деноминация и това е истината.

  21. МНОГО КЪСНО, КОГАТО ЦЯЛОТО ТЯЛО Е ЗАРАЗЕНО СЪС СПИН-СИНДРОМ НА ПРИДОБИТА ИСУСОВА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

  22. Призивът на г-н Владимир Николов трябва да бъде чут и възприет от всички Ръководства на Евангелските деноминации в България! Списъкът на фондации, сдружения и т. н., които са изразили своето становище против задължителното ранно обучение на децата сл. 4-годишна възраст, е ВНУШИТЕЛЕН, но ЛИПСВАТ ЕВАНГЕЛСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА.

    ОЕЦ (Обединени Евангелски Църкви) в лицето на своя председател п-р Николай Неделчев СЕ ПОРАЗМЪРДА и СЕ ПОРАЗСЪНИ, но все още неговите официални изявления ми приличат САМО НА ПРОЗЯВКА… Липсват конкретни и категорични действия!

    Г-да от ОЕЦ! Включете се в горния списък, посочен ни от г-н Николов, защото там има солидни религиозни организации. Ако искате да бъдете НАШИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, изразете нашите гласове ОФИЦИАЛНО срещу този безумен ТОТАЛИТАРЕН ЗАКОН! Свършете си най-после работата на „избраници“ на евангелистите в България, които сме няколко десетки хиляди! Организирайте и подписка – ние ще се включим в това. Стига сте се крили под бюрата си!

    д-р Вениамин Пеев

  23. Тази т.нар ДЕКЛАРАЦИЯ на ОЕЦ, която по неясни за простосмъртните причини все още не е публикуван на сайта Пастир.орг, зачерква трима от кординациония съвет на НЛО Ангел Илиев Пилев, пастор ХЦ „Сион” София – редовен член на ОЕЦ и Васил Петров Петров Епископ Българска Божия Църква -гр. Габрово – редовен член на ОЕЦ и Димитър Боюклиев, пастор Българска Християнска Църква Лондон

  24. Доста плаха, двусмислена, а не и на последно място закъсняла позиция от страна на ОЕЦ – бих казал.

  25. Драги Агентурко,
    Пак писмо ти пиша – ти да се посмееш, аз да се разтуша. Баба ОЕЦана чуден Ангел има, дебел като нея. Аз и той сме двама приятели верни. Кога ме натупат, при него отивам, нему се оплаквам. Той ми грухти кротко и ме утешава. Преди две недели разбрах, че ще готвят за Коледа Ангел. Домъчня ми много. Цяла нощ не мигнах. За Ангел все мислех. Как да му помогна? Как да го разтуша? Най-сетне намислих. Аз бях чувал често от съседа Кривчо, че неволя тежка с вино се забравя. На сутринта рано грабнах от долапа едно шише вино и право при Ангел. Излях му го бързо в малкото корито и така му рекох:
    – Неведнъж ти, Ангел, си ме утешавал. Сега мой ред иде. Лоши дни те чакат. Сръбни, утеши се. Навън излез после, та поразходи се. Мене ако питаш, не се връщай вече. Забегни далече – някъде в чужбина!
    Послуша ме Ангел. Хубавичко сръбна. В коритото капка винце не остави. Но затуй пък толкоз славно се прослави! Мирен в друго време, сега Ангел рипна, стобора прескочи и хукна навънка. Де се взе насреща чичо д-р Пеев! Ангел го събори и той падна възнак, с краката нагоре. Но Ангел не спря се. Де скача – не види. Баба ОЕЦана насреща му иде. Той я блъсна силно и тя се търкулна от тесния път встрани се хързулна…
    Но пастира Пешо той най-много смая. Към Перник вървеше. След кръглата маса позамислен беше, а му се ядеше че две не видеше. А пък и валеше, съвестта гризеше а и май попийнал отзарана беше. Отпред нещо скочи. Дорде се усети, Ангел му се мушна право под нозете. На гръб го задигна и хукна със него насочил зурла-мерник направо към Перник…
    Дълго Ангел тича. Много пакост стори. Сионци се сбраха, едвам го прибраха, та го съветваха и убеждаваха. Но след туй настана за мене пердаха. Чичо д-р Пеев с дебела тояга като ме подхвана, като заналага по дебела глава, мислех че отивам от слава във слава… Видях аз без време по пладне звездите мина доста време едвам посвестих се. И тъй, Агентурко Ангел се прослави, книга ще издава, правда ще раздава пък аз си изпатих и си заминавам. Поздрав най-сърдечен!
    Твой приятел вечен: Весел Преломанчо

    ПС Баба ОЕЦана декларатор стана и разграничава мен и още двама. Та ми се налага и дима да ме няма. А уж бяхме триста, останахме трима…Не знам как ще я карат в тая люта зима?

  26. Драги Булгар Лютер, тъй като разбирам и от майтап, и от добра сатира, Ви благодаря за това, че ме включвате като персонаж в сполучливите Ви шаржове. Вие имате талант, признавам!

    А, че ТОЯГАТА трябва да бъде ДЕБЕЛА И ТЕЖКА, такава трябва да бъде! Е, и от ОЕЦ вдигнаха най-сетне една тояжка срещу Агентурко Пилев и Апостолчо Бакалов, та те се поразсърдиха като Баба Марта на 1-ви март. Ама „сръднята“ им е като мартенски сняг – няма кой да го забележи!…

    Дерзайте, драги Булгар Лютер! Крайно време е да се научим да ценим хумора и сатирата в българския Евангелизъм, който е свикнал само на панегирици. И най-важното – трябва да се научим да се смеем и на самите себе си! Това е здравословно!

  27. Е какво толкова е станало ОЕЦ просто нашляпа дупето на едно непослушно момченце. Сега и от Сион ще свият сармите и ще подвие опашка.

  28. Повечето евангелски представители в България сме чели „Отвореното писмо“ на разочарованите бивши другари на самозванеца Георги Бакалов. И му се доверяваме, защото е писано „от първа ръка“.

    Освен това най-сетне ОЕЦ се разграничи с официален документ от религиозния култ на Бакалов, който нито по същество, нито по структура и методи на ръководство и служение принадлежи към традиционния български Евангелизъм.

    В официалните изследвания по религиозните въпроси, формации и пр. в България религиозният култ на Бакалов е поставен в непротестантските групи (от гледна точка на реформаторското богословие).

    Следователно няма абсолютно никакво значение как подскача, напада другите и се пъне срещу обективната истина по блоговете г-н Бакалов, факт е, че той е аутсайдер спрямо българския Евангелизъм!

  29. От ОЕЦ пипат внимателно защото ако го натиснат както през 93 пак ще почне да писка че е гонен. Човека с това се прехранва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *