9 comments for “ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНИЦИАТИВА за НАЦИОНАЛНА МОЛИТВА или ОСНОВНИ ИСТИНИ ЗА МОЛИТВАТА

 1. Най-после едно балансирано поучение относно президентската инициатива за молитвата за България и същността на молитвата.Факт е,че българският президент Росен Плевнелиев е първият и единствен в българската история ,който инициира призив за всеобща молитва.И едиственият президент в най-новата история на света с такава инициатива.Исус не се конфринтираше и не критикуваше римският император и светските управници.Той конфронтираше духовните лидери,които заблуждаваха хората .Президента не е призовал да се съберат заедно от всички религии за молитва,но всеки в своя си храм да се помоли на Бога за България.И много скоро ще видим ефекта от този призив.Аз очаквам тази година Господ да започне събуждане в църквата и съживление.Това ще бъде последното събуждане и съживление преди идването на Исус.

 2. Колега Добрев, малко емоционално възприемаш „президентската инициатива“…
  Прочете ли препратката, която прави Страхил Иванов към религиозното амплоа на г-н Плевнелиев? Съгласен ли си един държавен глава, който изповядва възгледа, че се преражда и че всички богове са едно и също нещо, да те кара да се молиш? Вярвам, че ти никога не си спрял да се молиш за българския народ, както и аз. Нима имаш нужда от подтикване от държавен глава, който не е християнин, както беше по времето на бай Тошо? Очевидно не си осведомен, че и тогава имаше „общи молитви“, които откровено се наричаха „икуменически“.

  Много смешно прозвуча твърдението ти, че Исус „не критикуваше римския император“. Май си забравил, че имп. Тиберий е живял в Рим, а Исус – в Палестина. Няма как да се конфронтират от толкова далече! Очевидно не си чел като повечето евангелски пастори „Апология на християнството“ от Тертулиан (ІІ в.). Ами, прочети това съчинение, за да видиш ЩО Е КОНФРОНТАЦИЯ В ИМЕТО НА ИСТИНАТА. Четенето ще ти бъде много полезно!

 3. Господин Пеев, не разбирам негативното Ви отношение към президента! Той е чисто и просто един средностатистически религиозен православен българин. Това повод ли е да бъде отхвърлена молбата му? И защо така се ядосвате?
  Това, за което пише в статията относно „възгледите за прераждане“ на Росен Плевнелиев е, че са в рамките на шегата. Когато той завършваше висшето си образовение беше икономическата криза в началото на „великата демокрация“. В статията ясно пише, че това е било опит за бизнес по време, по което за инженерите нямаше никаква работа. Аз самата също съм правила хороскопи, къде на шега, къде на сериозно. Но това беше преди почти 30 години.
  Когато управниците отхвърлят Бог – лошо, когато го търсят – лошо го търсят! Когато някой, който не познава Бог ни помоли да се молим за него или за някаква конкретна нужда, би трябвало да се радваме, защото това е знак, че Бог работи в сърцето на този човек. Още повече, когато това е управник. Нали от години всички се молим за това? Нали от години викаме към Бог управниците на тази страна да се обърнат към Него, както и народът? Сега нещо започва да се случва, а ние вкупом започваме да намираме кусури на човека! Направо се изумявам!
  Предидентът прави впечатление на човек, който не страда от излишна самоувереност и не притеснява да потърси помощ, когато вижда, че не може да реши даден проблем. Наистина не разбирам реакцията на отхвърляне и убедеността Ви относно убежденията и мотивите на президента. Особено за последното, при положение, че не познавате този човек!

 4. Не е проблема в президента , а в християните които не застават на позицията която е според Словото. Господ казва , че ние сме солта. В случая държанието им е като обезсолена сол.

 5. Г-жо Вяра Платова, Вашите приказки са по женски емоционални. Никой не се „ядосва“ на президента. Г-н Петьо Николов много точно е синтезирал не само моята позиция, но и позицията на истинските евангелисти в България: „държанието“ на самозваните представители на бълг. евангелизъм от ОЕЦ е „като обезсолена сол“.

  Докато Вие, г-жо Вяра Платова, сте си гледали хороскопите, ние сме били евангелски християни от десетилетия и някои от нас са били евангелски пастири, поучаващи вярващите на евангелско християнство. И това е ставало с плащането на висока цена! Явно на Вас още Ви влияят хороскопите, т. е. Вие сте под влиянието на окултизма, под чието влияние президентът още се намира.

  Аз нямам нищо против личността на президента! Напротив, моля се ежедневно за него ДА СТАНЕ ХРИСТИЯНИН, защото още не е. Християнството не се учи в икономическите институти, а в Църквата. И няма да спра да казвам, че НЕ Е РАБОТА НА ПРЕЗИДЕНТА (който и да е той!) да ни казва КОГА и КАК ДА СЕ МОЛИМ. Както ние не му казваме как да изпълнява длъжността си като държавен глава, така и той по Конституция и според Закона за вероизповеданията, да не говорим пък за Св. Писание Библията, нашите Устави и правилници, няма защо да ни дава поучения за християнската ни дейност. Църквата е категорично отделена от държавата! А е отделена, защото Църквата е Христова, не президентска, а президентът още не е Христов. Президентът е обикновен мирянин, който има нужда от християнско поучение, а не е „глава“ на християнските или други вероизповедни общности.

  Вашият дълбоко духовен проблем, г-жо Вяра Платова, е, че тези неща не ги разбирате, защото хороскопите и други светски неща Ви пречат да видите Христос като Единствен Спасител на хората. Той не може да бъде съвместяван и отъждествяван с Мохамед и Аллах, с Буда и Кришна и т. н. Този е принципът на евангелското Християнство. Когато се молим, ние се молим Мохамед, Аллах, Брама, Буда и Кришна да си отидат, за да се установи Христос – като „Цар на царете и Господ на господарите“!

 6. Бпагодаря Ви за отговора! 🙂

 7. Президента е не православен, а е от помашки произход. Тясно свързан с чеченската и московската мафия. Ето защо си харесва служители като господин Неделчев.

 8. Не , не мисля , че е добре да нападаме Вяра Платова. Днес прочетох интересна случка с една моя позната. Ето какво тя сподели : Днес попитах моите ученици според тях кое е по-лесно – да правиш ДОБРО или да правиш ЗЛО. В началото повечето отговориха това, което смятаха, че аз искам те да кажат – че да се прави добро е по-лесно. След като ги предизвиках да отидат при някой, който ги е ядосал или обидил, и вместо да му се сърдят – да му направят комплимент, те осъзнаха, че „отвътре“ им идва по-скоро да си отмъстят, което би било много по-лесното.. и че да правиш добро често значи да положиш усилие и да направиш по-трудното… След като ги предизвиках да МИСЛЯТ, излязохме от клишетата и те сами констатираха, че да правиш зло е по-лесното… После ги попитах – шампионите какво правят – дали лесни или трудни неща. Те бяха единодушни, че за да станат шампионите шампиони, те правят трудни неща и дълго тренират… 🙂 Разказах им малко и за рибите – че единствените риби, плуващи по течението (което е лесният начин за плуване) са мъртвите риби, останалите плуват СРЕЩУ течението, което иска полагане на големи усилия от тях. Естествено, накрая всички сметнаха, че предпочитат да са шампиони, а не – умряла риба, така че заявиха желанието си да „тренират“ да правят по-трудното нещо – да правят ДОБРО, когато „отвътре“ им идва да направят ЗЛО…
  Благодаря , че Вяра в отговорът си показа , че върви с-щу течението !

 9. От Синода категорични: Не сме разрешавали зарята на Великден. Архимандрит Дионисий упорито твърди, че зарята, която стресна миряните по Великден, е направена с благословията на Светия Синод, заяви в ефира на „Здравей, България” председателят на храма и инициатор на идеята за светлинното шоу архимандрит Дионисий. Архимандрит Дионисий упорито твърди, че зарята, която стресна миряните по Великден, е направена с благословията на Светия Синод.

  Самото присъствие на любимеца на Вяра Платова, Petio Nikolov, п-р Янко Добрев и НсРоБ – Росен Плевнелиев до духовния водач на българите по време на пасхалната служба в храма, буквално рамо до рамо, беше наблюдавано за първи път. Плевнелиев, заедно с двама телохранители, стоеше до дясната страна на патриарх Неофит и се впусна пръв да вземе огън, когато Отецът го изнесе от олтара.
  В най-сакралния момент Плевнелиев застана с гръб към насъбралото в лоното на църквата множество и приказва близо минута с патриарха. След това вървя плътно до него, асистирайки му при изнасянето на огъня.

  Водещият коментатор от БНТ бе силно смутен от рязкото прекъсване на литургията и успя само да каже, че може би това е ново виждане на Светия синод след което силно стресираният немощен патриарх Неофит продължи литургията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *