Обръщение до всички християни-протестанти

2921_largeДО ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ-ПРОТЕСТАНТИ
ДО ЧЛЕНУВАЩИТЕ В ОЕЦ

ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми братя и сестри,

Във връзка с тежката и задълбочаващата се социална, икономическа, политическа, морална и най-вече духовна криза в нашето общество на 4 април т.г. президентът на Република България г-н Плевнелиев проведе среща с представители на основните религиозни общности. Християните – протестанти и принадлежащите към Обединените евангелски църкви (ОЕЦ) деноминации и организации, бяха представени от пастир Николай Неделчев, г-н Николай Чернев и пастир Евгений Найденов.

На срещата беше оповестена инициативата на 5, 6 и 7 април в храмовете на всяко изповедание да бъдат отслужени молитвени служби за покаяние, мир, толерантност и да се отправи апел към вярващите за съзидателни усилия за решаване на проблемите и постигане на реален просперитет на нашето изстрадало Отечество.

Присъстващите на срещата духовници се обединиха около тезата, че единствената възможна основа, върху която може да бъде градено едно достойно и благословено бъдеще за нашия народ, е вярата в Бог, здравото семейство и завръщането на нашето общество към моралните ценности.

Президентът Плевнелиев призова религиозните общности да обгърнат с внимание и грижа всеки член на нашето общество, така че никой да не се чувства пренебрегнат, забравен или самотен.

С настоящето обръщение отправяме молба към всички християни протестанти по време на неделните богослужения на 7 април да отправят молитви към Бога за реална промяна, справедливост, мир и благословение на цялото ни общество.

С искрени поздрави и благопожелание за Божието водителство, мир и благословение,

П-р Николай Неделчев
председател на УС на ОЕЦ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Искрено търсене на Бога или политически ход?

Президентът организира тридневна молитва за здраве и мир с представители на основните вероизповедания

НАЦИОНАЛЕН МОЛИТВЕН ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

Ще чуят ли държавните мъже и духовните водачи зовa на Бога

Молитвено шествие в София

РОЛЯТА на ПРОТЕСТАНТИТЕ в РЕФОРМАЦИЯТА в СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛЕН ПОСТ И МОЛИТВА на 3 МАРТ 2013г.

СЕПЦ: Апел за усърдна молитва за страната ни

Пастирското общение – София: МОЛИТВА за БЪЛГАРИЯ

ОЕЦ призова към обща молитва

Божия Църква: ПОКАНА за ОБЩА МОЛИТВА

7dni

14 comments for “Обръщение до всички християни-протестанти

 1. Възвание за покаяние
  Слава на Отца, Сина и Светия Дух, сега, винаги и во век и веков! Амин.
  До всички българи и българки,
  вярващи и невярващи, добри и лоши, радващи се и скърбящи, щастливи и нещастни, доволни и недоволни, богати и сиромаси, малки и големи,
  Вече живеем в 2013год, за която си пожелахме да бъде добра и щастлива за всички ни.
  В началото на 2012 г. пожеланията също бяха добри, но изпълнението им за голяма част от българите не беше добро. Непочтителността към възрастните хора (нашите бащи и майки) убийствата, прелюбодействата, кражбите, грабежите, лъжесвидетелствата, нечистите пожелания продължиха и те водят до Божият гняв върху страната и народа ни. Дори в църквите продължава да цари гордост и омраза между християните от различните вероизповедания и деноминации. Това води до още по-голяма тъмнина и разруха на страната и народа ни.
  Но слава Богу, изход има! И той е да се обърнем директно към Свещеното Писание – Словото на живият Бог, като оставим човешките учения и страсти, които ни настройват едни срещу други, разделят и съсипват. Нужно ни е единение във вярата (не просто и механично обединение, което е икуменизъм), духовно единство във вярата и основно – ПОКАЯНИЕ, което означава:
  – смирение и изповед на греха (казване, признаване пред Бога всичките си грехове – Той ги знае, но чака от нас да си ги признаем (изповядаме) пред Него, а и пред човеците срямо които сме съгрешавали.
  – отричане от греха и заставане на страната на Господа Исуса Христа – нашият Спасител, Освободител, Изцелител.
  – молитва за прошка на греха – сами ние трябва да се научим да се молим (да не чакаме само свещенниците да се молят за нас).
  – оставяне на греха – да се стараем вече да не повтаряме греха (а ако не можем – пак молитва към Бога да ни даде сила да не грешим).
  ГРЕХЪТ е БЕЗЗАКОНИЕ ( 1Йоан. 3:4) спрямо Божиите вечни закони, които действуват независимо дали човек вярва или не вярва в Бога.
  Очистването от греха става по два начина:
  – искрено покаяние и вяра в Господа Исуса Христа
  – или Божият гняв (чашата Му вече прелива).
  Бог благославя оня народ, който слуша и изпълнява заповедите Му (Вт.28: 1-14),(Пс.32:12)
  Оня народ,който не слуша гласа на Господа своя Бог е под проклятие. (Вт.28:15-68)
  Бог не желае смъртта на грешника, но да се обърне от греховете си и да живее.(Иез.18:32)
  Братя и сестри, българи и българки и всички останали жители на България,
  Нека смирим себе си, да се помолим на Бога, да потърсим лицето Му, да се отвърнем от нечестивите си пътища (редовно, постоянно и непрекъснато), та да погледне от небето, да прости греха и да изцели земята ни. (2Лет.7:14) Амин.
  Напоследък в църквите при молитвите за България, се дават видения и откровения,че земетресенията тази година ще са по-големи, ако народа не се покае. Това го казваме и пишем НЕ да всяваме паника, смут и безредици в страната, а да знае народа как да постъпва в духовно отношение когато това започне да става.
  Съберете се на молитвено събрание в Божия храм и свещенниците да водят хората в молитва. Ако няма свещенници, нито пастири, нека пак всички се молят, там където са и викат към Бога за милост. Срещу природните стихии, управлявани от Всемогъщият Бог, науката, техниката, прогреса, почти никак не могат да помогнат. Бог е многомилостив и ще се смили, ако човеците Го призовават с вярващо,смирено и покаяно сърце.

  Господ Исус Христос дойде на тази земя,
  остави ни Христовото учение, (което е вероучение),
  умря на кръста за греховете на всички човеци,
  бе погребан,
  и възкръсна в третия ден според Писанията
  за оправдание на всички, които вярват (и ще повярват) в Него,
  възнесе се в 40-я ден на небесата,
  седи от дясно на Отца и има всяка власт на небето и земята.
  Той ще дойде отново със слава да съди живи и мъртви
  и Царството Му не ще има край.

  Който повярва и се кръсти ще бъде спасен, който не вярва ще бъде осъден
  (Йоан.3:18, Мк16:16)
  Повярвай в Господа Исуса Христа, ще се спасиш ти и домът ти. (ДеянияАпост. 16:31)
  Исус Христос е Господ.
  Той е истинският Бог и живот вечен. (1Йоан.5:20)
  Амин.
  Януари – март 2013 г. Християни – българи, обичащи страната си и народа си.

 2. И тук ще поставя въпроса: „В качеството си на какви представители на българския евангелизъм лицата Неделчев, Найденов и Чернев поемат ангажимент да участват в тази ПОЛИТИЧЕСКА и ИКУМЕНИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА? Кой от евангелистите ги е упълномощил на водят подобен МЕЖДУРЕЛИГИОЗЕН ДИАЛОГ?“

  Къде бяха тези господа, когато евангелските пастири в София организираха МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ през мес. февруари? Тогава президентът го нямаше. Нямаше го и Неделчев. Нямаше го Найденов. НЕ СЕ НАПРАВИХА И СНИМКИ… Само Христос, уви, бе на онази молитвена инициатива!

 3. Хак им е сега на протестиращите протестанти Пилев и Бакалов че пред президента ги представлява адвоката Чернев които те дори не познават 🙂

 4. Христо, добре е всеки да се моли, но да се очаква нашия народ да се обърне вкупон към Бога не е нито реално нито библейски обосновано, точно обратното ще се случва и това още повече трябва да сплоти християните в църквите. За съжаление става точно обратното. Относно откровенията моля по-внимателно да ползвате името Божие, защото масово хората приписват на Бога собствените си погрешни виждания. Тези, които четата форума и са от Перник ще си спомнят, че преди няколко години се появиха пастири от Пловдив, които споделиха „откровения“ за ГЕРБ. Бог правил най-после нещо уникално за нашата страна и ГЕРБ са голямо благословение за нас. Всички се радваха с изключение на мен, защото от една страна познавам добре ГЕРБ и методите им на работа, от друга страна подобни „откровения“ слушаме често. Днес, 4 години по-късно тези думи звучат меко казано нелепо в състоянието, в което ни поставиха „благословените“.

 5. И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда. А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].

 6. Относно откровенията и пророчествата.
  Преди да дойде Симеон Сакскобурготски на власт някъде 2001г в евангелските църкви ( повечето ) се проповядваше съновидението на жена , „стара вярваща „, за това как сънувала Симеончо като дете в един обор и как започнал да храни една мършава крава която после станала угоена , извода беше че Симеон ще направи България да излезе от блатото и да просперира , това беше агитация от амвоните да гласуваме за НДСВ , и аз го направих ,такъв пророчески сън от стара баба християнка с високо доверие пред пастора си , лесно беше да се повярва. Смело напред братя и сестри Симеон ще ни оправи.
  Какво стана , наш Симеончо докара ЕРП-тата (медийно това се прикриваше или се говореше неясно каква им е функцията ) докато ни съсипаха със сметките за ток , даже миналата 2012г. яко спорех с един пом.пастор който така защитаваше Цар Симеончо че смяташе всички българи които не го приемат за бунтари. Сега тези дето бълваха тези лъжепророчества се опитват да ни пробутат нов месия , другаря Иван Костов за спасителя на България , на въпроса ми относно българските медици в Либия които Костов и Надежда Михайлова (Нейнски ) безсрамно оставиха да страдат в либийските затвори с думите “ ами ако наистина са виновни “ , отговора им е “ ти политиката не я разбираш “ и ме зарязват в разговор ,и така изкараха ме че съм духовно и политически тъп , да ама не ,така както обикновените светски хора търпяха 23 години да ги тъпчат и накрая излязоха на улиците така и повечето вярващи се надигнаха през последните години защото им писна от лъжеучители и лъжепророци които искат покорство към тях и паричките ни ,през последните години вярващите се пробудиха,пробуди се и българският гражданин,на гражданите им омръзна от политически лъжи а на вярващите от липсата на съживление в църквите и наглата полицейщина на лидери богаташи , църквата е на Господ и в (1 Петрово 5:1-7) е написано какви трябва да бъдат водачите на църквите. Така че първо покаянието трябва да започне от църквите и отгоре надолу, от лидерите до последния човек, повече от 20 години лидерчета ходят на просия в Америка и запада за пари а хора в църквите тънат в мизерия,ето какво каза Иисус в Лука 16:15 “ И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар.“ а в Лука 13:1-9 Господ говореше за „края на света “ а в стих 10 се казва “ Обаче, трябва първо да се проповядва благовестието на всичките народи “ , така че какво правят нашите пастори в държави като Америка където от столетия е разпостранено евангелието , 90-99% ходят на просия , какво правят американците в България след като още преди 9 септ.1944г е имало църкви , много е просто ,90-99% идват да на почивка у нас и с цел на ни командорят въпреки че църквите им са много зле , пълни с разводи и грях а тръгнали нас да учат на святост . Ето как ще се оправи България както е станало по времето на Иисус Христос и в първи век Деяния на апостолите , покаяние първо вътре в църквите вътре в самия дом , и един пример от 1970-1971г Съживлението в Индонезия всеки може да го изтегли от http://shalomsevlievo.com/store/books/Revival_in_Indonesia.pdf ,

  първо ние които се наричаме вярващи протестанти или евангелисти (понеже се смятаме за по духовни от православните) ние трябва първи да се покаем , пасторите задължително , заради тях църквите са опразнени а не както се оправдават че хората не били гладни за Бог .
  Завършвам с Притчи 29:2 “ 2 Когато праведните са на власт, людете се радват; Но когато нечестивият началствува, людете въздишат.“

 7. Обръщението си е много добро, но това не са хората, които трябва да го отправят! Все пак е редно да се вслушаме в него! Те са на тези постове заради нас, защото нашите молитви нямат стойност пред Господа! Ако отправим молитвата си към Господа така, че Той да я приеме- тези хора или ще се покаят, или ще изхвърчат от постовете си и ще бъдат заменени с истински християни! Не коментирайте фасадата- тя няма значение!

 8. Коментарът на г-н Иванов от Габрово заслужава много внимателен прочит, защото показва политическа зрялост.

  Във връзка с него ще припомня, че представителите на ОЕЦ, от които днес е останал само Николай Неделчев, направиха политическа уговорка с Иван Костов „да му подсигурят“ гласоподаватели евангелисти за втория мандат, който не се осъществи. Когато Симеон Сакскобурготски нанесе тежък удар на СДС в политическия живот и дойде триумфално на власт, същите политикани ходиха на среща с него „да се молят“ за управлението му (за този случай има снимка, която е добре да бъде издирена). Симеон също се провали политически, което най-малкото показва, че от молитвите на евангелските хамелеони файда няма. Както разбираме, и за ГЕРБ са се молили. Много любопитно ще ми бъде дали „ще се помолят“ и за БСП, ако, пази Боже, дойдат на власт през мес. май…

  По времето на Френската революция имало един политикан Фуше, който бил изобразяван в тогавашната преса с няколко глави. Всеки, който дойдел на власт – Дантон, Робеспиер, Наполеон и т. н. – му отрязвал по една глава. Но на Фуше все му оставала някоя глава, която да виква на следващия управник: „Да живей!“ Такива са, мисля си, и нашите пишман лидери от ОЕЦ. Дали обаче имат глави, които да прекланят пред Христос, се съмнявам!…

 9. Ако евангелските (протестантските) християни казват, че са по-духовни от православните и католиците, нека опитат да намерят отговор на въпроса, защо православните имат единни правила и норми, организация и т.н., а при тях почти всяка местна църква претендира да е по-права от съседната?
  Волята на Бога е църквата Христова да е една, с едно учение (идващо от Божието Слово, а не от някой правещ се на много духовен лъжеучител/и), вярваща в един Бог, водена от Святия Дух, а не от „други духове“, които биха я отвели по-скоро в някоя „пета поднебесна“, отколкото при Бога.
  Разбира се необходимо е покаяние на църковните водачи, но те осъзнават ли за какво трябва да се покаят?
  Ако разбират изобщо, защо тогава през годините са си позволили да вършат грехове и да правят компромиси? Да не би да се окаже, че ще трябва да се оттеглят от ръководни длъжности поради вредите, която са нанесли на тялото Христово.
  Ако не разбират нуждата от покаяние и промяна, то по-добре да се махат навреме и да не спират повече Божието действие в местната църква, която водят.
  Ако някой се интересува за какви грехове става дума, това, което съм забелязал и считам, че е грях, е следното:
  -проповядване на променено и непълно Божие Слово – нагласено според преследваната цел за дадената нужда
  -молитви с думи, които меко казано нямат нищо общо с Божия замисъл за молитва, нито пък с примерите, които са дадени в Библията
  -пасторите не си познават хората от църквата, която водят – как тогава ще се грижат за тях, как ще ги пазят, как ще носят отговорност за тях пред Бога
  -пасторите искат навсякъде да са „всичко“ – и да поучават, и да пророкуват, и да тълкуват, и да изцеляват, (пък и добра заплата да имат), но когато трябва да излязат на открито и да изобличат местната власт се крият
  – и т.н.

  Ако в България изобщо има хора, които желаят да вършат Божията воля и да водят църквите си добре е желателно да почнат да се съобразяват изцяло с Библията.
  Първо да се опитат да разберат замисъла на Бога, после да почнат реално да Му се покоряват в съвършена честност пред Него, и трето, да Му позволят Той да издига служители, на които те да позволят да служат.
  Нищо лично, само малко по темата за покаянието на пасторите.

 10. През последните дни видяхме по родните новинарски емисии как софийският мюфтия и българският патриарх Неофит прочитат в храмовете си ДИРЕКТИВАТА НА ПРЕЗИДЕНТА ЗА МОЛИТВА. Доста скучно, впрочем…

  Направи ми впечатление, че НИКОЙ НЕ СПОМЕНА за молитвата, обявена от лицеприятния на политиците (от всички партии!) Николай Неделчев. Оказва се, че клакьорите от ОЕЦ (Неделчев, Найденов и Чернев) са само анонимни каскадьори в сценария за ИКУМЕНИЧЕСКАТА МОЛИТВА. Докога такива люде ще ни представят като третостепенен придатък към политическите инициативи, фаворитизиращи ТРАДИЦИОННИТЕ ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ като Православието и Исляма? Ами, докато невзрачните ОЕЦ-исти не се махнат от българския обществен живот и докато не бъдат сменени от ЛИЧНОСТИ!

 11. Здравей, приятели! От голяма част от коментарите наистина става ясно, че доста хора или не са разбрали, или не са искали да разберат, че не става въпрос за обща молитва, за нов световен ред, за хрислям, за идването на Антихрист или цяла поредица тям подобни. Молбата беше отправена и към нас, в нашите църкви, с нашите приятели да се молим за нуждите и проблемите, в които обществото ни е затънало. Ние издигаме не просто гласа си, но преди всичко сърцата си в молитва. И, когато го правим, ние трябва да го правим точно в тази последователност – себе си, семействата си, Семейството на Вярата, обществото, света. Ние сме призовани и се очаква да го правим не само на определени организирани от църкви или държавници мероприятия. Очаква се да го правим, независимо дали ще бъдем или няма да бъдем забелязани. Очаква се да го правим искрено, от сърце, спонтанно. А, когато някой ни помоли да се молим за него или за обществото, ние трябва да бъдем благодарни за привилегията, която Бог ни е дал, да издигаме глас за себе си, църквата и за всички. Как, кога, къде и по какъв начин, принадлежащи към други християнски традиции или религии ще откликнат или не, е второстепенен въпрос. Първостепенният въпрос е дали ние самите сме адекватни, смислени, градивни спрямо ситуацията, в която се намираме и дали имаме какво да кажем и покажем в свят, който е раздиран от противоречие и негативизъм. Всички сме щастливи, че Христос е следвал Своя път и служение в докосване на всеки един, който е бил отворен за Него, и то без да губи време да се обяснява било то на фарисеи (във всичките им разновидности), било то на власти. Човек, който не иска да разбере, няма да разбере. Целта му не е да разбере. За това, Христос казва: „Който има уши да слуша нека слуша“. Не чувам Христос да говори за спорове, опити за злепоставяне на другите или за надговорване или надписване с хора, които възприемат себе си за Негови опоненти. В спор не се ражда нищо смислено. Ние минаваме през този живот само веднъж и от нас зависи, дали след себе си ще оставим нещо, което Бог благославя и което е добро, или след себе си ще оставим само разруха, жлъч, обида, болка. Сигурен съм, че повечето от нас бихме избрали първото. На всички пожелавам една истински благословена седмица, изпълнена с добри плодове и радост.

 12. Вижте, братя и сестри, материята не е толкова сложна и няма смисъл от толкова думи и обяснения- слушал съм толкова много проповеди през живота си, а и вие убеден съм също, че тук е нужно да се каже само едно нещо- Бог е Съдия! Всеки, който Го потърси като Съдия може да разчита на Него да оправи тази бъркотия! В момента Той е далеч от нас, защото ние философстваме, вместо да го търсим с цяло сърце! „Страх от Господа е началото на мъдростта“ Ние имаме ли този страх или го нямаме- ако го нямаме, мъдростта ни си остава високоумстване. Мислите ли, че някой има търпението да ви чете всичките тези дълги постове? И нужно ли е?

 13. Президентът е поканил председателя и заместник-председателя на ОЕЦ , заедно с всички останали духовни лица с цел да ги помоли да подкрепят хората в регионите от където са . Не ги е молил за общи молитви. Също така е говорил за нуждата от покаяние !
  Това пиша , защото разговарях лично със заместник председателя на ОЕЦ. Разговарях и с Неделчев. Той също потвърди това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *