Президентът организира тридневна молитва за здраве и мир с представители на основните вероизповедания

press
Снимки: В. Николов | ИЗТОЧНИК: http://president.bg/news1131/

„По инициатива на Президентството в петък, събота и неделя представителите на основните вероизповедания у нас ще отслужат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ“, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с обединените в Националния съвет на религиозните общности в България представители на Българската православна църква, Мюсюлманското изповедание, Католическата църква, Арменската апостолическа православна църква, Централния израилтянски съвет, Обединените евангелски църкви.

Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение, което виждаме в последните седмици.

„Протестите започнаха с паленето на сметките за ток, но за съжаление продължиха със самозапалвания на хора“, посочи Росен Плевнелиев. „Ролята на религията е много важна, тя ще бъде незаменима в този момент на преминаване през кризата“, бе категоричен президентът Плевнелиев.

„Нека да се помолим да не се стига повече до крайности и до самоубийства, нека да се помолим с търпение и с човешко достойнство да преминем през кризата“, добави Плевнелиев. „Изключително съм благодарен, че в петък, събота и неделя в хиляди храмове в страната ще застанем заедно, като едно, с молитва за помирение и благополучие“, отбеляза държавният глава. „Трудно мога да опиша колко се гордея с това, че съм президент на държава, в която има такава силна толерантност и сътрудничество и взаимно самоуважение между различните религиозни общности“, заяви още Росен Плевнелиев.

Викарният епископ на Негово Светейшество патриарх Неофит – Знеполският епископ Йоан, благодари на президента за неговата инициатива да помогнат с молитва в труден момент за държавата. „Пътят към храма е много важен, защото той може да отмени пътя към самоубийство, към престъпност, към престъпване на всички божии повели и най-вече към липсата на любов“, отбеляза той.

Председателят на Епархийския съвет на Арменската апостолическа православна църква Рупен Оханес Крикорян каза, че единодушно е взето решението да се отслужи молебен за здравето и благоденствието на българския народ.

На 7 април във всички храмове на Българската православна църква и на Католическата църква ще бъдат отслужени молебени за мир, здраве и благополучие.

На 5 април във всички джамии в страната имамите ще прочетат молитва.

Арменската апостолическа православна църква ще има служби на 5, 6 и 7 април в цялата страна.

В Централната еврейска синагога ще бъде отслужена религиозна молитва на 5 април.

Представителите на Протестантския алианс ще имат служба на 7 април.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Национален съвет по религиозните въпроси в България (НСРОБ):

04.2013 НСРОБ при Турския посланик

02.2013 НСРОБ посети Апостолическия нунций

11.2012 НСРОБ в Европейския парламент

11.2012 НСРОБ в Армения

10.2012 Евангелски вестник: Първа национална конференцията на НСРОБ в спа хотела на протестантите бр.Маринови

06.2011 Симеон ІІ прие по тяхна молба ръководителите на НСРОБ

05.2011 НСРОБ обсъди действията на “Атака”

05.2009 Роберт Джераси: Ние от една година вече създадохме Национален съвет на религиозните общности в България. Идеята му бе да стане място, където да се дискутират подобни проблеми и ние да излизаме с едно общо становище пред институциите с оглед потушаване на конфликти

09.2008 Д-р Рупен Крикорян е първият председател на Национален съвет на религиозните общности

08.2008: Вероизповеданията у нас създадоха съвет за междурелигиозен диалог

7dni

43 comments for “Президентът организира тридневна молитва за здраве и мир с представители на основните вероизповедания

  1. Каква е тая печал в тези другари? Навремето ако се появеше някой така при другаря Живков викаха лекар.

  2. „Основни“ има ли такова определение в Закона за вероизповеданията?
    Ааа, то има субект: Национален съвет на религиозните общности в България.
    На него виждам поне 4 сигурни ченгета. Честито!

  3. Колеги във форума и български евангелисти, които следите този форум!
    Горната снимка и предложената инициатива за „съвместно служение“, макар и в своите религиозни сгради, на ОЕЦ и други религиозни представители, е ЗНАК ЗА ПОЗОРНО ОТКЛОНЕНИЕ от принципите на християнството. За това има вина НЕАДЕКВАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ на председателя на ОЕЦ Николай Неделчев. За това ПРЕДАТЕЛСТВО спрямо българския евангелизъм Николай Неделчев ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН! Причините са следните:

    Първо, президентът Плевнелиев е ДЪРЖАВЕН, а не РЕЛИГИОЗЕН ГЛАВА. Той няма право да свиква подобни междурелигиозни инициативи на „общи молитви“ и „общи служби“ по график. Президентът Плевнелиев може да търси пътища за помирение между политическите партии, но не и да „обединява“ религиозните представителства на БАХАЙСКИ ПРИНЦИПИ! Следователно българските евангелисти не са длъжни да се съобразят с тази президентска инициатива, ако се покланят САМО на Христос!

    Второ, ОБЩА МОЛИТВЕНА ИНИЦИАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ бе проведена вече в рамките на протестантизма и то неведнъж. За това Пастир.орг ни информира. Ако тогава имаше подозрения за „икуменизъм“ и ние се противопоставихме, защото МОЛИТВИТЕ бяха насочени към всеобщия християнски Троичен Бог, то сега „икуменизмът“ в негативен смисъл е повече от очеваден! На КОЙ БОГ ще се молим заедно с мюсюлманите – на библейския Бог или на Аллах, или пък и на двамата заедно? Къде се е чуло и видяло в религиозната история, освен в БАХАЙСТВОТО и НЮ ЕЙДЖ, всички да се молят на сбирщина от различни богове?! Участието на Николай Неделчев в президентския форум показа за пореден път – дано е последен! – че поради своята богословска некомпетентност и политическо лакейничество той ТЛАСКА БЪЛГАРСКИЯ ЕВАНГЕЛИЗЪМ към исляма!

    Трето, присъстващите на президентския форум Николай Неделчев и Евгений Найденов НЕ СА ПЪЛНОМОЩНИЦИ на българския евангелизъм. Двамата са политически хамелеони, които се опитват да „блеснат“ пред всички досегашни управляващи като послушни религиозни представители, дори когато това е в ущърб на всички нас. Двамата – Неделчев и Найденов – разцепиха ВЕБИ, следвайки отново личните си интереси. Найденов е представител на една измислена „деноминацийка“ от 100-150 души, която не е представителна за десетки хилядите български евангелисти и традиционни деноминации. Затова, скъпи приятели, нека тяхното поредно предателство си остане техен позор, не наш!

    Вгледайте се в снимката, български евангелисти, и решете чия инициатива ще последвате – държавническата и ренегатската – или призива на Христос да се молим така, че само Той да бъде посред нас. Без Аллах, без Буда, без римския император. „Но аз и моят дом ще служим (само) Господу“!

  4. Това е отговор на много молитви господа! Много хора се молят управата да вдигне гласът си към Господа, защо без Неговото водителство, човешката раса е обречена!!!

  5. Нашата гледна точка по темата е въпрос: Търсене на Бога или политически ход?

  6. Без покаяние няма да стане. Обаче единствено кръвта на Агнеца може да очиства. И кои от тези хора ще искат тази кръв да ги очисти ? А и още нещо. Когато има лъжепророци и те се молят заедно с пророци , за една и съща кауза , какво ще се случи ? Ами нищо добро. За какво е Словото където пише :“ отстранете се и отделете се и не се допирайте до нечисто и Аз ще ви приема , казва Бог “ . В този случай се случва обратното. Следователно Бог няма да ги приеме !

  7. Целта на една такава молитва като че ли е по-скоро религиите да се обединят, за да обслужват държавните и политически интереси, отколкото истинско търсене на вечния и трансцедентен Бог за милост и помощ. Тоест – някакв форма на цивилна религия да подкрепи властимащите.

    Не случайно г-н президентът споменава колко много толерантност има между вероизповеданията. Ако настояваш на своята вяра и доктрина, след такава бележка, изглеждаш като фанатик, който не мисли доброто на политическия мир и държавния строй. Въпреки, че може да си участвал в редица молитвени събрания, които не са били прокламирани от държавния глава (както правилно отбелязва д-р Пеев).

    Все пак диалогът с държавата трябва да се поддържа, но не за сметка на значителните различия между различните религии. За християните – няма друг Бог и Спасител освен Бога на Библията и Исус Христос. Всеки компромис с това учение, особено когато е публично изразен, е отричане от вярата и отстъпление по смисъла на 2 Солунци 2:3.

  8. Последните коментари на адв. д-р Виктор Костов и Петьо Николов показват здрава библейска и богословска позиция.

    Такава позиция обаче липсва в поведението на Николай Неделчев, който с тежненията си към Исляма представя много компромисен имидж на българския евангелизъм. Няколко пъти обръщам внимание на факта, че без да бъде упълномощен от българските евангелисти, Неделчев се е самообявил за евангелски представител в междурелигиозни инициативи. Миналата година той си пусна дълга брада и ходи в Ирак да „чете лекции на мюсюлмани“. Възможно е да „чете лекции“ и в мюсюлманските медресета у нас, но за това той се крие от останалите. Няма да коментирам богословската му некомпетентност, от която лично аз се срамувам като евангелски богослов. Питам обаче: „Кой го упълномощи да представлява родния евангелизъм на такива нива?“ Аз не съм враждебно настроен към другите религиозни представители, но ако СЕ МОЛИМ С МЮСЮЛМАНИ ЗАЕДНО, на КОЙ БОГ СЕ МОЛИМ? На Триединния Бог или на Аллах? Подобни инициативи са чисто НЮ-ЕЙДЖЪРСКИ, защото според това учение „всеки бог е равнопоставен“ и „няма значение кому се молим“. В тази ли НЮ-ЕЙДЖЪРСКА ПОСОКА ще се движи българският евангелизъм? Спираме ли да евангелизираме представителите на другите религии? Свирим ли отбой като християни?…

    Ако президентът Плевнелиев не е богослов и за него „всички религии са еднакви“, така ли е за българските евангелисти? Едно и също ли е ДА СЕ МОЛИШ ЗА ДРУГИТЕ и ДА СЕ МОЛИШ ЗАЕДНО С ДРУГИТЕ? За праволинейното християнство НЕ Е ЕДНО И СЪЩО! Това го показват Св. Писания и цялата история на протестантската доктрина, които Неделчев явно не познава!

  9. Здравейте, приятели! Нашата вяра в Бог ни насърчава да се молим за всички човеци и да го правим постоянно и искрено, и с чисто сърце. Не е необходимо някой било то държавник, общественик или дори свещенослужител, или пастор да ни каже, че трябва да се застъпваме за другите и за обществото в молитва, че да вземем да го правим. По-скоро, бих казал, че колкото повече познаваме това, което Бог милостиво ни разкрива за Себе Си, толкова повече и по-посветено ще искаме да отправяме сърдечни и искрени молитви за другите. Нещо повече, когато бъдем помолени от един държавник да се молим за България, би трябвало да отговорим: „Правим го непрестанно, правим го с удоволствие и няма да престанем да се молим пред Бог за народа си.“ Това не означава, че нашите приятели, изповядващи Ислям, Юдаизъм, Православно или Католическо Християнство, стават Християни-Протестанти, нито пък обратното. Не е демонстрация на „Ню Ейдж“ или каквато и да е нео-либерална форма на религиозен синкретизъм. Това означава, че осъзнаваме и приемаме търсенията, копнежите, и избора на другите за това, за което копнеем и ние самите. Нещо повече, когато говорим за Семейството на Вярата, ние осъзнаваме, че то надхвърля човешките етикети, самоопределения, конфесии, разделения и разграничения. Казано с прости думи, талибанщината не е синдром, който е ограничен до крайни представители на Исляма. Да обичаме ближните си като себе си включва и това да имаме реални и автентични взаимоотношения с тях. Диалогът е разговор, разговорът предполага автентични взаимоотношения. Всичко друго представлява многообразие от хора, които публично монологизират. Още древният Аристотел е прозял, че крайностите не са добродетел, а порок. Например, крайната смелост е обикновено безразсъдство. Крайното критикуване на всички и всичко е обикновена себеправедност. Това е една от причините, поради която, адресирайки себеправедната позиция на донатистите от древен Картаген, Августин Блажени им напомня, че ако някой може да претендира за святост, то това е само Бог, а святостта на вярващите е тази на Христос, която те по милост и благодат са получили. Той също им напомня, че белег на вярващия и на Семейството на Вярата не е непогрешимостта, а любовта. Сърдечни поздрави и благопожелания за всички!

  10. Драгий Евгений, би ли ми отговорил на един много прост въпрос: „Ти в качеството си на какъв стоиш на ВИДНО МЯСТО до президента Плевнелиев?“ От любов към евангелизма и Христос ли, или от личен интерес?

    д-р Вениамин Пеев

  11. Скъпи братя и сестри в Господа , това нещо е важна крачка. Все пак е напредък. Благодаря на Господа,че има все пак някакъв призив и то от самият президент на България . Похвално е ,че се събужда нашата страна към нещо по добро. Браво господин президент . Ако ние не положим усилия то тогава как бихме очаквали промяната на Българският народ и президентство.

  12. Приятели, не се поддавайте на евтини и нагаждачески ходове, каквито ни демонстрират Николай Неделчев и Евгений Найденов.

    Когато през мес. февруари се организира за първи път МОЛИТВЕНО МЕРОПРИЯТИЕ ЗА БЪЛГАРИЯ от много евангелски пастири (А. Еленков, Л. Ятански и мн. др.) и редови вярващи, къде бяха тези господа? Е, там президентът го нямаше и те не биха могли да извадят своите дивиденти… Обърнете внимание, че в предизборния период е направен политически опит за „икуменическа молитва“. Отново ще повторя, че християнските принципи ни задължават ДА СЕ МОЛИМ ЗА ДРУГИТЕ, но не и ДА СЕ МОЛИМ С ДРУГИТЕ, независимо каква е целта.

    Не виждате ли, че Николай Неделчев се активизира с молитвени инициативи само когато отвън му подскажат? Така беше през мес. януари, когато отвън наложиха „световната молитвена седмица“, така е и сега…

    А на Евгений Найденов, който явно търси лични дивиденти от молитвената инициатива, за да се похвали на спонсорите си за своето тривелианство, че се е снимал отляво до президента, ще кажа, че в предишната си тирада е изрекъл много НЮ-ЕЙДЖЪРСКИ КОНЦЕПЦИИ. Първо, цитирайки Аристотел, той явно показва незнание за анти-аристотелианската позиция на реформатори като Мартин Лутер. Ще му цитирам само това: „Философите и Аристотел не могат да разберат или определят богословстващите мъже, защото ние имаме Библията“ (Лутер, Съч. т. 39, ч. 1, стр. 179). Второ, Найденов, който е преподавал повърхностно Богословие на Реформацията, явно не знае, че реформатори като Лутер са имали негативно отношение към ислямистите поради тяхното отхвърляне на Христос като Спасител (Съч. т. 40, ч. 3, стр. 335). Споменавайки за „талибаните“, Найденов само показва отдалечаването си от Христос и приближаването си към Исляма, което неговият „учител“ Неделчев отдавна е направил.

    „И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12). А „спасението“ е следствие на молитва и лична вяра. Това „талибанство“ ли е или християнство, драгий ми Евгений?

  13. Самият факт, че най-после висш държавник се обръща към религиозните общности изглежда знаменателен в българския контекст, просто защото след като държавата е контролирала, ограничавала и маргинализирала вярващите толкова дълго и системно, изведнъж един такъв жест от държавния глава изглежда като християнско съживление. Може и така да е, но ако е така, това е само една прелюдия. А може и скептицизмът да е оправдан.

    За мнозинството от българите Бог отдавна не съществува, освен в някаква форма на персонална квазирелигиозност или националистическа привързаност към православието или исляма. Държавата запълва тази ниша и се е превърнала в основно божество и снабдител. Дори до този момент ако погледнем законодателството ще видим, че то просто бълбука от етатизъм и антирелигиозни настроения. Закон за вероизповеданията – не може да се ползва религията за полтически цели. От кого? От вярващите. Държавата обаче няма проблем да ползва религиозните общности за същите цели, но свои.

    Също и Наказателен кодекс чл. 166 – не може религия и политика, каквото и да значи това неясно определение. Тоест вярващите не могат да участват в публичния дебат, в политическите решения информирани от своя библейски или друг религиозен мироглед, под страх от държавно преследване. Пълен абсурд и беззаконие. Когато обаче държавата, която доказано толерира атеизма закъса, изведнъж се провежда молебен по покана на президента. Та може ДАНС в Бургас да клевети по училищата евангелистите като „най-опасната секта, въпреки, че е регистрирана“ – и това 20 години след падането на атеистичния режим, и изведнъж – елате тука да попълним нуждата от народно и религиозно съгласие.

    Склонен да видя позицията на п-р Найденов, че все пак трябва да уважим държавниците, които въпреки, че не разибрат от религия може би в безизходицата разбират, че сме стигнали дъното, че само Бог може да помогне на българите. Но въпросът е как откликваме на поканата от светския владател да участваме в молитва? Ако видим инициативата като първа, плаха крачка на светския управител към връщане към вярата поканата на президента, трябва ли да го заблуждаваме, че всъщност всички богове ще му решат държавническия проблем? Като християни ние всъщност трябва да му помогнем да се ориентира във вярата и духовните неща.

    Не можем еуфорично да си представяме, че чисто държавническият подход за покана към всички релгиозни общности, (защото държавникът е светски управник на представителите на всички религии и на невярващите), безмълвно да се наредим в плуралистичния молебен без да имаме ясна позиция, че само Исус Христос е Господ и Спасител. И че само Богът на Библията е Бог на историята и владетелите и назначава когото Той реши. Д-р Пеев правилно задава въпроса: ако постъпим така – на кого всъщност служим? Кой е нашият господар? Бог или светския управник? Тази наша демонстрация на „любов“ не е ли само демонстрация на безгръбначност и липса на посвещение към Господа? И задаването на тези въпроси не е непременно „талибанизъм“, както го харктеризира п-р Найденов.

    Без горната перспектива нашата любов, за която пледира п-р Найденов, няма общо с Христовите послание и любов, а е хипарско-пантеистична самозаблуда.

    Българският народ се намира в отчаяние, криза и духовна безпътица. Нито президента, нито премиера, нито православната църква, нито мюсюлманите нито Буда може да помогне, а само искрено обръщане на държавни лидери и обикновените хора към Бога-Баща чрез Единородния Му Син Исус Христос.

    Този молебен трябва да е с покаяние и молба за прошка, в пост и молитва, може да обърне безнадежността и падението в благословение. И покаянието трябва да е отказ от неправдата и вършенето на правда. Защото ние ще се молим за „здраве и берекет“, но има причина за това окаяно състояние на народа. Бог няма да благослови радикалното безбожие на сегашната система и това просто няма да произведе никакъв ефект.

    Покаяние означава тези, които са грабили да върнат заграбеното, като Закхей. Означава държавата и нейните органи да спрат да лъжат и да рекетират обикновените хорица, които в отговор също лъжат държавата. Означава държавата да се оттегли от области, които не са й дадени от Бога да контролира – като семейство, образование, здраве, вяра.

    Означава политиката да не е бизнес за лично облагодетелстване, а служене, точно така – СЛУЖЕНЕ (в Римляни 13 се споменава 4 пъти поред) – на обществото със страх от Бога. Означава данъците, които налагат държавните мъже и особено жени да не са над 55% от приходите на хората. Покаяние означава полицаят не да стои на ъгъла и да се чуди как да смаже човечеца и да му вземе парите, а да бъде някой който защитава и служи. Означава най-бедната страна в ЕС, с народ от 7 млн. да не издържа постоянно работещ парламент от 240 души, а една от най-силните икономики в Европа – Холандия, да има парламент от 153 души. Списъкът е безкраен.

    Покаяние означава и църквата да не дири политическа парадност, а нистина да се моли за управници и всички човеци, за да дойдат до покаяние и познаване на Исус Христос (1 Тим. 2).

    И в тази връзка, брат Евгений, Божията любов не се впечатлява от покани на високопоставени лица. Любовта изисква пророк, който да може да посочи на държавните мъже, и на множеството жени, които ни управляват, че Бог обича правда и правосъдие, а не религиозна и политическа парадност.

    Не е лесно да управляваш светските дела. Още по-трудно е, очевидно, да управляваш духовните, така че Бог да помогне на светските управители. Тази трудност пролича от дискутираната тук ситуация.

  14. От почти 70 години в България царува атеизъм, а при първият проблясък на сянка от промяна ние започнахме да обясняваме, че това не е проблясък, а опит за заслепяване. Толкова ли е трудно да гледаме отатък нашите човешки доктрини и пристрастия и да приветстваме нещо, на което почти никой от нас не е бил свидетел – държавен глава да пожелае всенародна молитва за помощ!!! Така се радвам, че когато се обръщах към Господа Той не ме изпитваше за доктрини! Много се радвам и за това, че тогава не се намери до мен някой начетен християнин, за да ми обясни подробно личните ми мотиви, защото те бяха чисто егоистични!

  15. Пълен нихилизъм, монополизъм и икуменизъм. Няма какво да говорим за бахайската вяра когато в една сграда с Прелом се правят будистки семинари и класове по йога. Къде се скри само адвентния монах за растежа на църквата. Много бързо го сгълчаха май от централата на седмия ден!

  16. На ГЕРБ вероятно им е хубаво – в края на техният мандат хората почнаха да горят като факли-ако бяха истински християни гербистите отдавна трябваше да се откажат от власта.А православната ни църква остана изолирана

  17. Наивността на християни като г-жа Вяра Платова, която вижда „промяна“ в политическия конформизъм, е обяснима. Тя не прави разлика между политическа намеса и благовестителско служение,което довежда от Мохамед при Христос.

    Преди двайсетина години принц Чарлс обяви, че когато стане крал на Великобритания, ще бъде „еднакво крал на всички религии“. Тогава обаче в кралството, където държавен и християнски глава е кралят, който получава благословията на кентърберийския архиепископ, се надигнаха много гласове – и не само на „начетени хора“, а на много християни. Реагираха негативно епископи, богослови и редови вярващи. Реагираха представители на евангелизма. Защото не може да се приравняват „всички религии“ и да се върви към „икуменизъм“ с компромиси! За съжаление, у нас действително ГРАМОТНИТЕ И ЛОЯЛНИ ХРИСТИЯНСКИ ВОДАЧИ НА ЕВАНГЕЛИЗМА са малцинство…

    Видимо е, че има днешни пастори в България, които се чувстват ПО-КОМФОРТНО под крилото на политиците, отколкото в лоното на Христос. Случаят с варненските пастори, подкрепящи падналия от власт кмет бе драстичен. Случаят с президентската инициатива пасторите да се молят заедно с ходжи – независимо на кой Бог! – е позорен за председателя на ОЕЦ Николай Неделчев и неговите приятели, които търсят местенце да се подслонят под „политическото крило“.

    Днес пасторите могат да се похвалят с това, на кой политик се кланят, но не и с това, колко верни са на Христос и Неговото дело…

  18. Petio Nikolov като ще говорим за лъжепророци в нацията нека да говорим за лъжепророка Георги Бакалов който излъга че до 2010 ще има 1 000 000 новородени българи. Питай го той ли или друг да чакаме като се съберете пак да очиствате църквата. Лъжепророкът не е ли равен на ченге? Вън лъжепророците и ченгетата от храма!!!

  19. добре но голяма грешка е допуснал че поканил и мюсюлманите

  20. Вяра Платова , не става въпрос за доктрини , а за принципи. Правите ли разлика м-ду доктрина и принцип ? Да разбирам ли , че вие не бихте имали нищо против да се молите редом и заедно с хора които се молят на други богове ? И да се молите за една и съща кауза ? Ако бихте го направили … Господ ще ви благослови ли ? Ще приеме ли молбата ви ?

  21. Това не е първият случай на стихиен икуменизъм под мъдрата диктовка на президента. През 2006 г. около кандидат президентската кампания на Георги Първанов се разигра абсолютно същият фарс: http://orthomatic.net/?p=48

  22. „Държавният глава обясни, че причината за срещата и за отправения призив е отчаянието на българите и неговото отражение, което виждаме в последните седмици.“
    Президентът моли за помощ за народа. На това откликвам. Кой друг президент го е правил? И ако той не знае точния път не е ли време сега да му бъде показан? Но с критики и обяснение колко не е наясно … и как мотивите на поканените не са верните мотиви …. не съм съгласна, че ще стане.

    И Вааловите пророци, и Илия се молиха за едно и също. На едно и също място. Всички знаем на чия молитва отговори Бог.
    Колкото до промяната съм уточнила кого визирам. Не съм наивна. Не приветствам измислената толерантност. Но не мога да си затварям очите за стъпки, които са в правилната посока. А дали мотивите за тази стъпка са угодни пред Господа или не – не зная. Това е от компетенцията на Бог.

  23. Искам да кажа следното:“Преди Нова година чух една проповед на Джойс Майер,в която тя каза:“Бог е с България и много скоро ще раздвижи народа си!“Не съм в България и страшно ме боли за това което става в моята страна.Аз съм християнка и не ме интересува политиката ,но често се моля за доброто на Българският народ и за добър „ПРЕЗИДЕНТ“или Управник,който да служи на народа с любов и страх от Бога и по бож. воля да бъде извран от Бога,защото ,когато такъв човек ръководи-народа се радва.Една нощ Бог ме събуди и подбуди да се моля за България и бълг. народ.Поместих молитвата в сайта на cristianstranieri.И след една,две седмици започнаха протестите. “ Какво искам да кажа:Ако Бог е подбудил народа да се събуди и потърси правата е добре да се смиряваме,защото както иска справедливост за българският обеднял народ ,така ще търси сметкаи на “ големи “ и “ малки „.Бог ни е дал време на просфещение,на осъзнаване,на покаяние и обръщане към Него.20 год.служа на Бога и никъде не срещнах:“Съдете се и осъждайте се.Или пък’Заставайте срещу управника.Напротив:“Имайте страх от управата!“Смирението и покаянието,любовта и МОЛИТВИТЕ на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ще ни изведе от това състояние и ще отвори път за Божията милост и благодат.Колкото за това ,че хората се палят това говори,колко е духовна България.Бог е казал,че който не се покае от греховете си ще гори в „ОГЪНЯТ“,който е отреден само за дявола.Ако нашите младежи се самоубиват по този начин -това говори,че не познават Бога.И много ще ме боли,ако и моят син се запали един ден „Да не бъде!“,затова и непрекъснато говоря на децата си за волята на Бога.
    Господин Президент МОЛЕТЕ СЕ ,както каза Соломон:“Дай ми Боже мъдрост и разум и вървете с Духа на Бога напред.Молете се и аз Ви моля дайте възможност децата ни да изучават Божието слово в училищата.Ако направите и това сигурна съм,че Бог ще обърне нещата“.Бог да благослови и добрите и лошите и да даде покаяние на съгрешилите,а всички останали нека се молим с любов,защото:“ДОМ ОБЪРНАТ СРЕЩУ СЕБЕ СИ ПРОПАДА!“Това мога да ви кажа с болка в сърцето.Сестра Искра

  24. В Божийте очи това е подигравка- Господ слуша такива молитви, но не така! Повечето коментари сочат разединение, плът и неразбиране, които в крайна сметка са причина да ни управляват тези на снимката, че и нагло да фарисействат с „молитви“ – който е чел „Божият човек Костадин Томов“ знае за какво говоря! Там на бойното поле Божият човек е помолил всички да се молят, за да оцелеят- там е имало българи, евреи и мюсюлмани- всеки се е молил както си знае- резултатът е бил цял взвод спасени от гранатите- за сравнение от предишните взводове е умирал 70-80% от личния състав! Това лицемерие най горе прилича на тази молитва, но фасадата в случая няма значение, а много коментари тук коментират точно фасадата, при която всичко е наред! Нека Господ се съди с нас и всеки неумит в Христовата кръв да бъде или умит, или Божият Справедлив Гняв да го застигне!Амин!

  25. Лично аз искам да благодаря на г-н Пламен Сивов за включването с краткия, но особено точен коментар! Определението „СТИХИЕН ИКУМЕНИЗЪМ“, предложено от него, е изключително важно! Президентът посети Ватикана за интронизацията на новия папа и като че ли се поопитва да приложи у нас римокатолическия модел, възприет след Втория ватикански събор, за „икуменическо общуване“ между различните религии. Тъй като люде като Николай Неделчев и Евгений Найденов няма да му подскажат това (и поради непросветеност, и поради лаодикийско политиканстване), редно е някой умен и богословски образован представител на християнството да му каже, че у нас ТОЗИ МОДЕЛ НЯМА ДА ЗАРАБОТИ! Ние просто НЕ ИСКАМЕ ТАКЪВ МОДЕЛ!

    А на г-жа Вяра Платова, която все още плава в розови облаци, бих препоръчал да прочете и препрочете краткия, но съдържателен коментар на г-н Пламен Сивов, който ясно посочва, че инициативата на г-н Плевнелиев е неудачно повторение на опита на неговия предшественик г-н Първанов.

  26. Искра, щом слушате и четете, случайно да сте разбрала, че Джойс Майер е един от опасните и отдавна разкрити от истинските християни лъжеучители, които използва чисто психологически методи за да държи вниманието на аудиторията си? Ако не сте, неслучайно потърсете информация и се запознайте с нейното учение, което за съжаление си пробива път в България (с подкрепата на СЕПЦ) поради „галенето на ушите“ на хората. Това, което се говори от нея и подобните на нея артисти, атакува по много некоректен начин желанието на повечето хора по света за успех навсякъде – в здравето, финансите, отношенията с другите хора и т.н. Те са успешни бизнесмени, психолози, шоумени и други неща, но не и християни. Вземете която и да е книга по НЛП, добавете поне веднъж на страница религиозен текст и ще получите книга на Джойс Майер.

  27. Много навренен коментар на Красимир Методиев относно учението на Дж.Майер, СЕПЦ и пр., макар извън темата.

  28. Пресцентър на НДСВ
    28.11.2008

    „Д-р Рупен Крикорян, депутат от НДСВ, е първият председател на новосъздадения Национален съвет на религиозните общности в България. Съветът е създаден по инициатива на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет. В него участват представители на Православната църква, Католическата църква, Обединените евангелистки църкви, Мюсюлманското вероизповедание, Арменската апостолическа православна църква и Еврейското вероизповедание.

    Идеята за Националния съвет на религиозните общности е взаимствана от аналогичната организация в Европейския съюз, която се нарича „Религиите за мир” и си е поставила за цел опазването на мира в Европа и света. Европейската организация на религиозните общности поздрави наскоро Националния съвет и пожела дейността на религиозните общности в България да бъде еталон за разбирателство и толерантност.“
    Източник: http://www.ndsv.bg/content/1277.html

  29. Видимо е, че т. нар. „Национален съвет на религиозните общности в България“ е политически поръчков. Като се има предвид, че е иницииран от депутат на НДСВ – една провалила се политическа формация, която нямаше ясна политическа доктрина и се разцепи на различни фракции, то истинските евангелисти трябва да стоят настрани от такава инициатива. Това е типично НЮ-ЕЙДЖЪРСКА ФОРМАЦИЯ. Такава формация НЕ МОЖЕ ДА ДИКТУВА религиозни инициативи на нито една евангелска деноминация – нито молитви, нито богослужения!

    Като се има предвид и включването на абсолютно некомпетентния по религиозните въпроси Николай Неделчев (самоволно изтъкнал се за „евангелски представител“), който не може да различи християнските идеи от идеите на Ню Ейдж, то опасността за българските евангелисти се удвоява. Отново ще припомня новозаветния принцип, който е подходящ за „героите“ от снимката с президента“: „ако слепец води слепеца, и двамата ще паднат в ямата“. Това са думи на Христос – не на политик, Мохамед или Буда!

  30. Това , което ми направи впечатление в „про…“ мненията за срещата при президента, е че виждате ли , като сме заедно това вече е израз на любов , а като се молим заедно – това вече е мир.Поради разнообразието от богословски виждания не искам да влизам в полемика , но да оставя 2 въпроса за размисъл:
    1. Как се отнасяше Господ Исус към Своите явни религиозни и политически противници, каквито днес са за евагелизма православието и радикалния политически ислям? С кого виждаме във Библията Господ Исус заедно в молитва?
    2. С какво се занимаваше ап. Павел , когато го виждаме пред атеистична , религиозна или политическа аудитория? Той търсеше ли това,което го обединява с тези хора или подчертаваше и настояваше на АБСОЛЮТНАТА истина на Благовестието, дори знаейки за фаталните последствия.
    Можем да подискутираме, ако желаете…

  31. Много добри въпроси г-н Манев ! Отговорите са очевидни !

  32. Поздравления за коментара на бр. Лъчезар Манчев, който насочва дискусията за президентската директива за хаотично-икуменическите молитви (определение, възприето от г-н Пл. Сивов) в ПРАВИЛНАТА ПОСОКА. Бих насърчил всеки трезво разсъждаващ християнин, независимо от своята конфесия, да се включи в дискусията. Моето участие ще се изрази с три РЕАЛНИ ПРИМЕРА:

    Първо, когато Мартин Лутер се изправя в Райхстага във Вормс пред висши представители на държавната и религиозна власт (април 1521 г.), които искат той да се „помири“ с тогавашната религиозна върхушка, като се откаже от библейските си възгледи, реформаторът не се моли с тях. Той заявява прочутите думи: „Стоя тук непоклатим и инак не мога. Да ми помага Бог. Амин!“ Това е молитвата на бащата на протестантизма и евангелизма. Та да запитам: „Имат ли Неделчев и Найденов своето ПРИНЦИПНО ЕВАНГЕЛСКО „ТУК“, или витаят ТАМ, където има ню-ейджърски идеи и неприемлив икуменизъм?“ (Защото „там“ е по-изгодно от „тук“)…

    Второ, реформаторът Жан Калвин няколко години по-късно пише специално „Обръщение“ към френския крал Франциск (Франсоа) І, който гледа пренебрежително на протестантите. Между другото Калвин пише: „Аз прегръщам общата нужда на всички вярващи – тази на самия Христос, кауза, която е напълно разкъсана и потъпкана в твоето царство днес, лежаща, така да се каже, напълно пренебрегната повече поради тиранията на някои фарисеи, отколкото с твоето одобрение“. Та питам аз: „Колко пъти Неделчев и политическите лакеи около него са защитили официално БЪЛГАРСКИЯ ЕВАНГЕЛИЗЪМ от нападките и оскърбленията на религиозни и държавни служители? Всеки път, когато нас ни квалифицират като „сектанти“, защото сме чели предимно Библията или сме пишели „Исус“ с едно „и“, излизаха ли ОЕЦ с „официално възражение“ пред президента, по време на което да се снимат?“ (О, разбирам, при тези случаи те са били ангажирани с продиктувани молитви)…

    Трето, уведомен ли е големият приятел на Исляма Неделчев за случай като този: на 21.03. т. г. в индонезийската област Бекаси пред очите на близо 600 християни и 40 ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ е срината с булдозер сградата на местната Батак християнска протестантска църква (Batak Christian Protestant Church)? Индонезийската конституция гарантира „свободата на религиозното поклонение“, но този случай на посегателство срещу християни в мюсюлманския свят (един от многото, впрочем) е видимо „одобрен“ от държавни служители. Та питам аз: „Колко пъти Неделчев и ОЕЦ са организирали между евангелските християни у нас ВСЕОБЩА МОЛИТВА ЗА НУЖДА КАТО ТАЗИ?“ Аз дори и не си мисля за организиране на „обща молитва“ с другите конфесии и религии по проблеми като този. Преди някой да възрази, че индонезийският проблем не е „наш проблем“, ще припомня, че истинските християни изповядват вяра „в една вселенска църква“. Затова ние се молим за страдащите църкви у нас и в чужбина без директиви!

    Много бих искал големите евангелски молители като Неделчев и Найденов да ми отговорят на тези въпроси! Аз чакам търпеливо.

  33. Здравейте, приятели! От голяма част от коментарите наистина става ясно, че доста хора или не са разбрали, или не са искали да разберат, че не става въпрос за обща молитва, за нов световен ред, за хрислям, за идването на Антихрист или цяла поредица тям подобни. Молбата беше отправена и към нас, в нашите църкви, с нашите приятели да се молим за нуждите и проблемите, в които обществото ни е затънало. Ние издигаме не просто гласа си, но преди всичко сърцата си в молитва. И, когато го правим, ние трябва да го правим точно в тази последователност – себе си, семействата си, Семейството на Вярата, обществото, света. Ние сме призовани и се очаква да го правим не само на определени организирани от църкви или държавници мероприятия. Очаква се да го правим искрено, от сърце, спонтанно. А, когато някой ни помоли да се молим за него или за обществото, ние трябва да бъдем благодарни за привилегията, която Бог ни е дал, да издигаме глас за себе си, църквата и за всички. Как, кога, къде и по какъв начин, принадлежащи към други християнски традиции или религии ще откликнат или не, е второстепенен въпрос. Първостепенният въпрос е дали ние самите сме адекватни, смислени, градивни спрямо ситуацията, в която се намираме и дали имаме какво да кажем и покажем в свят, който е раздиран от противоречие и негативизъм. Всички сме щастливи, че Христос е следвал Своя път и служение в докосване на всеки един, който е бил отворен за Него, и то без да губи време да се обяснява било то на фарисеи (във всичките им разновидности), било то на власти. Човек, който не иска да разбере, няма да разбере. Целта му не е да разбере. За това, Христос казва: „Който има уши да слуша нека слуша“. Не чувам Христос да говори за спорове, опити за злепоставяне на другите или за надговорване или надписване с хора, които възприемат себе си за Негови опоненти. В спор не се ражда нищо смислено. Ние минаваме през този живот само веднъж и от нас зависи, дали след себе си ще оставим нещо, което Бог благославя и което е добро, или след себе си ще оставим само разруха, жлъч, обида, болка. Сигурен съм, че повечето от нас бихме избрали първото. На всички пожелавам една истински благословена седмица, изпълнена с добри плодове и радост.

  34. Петко тези въпроси са ясни. Не е ясно вие защо не отговаряте на въпросите които ви поставихa.
    Срамувате ли се от нещо или се страхувате?

  35. Бихте ли ми припомнили въпросите от които „се страхувам“ г-жо Вяра Илиева .

  36. Надявам се да запазим дискусията на подиума на Библията и да търсим аргументите си в поведението на Господ Исус и Неговите ученици, описани там.
    Що се отнася до фарисеите , Господ ясно , безапелационно разобличи тяното религиозно лицемерие. Господ не само говореше за спорове с религиозните водачи на народа , които водеха Израел към погибел.Господ водеше безмилостни спорове с тях.
    В отношението с фарисеите Господ не остави никаква възможност за компромис, по-нататъчен разговор или икумения. Предупреждението беше само едно: „Покайте се или ще загинете…!“. Сега следва въпросът: „Кой беше проблема на фарисеите? Какво беше учението и поведението на фарисеите по отношение на Писанието(Стария Завет)с което аргументираще Господ Исус?
    Може би ако си отговорим на този въпрос ще можем да хвърлим историческия мост до наше време и да разберем посланието на Христовия пример.
    Отново искам а подчертая: сигурно е имало добро намерение в съвместната среща при президента.Сигурно е имало добро желание да се направи нещо добро.
    Мисля , че е липсвало едно и то е въпроса, който е трябвало да бъде отговорен предварително: „Какво казва Библията за подобни стъпки? Как постъпваше Исус в подобни ситуации?“
    Този въпрос е важен според мен, защото аз съм съгласен с мисълта че:“… Пътят към ада е покрит с добри намерения…“

  37. Добре, че Исус не мислеше като нас! И продължава да не мисли. Защото в противен случай Евангелията щяха да са с доста по-малко герои. А „Деяния на апостолите“ на доста ограничена територия.
    Защо трябва да се реагира така остро на вика за помощ, обаче отправен „неканонично“ или „недогматично“? Защо просто не поемем ръката, кжято моли за помощ? Защо толкова често постъпваме неадекватно на обстоятелствата? И това е особено често явление при нас, в протестантските църкви.
    Ами ако самарянинът мислеше като нас? Или и ние като Петър „ООО, аз до мръсно не се допирам даже, Господи! Много съм праведен и чист!“ Ако Христос беше казал на Закхей „Ти си крадец и мошенник, няма да стъпя в твоя дом!“ А беше ли Христос в дома на Симон фарисеина? Там, между другото примерът е много показателен (Лука 7:36-47)
    Плевнелиев е умен и интелигентен човек. Човек възпитан и мислещ, който не е расъл по резиденции или пък в чужбина. За първи път след толкова години имаме за президент такъв човек. Много хора са се молили и продължават да се молят (без розови очила 😉 )за народа и управниците. Това беше възможност, която за мен е отговор на моя лична молитва.
    Нека не поставяме Бог в рамки и не осуетяваме добрите възможности поради чисто човешките ни ограничения за поглед върху цялата картина.

  38. Драгий Евгений, отново се включваш с БАНАЛНИ И ОБЩИ ПРИКАЗКИ, за да покажеш, че мястото ти е било ОТЛЯВО на президента и че някой те е пратил СПЕЦИАЛНО там. Личи си, че си банален проповедник – слава Богу, че не съм ти слушател и следовник. Слава Богу, че потвърждаваш своята неадекватност…

    Ти не отговори на прости въпроси, които и аз и други ти поставихме:

    Първо, кой те постави „представител“ на българския евангелизъм? Вашата деструктивна роля с Неделчев по отношение на евангелското образование мимикрира в политическо лакейничество, защото такова ви е нивото. Но това злепоставя нас, евангелистите, затова никой не ви обърна внимание – за разлика от юдеите, православните и мюсюлманите.

    Второ, когато евангелските пастири през мес. февруари ПЪРВИ организираха инициатива за ОБЩА МОЛИТВА ЗА КРИЗАТА В БЪЛГАРИЯ, къде бяхте вие с Неделчев? Дори не подкрепихте тази инициатива с публично одобрение! Можеш ли да отговориш ЗАЩО? Очаквам конкретни отговори.

    Хората, както и аз, поставяме конкретна информация и въпроси. Г-н Пламен Сивов посочи, че инициативата за ню-ейджърския „Религиозен съвет“ е САМО ПОЛИТИЧЕСКА. Тя се инжектира от време на време от държавните глави (Първанов и Плевнелиев) не защото те имат интерес към резултатите от молитвата, а за да вкарат религиозните представителства (вие, слава Богу, не сте легитимно такова!) в една обща ИКУМЕНИЧЕСКА СТРУКТУРА. Така чрез хамелеони като теб и Неделчев политиците ще се опитат да влияят върху масите. Този номер бе „успешно“ прилаган от тоталитарната комунистическа система. А сега би ли отговорил: Защо не организирате молитви, когато в ислямския свят се рушат църковни сгради и се убиват християни?

    Стига евтини и банални приказки, драгий Евгений! Живеем в реален, конкретен свят! Дотук с твоите включвания ти показа, че си МНОГО НЕАДЕКВАТЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ на българския евангелизъм на високо ниво просто защото никой не те е упълномощавал да бъдеш такъв!

  39. Петко не съм ти секретарка че да ти напомням
    върни се назад и си припомни какво те питахме

  40. Не исках да се намесвам в дискусията, но ситуацията е абсурдно-водевилна с трагикомични отсенки. Няма какво да се учудваме от „подбрания“ състав на тази малка почти семейна сбирка с „огромен“ ефект в духовното пространство над България. Демоните са се разтреперили и избягали нанякъде, а небесата се разпукват от тътена на „братската молитва в единодушие“ (и то не каква да е, а тридневна, понеже братята почитат различни дни от седмицата)и свише се изсипва рогът на изобилието върху изстрадалото ни Отечество!
    Но нека имаме уважение към участниците в тази трогателна дневна вечеринка и да не ги упрекваме за дреболии! Все пак вървим по европейските пътища, магистрали и велоалеи, водени от един истински европеец, и то не какъв да е а ирландска пастирка, която добре знае как се водят шарени овце! За да ме разберете по-добре, вижте линка .
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1154946

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *