Ловчанска св. митрополия изобличава некоректна спрямо БПЦ и вредна за хората протестантска пропаганда

ИЗТОЧНИК: Ловчанска св. митрополия, БГ Патриаршия

В ловешката регионална библиотека “Проф. Беньо Цонев” беше представена изложбата “Библията”. Това на пръв поглед благочестиво събитие се случи в първата седмица от Великия пост – от 18 до 23 март т.г.

Ловчанският митрополит Гавриил беше официално поканен и присъства на откриването, а в катедралния храм “Света Троица” беше сложен афиш, известяващ за събитието. И сякаш всичко беше наред до момента, в който се разкри, че красивата и интересно направена експозиция е параван за разпространение на протестантска литература – пропаганда, включваща откровени и душепогубващи лъжи.

Аспектите на тази лукава акция са няколко:

1-во – никой не беше информирал дядо Гавриил и духовенството на БПЦ в Ловеч, че ще се извършва подобна пропаганда;

2-ро – по време на неговото гостуване разказвачите в изложбата не казаха нищо, което да даде повод да бъдат уличени;

3-то – раздавайки своите брошури и книжките, те ги смесваха с православна литература така, че незапознатите по-подробно с православната вяра да приемат безрезервно дадените им протестантски материали;

4-то, на което искаме да обърнем особено внимание – на изложбата бяха доведени много ученици, чиито впечатлителни и неукрепнали умове и души са особено податливи на различни вредни влияния.

Когато митрополит Гавриил разбра за тези прикрити действия от страна на собствениците на изложбата, той предприе действия, съвместно с управата на Община Ловеч, за спиране раздаването на заблуждаващата литература. За съжаление това се случи едва ден преди края на изложбата. Освен това, при липсата на законови средства, спирането може да стане само със съгласието на организаторите на изложбата, а те приеха да прекратят раздаването само на един от видовете брошури.

Тук, за информация на родителите и учителите, ще посочим един явен признак, по който да могат да различат протестантската от православната литература. Повечето протестанти изписват името на Господ Иисус Христос с едно “И” – а именно “Исус”, докато православната традиция е приела то да бъде изписвано с две “Ии” – “Иисус”, тъй като в гръцкия оригинал на Свещеното Писание – Библията, а и в славянския превод, то е с две “Ии”. Това ще ви даде една възможност да отделите двата вида литература и да се запознаете с тази, която действително ви интересува. А също и да предпазите децата си от сектантските влияния.

Ще приведем и два примера, илюстриращи заблудите, които се разпространяват. В раздаваната брошура “Исус – нашият единствен шанс” пише: “Във вечността Господ няма да ме пита коя църква съм посещавал. Едно е от значение: Имам ли прощение на мойте грехове чрез Исус” (15 стр.).

Как и защо авторът няма да бъде питан коя църква е посещавал, е напълно неразбираемо, след като прощение на греховете се получава единствено в Православната Църква чрез Тайнството Изповед. Свещеникът, чрез дадената му от Господ власт, прощава на каещия се. Ето и думите на Христос към апостолите, чиито преки наследници са сегашните епископи и свещеници: “Истина ви казвам: каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и което развържете на земята, ще бъде развързано на небето“ (Мат. 18:18).

И друг пример за откровена лъжа. В същата брошура се твърди: “Преди мислех, че църковното кръщение ни прави християни. Това беше фатална заблуда. В Библията съвсем ясно се казва: християнин се става само чрез покаяние, вяра и лично посвещение на Исус Христос” (21 стр.).

Необяснимо е с каква наглост тук директно се противоречи на Господ Иисус Христос, Чиито думи са: “Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен …” (Марк. 16:16). И още: “И тъй, идете и научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал” (Мат. 28:19-20).

Оставяме горното без коментар.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отворено писмо до “Господари на Ефира”

ОЕЦ относно атаката срещу църква “Сион” В.Търново

Писмо от майката на пастор Николай Стефанов

Обръщение на пастор Николай Стефанов по Евроком – Царевец

Писмо на пастор Пламен Василев към Евроком – Царевец

Общински отпор на протестантската пропаганда

“Пропаганда и агитация” на ЦК на БКП

Начало на протестантската пропаганда в България 

Пропагандната и просветна дейност на американските библейски общества в българските земи

16 comments for “Ловчанска св. митрополия изобличава некоректна спрямо БПЦ и вредна за хората протестантска пропаганда

 1. Интересно ,как се спасяваха от ранната църква във времето когато православната църква все още не съществуваше ,явно автора на статията ,а и господата духовници си нямат престава от Християнство (истинско).По тяхната логика нито Католиците (на 1 во. място като бройка) и нито Протестантите (на 2 ро. място )са спасени. Спрете с тези ересни учения.

 2. Деяния 13:44,45На следващата събота се събра почти целият град да чуят Божието слово. А юдеите като видяха множествата, изпълниха се със завист, опровергаваха това, което говореше Павел и хулеха.

 3. „Прощение на греховете се получава единствено в православната църква“ Това ако не е религиозен фанатизъм целящ нетърпимост и омраза към другите християнски вероизповедания, здраве му кажи! Църква която смята християнството за свой монопол а другите за опасна конкуренция, която да се отхвърля мрази и преследва (съвсем по християнски)прилича на пастир който пасе предимно себе си и се страхува друг да не му вземе пашата.Вместо омраза не е ли по-добре(имайки предвид политическата,икономическата и духовна криза)да се молим заедно в мир за доброто на страната и народът си, както ни е завещал нашият Господ? Сигурен съм че религиозните фанатици ще ме оплюят, но се надявам да се намерят и благоразумни искрено вярващи. Първите вярващи от църквата в гр.Антиохия не бяха наречени католици, православни или протестанти а ХРИСТИЯНИ. Сегашното разделение си е човешко и едва ли е угодно на Бога.“Който има уши да слуша, нека слуша“

 4. BOG e LUBOV,no i OGQN poiagda6t! Krqvta na ISUS i ogqniat na Sviatiat DUH da bqdat vqrhu nas viarva6tite i ni opaziat ot vseki zql antihristki duh,ot vsiako 4arodeistvo i prokliatie.BOG da ni blagoslovi!Amin!

 5. Както Бай Ганьо казва“ и едните и другите са маскари“ аз като гледам как са се засилили хората към протестантските църкви да се спасяват….:))))) Св Дух не е нито с едните, нито с другите! Това са светски мероприятия защитаващи светски интереси!

 6. Тази статия е поредния кьорфишек за отклоняване на вниманието от проблемите вътре в БПЦ!
  Понеже сегашното ръководство е силно застаряло и доста инертно, не прави нищо за разрешаване на много болни проблеми- заплатите на свещениците, рушащия се сграден фонд, счетоводния хаос и корупцията сред клира.
  В случая протестантите са само удобно оправдание за „свещение“ мързел на някои владици!
  Добре, че поне има млади, ревностни православни богослови и свещеници, които могат да внесат малко свеж полъх в застоялата атмосфера на ортодоксалната институция!

 7. Знаем как е наложено източното православие в България-по най-брутален начин са избити 52,от общо 100 болярски рода, до девето коляно.В пълна противоположност с учението на Исус Христос да обичат враговете си.Ако сега православните попове имаха власт,биха избили всички евангелисти,протестанти,католици и всички неправославни.На всички е ясно,че поповете мислят само за парите,но не и за душите на хората си.Това явно си личи от изказванията им-не вземайте безплатни Нови завети или Библии от „Гедеон“ или други протестантски дружества.Купувайте си от нас на надути цени.Важното е да не намалее нашата печалба от търговия.

 8. Обръщам се към протестантите. Няма смисъл да се коментира тази статия. Не е нито първият, нито последният път, когато някой пише подобни неща за нас. Мен, лично, това отношение хич не ме изненадва.

 9. Със зъби и нокти бранят тяхното си „царство“ но ако слепец слепеца води и двамата ще паднат в ямата !лъжат и манипулират хората защото ги е страх че ако хората прогледнат ще им се срути „царството“ няма да има пари от свещи ,търговия с икони и други дрънкулки ! да не говорим че са на държавна издръжка а в същото време си противоречат като казват че са извън държавата! колко еретично и арогантно е твърдението им че те са единствената църква ,някои от тях са наследници на фарисеите и законниците които казваха че вярват в Бог но след като Той дойде те не Го познаха и даже Го разпънаха!

 10. Здравейте. Искам да ви изпратя едно видео с благовестието. Дано, го видят повече хора. Има послание и за хората, които не веднъж, но многократно са посещавали молитвения дом, но така и не са се покаяли и не са били новородени, също и за чудесата, които Бог върши и днес. Слава да бъде на Бога. http://www.youtube.com/watch?v=kdBbj4twJz8

 11. Незнам кой е писал тази брошура, но тя определено е брутална и идиотска. Не можеш да кажеш на православните, че кръщението им не е библейско. Та кой ще те слуша повече? Що не им изтъкна и проблема с иконите, светците и поклонението на Дева Мария та идиотията да е пълна и абсолютна?

  Е, как тогава да не ни наричат сектанти? Че то подхода ни е кофти. Павел видя някаква статуя, образ, обект на поклонение на Непознатия бог в Атина и им проповядва Създателя именно чрез този идол, а ние директно през глезените сечем все що не е според нашето богословие.

  Павел цитира гръцките поети, чрез които проповядваше Исус, а ние все що е църковен отец от ранните векове казваме, че не трябва да ги приемаме като авторитет. после проповядваме на православните колко ние протестантите сме читави. Че кой ще ни слуша?

  И се сърдим, че не ни приемат. Приписваме това на гонението заради Неговото име.

  Незнам каква е била идеята на тази брошура. Каква е целта й. Определено не е написана добре, още повече, че така натрапена в очите на православните няма никаква полза. Ако искаме да спечелим православните трябва да имаме различен подход.

 12. интересно защо оец мълчи?! защо не напишат писмо до дирекцията – нали тя е поставена като държавен орган за да следи за търпимостта и добрите отношения между различните изповедания? ако не оец – то поне лидерите на отделните деноминации могат да го направят. ако православните демонстрират „фанатизъм“, защо протестантите демонстрират духовен мазохизъм. това не е гонение заради вярата, а неумение за правилна реакция в трудна ситуация.

 13. Тaзи претенция зa рaзликaтa в именaтa е също много глупaвa и измисленa зa дa се отхвърлят другите. В рaзличните езици ИМЕТО ИСУС СЕ ПРЕВЕЖДA РAЗЛИЧНО НО Е ВAЖНО , Кого имaме в предвид с товa име . Исус, Иисус , Джизсс , Иесус , Ешуa . …..Със сигурност протестaнтите „сектaнти“ имaт в предвид Иисус Христос Господ , който бе рaзпнaт зa греховете нa светa , умря и бе погребaн но нa третия ден възктъснa и се възнесе след 40 дни и сегa е от дясно нa Отцa и Ходaтaйствa зa нaс. Исус , който е единородният от Отцa , Божият син. Прaвослaвния Иисус и този Протестaнтски Исус сa един и същ и aко някои не го знaе или него признaвa ознaчaвa , че е невеж или лицемер.

 14. Cheta i glavata mi ne go pobora, kak moje samo v Bulgaria da ne se razbra che protestantite NE SA SEKTA, to biva nevejestvo i prostoria i chalga, ama veche minava vsiakakvi granici. Avtora na tazi statia kato niama gram obshta kultura, ami jiveem v 21vek ima internet, google, vlez pointeresuvai se malko
  Golemi jurnalisti, neprosveteni. Po vashta logika ami amerikancite na chelo s Obama sa sektanti, che sa po prosti. Za tova nashata darjava e na tozi hal, a pak horata sreshtu tiah da tichame ne mojem da gi stignem. I posledno edin vapros pak vashata logika, katolicite i te sa sektanti? Ne mi e obidno tolkova tova opredelenie, kolkoto me obijda, che go izpolzvat neveji hora.

 15. Споделеното по-долу е мое лично мнение, с което не ангажирам никого и не представлям никого , освен собствената си съвест.
  Това което четем по-горе не е нито първата , нито пък последната атака на православието срещу разпространението на Истината – Библията между българския народ. Във Варна злополучно познатия лидер на православието Кирил сее и раздухва омраза сред хората в града след всяка проява на евангелските църкви.
  Но не в това е проблема – наглостта и самовлюбеността на православието, достигащи до войнстваща агресивност.
  Проблема е как ние , евангелските християни и служители на Благовестието, реагираме и как се отнасяме към православието днес в тази конкретгна обстановка.
  На високите съюзни и обединяващи нива на евангелските църкви съществува упорита тенденция към икумения и флиртуване с православието. Основанията често са: „…виждате ли , те имат 2000-годишна история и ние не можем просто да ги игнорираме…“ Традицията=истината???.
  Друго популярно изказване е :“…ама и от тях ще има спасени…“. Това изказване е вярно и пълно с надежда, така както е вярно и за мюсюлмани,будисти, йеховисти и кришнари, с които ние не правим и не планираме икумения , а желаем да ги достигнем чрез Благовестието(Мат.28:16-20) за Исус Христос -Господ , Бог и Спасител.
  Тенденцията към икуменизъм сред евангелските християни, особено към православието, често е основана на тайната надежда че, виждате ли „…някои светнати и добронамерени православни попове могат да започнат реформация там…“. Това е добра надежда, добра молитвена нужда , но в никакъв случай все още не е реалност. Тази надежда не може и не трябва да става основание за ДНЕШНОТО поведение на евангелските църкви към православието.Нека не забравяме, че желязната ръка на православната догматика никога няма да допусне реформация, защото нейната сила е в собствената йтрадиция и предание. Възможността за реформация е реална само когато Господ чрез Святия Дух започне вълна от покаяние и новорождение сред висшия клир.
  Всеки опит за сливане,за икумения, съвместни духовни инициативи (молебени?!?-питам се в кой Дух и Истина???), съвместни изяви в обществото са опит да се слее тъмнината със светлината , огъня с водата , бензина с искрата, и пр. примери на абсурдна невъзможност.
  Поне за сега това е реалността, доколкото аз мога с моят ограничен човешки ум да я прозра и разбера…
  Не искам да влизам в спор , изложих само моето лично мнение…

 16. Ихааа православната църква продължава да ВОЮВА с-щу християни . Но като знаем , че въпросното православие е почти изцяло от агенти на ДС , май не трябва да се очудвам …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *