Отворено писмо до „Господари на Ефира“

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЕКИПА НА „ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”

Здравейте! Пиша това писмо във връзка с предаването Ви на 13.02.2008г. Първо искам да изкажа положителни думи спрямо вашите смели стъпки и постижения в областта на разследващата журналистика. Обществото определено се нуждае от обективна информация, както и от активно действащ коректив. За съжаление, не мога да отнеса тези думи към предаването Ви от 13 февруари, 2008г.Тезата, която изказахте, че изданието на Новия Завет, отпечатано от организацията „Гедеон” е фалшиво, е абсолютно погрешна. Това е неверен факт, който Вие заявихте пред обществото. Познавайки вашия професионализъм, съм убеден, че ще обърнете внимание на фактите, които съм изложил по-долу.

Кои са Гедеон?
„Гедеон” е нестопанска международна организация, която има над 260 000 члена и незнаен брой доброволци по целия свят. Дейността им започва през 1908 година. Хора от всякакъв произход и социално положение даряват за отпечатване на Новия Завет и Библията. През тези 100 години от съществуването си са раздали над 1.3 милиарда Нови Завети и Библии по целия свят; над 500 милиона през последните 10 години; 70.7 милиона през последната година; средно на всяка секунда раздават по 2 Библии в целия свят.

Превод
Гедеон няма собствен превод! Гедеон е организация, която организира издаването на Библии и Нови Завети в над 180 страни по света, за да могат хората да ги имат безплатно. Българското издание, отпечатано от същата организация е официален превод от 1924 година на Придворната печатница в София. Екипът от професионалисти, работил над нея включва светила като T. Найденов, Дж. Бауърд, М. Добровски и Дж. Сечанов.

Разликата, която посочихте в предаването, между православната Библия и изданието, отпечатано от Гедеон, изобщо не беше разминаване, а предаване на един и същ текст с различни думи – единия с по-стар, а другия с по-съвременен български език. Съдържанието е същото!

Резултати
Издания на Библейски текстове от Гедеон присъстват във всички болници и във всяка една хотелска стая на множество западни страни, като САЩ, Германия и много други. Има хиляди доказани истории за хора, които са стояли отчаяни в хотелските си стаи и са възнамерявали да се самоубият. Тогава намират издание на „Гедеон”, започват да го четат и връщат надеждата и желанието си за живот.

Мисля, че е цинично да плюем една такава благородна кауза, която спасява живота на много хора. По-скоро, може да се поучим от нея. А ако нашите деца, за които изразихте притеснения, че могат да пострадат от издание на Гедеон, четяха Библията повече, доста от проблемите, с които сега се борят, нямаше да ги има.

Няколко въпроса:
– Защо предаването „Господари на ефира” представи неверни факти на зрителите си, а именно, че Новия Завет, издаден от организацията „Гедеон” е фалшив?

– Защо екипът не е направил професионално журналистическо разследване, за да разбере, кои са организацията „Гедеон”, какво е това издание и да предостави тези факти на зрителя, който да има шанса да си направи собствени изводи?

– Защо дискриминират всички останали християнски общества и дейности, като индиректно заявявате, че всяко нещо, което не излиза от Българската православна църква, е фалшиво?

– Защо отново се използват популистки и манипулативни приоми, като се намесва безопасността на децата, която в този случай по никакъв начин не е застрашена?

– Твърдението, че българските национални религиозни убеждения са най-правилните, не е ли проява на шовинизъм и малоценност? Какво ни дава право да твърдим, че ние сме по-прави от другите народи?

– Какво ще направи екипа на „Господари на ефира”, за да опровергае невярната информация, с която урониха престижа на една благородна световна организация? Има ли нужната доблест, в следващото си предаване да каже на своите зрители, „Съжаляваме, направихме грешка.”?

Не искам да правя догадки какви са причините за професионално-неетичния и неиздържан репортаж. Наистина се надявам да е просто грешка от Ваша страна и да не е плод на манипулативна стратегия, или поръчка от по-високи инстанции. Българският народ е достатъчно стресиран и не се нуждае от допълнителна психоза по несъществуващи проблеми.

Реших, че е важно да прочетете моя зрителски отклик. Наистина ще се радвам на адекватна и достойна реакция по случая от Ваша страна, в името на истината, и доброто на българския народ.

С уважение,
Г-н Д. Танев
14.02.2008г.

36 comments for “Отворено писмо до „Господари на Ефира“

  1. Адекватна намеса пасторе. Ще е хубаво повече хора да изкажат недоволството си от подобни бих казъл поръчкови репортажи които отново зачестиха. Незнам защо ОЕЦ не взема адекватни мерки по тези въпроси.

  2. АЗ СЪЩО ГЛЕДАХ ПРЕДАВАНЕТО,БЯХ МНОГО ВЪЗМУТЕНА ОТ КАЗАНОТО.И РЕШИХ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА МЪЛЧИМ И ИМ НАПИСАХ ПИСМО,КОЕТО Е ПОЧТИ КАТО ВАШЕТО,НО НЕ С ТОЛКОВА ПОДРОБНОСТИ.

  3. Защо не се направи едно протестно отворено писмо което да бъде подписано от колкото се може повече хора и да се изпрати на Нова телевизия и на Господари на ефира.Докато не се обадим все така ще е.Вярващити в България трябва да придобият чувство на принадлежност към вярата си.

  4. Учудвам се как може едно високо поставено лице може смело да заевява, че този нов завет е фалшив и то пред зрителите на едно от най-гледаните предавания.
    Трябва или да си много смел или много глупав, може да има и други причини, но не искам да ги споменавам.
    Най-добре ще направи, ако просто му дадете отново думата и да каже, че се е объркал..

  5. ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ЕКИПА НА „ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА”
    Здравейте! Пиша това писмо във връзка с предаването Ви на 13.02.2008г.
    Тезата, която изказахте, че изданието на Новия Завет, отпечатано от организацията „Гедеон” е фалшиво е абсолютно погрешна. Като гражданин на Република България, съм силно възмутен от начинът на неадекватно действие и поведение от ваша страна. Ако търсите сензация не я търсете в Библията понеже е Божие слово. Ако някой ви натиска да правите това, съжалявам ви. Но ако сте го направили от незнание, бих ви разбрал и простил, ако бъдете така добри да поправите вашата грешка и да представите на хората в България истината. Аз също съм бъллгарин загрижен не по малко от вас за предаване на истини към нашето поколение. Ние също имаме деца които не искаме да бъдат обърквани и депресирани от подобни некомпетентни изявления. Ще е добре за вас като профисионалисти да потърсите контакт и със другата страна на организация „Гедеон” за да проверите и разговаряте лично с източника както правите и в другите си предавания. Аз лично мога да ви уверя в това, че имам над 10 библии от различни издания и не намирам никаква разлика помежду им. В едно от посланията си Апостол Павел пише към църквата в Коринт 2Кор. 3:6 „Който ни и направи способни като служители на един нов завет, – не на буквата, но на духа; защото буквата убива, а духът оживотворява.” Не можем да се хващаме за една дума и да кажем, че даден превод е неадекватен. Това е липса на компетентност. Съшо така когато правиш репортаж за нещо трябва да се запознаеш със цялото съдържание на това което критикуваш, нещо което не вярвам да е направил вашият кореспондент Митко. Разбира се, че различните преводи на библията с годините имат и своя различен печат, но контекста на преданията са едентични с оригинала. Да не говорим въобще за това, че Българската православна библия не е оригинала. Сами се сещате че достоверните писания са на Еврит и Гръцки. Не искам да ви убеждавам в моята правота, единствено държа да се свържете с потърпевшите хора, които публично обидихте, както и голяма част от българското населени и да поправите тази несправедливост и се извините. Не създавайте религиозно напрежение в страната, с подобни репортажи. Очаквам адекватно поведение от вас като профисионалисти и хора претендиращи че говорят истината.

    С уважение Г-н В. Петров
    15.02.2008 г.

  6. Sugalqvam ne sum gledal tova predavane za6toto ne e v normativa na normalnite ne6ta v na6eto semeistvo kakto i mnogo drugi vuv bulgaria,no bih izpolzval samo kratki stihove ot samoto slovo i tova moge bi 6te vi dade qsna predstava gospoda ot „gospodari na efira“
    Slovoto e dvuostur me4. sushto to nqma nugda ot za6titnitsi to e ogun poqgda6t.sus bogohulstvoto si kum nego vie skupi mi sugragdani se osugdate na ve4en ogun za6toto ako go othvurlqte 6te doide vreme i to 6te vi hvurli v ada.po dobre e da se zamislite i vie za sudurganieto mu kato go pro4etete pone vednug a Gospod koito e Gospodar ne samo na va6iat efir a na tsqlata vselene moge i da se smili za va6iqt givot.a za sve6tennika koito e kazal tova neka Gospod da otneme 4ina mu.koito huli Bogieto ime i znae kakvo vur6i nanasq osugdenie na sebe si.
    molq se za tsqlqtq ni durgava da se pokae i da doide do poznanieto na slovoto koeto e Jesus Christ vuv plut.
    Bog da vi blagoslovi

  7. Аз само исках да благодаря за писмото написано в защита на библейския правод на Гедеон.Благодаря на Бога че има хора които да защитат Божието слово , но дори и да не се намерят такива аз съм сигурна че Бог може да защити по всячески начини Своето слово. Тази недостоверна информация има своя цел, затова нека да има и хора които да се молят за такива които искат по някакъв начин да похулят Божието име чрез похулването на Божиите хора.

  8. Здравейте, гледах предаването и веднага се обадих на посоченият телефон, за да изразя възмущението си. Подкрепям напълно двете писма и в интерес на истината,очаквах по-голям отклик от страна на християнското общество в България.

  9. Като гледам този репортаж за „Новият“ нов завет, си задавам няколко въпроса:“Един божий служител не е ли редно да се радва, когато се разглася евангелието и ако като нация и държава сме толкова „евангелизирани“, защо повечето хора живеят противно на божиите заповеди??? И от това, което знам от Библията, си задавам още много подобни въпроси…

  10. Абе тия олигофрени чували ли са, че има няколко превода, просто православната Библия е написано по един начин, в другите под руг.

    Тия от Господари на Тъпира са супер прости льольовци.

    И все пак освен православни християни има и много други, тяхното невежество е абсолютно!!!

    Преди да пишат нека да потърсят малко, да почетат малко..

    А примера е СМЕШЕН, СМЕШЕН….несъответствие…ХАХАХАХ, тъпири.

  11. Радвам се, че се има гласност по този въпрос…

  12. направо съм възмутена от това безочие, господари на ефира винаги са били пристрастни в тези си предавания, наречени „разследваща журналистика“, но това вече е на границата на престъплението.
    не трябва да се мълчи, трябва да се повдигне въпроса и до СЕМ, какви са тези обвинения в телевизия с национален ефир и то в най-гледаното време.

  13. Фактите трябва да се изложат, определено репортажът, които се излъчи беше поради незнанието и сигурно поради незаинтересуваността им да проверят историята на организация „Гедеон“. И тъй като търсят да направят не репортаж за Библията, а да си пълнят предаването с интересен материал, станахме свидетели на поредната глупост и безразличие от страна на медиите.

  14. Пиша това писмо до екипа на предаването „Господари на ефира“ в протест на това което бе представено в предаването ви от 13.02.2008,относно изданието на новия завет от „Гедеон“.Абсолютна льжа е твърдението,че сьдаржанието на тези библии е фалшиво.Учудена и възмутена съм с каква лекота и безотговорност се поднася невярна информация до цяла Бьлгария по национална телевизия относно нещо толкова важно- Божието слово.Смятам,че хората които се занимават с подготовката на такива предавания носят много висока отговорност за представените от тях твърдения,тъй като това влияе върху маса от хора и са длъжни да представят достоверна информация.Както случаят показва те не са се иформирали достатъчно относнно истинноста на твърденията си.В споменатият от вас случай става вапрос за разлика не в съдаржанието,а в това че православната библия е на старобългарски език,а изданието на „Гедеон“ на съвременен български език.Различните преводи на библията имат своя индивидуален печат,но смисалът и съдаржанието на текста са едни и същи.Като християнка мога да ви уверя,че съм чела библии от различни издателства,кадето може да се намери езикова разлика в думи и изрази на определен пасаж,употребени синоними/думи с еднакжо смислово значение/,но това са езикови разлики,смисалът на съдаржанието не е различен.В България има различни издателства на библии и само абсолютно некомпетентно лице може да твърди,че само изданието на православната църква е истинско и оригинално.Това е голяма лъжа и заблуда за обществото ни.
    Тъи като вече сте допуснали грешка с тази недостоверна информация,ваш дълг е да я поправите.Това е много сериозен въпрос,не е тема просто за сензация,не е нещо което може да бъде оставено така като слух и хората да бъдат заблуждавани.Бог ще държи един ден всеки един човек отговорен за думите и делата му.Всеки може да сбърка,но когато го направи трябва да има смелост да си признае и поправи грешката си,особено ако тя влияе на толкова много хора.Така че,поправете нещата и кажете истината на хората.

    С уважение Стела Христова

    15.02.2008

  15. Раздавайте само изданията на ББД,и проблема ще се реши.
    Ама хубавите неща винаги струват пари,нали :))

  16. Ako Mitko se be6e dopital ne do „dqdo“Grigori a do jiviq BOG nqma6e da se polu4i tozi meko kazano Fars Mejdu 4el bibliq i 4ul ot /dqdo baba/kakvo pi6elo v Bibliqta ima ogromna razlika no kakvo da iziskvame dokato duhovno osakateni jurnalist4eta kato mitkovci slavovci i azisovci sa“gospodari na efira“i imenno takiva pri4inqvat duhovna invalidost v nodrastva6tite.No radosta mi e ogromna 4e gospodar na srcata v hilqdi iskreno vqrva6ti blgari e BOG slava na imeto mu i da prosti gluposta i nevejestvoto na Medinite farisei

  17. Фантастично г-н Танев!!!

    Докато протестантските организации се намъдруват кой, как, къде и кога да отправят пртестна декларация, Вие свършихте прекрасна работа!

    Поздравления!

    Тони Е.

  18. Добра работа така и трябва да бъде. Написах 3 реда на слугите от ефира, по горния факт.
    Някой да е чувал за бедна протестанска държава или за богата православна такава? Дълга история понеже людете погиват поради нямане на знание..а това което се случва е само брънка от веригата. Обикновено подминаваме такива моменти…но всичко това е плод и израз на слабоста на всички ни, да не се месим, ако не ни засяга, но …
    Можем да се молим повече за това!

  19. Аз съм член на организацията и предполагам обвиненията идат от популистки и шовинистични намерения. Всичко казано по горе за „Гедеон“ е вярно, нямаме свой превод. Става ми тъжно за хора критикуващи така Евангелието, предполагам така ни се дава публичност и всъщност ще послужи за реклама. Мога да допълня че така наречения „православен превод“ всъщност е ревизия на точно този превод. Разликите показват всъщност посочват единния източник на ревизий от различни години.
    Една от особенностите е, че не се допускат като членове православни, католици, адвентисти и членове на култове, само протестанти и евангелисти с правилно становище върху Словото Божие.
    Дано Господ да благослови всеки получил безплатно Новия Завет разпространяван от гедеонитите.

  20. Здравейте,
    Съжалявам, че не съм гледала това предаване, но разбрах за него от една моя приятелка, за което й благодаря. Да, определено ще има такива предавания, и не само това. Наближава краят и дявола знае това, затова ще се опита по всякакъв начин да заблуди хората, за да не чуят или да не разберат евангелието. Не се страхувайте,че така се говори, скъпи братя и сестри в Бога, а се радвайте, че по този начин имаме възможността да застанем пред обществото и да му говорим за Бог, за Неговото слово, защото в Библията пише, че няма нищо случайно под слънцето и че за всяко нещо си има точно определено време и място… така, че може би сега е решителното време да застанем пред цяла България и да й кажем, че Бог наистина е жив и реален, че Неговото слово е истинско, независимо на какъв език е написано. А що се отнася до това какво мога да кажа на хората от предаването „Господари на ефира“ : Скъпи приятели, всички сме хора и грешим, но Бог е верен, когато се покаяме и изповядаме греховете си, да ни прости, така че може да го направите, не позволявайте на злото да победи. И знайте, че Бог ви обича, независимо какво говорите против Него и словото Му, защото просто не е човек, а БОГ!!!

  21. Просто нямам думи .Та нали се предполага ,че хората които правят това предаване са грамотни?Как тогава не виждат че текста е един и същ само дето се исползват различни думи? А и не мисля че подобава на човек с такъв сан да говори по тоя начин (некомпетентно,без да е прочел нищо за „Гидеон“)Слава богу че има хора които се съпротивляват на такива нехристянски исказвания. Нека Бог ви благослови.

  22. този репортаж доказва за пореден път некомпетентността и слепотата по този въпрос на Българските медий!!!

  23. Благодаря Ви,г-н Танев за становището по въпроса. Хора като Вас ме карат да се чувствам горда, че съм българка, въпреки, че в нашата страна това все по-рядко ни се случва. Господата от предаването, вероятно не са запознати с богословските въпроси, а както се подразбира нямат много информация относно туристическия бизнес. Аз управлявам хотел и във всяка стая има по един екземпляр, който е на български и английски. Това е една от екстрите в хотелите, които в Европа / като християнски континент / е задължително, а в нашата страна е препоръчително от комитета по туризъм и БХРА / българска хотелиерска и ресторант. асоциация /, на която е член и хотелът, който управлявам. Новите завети се ползват с удоволствие от клиентите на хотела,тъй като чуждестранните ни гости са свикнали с тези „екстри“.
    Поздравявам Ви за иниациативата!
    Оставам с надеждата, че екипът на предаването също ще допринесе да се почувствам горда, че съм българка като поправи стореното.
    Албена Инджова
    http://www.hotelarlanda.com

  24. tova koeto be6e pro4eteno ot Biblqta na Gedeon i ot pravoslavnata Bibliq be6e po zna4enie absolutno edno i sa6to 🙂

  25. Uvazhaemi gospodari na efira,

    Po printsip haresvam vasheto predavane i tsenia fakta che pravite prouchvania, kakto naprimer napravihte za veshtitsite gadatelki i charlatani predi vreme.

    No, kato balgarski viarvasht evangelist biah razocharovan seriozno ot reportazha vi za Novia Zavet na Gedeon. Vav vrazka s tova iskam da spodelia slednite misli:

    1. Novia Zavet v original ne e pisan na balgarski a na gratskia Koine. Sinodalnia prevod e po-star, no ima i savremenni prevodi. Niamam nishto protiv pravoslavnia prevod, no v po-savremennite se polzva ezik, koito e po-lesno razbiraem. Ako iskate da chetete Novia Zavet na original, nauchete koine gratski – tova e originalnia, ne pravoslavnia. Tova che prevoda na gedeon e po-savremenen, ne go pravi greshen. Ima i falshivi prevodi kato tozi na Iehovistite, ima i izopacheni pisania kato tezi na Mormonite, no Gedeon si e vazpriet savremenen prevod na Novia Zavet v tselia sviat.

    2. Sled kato Gedeon raboti v Balgaria ot vremeto sled kato panda Komunizma zashto chak sega ste se setili da pravite reportazhi za tiah. Tova e organizatsia svetovnoiavestna za razprosraniavane na Novia Zavet v bolnitsi, uchilishta, zatvori v tsial sviat.

    3. Tova e ataka iztsialo sreshtu protestanstvoto i evangelisma – v tipa na Komunisticheskite ataki. Togava evangeliskite tsarkvi biaha goneni i presledvani, no tova vreme svarshi – taka che vashia reportazh e dosta zakasnial i ne otgovaria na vremeto v koeto zhiveem. I iavno podnesenata informatsia e ednostranchiva, eftina senzatsia, v koito lipsva dalboko zhurnalistichesko prouchvane.

    4. Svetovnoto hristianstvo ima 3 klona – Katolicizam, Pravoslavie, i Protestanstvo (evangelism). Nai-malko posledovateli ima Pravoslavieto, nai-mnogo sa katolitsite, a protestantite sa vtori po broi. V Bulgaria evangelisma idva predi poveche ot 150 godini. Edna ot osnovnite tseli na protestanstvoto e prevoda na Bibliata na mnogo ezitsi. Parvia savremenen prevod na Bibliata na balgarski se pravi ot Metodistki misionera v satrudnichestvo s Petko R. Slaveikov.

    5. Kakvo vi prechi protestanskata viara? Goliama chast ot Zapadna Evropa za Protestanti. Bivshia President na Makedonia Boris Traikovski beshe metodist. Germanskata Kantslerka Angela Merkel e dashteria na evangelski pastor. Nad 90 milliona dushi ot naselenieto na Saedinenite Shtati sa evangelisti. Protestanstvoto ima dalboki koreni i v Bulgaria kakto spomenah, i e napravilo mnogo za naroda i istoriata ni. John Atanasov, sazdatelia na kompiutara e bil Baptist – nima i nego shte narechete sektant. Nie zhelaem dialog s drugite hristianski obshtnosti, a reportazhi kato vashite iskat da ni vrashtat kam Komunisma. Ne, sega nie sme demokratsia v koiato ima svoboda na veroizpovedaniata.

    6. Razbira se vie iskate da ste v usluga na pravoslavnata tsarkva, koita tarsi sarevnovanie s nas. Podobno na smeshnoto sarevnovanie koeto imashe predi vreme s Romite zaradi tsenata na sveshtite. Togava te kazaha che sam izliatite ot tiah sveshti imat duhovna sila – razbira se prichinite ne biaha vaobshte duhovni a finansovi – BPC gubeshe shtoto sveshtite se kupuvaha po eftino ot drugi. Tova sa smeshni raboti, s koito ne e redno nashata tsarkva da se zanimava. A bih iskal da popitam: Kolko novi zaveta e razdala bezplatno pravoslavnata tsarkva?

    7. Otnosno vlianieto nad detsata, s koeto tolkova spekulirate. Ima hiliadi mladi hora v BG – viarvashti, az sam edin ot tiah. Az biah evangeliziran, neshto koeto pravoslvanta tsarkva ne mozha da napravi s men. Tova che sme imali hristianstvo ot 1000 godini ne pravi vsichki ni hristiani. Az biah ateist kato malak. Ima mnogo mladi hora koito sa ostavili alcohol i narkotistite za da tragnat v Bozhia pat. Nima iskate te da se varnat kam staria si zhivot?

    8. Mnogo hora po bolnitsi i zatvori sa poviarvali v Isus Hristos chrez sluzhenieto na gedeonite. Mnogo hora sa bili osvobodeni ot zhivot na prestaplenia i zhivot na ateizam. Mnogo v bolnitsata sa namerili uteha chrez tezi Novi zaveti. Ako ne hodeha tezi mladezhi na tsarkva, biaha ateisti, i polzvaha narkotitsi, vie niamashe da vdigate shum sigurno. No shtom sa tragnali vav Hristianskata viara, ako ne e pravoslavna – to za vas e super problem.

    9. I da vi popitam gospodari – kolko ot vas sa procheli Bibliata, Novia Zavet, Kolko hodiat v nedelia na tsarkva? Razbira se vie ste svobodni da si hodite v pravoslavnata Tsarkva, no ostavete na horata da izberat i drugi alternativi. Vzemete niakoi spetsialist po koine gratski i togava pravete analis koi prevod e pravilnia. A dopuskate li che i dvata sa pravilni, no edinia e na po-arhaichen ezik s dumi, moito veche ne se polzvat.

    Nadiavam se da napravite po-dobro prouchvane po tia vaprosi, a ne eftina senzatsia kakvato se vizhda v tozi reportazh. Sashto vi kania da se izvinite na organizatsia Gedeon za obidnia reportazh i da napravite po-obektiven reportazh v koito da se chue i drugata strana. Dokato takav reportazh niama i izvinenie ne e otpraveno – prizovavam evangeliskite hristiani, koito san ad 150 hiliadi v Bulgaria da sprat da gledat vasheto predavane. Blagodaria za vnimanieto!!!

    Da ste zhivi i zdravi! Bog da vi blagoslovi!

    Miroslav Atanasov

  26. съгласен съм с дани танев
    и аз много се дразня от спекулациите по медиите срещу протестанските църкви
    изглежда че на някои не им стиска да приемат истината че се нуждаят от покаяние и за да искарта себе си прави я опоручават с ефтини умопомрачителни коментари
    въпреки това се радвам че хората не са равнодушни а взеха отношение по въпроса и съм силно убеден че Бог ще обърне тази ситуация в наша полза. бъдете сигурни, Бог за поругаване не бива

  27. Гледахте ли в Ърли Шоу преди няколко дни интервюто на дъщерята на Били Греъм за терористичната атака на 11 спетември, когато Джейн Клейсън я попита: “Как можа Бог да допусне да се случи такова нещо?”. Ани Греъм даде изключително дълбок и проницателен отговор. Тя каза: “Вярвам, че Бог е дълбоко наскърбен от това, което стана, както самите ние сме, но дълги години ние казвахме на Бог да се махне от училищата ни, да се махне от правителството ни, да се махне от живота ни. И като джентълмен, какъвто е Той, мисля, че Той тихо си отиде. Как можем да очакваме Бог да ни даде благословението Си и защитата Си, ако искаме от Него да ни остави намира?”

    Нека помислим. Мисля, че се започна, когато Маделин Мърей О’Хеър (тя загина, тялото й беше намерено наскоро) протестираше, че не иска никой да се моли из нашите училища. И ние казахме “Добре”.

    След това, някой каза, че не е нужно да четем Библията в училищата… Библията, която казва “не убивай, не кради, обичай ближния си както себе си”. И ние казахме “Добре.”

    След това Д-р Бенджамин Спок каза, че не бива да наказваме децата си, когато грешат, защото чувството им за човешко достойнство ще се накърни и можем да им създадем комплекс за малоценност. (Синът на Д-р Спок се самоуби.) И ние си казахме “Един специалист знае какво говори.” И казахме: “Добре!”

    След това някой умен член да директорски борд на някакво училище каза „Понеже момчетата са си момчета, дайте да им дадем достатъчно презервативи, че да могат да си правят кефа както им се иска, но да не умират от СПИН. И няма да сме длъжни да казваме за това на родителите.“ Ние казахме – „Добре.“

    След това някой каза „нека дъщерите ни ако искат, да си махат бебетата като забременеят, и нека са свободни да не казват за това на родителите си.“ И ние казахме „Добре.“

    След това някой каза, че е по-добре учителите и възпитателите да не наказват учениците в училищата и колежите, и директорите на учебни заведения им забраниха да докосват който и да е ученик, независимо от поведението му, защото “не искаме да си създаваме лошо име и да ни дават под съд”. И ние казахме “Добре!” (Има голяма разлика между възпитание и побой!)

    След това някой от управляващите по върховете каза, че няма значение какво правиш насаме, стига на работа да правиш това, за което ти плащат. И съгласявайки се с него, ние казахме, че няма значение за никого (вкл. за президента) какво върши скришно, стига иначе да си върши работата, и икономиката да е добре.

    След това някой каза “хайде да печатаме списания със снимки на голи жени, и да ги наречем благотворно и разумно оценяване на красотата на женското тяло. И не казахме “Добре!”

    След това някой друг взе това благотворно начинание и направи още една крачка, като започна да публикува снимки на голи деца, и още една – като ги пусна в Интернет. И ние казахме “Добре, човекът си има право на свобода на словото.”

    След това развлекателната индустрия каза “нека правим телевизионни шоута и филми, пълни с простащина, насилие и извратен секс. И хайде да записваме песни и да пишем текстове, които говорят за изнасилвания, наркотици, убийства, самоубийства и сатанизъм.” И ние казахме “…ми това си е само развлекателен бизнес, шоу, нищо повече. Със сигурност няма странични ефекти и никой не го взима насериозно, така че – карайте нататък!“

    Днес се питаме защо децата ни нямат съвест, защо не различават добро от зло, защо не им „пука“ като убиват случайни хора, собствените си съученици, самите себе си. Може би ако помислим достатъчно дълго и достатъчно дълбоко, ще се досетим защо. Мисля, че това има нещо общо с „ЖЪНЕМ ТОВА, КОЕТО СМЕ ПОСЕЛИ“.

    След това се появи ученикът, който написа „Мили Боже, защо не запази малкото момиче, което се самоуби в класната стая? Искрено твой – загрижен съученик“ И отговорът: „Скъпи ученико, Мен не ме пускат в училище. Искрено твой – Бог.“

    Интересно е как лесно хората изхвърлят Бог в боклука и после се чудят защо светът отива към пъкъла. Интересно е как вярваме на всяка дума във вестниците, но не вярваме на това, което пише в Библията.

    Интересно е как всеки иска да отиде в рая, стига само да няма нужда да вярва, мисли, говори и върши каквото и да е, което Библията казва.

    Интересно е как казваме „Аз вярвам в Бога“, но правим, това, което прави Сатана, който, между другото, също „вярва“ в Бога!

    Интересно е колко лесно съдим, но никога не се оставяме ние да бъдем съдени.

    Интересно е как пускаме мръсни картинки по електронната поща и те се разпространяват за секунди като огън сред сухи тръни, но ако вземеш да изпратиш нещо, което говори за Бога, хората не се и замислят да го разпространят.

    Интересно е как похотливото, просташкото, вулгарното и неприличното минават свободно през киберпространството, а обществени дискусии на тема Бог всячески се потискат и в училище, и на работното място.

    Интересно как някой е така „изпълнен с Христос“ в неделя, но е абсолютно „невидим християнин“ през цялото останало време.

    Още ли ви е смешно??

    Интересно как като се замислите да препратите това съобщение, няма да го изпратите на много хора, защото не знаете в какво вярват, а особено – какво ще си помислят за вас. Интересно как може много повече да съм загрижен за това какво мислят другите за мен, отколкото какво мисли Бог за мен.

    Размишлявате ли все още?? ЗАСХТО НИКОЪ НЕ КОМЕНТИРА ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ,А СЕ ЗАХВАНАЛИ ДА СДЯТ БОЖИЕТО СЛОВО

  28. Некомпетентност съчетана с Невежество примесена с Медии = масова заблуда и антагонизъм.

    Отново се показа колко е плитко и дебилно е обществото управляващо медиите.
    Обслужващо интересите на неколцина които се опитват да дърпат конците и правейки поръчкови предавания доказват само че сте мноооого далеч от свободните медии за които претендирате.

    Сервилност на всяака цена – това е вашето име.

  29. Пишете им.
    Изразете вашето мнение:
    ––––––––––––––
    pr@ntv.bg – за нас и за всичко по-любопитно от нашата дейност търсете г-ца Станислава Кунева, завеждащ отдел “Връзки с обществеността”.
    ––––––––––––––
    programa@ntv.bg – за това какво очаквате от програмата на Нова телевизия и г-жа Евелина Кирилова, програмен директор.
    ––––––––––––––

  30. Zdraveite Gospodari na efira,
    tozi pat se ostavihte da badete podvedeni.Noviya Zavet na „“Gedeon“e prevoda,koito e preveden s u4astieto na Petko Slaveikov pres 1881 godina v Tzarigrad na novobalgarski ezik- vyarno i ti4no preveden ot evreiskiyat i grutskiyat original na Bibliyata.Edva prez 1925 g. pravoslavnata tzarkva pravi prevod, v koito ima mnodo tzarkovnoslavyanski,ruski i drugi nerazbiraemi dumi,koeto go pravi nerazbiraem za balgarskiyat narod.

  31. Здравейте, господари на ефира!
    Гледам с интелес придаването ви, защото се получават наистина смешни лапсуси. Журналистическите ви разследвания също са добри.
    Интересно е да „ловиш“ гафове, но … вие направихте един от най-големите си гафове и то в ефир. И то благодарение на Митко. Е, може би някой му е подсказал, в това няма нищо лошо – нали е начинаещо момчето. (Че и още голобрадо). Няма необходимата обща култура. Едва ли е чело Новия завет на православната църква, а какво остава до „новият“ Нов завет на „Гедеон“. А едва ли има и богословски умения за да направи сравнение с богословската стойност на написаното. То и слепите виждат, и глухите чуват, че „различията“ в превода се дължат на начина на изказване на преводача. Не на грешен превод. Лично аз чета Библията в осем превода (включително и синодален) и не виждам различия, които биха объркали някого. Разликите са само в точността на изказа.
    Учуди ме изказването на митрополит Григорий. Човек с неговия сан би трябвало да има повече информация от Митето ВъГбанов. А да се твърди, че единствено синодалния превод е правилен … е това намирисва на православен шовинизъм. България е християнизирана преди още да има Българска православна църква – това е история, срещу която нито Григорий, нито който и да е може да противоречи. В България е имало, има и ще има „нетрадиционни“ изповедания, които изповядват точно написаното в Библията. И вместо да се опитваме да „делим баницата“, то по-добре е да се хванем ръка за ръка и да изведем България от ДЪЛБОКАТА духовна криза в която е изпаднала.
    Завършвам с един въпрос към „господарите“ и уважаемия митрополит Григорий. Православни или евангелски християнки бяха майките и акушер-гинеколозите, които „убиха“ над 6 милиона деца чрез аборти?! Виж статията „Шест милиона са неродените българи след легализирането на абортите от 1956 г. досега“
    Петър Марчев
    С очакване на извинение за ОГРОМНИЯ ГАФ!

  32. Zraveite i ot men,
    priatelka ot Bulgaria mi izprati tozi link. Neveroiatno, no fakt:
    1.Takiva predavania se izluchvat ne v komunistichesko vreme i
    (2.)v durjava,koiato ot 2007 prinadleji kum Evropeiskat sujuz (EU)!!!!!!
    Pitam se i kude i koga e stanal tozi „diado Grigori“ „Bojii slujitel“??? Ako e uchil za svoite izpiti kato student, veroiatno e prospal lekziite otnosno originalnite esizi, na koito e napisana Bibliata – evreiski i starogruzki!!!!!!!!!!!!
    Taka che, izdadenata ot pravoslavnata zurkva Biblia sushto ne e originalna!!!!!!!!!!
    Tuk stava vupros za prevod.
    V Germania chetem Bibliata na nemski v nai-razlichni prevodi i NIKOI ne si pozvoliava da kaje: „tui kato tozi prevod ne e ot nashata zurkva e greshen“
    I e viarno, che v bonizite i hotelite tuk do vsiako leglo vurhu skafcheto stoi izdanie na Noviat Zavet i Psalmite ot spomenatata organisazia Gedeon.
    Mnogo losho – za tova predavane, za tazi televizia,koiato go izluchva, za Bulgaria!

  33. Пиша ви във връзка с предаването на 13.02.2008г. „господари на ефира“ – „Новият“ нов завет (Димитър Върбанов).

    Неприятно съм изненадан от явно прогласената некомпетентност и невежество смело пропагандирана от вашата медия която сее масова заблуда и антагонизъм.

    Искам да ви кажа че в една правова държава това не може да се случи и ако някой дръзне да го направи моментално бива подведен под съдебна отговорност за разпространение на религиозна нетърпимост.

    Представата за свободна медия върви успоредно с това тя да отразява истината.

    Това предаване мога да го отнеса или към пълна некомпетентност или към поръчков антагонизъм.

    Което и да е от двете – предавания от рода ви принизяват до нивото на локалните кабеларки а не на Национална медия за която претендирате.

    Т.Н.

  34. Което е от Господа, ще остане, а което е от хората, ще погине. Не виждам какво лошо намериха някои хора в това, да се разпространява Библията – Божието слово – Пътят, Истината и Животът безплатно. Защо трябва да се закупува? Нима можем да си купим истина? Нима можем да си купим живот? Нима можем да си купим праведният път? Ако поне един човек участвал в съставянето на това предаване (включително и интервюираният) разбираше Словото и живееше според Божиите принципи, нямаше да допусне да се излъчи подобно нещо и дори щеше да противодейства на самата мисъл. Невежество! Прости им Господи, защото не знаят какво правят!

    Красимира Юурукова

  35. Копие от писмото до „Господари на ефира“:

    Здравейте,

    Казвам се Красимира Юурукова и съм поредният възмутен християнин от вашето предаване на 13.02.2008. Което е от Господа – остава. Което е от хората – погива. Както последователите на Юда, предателят на Исус, са се разпръснали и изчезнали, така погива всяко нещо, което е срещу Господа. Как мислите вие, че се задържа такава световна организация, която не печели нищо от мисията, която извършва? Как намира такава световна организация толкова много последователи, след като никой няма финансова изгода, а и както можем да разберем от вашето невежество, е организация непопулярна сред медиите? Как ако не чрез истината, която само на умните хора е дадено да разберат. Как се спасяват човешки животи само чрез зачитането на тази разпространявана истина? Как ако това не е животът? Как толкова хора възвръщат смисъла на живота си, а други го намират само поради разпространяването на тези Нови Завети, ако не защото това е истинският, животодаващ, Господен път. Това е пътят, истината и живота! Защо трябва да ги закупуваме? Нима можем да си купим истина? Нима можем да си купим живот? Нима можем да си купим праведният път? Ако поне един човек, участвал в създаването на това предаване (включително и интервюираният), разбираше Божието слово (от която и да е Библия), нямаше да допусне излъчването на това предаване и дори щеше да противостои на самата мисъл. Невежество!!! Господи прости им, защото не знаят какво правят!!! (или беше „поради щото не знаят какво правят..“ не знам вие ми кажете?)

    С уважение,
    Красимира Юрукова

  36. Добре би било хората да разберат,че Бог гледа на всички вярващи в Сина Му в един град или вдържава като на едно Тяло Христово!
    Последните статистики показват,че от всички християни по света 80% са католици, 15% са протестанти исамо 5% са православни!
    Друг факт, който остана скрит от драгия зрител е,че разпространявания от Гедеон български превод на Новия Заавет е редакция на т.нар. Цариградски превод на Библията от 1876г.
    През 2009г. Българското Библейско Дружество издаде Библия, сблагословията на Светия Синод на БПЦ, на съвременен Български език, който вариянт съвсем не противоречи на редактираните издания на Цариградския превод.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *