Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

За сряда се организира протест в няколко града в страната

Родители се организират във Facebook за протест срещу задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца. Както и в началото на годината социалната мрежа обединява български родители, които са срещу монопола на държавата в образованието и налаганите практики за неглижирането на семейството при отглеждането и възпитанието на децата. Според няколко групи и граждански организации родителите трябва да имат право да избират вида на образование на своите деца, както е в повечето европейски страни и по света. Така е разписано и в редица международни документи, по които България е и страна, посочват организациите.

Протестът е насрочен за сряда сутрин и според предварителната организация ще се проведе в няколко града на страната – в София пред Народното събрание, а в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Варна и Велико Търново – пред сградите на общините. Недоволството на родителите беше предизвикано конкретно от няколко изказвания на заместник-министър Милена Дамянова в подкрепа на задължителната предучилищна подготовка и в които тя определя средата в детската градина като по-подходяща и приоритетна за развитието на четиригодишните деца от семейната. Родителите се възмутиха от твърденията на Милена Дамянова, че: „Няма как едно дете, стоейки вкъщи, да придобие умения и навици да живее с околните, да работи в екип, да развива критическо мислене, няма как да се социализира.“

Зам.-министър Дамянова защити инициативата на образователното министерство, записана и в проектозакона за образованието, който мина миналата седмица пред парламентарната комисия и предстои да влезе в пленарна зала. Според министерството с предучилищното образование ще се даде възможност на децата по-добре да се социализират, както и да се подготвят по-добре за образователния процес, тъй като успеваемостта на българчетата постоянно пада.
Родителите настояха министър Сергей Игнатов да даде ясен отговор дали Министерството на образованието и той като негов представител застават зад изказванията на г-жа Дамянова, както и да изясни дали се съгласява с твърденията, че здравата семейна среда е неподходяща за отглеждане и възпитание на едно три- и четиригодишно дете.

Те питат дали според МОМН семейната среда не е подходяща за създаването на правила и дисциплина. Родителите напомнят, че задължителното образование за 4-годишните и отнемането на правото на избор на родителите за отглеждането и образованието на собствените им деца нарушава техните права, защитени от Конституцията и редица международни споразумения. С писмото си те настояват тези текстове в закона да отпаднат.

Вчера от Министерство на образованието и науката направиха опит да разсеят притесненията на родителите с позиция, че задължителната детска градина в никакъв случай не е заместител на грижите, които всеки един родител полага за развитието на своето дете. Според текста, разпратен до медиите, законодателните промени не се изразяват в отнемане на права и задължения на родителите, а в засилване на ролята на държавата при финансирането на предучилищното образование.

В изявление на МОНМ се казва, че въвеждането на задължителна детска градина за децата, навършили 4 години, е стъпка към промяна, която министерството предприема с абсолютната увереност, че няма институция, която да осигури по-добра грижа за децата от тази, която им осигуряват техните родители.

11 comments for “Родителите искат президентско вето за задължителната предучилищна подготовка

 1. V IMETO ISUS blagoslaviam vsi4ki visoko postaveni,roditeli i de4iza!Molia Te Tatko ministri i roditeli da se sre6tnat s teb i priemat za svoi li4en BOG i Spasitel za da raste edno nabogno potomstvo v Balgaria,koeto da radva SARZETO TI!

 2. напълно го подкрепям! Доколкото подписите във Facebook имат сила, мога да се включа в групата за протеста!

 3. Задължават родителските кооперативи да покрият учебните стандарти
  http://news.ibox.bg/news/id_1357110327

  На извънредното заседание на образователната комисия с гласовете на ГЕРБ бе приета поправката на Снежана Дукова, чиято цел е да успокои духовете около задължителната забавачка за 4-годишните деца.

  Дукова предлага 4-годишните да минават предучилищно обучение в целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна форма на обучение, организирана от родителя, съобразена с държавните образователни стандарти.
  От ГЕРБ подчертаха, че с поправката най-после ще се узаконят така наречените родителски кооперативи. Стана ясно обаче, че те ще трябва да се съобразят с държавните образователни стандарти и да отговарят на условията за частните детски градини.

  Този закон е обсъждан 8 месеца, обясни заместник-образователният министър Милена Дамянова и обясни, че застава зад закона.

  Лютви Местан от ДПС обясни, че в много населени места няма условия за изпълнение на закона. В много населени места няма детска градина, изтъкна той.
  Алтернативата за тези семейства е да изпратят детето си на градина в друго населено място. Не може да задължите родителя да качи детето си на допотопен автобус, категоричен бе депутатът.

  Според Ирена Соколова от ГЕРБ с промените в закона държавата се задължава да осигури места в детските градини. Тя обясни, че с годините спада възможността на българските деца да се изразяват добре, да имат добри тълкувателни възможности.
  Според Соколова несъстоятелни са опасенията, че държавата ще отнеме децата от родителите. 65% от заболяванията в ранна детска възраст се откриват в детската градина, обясни Соколова, която е и психолог.

  Румен Стоилов от ГЕРБ подчерта, че има малцинствени групи, които трябва да бъдат задължени, за да изпратят децата си на детска градина. Не ме е страх да го кажа, обясни депутатът.

  Намериха се и родители, които са за законовите промени. Владислава Цолова заяви в кулоарите на НС: „Този закон е изключително революционен“. Тя обясни, че в детските градини има експерти, които от рано могат да предупредят, ако детето има някакви проблеми с развитието.
  Според Цолова задължителната 4-годишна забавачка е добро решение.

  По-рано днес, преди началото на извънредното заседание на комисията, в кулоарите на парламента директори на детски градини дадоха брифинг, за да успокоят обществеността, че обучението на 4-годишните ще става чрез игри.

  „Има една голяма манипулация в обществото – всички 4-годишни тръгват на училище, а това не е така“, заяви Сения Семизорова – директор на 33 ОДЗ в София. Тя обясни, че 4-годишните ще се обучават в детската градина. Родителите ще могат да избират дали детето да е в държавна или частна детска градина, дали почасово ще се обучава в градината или в родителски кооператив.

  Държавата ще е длъжна да осигурява учебните помагала за 4-годишните, обясни Семизорова. В 10.00 часа дечицата пък задължително ще имат и закуска. Тя нееднократно изтъкна, че обучението ще става чрез игра, а не на чин и с изпити.
  По-добър ли е настоящият закон, който е отпреди 20 години, попита Семизорова. Не трябва да се страхувате от думата задължително, подчерта тя.
  Ние не отнемаме правата на любов и грижа на родителите, изтъкна Семизорова. Директорката обясни, че в детската градина децата се социализират.

  Родители също дойдоха да изразят позициите си. Баща обясни, че децата му не са ходили в детска градина, сега в училище са много по-успешни от децата, ходили на градина. По-социализирани и по-добри ученици. Според него детската градина води до емоционални проблеми.
  Гергана Николова е майка и е убедена: „Задължителният характер на този закон е изключителна глупост“. Според нея този закон налага контрол над родителите. Освен това родителите са притеснени, че няма материална база да се реализират идеите в закона.

  Що е то „родителски кооператив“:
  Родителският кооператив като разновидност на организация за отглеждане на деца набира популярност в България от няколко години, но по света такива съществуват от началото на 20-ти век.
  Той представлява група от няколко родители, които се обединяват, за да осигурят на децата си програма за ранно обучение.
  За тази цел те наемат помещение и учители, като родителите също имат възможност да помагат в грижата за децата и да участват във всички аспекти на дейностите на децата.

 4. адвоката Виктор Костов се занимаваше с този проекто закон за задължителното образование
  нали и други образователи и ректори в този форум защитават правата на учениците румен генчев

 5. От 4-годишни децата ще започват задължително предучилищно образование.
  Това решиха депутатите днес с окончателното гласуване на чл. 8 от проекта на Закона за предучилищното и училищното образование. Той гласи:

  „Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето.”.

  Текстът бе приет с гласовете на депутатите от ГЕРБ, “Атака” и на четирима независими. “За” гласуваха 86 депутати, “против” – 33-ма, трима (независими) се въздържаха.

  Задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст ще влезе в сила от учебната 2016-2017 г., пише в параграф 21 от проектозакона, който депутатите все още не са гласували.
  Преди това гласуване мнозинството отхвърли предложението на депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Хамид Хамид предучилищното образование за 4-годишните да не е задължително, а по избор на родителите. С днешното решение възрастта за задължително предучилищно обучение се сваля с 1 година. Според сегашния Закон за народната просвета децата трябва да бъдат обхванати задължително в системата на образованието от 5-годишни.

  Не бяха приети и възраженията на опозицията (Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС) срещу текста, според който 4-годишните подлежат на задължително предучилищно образование. Според опозицията на тази възраст не може да става въпрос за образование, а единствено за възпитание и подготовка. В сегашния Закон за народната просвета, според който децата задължително тръгват на детска градина от 5-годишна възраст, пише, че това е „предучилищно възпитание и подготовка”, а не образование.

  По този повод синият лидер и бивш премиер Иван Костов заяви:

  “Някои колеги се шегуваха, че ние, дядовците, трябва да обявим конфликт на интереси при обсъждането на този закон. Аз имам малка внучка на 2 годинки и наистина мисля за нея, когато говоря сега. На 4 години децата трябва да се гушкат и да се учат на ценности, а не да се учат на абстракциите на числата, които някой чиновник от МОМН ще напише. Това е пълно безобразие спрямо тези мънички български граждани.
  Трябва да покажем как се обичат тия деца тук, от тази трибуна. Иначе какво Народно събрание сме? Събрание от хора, които се мъчат да угодят на популизма в обществото.”

  “Ще карат 4-годишните… Тези са пълни идиоти”, се възмути Костов след гласуването в разговор с вицепремиера и министър на образованието в кабинета му Веселин Методиев. Целта на този текст в законопроекта е държавата да налее пари в детските градини, като чрез задължението за обхващане на всички деца от 4-годишна възраст създаде нови работни места за възпитателите в детските градини, бе мнението на сините лидери Иван Костов и Мартин Димитров.

  „Има хляб в тази работа. Има хляб за преподавателите в детските градини. Държавата ще създаде тези щатове, ще трябва да отдели тези пари. Съгласен съм. Прави се много силен жест в посока профсъюзите на учителите. Решили са от ГЕРБ, нека го направят. Но да се карат хората насила да заведат децата си там, това вече е безумно. И това го прави държавата в условия на тежка икономическа криза. Това е прокризисна политика”, заяви Иван Костов от парламентарната трибуна.

  Единственият аргумент, с който управляващите от ГЕРБ защитиха чл. 8 от проектозакона, беше, че той регламентирал задължение за държавата да осигури това обучение, а не на родителите, които имали право да избират. В този дух от парламентарната трибуна се изказаха депутатките от ГЕРБ Галина Банковска и Катя Чалъкова. Министърът на образованието Сергей Игнатов, който също бе в пленарната зала, нито веднъж не взе думата, за да защити проекта си. След гласуването от Синята коалиция обявиха, че ще поискат президентът да наложи вето на чл. 8, въвеждащ задължително образование за 4-годишните.

 6. Хора, законът за образованието (става въпрос за 4-ри годишните деца) е фашистки и трябва да бъде заклеймен като такъв! Нима нямаме спомен от тези социални инженери?!
  Свободата на избор е потъпкана!
  Другата и по-съществена страница е, че убиват детските души. Това е най-големият проблем, в който психологията отстъпва пред социалното инженерство. Това неминуемо ще доведе до психични и личностни инвалиди!
  Вземете отношение!!!

 7. Църквата ще поиска вето върху задължителната забавачка за 4-годишните

  Ако бъдат гласувани промените в проектозакона за предучилищното и училищното образование на второ четене, Светият синод незабавно ще поиска от президента да наложи вето, съобщи в петък Десислава Панайотова, представител на просветния отдел на Светия синод.

  Църквата подкрепи исканията на родителите да отпаднат текстовете, регламентиращи задължителна предучилищната подготовка за 4-годишните деца и текстовете, забраняващи и предвиждащи рестрикциите за съществуването на различни частни инициативи и форми на отглеждане на деца в предучилищна възраст.

  Панайотова съобщи, че ако поправките минат на второ четене, още на първото заседание на Светия Синод заедно с родителските организации ще излязат с с общо искане за налагане на президентско вето.

  “Когато държавата отнеме децата от семействата на 3-4 годинки, това означава, че родителите се превръщат в едни инкубатори, създатели само на деца, които в един момент биват отнемани от семейството от една институция, наречена държава“, посочи иконом Василий Сарян.

  Според него предложението за задължителна предучилищна подготовка на четиригодишните е опит „да се извърши един духовен геноцид върху нашите деца“. По думите му излиза, че родителите нямат сили да отглеждат своите деца, а държавата иска да ги замести като родители.

  Гергана Николова от Национално сдружение „Единство“ посочи, че системата на образование е в изключителна криза в момента и новият закон създава нови проблеми.

 8. Чест прави на Св. Синод, че реагира веднага по проблема! (Но там има грамотни хора както в сферата на образованието, така и в правото!)

  Ще реагира ли ОЕЦ с председателя п-р Николай Неделчев адекватно по проблема?
  Ще реагират ли ръководствата на евангелските деноминации?

  Ние може да дискутираме тук, но нашите мнения са индивидуални. Другояче изглеждат нещата, когато дадена институция, която претендира, че представлява евангелските вярващи пред институциите у нас и в чужбина, излезе с ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ! Ще ми бъде много, много интересно да видя дали ще има изобщо реакция!…

 9. Д-р Пеев не е ли редно щом председателите на ОЕЦ, СЕПЦ, ББЦ и ОБЦ не си вършат работата да бъдат сменени. Освен това тук нали пишат директорите на ВЕБИ ВБУ ВДУ фондация за децата, училище ПР Славейков и други. Този закон не е ли в тяхната сфера? Как може една цяла държава да ни задължава да подлагаме невръстните си деца на нейното и без това западнало образование и ние да не реагираме като църква? Мълчанието на пасторите както и липсата на адекватна реакция от ръководствата са причината разни малки и млади църкви от по 20-30 човека да се пъчат за водачи и да се опитват да представляват българските евангелисти пред властите по света и у нас. Крайно време е това да спре. Ако са възрастни уморени или пък дори некомпетентни, нека бъдат сменени с млади хора които могат да се справят бързо с делата на църквата а не да чакаме все на назначени от запада пишман мисионери и лъже апостоли.

 10. Как да смениш п-р Неделчев на поста „председател“ на ОЕЦ, г-н Георгиев, като НИКОЙ НЕ ГО Е ИЗБИРАЛ ОТ РЕДОВИТЕ ЕВАНГЕЛИСТИ?! Пък и кой би избрал на такъв пост един бивш футболист и занаятчия, който понастоящем е ПЕНСИОНЕР ОТ БИВШОТО СИ ПРЕДПРИЯТИЕ, а не като Божи служител!

  Днешният ОЕЦ си мисли, че е „наследник“ на ИСТОРИЧЕСКИЯ О Е Ц! На подобна претенция могат да вярват само наивници… Може ли днешният „председател“ да се сравнява по някакъв начин с високо ерудирания и компетентен в богословието, политиката и дипломацията п-р Зяпков?!

  Проблемът днес, г-н Георгиев, е, че в българския евангелизъм ЛИЛИПУТИ седят в КРЕСЛАТА НА ГИГАНТИТЕ ОТ МИНАЛОТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *