Папа Франциск отива в Гърция да „подчертае ситуацията с бежанци“

papata i patriarhaВселенският патрирах и папата отиват при бежанците в Гърция на 14 април

Архиепископ Йеронимус от Постоянния Синод обяви, че Вселенския патриарх Вартоломей и Папа Франциск ще направят съвместно посещение в бежански горещи точки в Гърция на 14 или 15 април. Главата на Гръцката православна църква, архиепископ на Атина и Гърция, Йеронимус обяви посещението на главите на най-старите християнски деноминации във вторник.

Историческата срещата се очаква да стане в средата на април, вероятно на 14-ти или 15-ти, на остров Лесбос. Йеронимус също ще вземе участие в посещението, а символичният жест очаква да привлече глобалното медийно внимание. Визитата бе организирана в отговор на искането на

Франциск да дойде в Гърция и да види лагерите.
Според някои непотвърдени източници, папата има намерение да отиде на плаж във водите на Егейско море напълно облечени като символичен жест. Тримата лидери на църквата се очаква да излязат с общо изявление, с послание за глобалното човечество и солидарност.

Светият синод съобщава в изявление, че иска папата да посети остров Лесбос, островът в Егейско море, където стотици хиляди бежанци и мигранти са пристигнали през изминалата една година. В изявлението се посочва, че папата иска да направи посещението с цел да привлече внимание върху конфликта в целия средиземноморски район, „който има разрушителен ефект над християнските общности, но и да подчертае хуманитарния проблем, предизвикан от отчаяните бежанци в търсене на по-добро бъдеще в Европа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *