Папата призна Големия взрив

papata
Yточнение: Бог е необходимото условие за него

Пред Папската академия на науките светият отец изказа позиция, че еволюцията и произходът на материалната вселена не са в противоречие със съществуването на Бог

Теориите за еволюцията и за Големият взрив са истински, а Бог не е „магьосник с вълшебна пръчица“, обяви папа Франциск. Пред папската академия на науките понтификът изказа позиция, че еволюцията и произходът на материалната вселена не са в противоречие със съществуването на Бог, а напротив – съществуването му е необходимо условие за тях.

„Когато четем за Сътворението, рискуваме да си представим, че Бог е бил магьосник с вълшебна пръчица, с която може да направи всичко. Но това не е така“, каза папата. И добави: „Той е създал човешките същества и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е заложил у всеки един, за да постигнат своето предназначение“.

„Големият взрив, който днес смятаме, че е в основата на произхода на света, не противоречи с намесата на божествения Създател, напротив – изисква такава намеса“, аргументира се папа Франциск. „Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за сътворението, тъй като еволюцията изисква сътворението на същества, които да еволюират“, каза той.

Твърдението на папата е значимо, признават и италиански учени. Католическата църква е силно консервативна и има традиции в отхвърлянето на научните постижения, особено в областта на космологията с отричането на факта, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето.

Предшественикът на Франциск – папа Бенедикт XVI, се смяташе, че поддържа псевдонаучни теории, като креационизъм и „интелигентен дизайн“ – вярата, че Господ буквално е създал света за 6 дни, че е направил мъжа от кал, а жената от реброто му, създал е с ръцете си в един и същи ден всички съществуващи животни и т.н.

Въпреки позицията си за сближаване с научните теории, папа Франциск похвали постиженията на предшественика си в областта на теологията. Той откри бронзов бюст на Бенедикт XVI във Ватиканските градини. „Никой не може да каже, че ученето и науката са покрусили него и любовта му към Бог и към ближния“, каза Франциск за Бенедикт. „Напротив, знанието, мъдростта и молитвата разшириха сърцето и духа му“, продължи той и благодари на Бог за дара, който е бил понтификът.

11 comments for “Папата призна Големия взрив

 1. Най-после, цял живот чаках убедително научно доказателство, че баба ми е маймуна.

 2. Любопитно е да се отбележи, че оповестяването на „еволюцията“ като елемент на творческия план и действия на библейския Бог е едно сериозно отстъпление от позицията на римокатолицизма преди Втория ватикански събор (1962-65 г.). Еволюционисткият антрополог и теолог Пиер Тейар де Шарден (1881-1955) бе сериозно критикуван от Ватикана и низвергнат за възгледите си. В папската енциклика „Humani generis“ еволюционистичната теория на де Шарден бе обявена като „оскърбление на католическата доктрина“. Оказва се, че Ватиканът все пак може не само да прощава „оскърбленията“, но и да ги издига като корекции на своите доктрини. Настоящият папа започва да показва все по-смело намеренията си да нанася постмодерни поправки.

 3. Хейтърско е Вашето включване, неизвестний ми господинчо! Като нямате понятие от темата за „Големия взрив“, с която е запознат всеки ученик от прогимназията, защо не си траете? Пастир.орг не е сайт за неосведомени и неграмотни „хейтъри“! След като попрочетете малко повече по темата, след две-три години можете да кажете или „амин“ или „анатема“ на папското мнение…

  Д-р Вениамин Пеев

 4. Господинчо драги,
  видимо сте на нивото на Пилево-Бакаловата агитка, която се слави с „уличното“ си неграмотно богословие. Вие не правите разлика между темата за „Големия взрив“, която е от областта на научните космогонични хипотези, т.е. отнася се за появата на света, и библейските истории за „потопа“ и „рибата на Йона“, които са свързани с библейската представа за земята. Нека повторя: първото се отнася до космоса, вторите – до земята! Едното е „цялото“, другото е „част“. Първото е научно предположение, второто е интерпретация на библейски автори и безброй богослови. Между двете теми НЯМА допирни точки!

  Разбирам, че сте школник от „уличната“ школа на Пилево-Бакаловщината, но с дърдоренето си дотук само се излагате пред читателите на Пастир.орг, повечето от които са интелигентни и грамотни хора (нямам Вас предвид!). Иначе през почивките си мога да се забавлявам с Вас докогато си искам, както се забавлявам с гълъбчетата, които кацат на перваза на прозореца ми и им хвърлям трошички (знаете ли „гълъбът“ в Библията на какво е символ?). Ако ми отговорите на този лек въпрос, на който е можело да отговори дори едно дете от времето на цар Соломон, ще продължим „дискусията“ на Вашето „улично“ ниво…

  Д-р Вениамин Пеев

 5. Виждам, че хейтърската нагласа на г-нчото започва да заТИХва. Но и с това кратко изречение -„Науката и Библията са в пълна хармония“ – той показва ЛИПСА НА ПРЕЦИЗНОСТ. Г-нчото поставя Библията на второ място и за хората, които са запознати с логиката, е видно, че той определя на Библията ВТОРОСТЕПЕННО МЯСТО. Аз бих казал така: „БИБЛИЯТА и науката са в пълна хармония“, което значи, че „науката“ не противоречи на Библията 9в повечето случаи!). Освен това, видимо г-нчото смята, че и „еволюцията“ е в „пълна хармония“ с казаното в Бит. 2 гл., т.е. Бог е сътворил първо шимпанзето, което по-късно е станало Адам…

  Тъкмо това се опитва да ни каже и папа Франциск I, нали така? Само че, ако папата е прав за това, че „Големият взрив“ хармонира на Бит. 1 гл., то аз като консервативен богослов НЕ СМЯТАМ, както смята г-нчото, че „еволюцията“ е „в пълна хармония“ с този стих: „И Господ Бог образува човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му дъха на живота; и човекът стана живо същество“ (Бит. 2:7). Тъй че, докато г-нчото се прави на „еволюционист“ като папа Франциск и му ръкопляска с горното изречение, аз си оставам консервативен, но грамотен евангелист! Е, то от „уличното“ богословие няма как да се научиш на истинско консервативно такова!

  Д-р Вениамин Пеев

 6. Ако се замислим за използваните фрази в изявлението, намирам, че са прекалено общи и дори безсмислени. Споменава се за наука, но не се уточнява какво точно разбира под това понятие. Започва да философства за липса на противоречие, а не уточнява кое в Библията евентуално е противоречиво на науката. Този човек не само не разбира от наука и Библия, а явно бръмбарите в главата му са в повече от нормалното.

 7. Теистичната еволюция и православното богословие

 8. Г-н Велчев от доста време се опитвам да разбера какъв точно е вашия случай но не успявам. Прочетох и текста ви за постмодернизма публикуван е Еванг. вестник. където незнайно кой и защо ви дава платформа. Закъснял сте с около десетилетие да пишете за постмоденизъм когато света вече гори в пост-постмодернизъм и симулакрия.
  С тоз господинчо който и той откъде изникна симулирате някакви отношения защото те конгрешаните по правило са си по-православни отколкото протестанти но какво целите с това подхвърляне на ваши статийки които никой не иска да чете? Та те нямат нищо общо с протестанството което дискутираме, пък ако искате да ни приобщите към православното лоно първо е нужно да видите гредата в собственото си око и да си почистите мръсотиите?

 9. Ако някой желае може да погледне в блога ми поредицата от статии „Размисли върху книгата „Великият дизайн“ – или един задочен дебат със Стивън Хокинг“.

  Колкото до текста за „постмодернизма“ в „Евангелски вестник“, аз не съм писал такъв текст!! Те бяха го сглобили като са вземали извадки от една моя статия за женското свещенство, която също се намира в блога ми (а и на редица други места).

  Колкото до твърдението на папата, че „Бог не е магьосник с вълшебна пръчица“, т.е. че не върши чудеса, а само направлява естествените процеси на еволюцията – това е все едно да се каже, че не е имало девствено зачатие, а Бог е „направлявал“ някой римски войник, да речем, който е влязъл при Мария и всичко по-нататък се е развило според „напълно естествени процеси“!

 10. Вярно ли е Г-н Пеев че мислете че историята за Йона е мит и че потопа не е глобален ?
  Няма нужда от голямо разяснение, а само да и не.
  От предишните коментари не се разбира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *