Папата: Кой съм аз, че да съдя гейовете?

Хомосексуалната ориентация не е грях, смята Франциск

Папа Франциск продължава да учудва света със своите изказвания. Главата на Римо – католическата църква в пряк текст защити гейовете. На връщане от визитата си в Бразилия Берголио заяви пред репортери, че хората с хомосексуална ориентация не трябва да бъдат маргинализирани, а интегрирани в обществото.

Франциск потвърди позицията на Ватикана, че половият акт между двама мъже или две жени е грях, самата им сексуална ориентация обаче не била прегрешение, предава BBC. „Ако човек е гей и търси Бог, и има добри намерения, кой съм аз да го съдя“, заяви папата. Също така той подчерта, че иска жените да имат по-важна роля в църквата, но добави, че те не могат да бъдат свещеници.

Главата на Римо-католическата църква се завърна в Рим в понеделник след едноседмично посещение в Бразилия. Това е първото му посещение зад граница, след като зае светия престол. Визитата му съвпадна със световния фестивал на католическата младеж на плажа Copacabana. Позицията за гейовете, изразена от папата, беше определена като доста по-отстъпчива от тази на неговия предшественик Бенедикт XVI. Малко след избирането му някои анализатори предположиха, че Берголио ще смекчи донякъде позицията на Ватикана спрямо хората с различна сексуална ориентация. Тогава беше разпространена информация, че още като кардинал в Аржентина, той е предложил църквата да признае гражданския брак между еднополови.

12 comments for “Папата: Кой съм аз, че да съдя гейовете?

 1. То изобщо не е грях!!!!!

 2. Кое е това „то“, човече? Защото, ако говорим за брак м/у еднополови – препоръчвам ти, щом говориш за грях, да прочетеш Послание на ап.Павел до Римляните глава 1 от 26 до 32 стих. Пък не е лошо и целия Нов Завет, да прочетеш!
  Та ако „то“ е описано като грях в Библията, си е грях! Защото Библията говори за това, какво е грях! Тя дава абсолютната стойност на понятия като: грях, любов, омраза, съд, ад, рай!
  Няма стойност твърдението:“Колкото хора, толкова истини!“ Има абсолютна истина и тя е дадена от Онзи, Който е създал всичко видимо и невидимо!
  Всяко тълкуване на тези понятия (грях,любов,омраза,съд,ад,рай)от хората, различно от Библейската дефиниция, са свободна интерпретация и доста често – заблуда и пълна „боза“

 3. Тоя човек,явно няма страх .Явно не е прочел добре Божието слово,Бог да има милостта

 4. Да си шизофреник грешно ли е? Тия хора просто имат нужда от освобождение.

 5. Папата не е този който ще съди когото и да е било,Словото което е изговорено за всяко нещо ,То ще ни съди.

 6. Много ми е интересно какъв е папата че да му отдавате такова значение!?!
  Католицизма измислил ужасните инквизиции,изгаряли са на кладите най святите и правилно мислещи хора!
  И самият той признава че между най висшите служители в Ватиканът има разюздани гейове!
  И защо никой така и не разбра че гей никой не е станал по собствено желание!
  Когато даден човек тотално отхвърли Господ Исус Христос и заживее в грях идва момент в който дявола го обладава!
  Този човек започва да върши неща които преди е мразил!
  Но вече няма свободна собствена воля!
  И защо коментирате само гейовете?
  Днес дори и в църквите много трудно можеш да видиш почтени Християни!
  Хората вече си нагласят Библията според своите виждания и стандарти!
  …и ще викат на планините покрийте ни от Божия гняв…
  Много скоро ще дойде ден когато Господ Исус Христос ще потърси сметка на всеки за всичко!

 7. Точно така,ти си също толкова заблуден в своята религия ,както гейовете в своята сексуална ориентация.

 8. Никой няма правото да съди,един е съдията,който ще въздаде всеки му заслуженото от говоренето ни до делата ни; ‘Ти който стоиш внимавай да не паднеш ‘

 9. А кой е папата, че да ги одобрява ?!?
  И кой е Йоан Кръстител, че да съди царя, щото имал братовата си жена ?!?
  /не приравнявам днешния папа с Йоан Кръстител, от който, по думите Господни – няма по-голям, роден от жена/
  „хората с хомосексуална ориентация не трябва да бъдат маргинализирани, а интегрирани в обществото.“ – лицемерното наименование на одобрението – приемане, интегриране, неосъждане …
  Християните не са ли призвани да обичат човека, но да не се примиряват с греха ?!?
  И какво общо има Светлината с тъмнината ?! Може ли от един извор да тече и сладка и горчива вода ?! С едната ръка да посягаш към Божието царство, а с другата да насърчаваш извращенията ?!
  забравихме ли – „Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и другия ще обикне, или ще се привърже към единия а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона.“
  „Преди всичко пазете се от фарисейския квас, който е лицемерие.“
  Днес, лицемерието е издигнато в култ. Помислете колко ‘професионални’ форми има лицемерието днес – плащат ти за да „изглеждаш“, „звучиш“ по определен начин….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *