Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

3168_large[1]Националната презвитерианска църква на Шотландия разреши на лица, сключили еднополов брак, да бъдат ръкополагани за свещеници. Решението беше прието единодушно с гласовете на 700 делегати по време на Общото събрание на Църквата на Шотландия в Единбург. Приетото решение е компромисно, тъй като енориите имат правото да отказват да издигат хомосексуалисти в свещенически сан. Освен това такъв свещеник трябва да сключи църковен съюз с партньора си. Ръкополагането на гей свещеници ще започне следващата година, след като правната комисия на църквата представи на следващото Общо събрание съответния пакет документи.

Обсъждането на правата на свещениците хомосексуалисти в Шотландия започна през 2009 г. Тогава Общото събрание на Църквата на Шотландия разреши ръкополагането на пастор Скот Рени, който е открит хомосексуалист. Тогава две църковни общности напуснаха църквата в знак на протест. През 2011 г. Общото събрание наложи временен мораториум върху ръкополагането на хомосексуалисти до приемането на окончателно решение. След това в хода на дебатите около 60 енории заплашиха да се отделят от църквата.

През 2006 г. Църквата на Шотландия взе решение за еднополовите бракове. На свещениците бе разрешено по собствено усмотрение да извършват брачни церемонии на лица, встъпили в еднополов брак. Това не е дисциплинарно нарушение, а и свещеникът има право да отказва да извършва такъв обред. Църквата на Шотландия изповядва презвитерианството – направление на протестантизма. Членовете на тази църква съставляват 42% от населението, или по-голямата част от религиозните жители на Шотландия.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

Хомосексуализмът срещу свободата на словото

Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

Тайнствата и хомосексуализма

Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

Англиканската църква разреши гей епископи

След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

Презвитерианската църква позволи гей свещеници

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

2 comments for “Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

  1. МЕРЗОСТ – Изразът „мерзост, която докарва запустение” ни препраща към Матей 24:15: „Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира).”
    1 КОРИНТЯНИ 6:9
    „Или не знаете, че неправедници няма да наследят царството Божие? Не се лъжете: нито блудници, ни идолослужители, ни прелюбодейци, нито малакийци, ни МЪЖЕЛОЖНИЦИ, нито крадци, ни користолюбци, ни пияници, нито хулители, ни грабители няма да наследят царството Божие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *