Елизабет Кларк и предучилищното възпитание в България

000243[1]Създаването на детските градини в България е една огромна и неоценена заслуга на американските мисионери. Те са първи в това полезно дело за подрастващото поколение на България, за техните майки и за нашето общество. Най-голяма заслуга за това има пионерът на това дело госпожица Елизабет Кларк , или както обикновено я наричат „мис Кларк”. Макар че в жилите и не тече българска кръв, тя е родена в България, отдава целия си живот в служба на България и оставя тленните си останки да почиват в България … [Изтегли PDF]

Елизабет Кларк (1868 – 1942):

 • 1868 Елизабет Кларк е роден в Пловдив, България в семейство на американски мисионери.
 • 1883 Тя пътува до Съединените щати, където тя започва своето висше образование с музика и пиано
 • 1898 Завършва Националната колеж по образование в Еванстън. Неен наставник е Елизабет Харисън
 • 1898 Обратно в България, тя започна частна детска градина в Самоков, а през 1900 г. се премества в София
 • 1921 Центърът за обучение в американската детска градина е признат за национален център за обучение на педагози
 • 1925 Елизабет Кларк кани Маргарет Хаскел да се въведе в американската детска градина новите методи на Джон Дюи
 • 1929 Елизабет Кларк предава ръководството на Американската детска градина на Пенка Касабова
 • 1940 Елизабет Кларк създава фондация за ранното обучение на деца в България

5 comments for “Елизабет Кларк и предучилищното възпитание в България

 1. Детските градини полезни за обществото, ама друг път! Не знам кой е авторът на материала, но детските градини са зло.Ние ще се грижим за децата ви, лозунгът на комунистите. Левски, Ботев и др. наши национални герои как ли са станали такива като не са ходили на детска градина, брех! Хилядолетия грижата за отглеждането и възпитанието на децата е на родителите. Днес също би трябвало да е така. Аарон Русо, създател на филма „Америка от свобода към фашизъм“ цитира Рокфелер, който му казал :“Ние измислихме еманципацията, искахме жените да работят и да взимаме данъци и от тях, а децата да са в масови училища и да им влияем.“
  Библията също е ясна по въпроса, бащата и майката се грижат за възпитанието на децата.Всеки родител, който остави светски хора да гледат и обучават детето му, бере горчиви плодове.
  Ненапразно Чарлз Фини съветва до пълнолетието на детето винаги единият родител да бъде с него неотлъчно.
  Познавам жени, които могат да си гледат децата, но предпочитат да работят, понеже много се натоварвали в къщи. И това са не само светски жени, но и християнки.
  Всеки отговорен родител се грижи за децата си, безотговорният ги поверява на мащехата-държавата.

 2. Наистина колко много госпожи са писали за удивлението си под темата за Питър Уинс а само един коментар под темата за майчинство, деца и грижовност. И той атакува комунистическите детски градини без дори да е запознат с дълбокохристиянското дело на мисионерката Елисавета Кларк. Вероятно това което днешните госпожи умеят да правят е да пишат в интернет а не да обгрижват младото поколение. Затова се обръщам и към другите участници в дискусиите за мнение по тази тема защото това което оставаме на следващото поколение е наистина най-важното за живота ни.

 3. В случая може би трябва да се съгласим с г-жа Радева. Цитирам една от точките от дейноста на Елисавета Кларк: „1925 Елизабет Кларк кани Маргарет Хаскел да се въведе в американската детска градина новите методи на Джон Дюи.“

  Джон Дюи е отявлен безбожник и основоположник на съвременната тоталитарна училищна система за образование. Дюи въвежда идеята, че социализацията е по-важно от академичните постижения. Повлян е силно от Мраксовия колективизъм. Канен е от съветското правителство в началото на 20 век да ги обучи как да приложат неговите прогресивни идеи за образование. Когато говори за обучение Дюи има предвид индоктриниране.

  Сигурен съм че Е. Кларк е предложила неговата „система“ защото за времето си той е бил много популярен и е изместил известната образователна деятелка Монтесори (чиито идеи и методи са много по-разумни). Много от тоталитаристките и елитистки идеи на Дюи са добре скрити зад добре звучащи лозунги (не са ли така всички тиранични режими?) и е възможно по тази причина мисионерката да не е разпознала разрушителния и антихристки характер на идеите на Дюи (който твърди че няма душа и няма Бог). Но за съжаление „системата“ на детските градини и „системата на народната просвета“ от нещо добро могат бързо да се превърнат в инструмент за разруха на традиционното християнско семейство, вярата в Бога и в оръдие за контрол над децата и младото поколение. Каквото е положението в момента в България.

 4. много полезна информация – човек винаги може да научи нови полезни и интересни неща – продължавайте да постирате и да споделяте интересни и полезни неща с всички нас тук – поздрави и до скоро

 5. Преди време у нас започна да се говори за едно задължително образование на 4 годишните деца. Според мен тук всичко зависи от това какви са децата. Има някои които по бързо израстват, докато други са си деца както е било по наше време. Те обичат да си играят и не са способни още да учат. Точно заради това смятам, че не е нужно да има подобно задължително образование. Много ви благодаря за това интервю и се надявам, че ще бъде все по положително образованието ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *