Презвитерианската църква позволи гей свещеници

Презвитерианската църква вече позволява служението на хомосексуалисти и хомосексуални двойки, съобщи за АП религиозният отдел на авторитетното издание Хъфингтън Пост, след изборно решение в неделя. Промяната е утвърдена след гласуване на множество локални църкви през май 2011, но влиза в сила едва сега като официално решение на деноминацията с членска маса над два и половина милиона. С това, деноминацията влиза „в нова ера на равенство”, която включва и гей свещеници и служители, гласи официално изказване на презвитерианския съвет. „В цялата страна, членовете ни посрещат с радост утвърждаването на верни свещенослужители, които сега могат да бъдат свободно ординирани (б.пр. ръкополагани) за служение”, продължава в съобщението до пресата изпълнителният директор Майкъл Аде.

Старият текст от църковната конституция приет през 1997г. забраняваше ръкополагането на свещеници, които не живеят «в завет на брак между мъжа и жената».По новите правила, които засягат презвитер и дякони, презвитерианската църквата не задължава ръкополагането на хомосексуални свещеници, а само премахва бариерите за това, съобщава телевизионната новинарска агенция CBN.

Презвитерианската църква не присъства в България до преди няколко години, когато няколко локални църкви получиха статут като такива. Либералната криза през реформите на която презветерианците преминават в началото на 20в., оказва сериозно влияние върху евангелското богословие в България, което за времето си включва класическите евангелски деноминации като конгрешани и методисти. Имено това, налага широкото разпространение на Петдесятната доктрина през 1920г., която в последствие създава най-голямите църкви на евангелското движение.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ! (Емили Смит | Ню Йорк (Асошиейтед Прес)

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист (Брандън О’Брайън | Агенция Ройтерс)

Презвитерианската църква става все по-вече антисемитска и анти-израелска (Гулио Меоти | YnetNews)

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник (Асошиейтед Прес | Милоуки, Висконсент | Динеш Рамде)

Лютерани, епископални и презвитерианци вече открито легалилизират брака между хомосексуалисти
( Маня A. Брачер | Чикаго Трибюн )

34 comments for “Презвитерианската църква позволи гей свещеници

  1. И това триябва да е страхотна и невероятна новина!!! Следващата стъпка е да се гласува: Който не е ГЕЙ да не е и пастор! Не ми е ясно само как ще се манипулира и Библията?! Там се казва че който мъж легне с друг мъж, или жена с жена е МЕРЗОСТ пред Господа. И аз питам тази Мерзост ще застане на анвона и ще предава Духа чрез словото? Кой Дух и чие Слово?

  2. Ако в моята деноминация това се случи – напускам я на мига! Благодаря на Бога, че засега поне не сме чак толкова революционни и прогресивни.

  3. Твърдо вярвам в Бог , ходя на църква и съм гей (не парадирам с това и не е все известно, не смятам че е редно). Молил съм се на Бог да ме „изцели“, много съм се молил но нищо и нищо. Бог е любов! Защо обаче щом стане дума за хомосексуалисти и най-големите пастори се озлобявате? Вижда се в горните коментари. Нали Бог гледа в сърцето на човек. Той знае каква любов и благодарност имам към него! Но вие „набожните“, вижте се! Ако можехте бихте ни убили. Не мога да се боря със себе си и това което имам като ген. Не е ли всичко от Бог? Не ме ли е създал Бог такъв? Да искам да ме промени не е ли да вървя срещу волята му?

  4. Веселине,
    това което става във „презвитериан-
    анската църква“,не е нито революция
    още по-малко прогрес!Ако,сектата с
    претенции на църква,имаше истенски
    презвитери-не би стигнала до такава
    МЕРЗОСТ!Където водителството е от
    човешки философии, а не от Св.Дух резултата е:религиозна анархия,ду-
    ховно падение,проклятие…

  5. 3а твоя информация, досега никъде никой не е установил разлика между анатомията, физиологията и генома на нормалните хора и на такива като теб. Проблемът ти е в това, че си демонизиран и този демон на хомосексуализъм те държи здраво в робство. За да се оправиш трябва да желаеш да станеш нормален, да вярваш искрено в Бог, да се покаеш, да се отречеш от собствените си и наследствените си грехове и ДА ПОТЪРСИШ ЦЪРКВА, КЪДЕТО СЕ ПРОВЕЖДАТ ИЗЦЕЛИТЕЛНИ И ОСВОБОДИТЕЛНИ СЛУЖБИ. Бог е милостив и ще се оправиш, ако спазиш тези неща. Иначе може цял живот да си ходиш на църква, да си вярваш и т.н.-те и демоните вярват в Бог и треперят-, но като си носиш демона в себе си и като продължаваш да си правиш извратените съвокупления, които са мерзост пред Бога, само си губиш времето. Исус каза, че само ако сме пожелали вече сме съгрешили! Защото пожеланието е зачеването на греха. А хомосексуализма е грях! Содом и Гомор се тресяха от тези демони! И не се намериха дори 10 праведни там, представяш ли си каква мерзост е това. Бог го казва, не аз.

  6. @ анонимен гей:

    Първо искам да кажа, че верния християнин трябва да обича всички хора, а пък да мрази всички грехове. Хомосексуализмът („мъжеложци“) според Библията очевидно си е грях, но това не означава, 4е гейовете по естество са си обратни и грешни. Истината е, че има нечестив дух на хомосексуализъм, който те владее. Той може да е влязъл в теб чрез наследствени проклятия или поради някоя друга духовна причина. Но, както всеки друг нечист дух, той може да се изгони от теб чрез мощното име на Исус Христос. Има такива случай, в които гейове след изгонването на нечистия дух са си станали нормални хетеросексуални. Ако искаш да бъдеш истински свободен, ти препоръчвам най-напред да се помолиш на Бога и да видиш в интернет някоя проповед на тема „гонене на демони“ (например на п-р Пламен Петров или п-р Станислав Тодоров). Обичаме те и нека благодатта на Господ Исус Христос да бъде с теб! 🙂

  7. До Анонимния гей.

    Или не си гей или не вярваш наистина в Бог.

    Ако си гей, много жалко, защото ще бъдеш осъден. Няма място за гейове в Божието царство:

    1 Коринтяни 6:9-10
    Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито хомосексуалистите, нито малакийците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.

    Ако пък случайно наистина си вярващ. Това значи че някой те е излъгал, че си гей. Не вярвай на такива хора. Това е лъжа от дявола. Тези лъжи водят към смърт а не към живот. Покай се, намери си жена и си създай семейство. Нека Бог да те благослови с потомство.

  8. Коментар към статията.

    Не мога да разбера какви са тия църкви, които имат гейове сред членовете си. „Християнин“ и „гей“ са несъвместими понятия.

    А това че ръкополагат гейове свещеници е вече черешката на сатанинската торта.

  9. Смятам, че с допускането на каквато и да е сексуална свобода в църквите (пробни бракове, гей съжителства, ранни бракове и др.), която е забранена от Бога, ние допускаме всъщност Содом и Гомор в тях. Това е морален проблем, който ако не бъде разрешен по библейски начин, ще доведе до много трагични последици както в живота на самите приносители, така и на толерантните църкви.

  10. Приятелю , Бог не те е създал гей ! Не знам поради каква причина си станал такъв или по скоро си приел да бъдеш такъв , но определено Божията воля за нито един мъж на земята не е да бъде гей . Това е показано навсякъде из Библията . Нито в Стария , нито в Новия Завет Бог одобрява хомосексуализма ! Така , че мисленето ти че Той те е създал такъв е погрешно ! Ти си станал такъв !

  11. Анонимен Гей казваш че вярваш в Бог , това е добре Бог е любов така е но Битие 2:24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът. Това говори само по себе си не се казва а някои мъже ще оставят баща си майка си и ще се превържат към своя МЪЖ.Хомосексуализма желанието на плътта моли се Бог да те освободи от това робство

  12. az sam bil narkoman no sega ne sam zashtoto iskah da ne sam i Bog me osvobodi , Bog ni osvobojdava ot neprijatelite ni a ne ot nashite prijateli , vsi4ko e vapros do iskrenno jelanie i otvrashtenie ot tova koeto sme v deistvitelnost, osaznavane koi sme naistina, kogato vidim koi sme i kak stoim pred Nego togava shte vikame za milost i spasenie !

  13. Ако евангелистите те обиждат, поименно са ти посочени неевангелски църкви като презветерианските, където можеш да ходиш спокойно. Има и много православни църкви и мъжки манастири в които би бил добре дошъл

  14. Според мен информацията в българския сайт Pastir.org е неправилна.

    Презвитерианската църква в Бургас принадлежи към Конфедерацията на Реформистките Евангелски Църкви (CREC, http://crechurches.org/), a не към Presbyterian Church (U.S.A.). За църквата в Перущица не знам дали е така, но допускам че и там има само съвпадение на имената, без да тя да е от Presbyterian Church (U.S.A.).

  15. Да, наистина много подвеждаща препратка към България. Ясно е, че във всяко историческо течение на Протестантската църква към днешно време има деноминации венчаващи гей двойки и ръкополагащи тейове- в презвитерианските, методистките, конгрешанските, лутеранските, епископалните. Реакцията на това явление е обособяване на деноминации, които се придържат към библейските стандарти на святост.
    Българските протестанти от всички исторически деноминации изповядват библейските стандалрти на святост по отношение на хомосексуализма. Не съм сигурен обаче, доколко това е така със световните структури с които са свързани. Сигурен съм обаче, че например презвитерианската църквата в Бургас, която е цитирана, не е свързана със световно движение приемащо служението и венчаването на хомосексуални.

  16. Информацията е акуратна. Според уикипедия, до навлизането на либералното богословие в презвитерианската ц-ва в Америка е една, с изключение на теченията около университета Принстън които повличат доста хора след себе си. Статията представлява като уникално и еднакво богословието на презвитерианската ц-ва, която вижда себе си като пряк наследник на калвинизма. Богословието на посочените като презвитериански ц-ви в България е еднакво с реформираното богословие, което приемат всички посочени деноминации в статията? Момчил, ако се разровиш малко в съобщенията извън АП, ще прочетеш, че главния аргумент на събора бил, че тези хора, да ги наречем свещеници с хомосексуални наклонности, вярват, че са предизбрани да бъдат такива т.е. целият спор започва не в гей клутурата, а в сърцето на реформираното богословие, което в такива моменти на трудни богословски решения става неадекватно и позволява отклонения. Така е станала и историята около Принстън, когато реформираното богословие приема либерално-хуманистични течения като свои и се раздвоява. А посочените български църкви имат такова богословие каквото им се наложи от централата в Америка. Смятам, че имено поради тази причина статията посочва историческата липса на презвитериански църкви в България до скоро.

  17. Много ви моля, какво има да се обсъжда повече? Стига с това сектантско разделяне на църкви и секти. Православието е едно. Презвитерианското богословие също е едно. Щом са приели доктрината в Амверика, много скоро емисарите им ще я преведат и в българския им експеримент за църква. Всичко е повече от ясно.

  18. Атанасов, разсъжденията ви са логични. Само деноминации с калвинистко богословие ръкополагат и венчавт гейове. Тъй като това се прави и в деноминации с арминианско богословие е очевидно, че генезисът на допускането на това извращение не се корени в доктрината за предопределението.
    Очивидно, че повече от 100 години наследството на Презвитерианската църква е дълбоко разделено по много признаци. Впрочем същите процеси пак подчертавам протичат във всяка протестантска деноминация.
    Много е странно твърдението, че точно тези български църкви имат богословие, каквото са им `посочили централата от Америка`. По какво съдите , че това е така? Не считате ли, че е възможно български християнин да е бил впечатлен от определено богословие и чак тогава да е потърсил общение с хора в чужбина, които го споделят? и защо считате, че има само една `централа`, която има такова богословие? Има десетки деноминации във всяко основно богословско направление, защо решихте, че точно в реформираното такова има една `централа`?

  19. Приятел… не е и много хубаво да пренасочваш много от времето си да мислиш за това. Живей праведно и с вяра. Това е :))

  20. Изкарахте ме по-черен от дявола! 🙂 А как ще реагирате ако Ви кажа, че Бог отговаря на молитвите ми.
    Между другото вярвам че има Нещо което е първоизточник на всичко. Вярвам го както вярвам, че сега е привечер. Вярвам и в личността Исус и в делата който е вършил. Вярвам, че е възкръснал и ни е спасил от греха. ИМАМ ОБАЧЕ ЕДИН ГОЛЯМ ВЪПРОС- ЗАЩО ХРИСТИЯНСТВОТО ИМА ТОЛКОВА ВАРИАЦИИ И КОЕ ДА СМЯТАМ АЗ ЗА ПРАВИЛНО ХРИСТИАНСТВО? Защо в държавата ни е официално православието? Как динозаврите се вписват в сътворението на Земята и защо отричате научния факт, че динозаврите са живели преди хората? Будистите грешни ли са? И ако са защо са? Слънцето е звезда, има милиарди други звезди, там някаде ако има друга планета с форми на живот и те ли са грешни и те ли са христани? При тях ходил ли е Исус? Не вярвам, че има живот само на планетата земя, не вярвам че Бог е създал човека от раз, не вярвам че сме ограничени и че не можем да влияем на живота си с мисленето си. Молитвата е вид мантра. Ходя на църква за да благодаря на Онова нещо което ме поддържа жив, за да му се помоля и за да размишлявам над Библията. В Библията намирам вселенските закони: че трябва да сме благодарни, че трябва да даваме и да обичаме, да прощаваме. Уважавам вярата ви във Второто пришествие, но аз не вярвам в него. Ако Бог е създал Земята защо да я руши??? Библията е наръчник за добър и успешен живот. Този ни живот е дар, радвам се на малките неща обичам семейството и приятелите си. Защо имам впечатлението че Вие този живот ако можеше бихте го минали на тагъдъг за да идете в Рая? Живеете живота дарен ви от Бог в „чакане“. Рая е тук на Земята, разбирам аз по моему. 100% от Библията е символика но вие го приемате прекалено буквално.
    Ще кажете че съм загубен и обладан от демони! Така мисля аз за Бог, на другия край на света мислят по друг начин, другаде друго. Факта е че Бог има! Щастлив съм, че не съм атеист

  21. Не съм сигурен, че това което казваш е точно така . В България не е имало предпоставки за създаване на реформирано богословие. Поне така твърдят днешните реформистки църкви. Много по-вероятно е да е проведено отвън.

    Гугъл показва, че новината е предадена от Вашингтон Таймс, Ню Йорк Пост и дори Укипедия: http://goo.gl/SwOFk

    Данъчната системата Дакси, регистър църкви и вероизповедания показва:

    „БЪЛГАРСКА РЕФОРМИРАНА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА“ рег. в СГС от 01.10.2003

    „РЕФОРМИРАНА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ” рег. в СГС от 19.1.2005

    „БЪЛГАРСКА ЕВАНГЕЛСКА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА“ рег. в СГС от 05.4.2007

    Възможно е да не са акуратни към момента, тъй като протестантските църкви имат обичай да се делят и да сменят водачите си доста често. Но това са имената по регистрация, а съвпадението в името презветерианска няма как да е случайност. Ако 2+2 не е равно на 4, на колко е равно тогава?

  22. В България иначе не ми е известно да е създавано каквото и да е богословие. България общо взето не се слави като родина на богословски системи, или имате друга информация? Онова, което казах е, че е напълно възможно български християни първо да се запознаят с някаква богословса система, да я възприемат и едва по-късно да потърсят общение с други църкви в чужбина, със същата богословска система.

  23. Скъпи анонимен гей,
    Уважавам твоята вяра в Бог, защото да не вярваш в Онзи, Който е сътворил Вселената, е най-малкото недалновино, да не кажа – глупаво. Все едно да не вярваш в това, че имаш родители.
    Всъщност това, което искам да ти кажа е, че Библията е Словото на Създателя и 100% символика е само оправдание за объркването, което цари в етапа на твоето развитие.
    Библията е конкретна – с правила и закони на места(къде виждаш тук символика?), с исторически събития на други, с ясно послание на Бог Отец, че изпраща Своя Син Исус Христос от любов и болка към погиващото човечество със зов за покаяние от гордостта, неверието,похотта и от още много други грехове…И не само това, Той обещава (и действително го прави) пълноценен живот на всеки, който го приеме за Изкупител в живота си. Повярвай ми, не ми беше лесно да приема тези истини в началото на пътя ми към Бога, но сега не съжалявам нито за един миг(макар че имаше много трудни и болезнени). Защото общуването с Исус всеки ден, променя и учи на общуване с хората около теб…по съвсем нов, пълен с обич и разбиране начин.
    Молбата ми към теб е – продължавай да търсиш искрено Бог. Той Е верен и праведен и ще ти се открие, ще ти прости греховете и ще ти помогне да изпиташ радостта от общуването

  24. До Анонимен гей. Изчетох постовете и реших да ти напиша отговора, който не идва от мен , а от Библията, между другото аз съм адвентист, но често влизам и в този сайт, много е хубав и полезен. Библията отхвърля АКТИВНИЯ хомосексуален живот /активните хомо-практики/.Да, но пък от друга страна Бог обича всички хора, независимо какви са според своя пол, етнос и т.н.Най-важното е, че Той е умрял и за теб. Той е отправил своята покана към всеки и към теб.Трябва да знаеш, че Бог прави много усилия за хора като теб, които трудно се приемат от обществото, с различни проблеми. Затова е важно да НЕ си мислиш, че Бог няма да те приеме!Напротив, ако ти се бориш с това, ще бъдеш приет от Него.Исус приема и хомосексуалиста – този, който се БОРИ със своите проблеми.Има разлика между човек,практикуващ тези неща и не се бори и човек,който е в борба с този проблем, това си е неговия кръст. А по въпроса за църквите – Библията е основата за вяра в Бога. Води се от нея и ще разбереш цялата истина. Избери си църква, която учи Библията, важно е вярата да е силна. Хубаво, че имаш отговори на молитви, това е най-важното за един наистина вярващ човек. Второто пришествие трябва да го приемеш обаче. Както казва ап. Павел – ако Исус не е бил възкресен, ние няма за какво да се надяваме и ни е празна вярата.Има неща, в които няма символика, приемат се буквално. Успех.

  25. Г-н Атанасов,

    Питането ви показва основно непознаване на протестантизма.

    „Презвитерианска“ показва форма на управление (когато църковното събрание се управлява от няколко презвитери), за разлика от конгрешанската форма на управление (където конгрегацията, т.е. събранието управлява и няма излъчени водачи) и епископалната форма на управление (един епископ с няколко дякони под него).

    В този смисъл, използвания термин в името на църквите не показва деноминационна или теологична принадлежност, а просто указва формата на управление. В допълнение – наличието на думата „презвитерианска“ не означава непременна свързаност с Presbyterian Church USA, за която църква се отнася новината. И още едно допълнение – Presbyterian Church USA също е просто име на църква (в случая – обединение на църкви), и не може само поради едното име да се съди, че всички църкви с название „презвитерска“ в името са една и съща църква, или че дори имат нещо общо помежду си. Все едно да кажем, че всичките Михаиловци, Michael-и, Мигели и прочее производни имена са взаимносвързани хора.

  26. Библията не твърди, че предполагането е грях. Освен това в България няма чак толкова презвитерианци, че да се прави разлика между различните им ордени и обреди. Щом едните презвитерианци възприемат гей служители нормално е да се предположи, че всички презвитерианци много скоро ще започнат да ръкополагат хомосексуалисти в служение, а не е изключено и вече да го правят.

    Блатни сентенции: „Щом краяка като патка, най-вероятно е патка!”

  27. „Евангелската църква е призвана да опровергава и да дебатира с определени постулати в нехристиян- ските религии и в новите религиозни движения, как- то и ясно да посочва и да нарича с истинското му име греха на хомосексуализмa…“
    Момчил ПЕТРОВ

    Презвитерианската църква (САЩ) ординира първия си гей служител в Мадисън, Висконсeнт три месеца след като премахна забраната за хомосексуални свещеници Брандън О’Брайън | Агенция Ройтерс

    Скот Андерсън (59г.) бе ръкоположен в Заветната презвитерианска църква пред триумфиращото събрание.

    „Това бе голям ден за мен, а също и за презвитерианската църква”, заяви Андерсън в интервю по телефона. „За мен бе много изцелително, а също и за много от присъстващите. Бе празник. Презвитерианците не аплодират много често, но тук имаше и аплодисменти”, каза Андерсън.

    Андерсън, който преди много години е отхвърлен от Презвитерианска църква Витания (Сакраменто, Калифорния), изоставя служението през 1990. С партньора си, Ян Макалистър, са от 20г. „Никога не съм мислил, че ще дойде ден в живота ми, когато презвитерианската църква да промени мнението си за ръкополагането на мъже и жени хомосексуалисти”, каза той.

    След като напуска служението, Андерсън остава активен в църквата. Започва процеса за завръщане в църква преди около 5г. През м.юли, презвитерианската църква промени конституцията си и разреши обявили се за хомосексуалисти мъже и жени да са служители.

    „Просто така се случи аз да съм първият по ред. Нямах намерение да съм първият”, каза Андерсън. „Каква велика привилегия и чест и смирение да си първия”.

    Андерсън заяви, че вярва че неговото ръкополагане рефлектира върху културни промени в организираната религия като цяло и публичните процедури в САЩ.

    „Институционализираната религия не винаги е била добър партньор в дискусиите с обществената култура и моята надежда и молитва са, че с този акт презвитерианската църква ще стане по-конструктивен партньор в широката културна дискусия относно хомосексуалистите”, заяви още той.

    ОЩЕ по ТЕМАТА:

    Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

    Хомосексуализмът срещу свободата на словото

    Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

    Тайнствата и хомосексуализма

    Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

    Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

    Англиканската църква разреши гей епископи

    След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

    Презвитерианската църква позволи гей свещеници

    ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

    Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

    Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

    Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

    Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

    Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

  28. «Утре може даден служител да обяви че е гей, или пък „толерантен“ пастор да венчае хомосексуална двойка. Не можем да мълчим и да се държим сякаш това не ни засяга.»
    п-р Ангел Пилев

    Емили Смит | Ню Йорк (АП)

    След десетилетия от дебати, Презвитерианската църква (САЩ) премахна бариерата за ръкополагане на хомосексуалисти, ратифицирайки предложението да се премахне изискването за безбрачие на неженените служители в последния мажоритарен протестантски ход към приеманe нa хомосексуални взаимоотношения. Промяната бе оторизирана през последната година от презвитерианската национална асамблея, но изискваше мнозинство от 173 деноминационни служители или регионални църкви. Преди това гласуване, резултатът бе 86 на 62 в полза на промяната. Презвитериатът от Туин Сити (Минеаполис и Сент Пол) даде 87-я вот нужен за ратифициране на последното събрание. Само 62 презвитера са гласували против.

    Разлики по библейски и хомосексуални въпроси разделят протестантски групи на национално и световно ниво от години. Сред презвитерианските църкви, вече над 100 от 11 000 църкви са се откъснали преди гласуваните, докато група богословски консервативни църкви, наричащи себе си „Общението” (Fellowship), са решили да останат в деноминацията за сега.

    Приетите мерки елиминират условието в църковната конституция, което изискваше служителите да живеят във „вярност в рамките на завета на брак между един мъж и една жена, или целомъдрие в безбрачие”. Вместо това, новото условие изисква служителите да „покоряват себе си с радост на господството на Исус Христос във всички аспекти на живота”. Всяка локална църква решава кой да бъде ординиран, докато някой региони може и да продължат да отхвърлят хомосексуални кандидати. Новата уредба влиза в сила от 10 юли 2011г., след като презвитерианците завършат гласуването. Презвитерианската църква (САЩ), базирана в Луисвил, Кентаки, е най-голямата презвитерианска деноминация страната. (следва)

    ОЩЕ по ТЕМАТА:

    Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

    Хомосексуализмът срещу свободата на словото

    Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

    Тайнствата и хомосексуализма

    Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

    Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

    Англиканската църква разреши гей епископи

    След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

    Презвитерианската църква позволи гей свещеници

    ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

    Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

    Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

    Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

    Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

    Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

  29. Кандис Ц. Ходж (публикувано със съкращения)

    Презветерианската църква (САЩ) започва ординиране на хомосексуални и бисексуални мъже и жени за служение след исторически вот с мнозинство от 173 за промяна на Алинея 10-А. Добавката променя условието в Презвитерианската книга на реда, позволявайки ръкополагането на гей служители.

    „Това отваря пътя за хомосексуалисти в църквата. Хората не могат да бъдат дискриминирани в дадени категории заради тяхната сексуална ориентация или брачен статут… ” казва Майкъл Адий, директор на организацията „Презвитерианци за повече светлина”, която работи за гей равенство и права от 1974г.

    Асошиейтед Прес твърди, че не всички презвитерианци са съгласни с вота, а Петер Хонг от Корейската презвитерианска църква казва, че „трябва да се засрамим от това, че хомосексуалния проблем разделя църквата ни”. През 2009г., Евангелската лютеранска църква в Америка (ELCA) също позволи ръкополагането на гей служители, а Фокс Нюз предаде, че „около 100 от 11 000 презвитериански църкви са направили същото години преди историческото гласуване през 2011”.

    „Преди това бе изключение, но сега вече става правило. Натискът сега е в върху методистката църква. Към момента, Обединената методистка църква позволява гей служители, но само ако са безбрачни и не декларират публично хомосексуалната си ориентация“, каза още Майкъл Адий.

    ОЩЕ по ТЕМАТА:

    Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

    Хомосексуализмът срещу свободата на словото

    Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

    Тайнствата и хомосексуализма

    Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

    Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

    Англиканската църква разреши гей епископи

    След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

    Презвитерианската църква позволи гей свещеници

    ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

    Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

    Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

    Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

    Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

    Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

  30. „Утре може даден служител да обяви че е гей, или пък „толерантен“ пастор да венчае хомосексуална двойка и т.н. Не можем да мълчим и да се държим сякаш това не ни засяга. Време е да застанем за истината, време е църквата в България да се пречисти чрез покаяние!“
    п-р Ангел Пилев

    Асошиейтед Прес | Милоуки, Висконсент | Динеш Рамде
    Мъж, който напуска презвитерианското си служение в Калифорния преди повече от 20г., след като обявява пред събранието че е гей, е приет обратно в църковното ръководство като първи ръкоположен гей служител.

    С треперещ глас пълен с емоция, 56 годишният Скот Андерсън каза на стотици приятели и подкрепящи го в събота, които препълниха Заветната презвитерианска църква в Мадисън, Висконсент, че никога не предполагал, че този ден ще дойде. „Благодаря на хилядите презвитерианци, които са работили и са се молили почти 40г. за този ден”, каза Андерсън. „И благодаря за онези, които са несъгласни с това, което правим тук днес, но и които знаят, че ние сме едно в Исус Христос”.

    Докато бе представян на тълпата, слушателите станаха на крака с гръмогласни овации и шумни аплодисменти. „Това е много нетипично за презвитерианци”, заяви Дъг Поланд, старей в Заветната презвитерианска църква пред щатския журнал на Висконсент. „Ние обикновено, държим ръцете си в скута”.

    Андерсън се крие, че е гей, докато служи в Сакраменто, Калифорния през 1983-1990г. Когато едно семейство го заплашва, че ще обяви хомосексуалната му ориентация, той признава пред църквата си и подава оставка, защото Презвитерианска църква (САЩ) забранява на хомосексуалисти да служат като служители. Но всичко това се променя мин. година, когато църковната национална асамблея гласува да се премахне забраната, отваряйки път за ръкополагането на Андерсън.

    Нанси Енделер, временен изп.директор на Заветната мрежа на презвитерианците, сподели с Асошиетид прес, че ръкополагането е славно празнуване, което е докоснало всички и най-вече Андерсън. „Той е много изтънчен и балансиран човек, но въпреки това си личеше, че е дълбоко развълнуван”, каза тя.

    В момента, Андерсън служи като изп.директор на Висконсентския съвет на църквите в Сън Прейри, което е близо до Мадисон, където живее. Ръкополагането му означава, че ще бъде назначен официално на позицията, която вече заема. Единствената промяна, е че вече ще може да отслужва тайнства като напр. Господна вечеря. Той може да заеме позицията и на църковен пастир, роля, която може да предпочете след 3-4-г.

    Андерсън избра преп. Марк Ачемайер от Добик, Айова, да проповядва в събота. В миналото, Ачемайер бе един от най-изявените опоненти на ординирането на хомосексуалисти, но обяви, че се обръща напълно след като приятелствa с гей Християни го убедили да преосмисли учението на писанията по темата хомосексуалност. Според жатския журнал, той се обърнал към присъстващите в събота с думите, че се надява служението на Андерсън да донесе „изцелителна добра новина” на онези които се чувстват „отхвърлени и отчуждени” от църквата.

    Боб Лорънз пък каза пред WISC-TV, че ръкополагането е твърде закъсняло за някои от талантите на Андерсън. „Ординирането му е само разпознаване на дарбите, които Бог вече му е дал”, каза още той.

    ОЩЕ по ТЕМАТА:

    Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

    Хомосексуализмът срещу свободата на словото

    Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

    Тайнствата и хомосексуализма

    Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

    Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

    Англиканската църква разреши гей епископи

    След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

    Презвитерианската църква позволи гей свещеници

    ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

    Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

    Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

    Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

    Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

    Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

  31. Няколко църкви в щата Пенсилвания създадоха петиция за отделянето си от Презвитерианската църква на САЩ в резултат на „нейното отдалечаване от Писанието и прекалено либералното й отношение към общността на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните“, съобщава worldreligionnews.com.

    Решението на Върховния съд за легализиране на еднополовите бракове в цялата страна раздели американското общество на техни привърженици и противници. Кен Бригс, бивш редактор на раздела за религия на в. The New York Times и професор в Lafayette College, смята, че това решение издига още един „вододел“ между вярващите.

    За отделянето на недоволните църковни общности от националната църква обаче е необходимо да бъдат събрани огромен брой гласове, а също така целият процес може да отнеме месеци и дори години. Отцепването на местните църкви от националната Презвитерианска църква не е нещо ново. Много църкви се отделиха, ​​след като Презвитерианската църква на САЩ започна да посвещава хомосексуалисти в свещенически сан. Свещеници от местните църкви, които вече са се отцепили, казват, че решението не е било лесно и те са го взели по неволя, тъй като Презвитерианската църква на САЩ се е отдалечила от „праведното тълкувание на Библията“.

  32. Националната презвитерианска църква на Шотландия разреши на лица, сключили еднополов брак, да бъдат ръкополагани за свещеници. Решението беше прието единодушно с гласовете на 700 делегати по време на Общото събрание на Църквата на Шотландия в Единбург. Приетото решение е компромисно, тъй като енориите имат правото да отказват да издигат хомосексуалисти в свещенически сан. Освен това такъв свещеник трябва да сключи църковен съюз с партньора си. Ръкополагането на гей свещеници ще започне следващата година, след като правната комисия на църквата представи на следващото Общо събрание съответния пакет документи.

    Обсъждането на правата на свещениците хомосексуалисти в Шотландия започна през 2009 г. Тогава Общото събрание на Църквата на Шотландия разреши ръкополагането на пастор Скот Рени, който е открит хомосексуалист. Тогава две църковни общности напуснаха църквата в знак на протест. През 2011 г. Общото събрание наложи временен мораториум върху ръкополагането на хомосексуалисти до приемането на окончателно решение. След това в хода на дебатите около 60 енории заплашиха да се отделят от църквата.

    През 2006 г. Църквата на Шотландия взе решение за еднополовите бракове. На свещениците бе разрешено по собствено усмотрение да извършват брачни церемонии на лица, встъпили в еднополов брак. Това не е дисциплинарно нарушение, а и свещеникът има право да отказва да извършва такъв обред. Църквата на Шотландия изповядва презвитерианството – направление на протестантизма. Членовете на тази църква съставляват 42% от населението, или по-голямата част от религиозните жители на Шотландия.

    ОЩЕ по ТЕМАТА:

    Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

    Хомосексуализмът срещу свободата на словото

    Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

    Тайнствата и хомосексуализма

    Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

    Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

    Англиканската църква разреши гей епископи

    След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

    Презвитерианската църква позволи гей свещеници

    ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

    Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

    Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

    Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

    Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

    Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

  33. Презвитерианската църква в САЩ губи повече от 100 конгрегации и над 53 000 членове през 2022 г., отразявайки дългогодишната тенденция на упадък за тази основна протестантска деноминация.

    Службата на Презвитерианската деноминация на САЩ публикува годишната си статистика за 2022 г. тази седмица. Според нея деноминацията е спаднала от приблизително 1,193 милиона членове на приблизително 1,140 милиона членове. Отбелязан е и спад на броя на конгрегациите – от 8 813 през 2021 г. на 8 705, както и броят на служителите им от 18 458 през 2021 г. На 18 173 за 2022 г.

    Членството е с около 160 000 по-малко от приблизително 1,302 милиона, отчетени през 2019 г., и по-малко от половината от приблизително 2,5 милиона членове, отчетени през 2000 г. П-р Дж. Хърбърт Нелсън, II, държавен секретар на Общото събрание на PCUSA, каза в изявление, публикувано в понеделник, че не е шокиран от доклада.

    „Не сме изненадани от числата, които виждаме. Въпреки че пандемията може да е приключила, въздействието върху членството в църквата все още се усеща“, каза Нелсън.

    „На фона на по-ниските цифри продължаваме да намираме насърчение в това, че новите общности за поклонение все още се увеличават. Добавихме повече от 20 през изминалата година, като общо достигнахме 267.“

    Не всички числа са в упадък. Броят на младежките групи се е увеличил от 5 708 през 2021 г. на 7 041 през 2022 г., докато броят на новоповярвалите е нараснал от 10 921 през 2021 г. на 15 113 през 2022 г.

    „Предизвикателството пред PCUSA остава същото: Търсим нови начини за ангажиране и посрещане на младите хора в нашите църкви. Живеем в драматични и бързо променящи се времена“, добавя Нелсън.

    Източник: Christian Post

Comments are closed.