Презвитерианската църква позволи гей свещеници

Презвитерианската църква вече позволява служението на хомосексуалисти и хомосексуални двойки, съобщи за АП религиозният отдел на авторитетното издание Хъфингтън Пост, след изборно решение в неделя. Промяната е утвърдена след гласуване на множество локални църкви през май 2011, но влиза в сила едва сега като официално решение на деноминацията с членска маса над два и половина милиона. С това, деноминацията влиза „в нова ера на равенство”, която включва и гей свещеници и служители, гласи официално изказване на презвитерианския съвет. „В цялата страна, членовете ни посрещат с радост утвърждаването на верни свещенослужители, които сега могат да бъдат свободно ординирани (б.пр. ръкополагани) за служение”, продължава в съобщението до пресата изпълнителният директор Майкъл Аде.

Старият текст от църковната конституция приет през 1997г. забраняваше ръкополагането на свещеници, които не живеят «в завет на брак между мъжа и жената».По новите правила, които засягат презвитер и дякони, презвитерианската църквата не задължава ръкополагането на хомосексуални свещеници, а само премахва бариерите за това, съобщава телевизионната новинарска агенция CBN.

Презвитерианската църква не присъства в България до преди няколко години, когато няколко локални църкви получиха статут като такива. Либералната криза през реформите на която презветерианците преминават в началото на 20в., оказва сериозно влияние върху евангелското богословие в България, което за времето си включва класическите евангелски деноминации като конгрешани и методисти. Имено това, налага широкото разпространение на Петдесятната доктрина през 1920г., която в последствие създава най-голямите църкви на евангелското движение.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ! (Емили Смит | Ню Йорк (Асошиейтед Прес)

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист (Брандън О’Брайън | Агенция Ройтерс)

Презвитерианската църква става все по-вече антисемитска и анти-израелска (Гулио Меоти | YnetNews)

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник (Асошиейтед Прес | Милоуки, Висконсент | Динеш Рамде)

Лютерани, епископални и презвитерианци вече открито легалилизират брака между хомосексуалисти
( Маня A. Брачер | Чикаго Трибюн )

27 comments for “Презвитерианската църква позволи гей свещеници

 1. И това триябва да е страхотна и невероятна новина!!! Следващата стъпка е да се гласува: Който не е ГЕЙ да не е и пастор! Не ми е ясно само как ще се манипулира и Библията?! Там се казва че който мъж легне с друг мъж, или жена с жена е МЕРЗОСТ пред Господа. И аз питам тази Мерзост ще застане на анвона и ще предава Духа чрез словото? Кой Дух и чие Слово?

 2. Ако в моята деноминация това се случи – напускам я на мига! Благодаря на Бога, че засега поне не сме чак толкова революционни и прогресивни.

 3. Твърдо вярвам в Бог , ходя на църква и съм гей (не парадирам с това и не е все известно, не смятам че е редно). Молил съм се на Бог да ме „изцели“, много съм се молил но нищо и нищо. Бог е любов! Защо обаче щом стане дума за хомосексуалисти и най-големите пастори се озлобявате? Вижда се в горните коментари. Нали Бог гледа в сърцето на човек. Той знае каква любов и благодарност имам към него! Но вие „набожните“, вижте се! Ако можехте бихте ни убили. Не мога да се боря със себе си и това което имам като ген. Не е ли всичко от Бог? Не ме ли е създал Бог такъв? Да искам да ме промени не е ли да вървя срещу волята му?

 4. Веселине,
  това което става във „презвитериан-
  анската църква“,не е нито революция
  още по-малко прогрес!Ако,сектата с
  претенции на църква,имаше истенски
  презвитери-не би стигнала до такава
  МЕРЗОСТ!Където водителството е от
  човешки философии, а не от Св.Дух резултата е:религиозна анархия,ду-
  ховно падение,проклятие…

 5. 3а твоя информация, досега никъде никой не е установил разлика между анатомията, физиологията и генома на нормалните хора и на такива като теб. Проблемът ти е в това, че си демонизиран и този демон на хомосексуализъм те държи здраво в робство. За да се оправиш трябва да желаеш да станеш нормален, да вярваш искрено в Бог, да се покаеш, да се отречеш от собствените си и наследствените си грехове и ДА ПОТЪРСИШ ЦЪРКВА, КЪДЕТО СЕ ПРОВЕЖДАТ ИЗЦЕЛИТЕЛНИ И ОСВОБОДИТЕЛНИ СЛУЖБИ. Бог е милостив и ще се оправиш, ако спазиш тези неща. Иначе може цял живот да си ходиш на църква, да си вярваш и т.н.-те и демоните вярват в Бог и треперят-, но като си носиш демона в себе си и като продължаваш да си правиш извратените съвокупления, които са мерзост пред Бога, само си губиш времето. Исус каза, че само ако сме пожелали вече сме съгрешили! Защото пожеланието е зачеването на греха. А хомосексуализма е грях! Содом и Гомор се тресяха от тези демони! И не се намериха дори 10 праведни там, представяш ли си каква мерзост е това. Бог го казва, не аз.

 6. @ анонимен гей:

  Първо искам да кажа, че верния християнин трябва да обича всички хора, а пък да мрази всички грехове. Хомосексуализмът („мъжеложци“) според Библията очевидно си е грях, но това не означава, 4е гейовете по естество са си обратни и грешни. Истината е, че има нечестив дух на хомосексуализъм, който те владее. Той може да е влязъл в теб чрез наследствени проклятия или поради някоя друга духовна причина. Но, както всеки друг нечист дух, той може да се изгони от теб чрез мощното име на Исус Христос. Има такива случай, в които гейове след изгонването на нечистия дух са си станали нормални хетеросексуални. Ако искаш да бъдеш истински свободен, ти препоръчвам най-напред да се помолиш на Бога и да видиш в интернет някоя проповед на тема „гонене на демони“ (например на п-р Пламен Петров или п-р Станислав Тодоров). Обичаме те и нека благодатта на Господ Исус Христос да бъде с теб! 🙂

 7. До Анонимния гей.

  Или не си гей или не вярваш наистина в Бог.

  Ако си гей, много жалко, защото ще бъдеш осъден. Няма място за гейове в Божието царство:

  1 Коринтяни 6:9-10
  Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито хомосексуалистите, нито малакийците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство.

  Ако пък случайно наистина си вярващ. Това значи че някой те е излъгал, че си гей. Не вярвай на такива хора. Това е лъжа от дявола. Тези лъжи водят към смърт а не към живот. Покай се, намери си жена и си създай семейство. Нека Бог да те благослови с потомство.

 8. Коментар към статията.

  Не мога да разбера какви са тия църкви, които имат гейове сред членовете си. „Християнин“ и „гей“ са несъвместими понятия.

  А това че ръкополагат гейове свещеници е вече черешката на сатанинската торта.

 9. Смятам, че с допускането на каквато и да е сексуална свобода в църквите (пробни бракове, гей съжителства, ранни бракове и др.), която е забранена от Бога, ние допускаме всъщност Содом и Гомор в тях. Това е морален проблем, който ако не бъде разрешен по библейски начин, ще доведе до много трагични последици както в живота на самите приносители, така и на толерантните църкви.

 10. Приятелю , Бог не те е създал гей ! Не знам поради каква причина си станал такъв или по скоро си приел да бъдеш такъв , но определено Божията воля за нито един мъж на земята не е да бъде гей . Това е показано навсякъде из Библията . Нито в Стария , нито в Новия Завет Бог одобрява хомосексуализма ! Така , че мисленето ти че Той те е създал такъв е погрешно ! Ти си станал такъв !

 11. Анонимен Гей казваш че вярваш в Бог , това е добре Бог е любов така е но Битие 2:24 Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът. Това говори само по себе си не се казва а някои мъже ще оставят баща си майка си и ще се превържат към своя МЪЖ.Хомосексуализма желанието на плътта моли се Бог да те освободи от това робство

 12. az sam bil narkoman no sega ne sam zashtoto iskah da ne sam i Bog me osvobodi , Bog ni osvobojdava ot neprijatelite ni a ne ot nashite prijateli , vsi4ko e vapros do iskrenno jelanie i otvrashtenie ot tova koeto sme v deistvitelnost, osaznavane koi sme naistina, kogato vidim koi sme i kak stoim pred Nego togava shte vikame za milost i spasenie !

 13. Ако евангелистите те обиждат, поименно са ти посочени неевангелски църкви като презветерианските, където можеш да ходиш спокойно. Има и много православни църкви и мъжки манастири в които би бил добре дошъл

 14. Според мен информацията в българския сайт Pastir.org е неправилна.

  Презвитерианската църква в Бургас принадлежи към Конфедерацията на Реформистките Евангелски Църкви (CREC, http://crechurches.org/), a не към Presbyterian Church (U.S.A.). За църквата в Перущица не знам дали е така, но допускам че и там има само съвпадение на имената, без да тя да е от Presbyterian Church (U.S.A.).

 15. Да, наистина много подвеждаща препратка към България. Ясно е, че във всяко историческо течение на Протестантската църква към днешно време има деноминации венчаващи гей двойки и ръкополагащи тейове- в презвитерианските, методистките, конгрешанските, лутеранските, епископалните. Реакцията на това явление е обособяване на деноминации, които се придържат към библейските стандарти на святост.
  Българските протестанти от всички исторически деноминации изповядват библейските стандалрти на святост по отношение на хомосексуализма. Не съм сигурен обаче, доколко това е така със световните структури с които са свързани. Сигурен съм обаче, че например презвитерианската църквата в Бургас, която е цитирана, не е свързана със световно движение приемащо служението и венчаването на хомосексуални.

 16. Информацията е акуратна. Според уикипедия, до навлизането на либералното богословие в презвитерианската ц-ва в Америка е една, с изключение на теченията около университета Принстън които повличат доста хора след себе си. Статията представлява като уникално и еднакво богословието на презвитерианската ц-ва, която вижда себе си като пряк наследник на калвинизма. Богословието на посочените като презвитериански ц-ви в България е еднакво с реформираното богословие, което приемат всички посочени деноминации в статията? Момчил, ако се разровиш малко в съобщенията извън АП, ще прочетеш, че главния аргумент на събора бил, че тези хора, да ги наречем свещеници с хомосексуални наклонности, вярват, че са предизбрани да бъдат такива т.е. целият спор започва не в гей клутурата, а в сърцето на реформираното богословие, което в такива моменти на трудни богословски решения става неадекватно и позволява отклонения. Така е станала и историята около Принстън, когато реформираното богословие приема либерално-хуманистични течения като свои и се раздвоява. А посочените български църкви имат такова богословие каквото им се наложи от централата в Америка. Смятам, че имено поради тази причина статията посочва историческата липса на презвитериански църкви в България до скоро.

 17. Много ви моля, какво има да се обсъжда повече? Стига с това сектантско разделяне на църкви и секти. Православието е едно. Презвитерианското богословие също е едно. Щом са приели доктрината в Амверика, много скоро емисарите им ще я преведат и в българския им експеримент за църква. Всичко е повече от ясно.

 18. Атанасов, разсъжденията ви са логични. Само деноминации с калвинистко богословие ръкополагат и венчавт гейове. Тъй като това се прави и в деноминации с арминианско богословие е очевидно, че генезисът на допускането на това извращение не се корени в доктрината за предопределението.
  Очивидно, че повече от 100 години наследството на Презвитерианската църква е дълбоко разделено по много признаци. Впрочем същите процеси пак подчертавам протичат във всяка протестантска деноминация.
  Много е странно твърдението, че точно тези български църкви имат богословие, каквото са им `посочили централата от Америка`. По какво съдите , че това е така? Не считате ли, че е възможно български християнин да е бил впечатлен от определено богословие и чак тогава да е потърсил общение с хора в чужбина, които го споделят? и защо считате, че има само една `централа`, която има такова богословие? Има десетки деноминации във всяко основно богословско направление, защо решихте, че точно в реформираното такова има една `централа`?

 19. Приятел… не е и много хубаво да пренасочваш много от времето си да мислиш за това. Живей праведно и с вяра. Това е :))

 20. Изкарахте ме по-черен от дявола! 🙂 А как ще реагирате ако Ви кажа, че Бог отговаря на молитвите ми.
  Между другото вярвам че има Нещо което е първоизточник на всичко. Вярвам го както вярвам, че сега е привечер. Вярвам и в личността Исус и в делата който е вършил. Вярвам, че е възкръснал и ни е спасил от греха. ИМАМ ОБАЧЕ ЕДИН ГОЛЯМ ВЪПРОС- ЗАЩО ХРИСТИЯНСТВОТО ИМА ТОЛКОВА ВАРИАЦИИ И КОЕ ДА СМЯТАМ АЗ ЗА ПРАВИЛНО ХРИСТИАНСТВО? Защо в държавата ни е официално православието? Как динозаврите се вписват в сътворението на Земята и защо отричате научния факт, че динозаврите са живели преди хората? Будистите грешни ли са? И ако са защо са? Слънцето е звезда, има милиарди други звезди, там някаде ако има друга планета с форми на живот и те ли са грешни и те ли са христани? При тях ходил ли е Исус? Не вярвам, че има живот само на планетата земя, не вярвам че Бог е създал човека от раз, не вярвам че сме ограничени и че не можем да влияем на живота си с мисленето си. Молитвата е вид мантра. Ходя на църква за да благодаря на Онова нещо което ме поддържа жив, за да му се помоля и за да размишлявам над Библията. В Библията намирам вселенските закони: че трябва да сме благодарни, че трябва да даваме и да обичаме, да прощаваме. Уважавам вярата ви във Второто пришествие, но аз не вярвам в него. Ако Бог е създал Земята защо да я руши??? Библията е наръчник за добър и успешен живот. Този ни живот е дар, радвам се на малките неща обичам семейството и приятелите си. Защо имам впечатлението че Вие този живот ако можеше бихте го минали на тагъдъг за да идете в Рая? Живеете живота дарен ви от Бог в „чакане“. Рая е тук на Земята, разбирам аз по моему. 100% от Библията е символика но вие го приемате прекалено буквално.
  Ще кажете че съм загубен и обладан от демони! Така мисля аз за Бог, на другия край на света мислят по друг начин, другаде друго. Факта е че Бог има! Щастлив съм, че не съм атеист

 21. Не съм сигурен, че това което казваш е точно така . В България не е имало предпоставки за създаване на реформирано богословие. Поне така твърдят днешните реформистки църкви. Много по-вероятно е да е проведено отвън.

  Гугъл показва, че новината е предадена от Вашингтон Таймс, Ню Йорк Пост и дори Укипедия: http://goo.gl/SwOFk

  Данъчната системата Дакси, регистър църкви и вероизповедания показва:

  „БЪЛГАРСКА РЕФОРМИРАНА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА“ рег. в СГС от 01.10.2003

  „РЕФОРМИРАНА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ” рег. в СГС от 19.1.2005

  „БЪЛГАРСКА ЕВАНГЕЛСКА ПРЕЗВИТЕРИАНСКА ЦЪРКВА“ рег. в СГС от 05.4.2007

  Възможно е да не са акуратни към момента, тъй като протестантските църкви имат обичай да се делят и да сменят водачите си доста често. Но това са имената по регистрация, а съвпадението в името презветерианска няма как да е случайност. Ако 2+2 не е равно на 4, на колко е равно тогава?

 22. В България иначе не ми е известно да е създавано каквото и да е богословие. България общо взето не се слави като родина на богословски системи, или имате друга информация? Онова, което казах е, че е напълно възможно български християни първо да се запознаят с някаква богословса система, да я възприемат и едва по-късно да потърсят общение с други църкви в чужбина, със същата богословска система.

 23. Скъпи анонимен гей,
  Уважавам твоята вяра в Бог, защото да не вярваш в Онзи, Който е сътворил Вселената, е най-малкото недалновино, да не кажа – глупаво. Все едно да не вярваш в това, че имаш родители.
  Всъщност това, което искам да ти кажа е, че Библията е Словото на Създателя и 100% символика е само оправдание за объркването, което цари в етапа на твоето развитие.
  Библията е конкретна – с правила и закони на места(къде виждаш тук символика?), с исторически събития на други, с ясно послание на Бог Отец, че изпраща Своя Син Исус Христос от любов и болка към погиващото човечество със зов за покаяние от гордостта, неверието,похотта и от още много други грехове…И не само това, Той обещава (и действително го прави) пълноценен живот на всеки, който го приеме за Изкупител в живота си. Повярвай ми, не ми беше лесно да приема тези истини в началото на пътя ми към Бога, но сега не съжалявам нито за един миг(макар че имаше много трудни и болезнени). Защото общуването с Исус всеки ден, променя и учи на общуване с хората около теб…по съвсем нов, пълен с обич и разбиране начин.
  Молбата ми към теб е – продължавай да търсиш искрено Бог. Той Е верен и праведен и ще ти се открие, ще ти прости греховете и ще ти помогне да изпиташ радостта от общуването

 24. До Анонимен гей. Изчетох постовете и реших да ти напиша отговора, който не идва от мен , а от Библията, между другото аз съм адвентист, но често влизам и в този сайт, много е хубав и полезен. Библията отхвърля АКТИВНИЯ хомосексуален живот /активните хомо-практики/.Да, но пък от друга страна Бог обича всички хора, независимо какви са според своя пол, етнос и т.н.Най-важното е, че Той е умрял и за теб. Той е отправил своята покана към всеки и към теб.Трябва да знаеш, че Бог прави много усилия за хора като теб, които трудно се приемат от обществото, с различни проблеми. Затова е важно да НЕ си мислиш, че Бог няма да те приеме!Напротив, ако ти се бориш с това, ще бъдеш приет от Него.Исус приема и хомосексуалиста – този, който се БОРИ със своите проблеми.Има разлика между човек,практикуващ тези неща и не се бори и човек,който е в борба с този проблем, това си е неговия кръст. А по въпроса за църквите – Библията е основата за вяра в Бога. Води се от нея и ще разбереш цялата истина. Избери си църква, която учи Библията, важно е вярата да е силна. Хубаво, че имаш отговори на молитви, това е най-важното за един наистина вярващ човек. Второто пришествие трябва да го приемеш обаче. Както казва ап. Павел – ако Исус не е бил възкресен, ние няма за какво да се надяваме и ни е празна вярата.Има неща, в които няма символика, приемат се буквално. Успех.

 25. Г-н Атанасов,

  Питането ви показва основно непознаване на протестантизма.

  „Презвитерианска“ показва форма на управление (когато църковното събрание се управлява от няколко презвитери), за разлика от конгрешанската форма на управление (където конгрегацията, т.е. събранието управлява и няма излъчени водачи) и епископалната форма на управление (един епископ с няколко дякони под него).

  В този смисъл, използвания термин в името на църквите не показва деноминационна или теологична принадлежност, а просто указва формата на управление. В допълнение – наличието на думата „презвитерианска“ не означава непременна свързаност с Presbyterian Church USA, за която църква се отнася новината. И още едно допълнение – Presbyterian Church USA също е просто име на църква (в случая – обединение на църкви), и не може само поради едното име да се съди, че всички църкви с название „презвитерска“ в името са една и съща църква, или че дори имат нещо общо помежду си. Все едно да кажем, че всичките Михаиловци, Michael-и, Мигели и прочее производни имена са взаимносвързани хора.

 26. Библията не твърди, че предполагането е грях. Освен това в България няма чак толкова презвитерианци, че да се прави разлика между различните им ордени и обреди. Щом едните презвитерианци възприемат гей служители нормално е да се предположи, че всички презвитерианци много скоро ще започнат да ръкополагат хомосексуалисти в служение, а не е изключено и вече да го правят.

  Блатни сентенции: „Щом краяка като патка, най-вероятно е патка!”

Comments are closed.