Езикът на омразата във Facebook

holyLifecafe, по Salon.com

Когато трима тинейджъри от Чикаго бяха осъдени за изнасилване на 12-годишно момиче, след като публикуваха видеоклип с престъплението в профилите си във Facebook, отвратените реакции на потребителите по цял свят бяха оправдани. В крайна сметка не ви трябва много време, за да откриете унизителни снимки на жени във Facebook или пък групи за подигравки срещу определени категории от представителите на нежния пол.

Смело отворено писмо до Facebook срещу тази тенденция. С отворено писмо Жаклин Фрийдман от „Women, Action and Media“, писателката Сорая Шемали и Лора Бейтс от проекта „Everyday Sexism“, както и редица други активисти, призовават Facebook да обръща внимание на „изказванията, нормализиращи или поощряващи насилието срещу жени и момичета под формата на език на омразата“. Авторите настояват социалната мрежа да обучи модераторите си да разпознават и отстраняват подобно съдържание. Също така, писмото призовава потребителите на Facebook да „се свързват с рекламодатели, чийто реклами във Facebook се появяват до съдържание, което таргетира женското насилие“.

Тази молба не се отправя за първи път, но може би сега тя ще бъде чута. Само за девет години Facebook се превърна в неизменна част от живота на милиони хора. Няма съмнение, че там се изливат главоломни количества съдържание с темпове, които е невъзможно да наваксаме. Модерирането на онлайн общности е една от най-трудните и неблагодарни задачи в света, а троловете са цял легион и са на практика непобедими. Но дори и да сме по-снизходителни към Facebook, не можем да отречем, че политиката им по отношение на езика на омразата към жените е просто отчайваща.

Без гърди, моля. Социалната мрежа редовно се отнася към жените, които публикуват снимки как кърмят децата си, като към „разпространители на порнографско съдържание“ и трие информацията. Снимките на оцелели от рак на гърдата също се трият безмилостно. Подобни изображения, които нямат нищо общо с порното, оцеляват единствено, ако Facebook бъдат изправени пред директна и публична конфронтация, или ако модераторите просто ги проспят. Въпреки това, едно съвсем лесно търсене в социалната мрежа светкавично ще ви отведе до фенстраница със снимки под полите на жени, които очевидно са забравили да си облекат бельо. Друго търсене пък ще ви разкрие точно колко от групите във Facebook са посветени на „кучките“ и „селските пръчки“, които са „толкова безнадеждни, че само един здрав бой може да ги вкара в правия път“. Далеч по-притеснителни обаче са безкрайните снимки, поощряващи изнасилването или насилието над жени, които циркулират във Facebook – те често се срещат редом до безобидни реклами за аудиокниги или авиолинии. Не е рядко да видите снимка на жена, бутната от стълбище, с думите „Следващия път си помисли преди да забременееш,“ лепната до реклама на чипс.

Именно заради това предупреждаването на рекламодателите за контекста, в който се появяват рекламите им, е от решаващо значение. Нищо чудно конкретната марка чипс да държи да бъде смятана за „официалния доставчик“ на снаксове за мъже, които бутат бременни жени по стълбищата. Може би Duracell не искат да продават батерии на „пичове“, които „биха пребили всяка мърша като теб“. Мечето #FBrape, което се появи в Twitter тази седмица, вече провокира някои позитивни действия в тази насока. Zipcar вече обещаха на потребителите си: „Не толерираме омразната реч срещу жените. Веднага ще се заемем с този проблем“.

Проблемът е много по-дълбок от вицовете и снимките, посветени на насилие и изнасилване. Проблемът е, че хората често прекрачват границата на шегите и преминават към истинското насилие. Сорая Шемали, една от инициаторките на проекта, разкри, че миналата есен една от читателките й се е свързала с нея чрез Facebook и я помолила да прегледа нещо, което е открила в социалната мрежа. „Тя ми каза, че е предупреждавала администрацията на Facebook за това неколкократно, но въпреки това то продължава да си стои публикувано“. Става въпрос за 7-минутно видео на жена, която си върви по тротоара, след което група мъже я хващат и групово я изнасилват. „Клипът стоя качен 24 дни. Той набра стотици гледания,“ разкрива Шемали. „Необяснимо е как е могло подобен клип да оцелее толкова дълго време“. Както посочва писателката, самата селективност и безразборност в администрирането на Facebook са вбесяващи. „Могат да свалят картината на Беа Артър от Джон Кърин, а оставят подобни видеоклипове да циркулират със седмици!“ възмущава се тя.

Междувременно „Facebook допринася за създаването на среда, в която изнасилването изглежда забавно и мъжете могат да се гордеят с него.“ Среда, в която е притеснително лесно да публикуваш видеоклип на 12-годишно дете, което бива изнасилвано. Троловете винаги ще бъдат сред нас, но корпорациите са длъжни да задават тона на комуникацията. Правото на свободно изразяване не бива да се превръща в защита на езика на омразата. Свободното изразяване не допуска съществуването на групи като „Да изнасилиш приятелката си на майтап“. А злобната среда, изпълнена с насилие, прави идеята за мястото, изградено заради думата „приятел“, да изглежда като зла и глупава шега. Както се изрази една от коментиращите писмото: Във Facebook да мразиш религиозно или етническо малцинство ти носи санкция, но да мразиш половината човечество ти носи „харесвания“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *