Пастори поискаха правила за облекло и поведение на плажа

МОНИТОР: Сагата с монокините на плажа взе неочакван обрат. Православните свещеници внезапно обявиха, че изобщо не са против голите туристи. “Изнесената информация не отговаря на истината. Ние не искаме нито забрана на монокините, нито глоби. Става въпрос за съвсем друго нещо. Евангелистите си имат ритуал да правят водни кръщенета в морето. Те настояват, когато извършват този ритуал, на плажа да няма нудисти или жени по монокини. Аз подкрепих единствено това тяхно желание. Никой не иска забрана на монокините, защото всеки турист е свободен в избора си. Една такава забрана би довела до разрез с европейските светски норми”, заяви православният духовник отец Веселин, чийто подпис стои под искането, изпратено до община Бургас. Архиерейският наместник в морския град Борис Беров запазва неутралитет по темата. „Аз това писмо не съм го подписал. Мнението ми е, че действително трябва да се спазват морални норми. Не е приятно жените да са по монокини на плажа и е добре да има някакви граници. Но в никакъв случай не подкрепям това да бъде забранено”, заяви отец Беров.

burgas

ДО: КМЕТА
на Община Бургас,

ДО: ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
на Общински съвет,
Бургас

13 Май 2013 г.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Внесено от п-р Живко Тончев, Църква ”Благовестие”- Бургас, ул.Сливница 36,

Уважаеми Г-н Кмет,

От името на ръководените от нас общности от десетки бургаски граждани искаме да изразим своята тревога и възмущение от липсата на регламентирани правила за благоприлично облекло и поведение на плажа, така както е в повечето европейски и световни курорти.

Оценяваме съществените подобрения в инфраструктурата на Морската градина и многообразните културни събития на нейна територия. Приветстваме официалното обявяване на плажната ивица за охраняема зона, защитена от животни.
Подкрепяме Наредбата за опазване на обществения ред на територията на Община Бургас, която не допуска деца до обществени места, показващи програми с еротично или порнографско съдържание (гл.2, чл.3, т.22) и която дефинира като „действия, нарушаващи моралните норми”: „употребата на псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, …оскърбително отношение и държане към гражданите,…или други подобни действия, с които се нарушава обществения ред и спокойствие” (чл.3 от Доп.разп.).

Излагането на полуголи и голи тела на открития публичен плаж, а не в специално обособени за това места (както бяха Адамовият и Евин плаж преди години), несъмнено нарушава спокойствието и моралните норми на облечените почиващи и е крайно смущаващо и невъзпитателно за децата.

Ето защо, в съзвучие с общите усилия за възпитаване на култура, морал и благоприличие в обществото и особено у подрастващите, ние предлагаме в тази наредба да се включи и текст, който да не допуска ползването на плажа и къпането в морето на хора без банско облекло и който да регламентира глоби за нарушителите, каквато е практиката по света.

С уважение:

Пастор Живко Тончев, Обединена Божия църква ”Благовестие”-Бургас;

Пастор Илчо Ефтимов, Евангелска Петдесятна църква – Бургас;

Пастор Стефан Димитров, Българска Божия църква „Градове за Исус”- Бургас;

Пастор Стефан Кръстев, Евангелска Петдесятна църква „Филаделфия” – Бургас;

Пастор Ивелин Минков, Баптистка Евангелска църква – Бургас;

Пастор Илчо Шивачев, Българска Божия църква – кв. Победа, Бургас;

Пастор Радослав Киряков, Първа Евангелска Съборна църква – Бургас;

Отец Веселин Димитров, игумен на манастир „Св. Живоприемний източник”;

Отец Михал Шлахцяк ОВ, Източно-католическа енория „Успение Богородично”

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Пастори от Бургас поискаха общината да забрани монокините на плажа

Християнски църкви искат забрана за монокините на плажа

И архитект се обяви срещу монокините в Бургас

Пастори поискаха правила за облекло и поведение на плажа

Mayor of Bulgaria’s Bourgas rejects Christians’ call for ban on topless beaches

6 comments for “Пастори поискаха правила за облекло и поведение на плажа

  1. А Д М И Р А Ц И И за колегата Живко Тончев и останалите колеги,които изразиха публично това,от което ние безмълвно се възмущавахме,когато сме на плажа.

  2. за мен това е глупаво , как можеш от света да искаш да се съобразяват с религиозни правила и норми! с нашите правила няма да ги направим хората християни или да ни уважават просто само се вдигна шум и НИЩО, е някои хора ги даваха по националния ефир :))

  3. По-глупаво е да мълчиш и да се правиш,че нищо не виждаш.По твоята логика можеш да обвиниш Йоан Кръстител,че е постъпил глупаво,като е изобличил и искал Ирод да се съобразява с Божиите правила и закони.А това ,че някои хора ги даваха по националният ефир-ами цяла България можа да чуе за някои Божии правила и норми.Моля се още много колеги да кажат ясно пред българският народ за всички Божии правила и норми,та дано тази нация да се покае,и да дойдат освежителни времена от лицето на Господа! Амин !

  4. Аз бих казал, че това не са религиозни правила и норми, по скоро са морални. Монокините са едно от многото неща в нашето общество които погазват морала, а когато няма морал виждаме какво става например в политиката. А това православния свещенник отец Веселин, да се подпише под официален документ, които ясно описва искането да бъде наложена забрана за излагане на полуголи и голи тела на публичния плаж, и после да твърди, че няма нищо против голите жени на плажа си е направо невероятно. На това му се вика липса на всякакви морални ценности.

  5. Правя големи усилия да приемам нашето Православие за богоугодно, но вече се предавам – това е непосилна задача. А този Веселин по-добре да върне мястото на предишния игумен, когото изгониха, че не бил от правилния синод.

  6. Това, което правите е наистина много добро. Вярвам, че независимо от крайния резултат и Бог и хората в страната (даже и противниците на това предложение) ще зачетат вашата ревност и жертва. Жалко, че липсва видима подкрепа от страна на останалите църкви в страната. Във Варна няма ли плажове?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *