Папата кани харизматици във Ватикана през 2017

На среща с повече от 50 000 католически харизматици на олимпийския стадион в Рим, папа Франциск призна, че не винаги се е чувствал удобно с начина, по който се молят, но коленичи на сцената докато те се молиха за него с пеене и говорене на езици.

„В ранните години на харизматичното съживление/обновление в Буенос Айрес нямах много любов за харизматиците“, каза папата на 1-ви Юни „Казах за тях: Изглеждат като самба училище“.

Малко по малко обаче започнал да вижда колко добро прави движението за католиците и за църквата, заяви той на среща организирана от Международните католическите харизматични служби за съживление/обновление и Католическото братството на харизматичния завет на общности и приятелство. Папа Франциск прикани тълпата, която включваше харизматици от 55 страни, да дойде на площада Свети Петър за Петдесятница през 2017 г., за да отпразнуват 50-та годишнина на движението. Католическото харизматично движение води своя произход от оттеглянето на студенти и преподаватели от Duquesne University в Питсбърг, станало през 1967 г .

„Очаквам всички вас, харизматици от цял свят, да отпразнувате своя голям юбилей с папата на Петдесятница 2017 на площад Свети Петър“, каза папата.

Тържеството на олимпийския стадион в Рим започна с песента „Vive Jesus, El Senor,“ („Господ Исус, живее“) песен на испански, към която Франциск – който твърди, че е музикален инвалид – се присъедини, пеейки с вдигнати ръце като мнозина в тълпата. Папата каза, че харесва песента, която харизматици в Аржентина също пеят.

„Когато чествах Светата Литургия с харизматичното обновление в катедралата на Буенос Айрес, след освещанието и след няколко секунди на хваление на езици, пяхме тази песен с такава радост и сила,“ каза той.

В друг момент, когато тълпата се молеше Светият Дух да изпълни Франциск, той коленичи на голия под на сцената, докато те пееха с вдигнати към него ръце. След песента, много хора от тълпата останаха с вдигнати ръце като се молиха на езици, говорейки на непознати езици.

В отговор на семейна двойка, която говори за положителното въздействие на подновяването върху семейния им живот Франциск каза, че семейството е „домашна църква“, мястото, където присъствието на Исус расте в любовта на съпрузите и в живота на техните деца. „Това е, защото врагът атакува семейството толкова силно; дяволът не го харесва и се опитва да го унищожи.“

„Нека Господ да благослови семействата и ги засили по време на тази криза, когато дяволът иска да ги унищожи,“ се помоли папата.

В реч Франциск каза на харизматиците, че движението им е започнало от Светия Дух като „проводник на благодат в църквата и за църквата.“ Той пледира харизматичните групи да не се опитват да организират всичко или да създадат бюрокрация, която се опитва да подчини Светия Дух.

Изкушението „да станем“ контрольори „на Божията благодат“ е опасност, каза папата. Ръководители на групи, понякога без дори да осъзнават, стават „администратори на благодатта, „решавайки кой кои дарове на Святия Дух да упражнява. „Не правете повече така“, каза Франциск. „Бъдете раздавачи на Божията благодат, а не контрольори. Не бъдете митничарски агенти на Святия Дух.“

От самото начало той каза, че харизматиците са били известни с любовта си и познаване на Писанията; Папата помоли онези, които са загубили навика да носят Библията със себе си навсякъде „върнете се към тази първа любов, винаги носете Божието Слово в джоба или в чантата си.“ Папа Франциск също каза, че католическите харизматици имат специална роля в изцелителните отдели/дивизии сред християните чрез упражняване на „духовен икуменизъм“ или с молитви заедно с членовете на другите християнски църкви и общности, които споделят вярата в Исус като Господ и Спасител.

2 comments for “Папата кани харизматици във Ватикана през 2017

 1. В реч Франциск каза на харизматиците, че движението им е започнало от Светия Дух като „проводник на благодат в църквата и за църквата.“ Той пледира харизматичните групи да не се опитват да организират всичко или да създадат бюрокрация, която се опитва да подчини Светия Дух.

  Изкушението „да станем“ контрольори „на Божията благодат“ е опасност, каза папата. Ръководители на групи, понякога без дори да осъзнават, стават „администратори на благодатта, „решавайки кой кои дарове на Святия Дух да упражнява. „Не правете повече така“, каза Франциск. „Бъдете раздавачи на Божията благодат, а не контрольори. Не бъдете митничарски агенти на Святия Дух.“

 2. Аз имам против само срещу това ( зная ,че най -вероятно статията е преведена от някъде ,затова пояснявам ):
  „На среща с повече от 50 000 католически харизматици на олимпийския стадион в Рим, папа Франциск призна, че не винаги се е чувствал удобно с начина, по който се молят, но коленичи на сцената докато те се молиха за него с пеене и ГОВОРЕНЕ НА ЕЗИЦИ.“

  Клипът към статията е точно от тази меса ( служба) от стадиона в Рома ( Рим) ,която наблюдавахме както междувпрочем наблюдаваме всички меси на папата ( по задължение) .В клипът водещият месата ( понеже има винаги водещ в католическата меса) ,казва :
  „Нека да хвалим Бог и Христос на НАШИТЕ РОДНИ ЕЗИЦИ – испански ,френски ,португалски ,английски …“ ,като след това множеството ,(което всяка неделя е от цялата земя ,групи от цялата планета )започва да хвали Бога на техните си езици ,а не с “ ГОВОРЕНЕ ДРУГИ ЕЗИЦИ“ .Най -силно и отчетливо се чува фразата на италиански :Grazie Signore ,Grazie Gesu Cristo ,което значи Благодаря ти Господи ,Благодаря ти Исусе Христе .

  Не зная кой и защо си е измислил ,че това множество е говорило на езици ! Но не чухме нито видяхме такова нещо ,а имаше само призив да се хвали Бог и Христос на родните езици на групите .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *