Еднополови бракове: Гей култура и Християнство

9 comments for “Еднополови бракове: Гей култура и Християнство

 1. QUO VADIS ECCLESIA?…А,българските евангелски църкви се съобразяват със спонсорите.Няма история,няма мъченици за вярата!Преди година посетихме вярващи в САЩ.Нищо не искаха да знаят за историята на църквата,за пастирите осъдени на десетки години в Белене!?…За тях началото на евангелизма е от 1990 година.Новият модел на просперитета и анархията,извън концепциите на Библията, с театрални постановки и циркаджийски скечове!

  Мерзостта е допусната на амвона,резултат от либерализма,който се е настанил в мега „църквите“.Когато беше гонена, Българската Евангелска Църква просперираше духовно.

  Много отдавна Джиийн Едуардс предупреди вярващите от източно-европейските страни с книгата си“Американизация на християнството“.Там се казва всичко,което ще се случи за църквите в наше време.

 2. За съжаление, брат Любен Маринов, сте много, много прав!

  У нас има един критерий за мнозина (не за всички, разбира се!) мераклии за служение: Колкото си по-гладен за пари и си по-посредствен, толкова по-добре се котираш…

  Затова настоящият (все още) председател на ОЕЦ и неговото синче са прегърнали много от упадъчните западни каузи на псевдо-християнството, включително и снизходителността към хомосексуализма в „църквата“ (аджеба, коя ли?)…

 3. Научил съм от лекциите в ПБФ, че протестантското богословие в САЩ , много се е деформирало…
  Има такива видове деформирани богословия: богословие на либерализма, феминистко богословие, богословие на освобождението в Южна Америка (богословие съчетано с идеите на социализма и марксизма, оправдаващо революцията), черно богословие.

  Нека всички протестанти да знаят, че по време на литургия в православен храм , свещеникът чете ектении (вид молитви) за спасение и изцеление на целият свят! Православното богословие е много дълбоко , пропито от силата на Господ Иисус Христос.

  Защо става този духовен упадък сред протестантите в Америка? Защото те са приели само Библията за боговдъхновен авторитет.Не приемат свещеното предание на православието. Но има голяма духовна опасност за всички, които самостоятелно правят опити за тълкуване на Библията. Проповедите и омилиите на св. Йоан Златоуст, св. Григорий богослов, св. Василий Велики, св. Августин и много други са изпълнени с много дълбока духовност. Всички те говорят само за Иисус Христос, като спасител и лекар на човешката душа.

  Днес в православието има също духовни проблеми. Те се дължат най-често от незнанието, необразоваността на миряни и свещеници. Българската православна църква и други някои поместни църкви, не отидоха на всеправославният събор на остров Крит, сега през юни 2016 год. Това означава, че в православието между отделните поместни църкви има проблеми и различни мнения по някои въпроси.

 4. Стара традиция в Богословския факултет на Православната църква в София е студентите да подчертават, че са „богослови“. „Богослов“ обаче не значи да се слушат някакви прашни лекции. „Богослов“ означава първо човек да се ориентира в обстановката и да отговаря адекватно на поставения проблем. В постмодерността екзотиката на средновековните „омилии“ е интересна само за тесен кръг специалисти. Постмодерният човек иска да чува мнения на хора, които са много по-близко до него!

  Г-н Пламен още не е станал „богослов“, а взел, че ни поучава. Това е неадекватно и горделиво. Но ще му простим заради младостта му.
  Да започнем с името на Спасителя „Исус“ не може да се пише с две и-та нито по правилата на еврейската, нито по правилата на гръцката, нито по правилата на българската фонетика. На еврейски език името е „Йъхошуа“. Вторият звук е „шъва“, който в никакъв случай не съответства на българския гласен звук „е“. На гръцки език (койне) името на Спасителя трябва да се чете „Иесус“ (Iesous). Това се доказва от всички западноевропейски четения (латински, испански, френски, немски,английски и т.н.). На бълг. език няма случаи да се пишат в началото на дума или име две и-та, защото първото трябва да бъде „Й“ или да отпадне. Иначе прилича на заекване. Двете и-та в името „Иисус“ са резултат от погрешно натрапеното византийско (новогръцко четене), което няма нищо общо с произношението на койне. „Това трябва да се знае“ – както горделиво се опита да ни „поучи“ в един от своите постинги студентът по богословие Пламен, който все още е далече от правилното богословие.

  Апропо, заглавието на темата тук не е ли „Еднополови бракове: гей култура и християнство“? Вместо да изписва погрешно името на Спасителя, младежът Пламен е по-добре да ни каже „от кухнята“ каква е ситуацията с хомосексуализма. Ще му бъдем благодарни за актуалната информация!

 5. Според православната църква Иисус се пише с две „и“. Защото православната църква използва превода Септуагинта (превод на 70-те) на Стария Завет. Това е превод от еврейски на библейски гръцки ,който се е говорел по онова време. Септуагинта е превод ,който е направен 3 в. пр. Хр.
  На църковнославянски език пак се пише с две “ и“.

  Католическата църква използва по-късен превод на Стария Завет- Вулгата. Това е превода на блажени Йероним. Той е превел Стария Завет на латински език. При превода е използвал масоретски преписи на Стария завет.

  Протестантите използват масоретския текст на Стария Завет. Затова има разлики в начина на написването на името на Иисус. Този начин за написване е останал като наследство от църковнославянски език.

  По отношение на хомосексуализма има добър цитат от Новият завет Римляни 1:21-31
  21. Понеже те, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха, а се заблудиха в своите помисли, и неразумното им сърце се помрачи;
  22. наричайки себе си мъдри, те обезумяха,
  23. и славата на нетленния Бог измениха в образ, подобен на тленен човек, на птици, на четвероноги и на влечуги, –
  24. затова и Бог, според похотите на сърцата им, предаде ги на нечистотата, за да се безчестят телата им сами в себе си;
  25. те замениха истината Божия с лъжа, и се поклониха и служиха на творението повече, отколкото на Твореца, Който е благословен вовеки. Амин.
  26. Затова Бог ги предаде на срамотни страсти: жените им замениха естественото употребление с противоестествено;
  27. също и мъжете, като оставиха естественото употребление на женския пол, разпалиха се с похоти един към други, и вършеха срамотии мъже на мъже, та получаваха в себе си отплата, каквато подобаваше на тяхната заблуда.
  28. А понеже се не опитаха да имат Бога в разума си, то Бог ги предаде на извратен ум – да вършат онова, що не прилича,
  29. бидейки изпълнени с всяка неправда, блудство, лукавство, користолюбие, злоба; пълни със завист, убийство, разпри, измама, злонравие;
  30. бидейки клюкари, клеветници, богомразци, ругатели, горделивци, самохвалци, изобретатели на зло, непослушни към родители,
  31. безразсъдни, вероломни, недружелюбни, непримирими, немилостиви.

  За думата богослов: Целта на богословието е да се помогне на хората да осмислят вярата и живота, да се устрои живота по мъдър начин. Богословието няма за цел да налага вярата.

  Има различни хипотези за възникването на хомосексуализма. В психиатрията това се смята за разстройство на личността. Други смятат, че това е напълно нормално и естествено състояние по рождение, свързано с мозъка.

  Аз съм студент в ПБФ Велико Търново, само от 1 курс съм научил много неща. Студент съм в ПБФ във Велико Търново. Там обучението е на много високо ниво.

  Аз съм студент в 1 курс , във Велико Търново, богословски факултет.

 6. Най-сетне младежът Пламен се представи по-пълно – къде учи и какво учи. За това лично аз му благодаря.
  Нека оставим настрана дребнавия спор с колко и-та се пише името на Спасителя, защото той е смешен и прилича на „прецеждане на комара“.

  Що се отнася до хомосексуалната тема, ако претендираме, че се занимаваме с богословие, то няма да се интересуваме от това, какво казва една или друга школа на психиатрията или политическа партия. Нас ни интересува единствено какво казва Св. Писание. А то – в двата си завета – определя хомосексуализма с една дума: ГРЯХ! А грехът е МЕРЗОСТ пред юдео-християнския Бог!

  „Блудница от Израилевите дъщери да няма, и блудник от Израилевите синове да няма“ (Второзаконие 23:17р Синодален превод). А в ІІІ Царе 15:12 се посочва, че мъжеложниците били „премахнати“ от земята.

 7. Истинската църква все още съществува и портите на ада няма да и надделеят. Разбирам че в последно време има отсъпление от вярата и че повечето църкви са лаодикойски, но истински църкви съществуват навсякаде. Истината е че много християни не ги интересува и не искат да намерят такава. За да се намери добра църква с добър пастор , където Библията е единствен авторите и Исус е глава на тялото се изисква ТРУД.Да намериш бисер трябва да се потрудиш.
  Колко повече време тече толкова повече ще има плевели (фалшиви християни и църкви) които не познават Христос от Библията. Това означава , че по трудно ще се намира жито.
  Но аз познавам много добри църкви (ако някои НАИСТИНА се интерсуват мога да им дам и адрес в Америка или Канада)където християните ходят всяка седмица по улиците да раздават нови завети и брошури по улиците (дори и при -25C)от любов към хората и Бога ,защото ада е реален и това е участа на всеки неспасен , където през седмицата се застава пред престола на Бога в молитва за неспасени роднини, колеги, деца. Много е тъжно да виждаш християни които копнеят за новозаветната църква, а никога да не искат да отидат в такава. Когато питат къде (или какво правиш) си църкво, а когато им дадеш адреса не искат и да знаят. Истинската църква работи усилено (нямам предвид мормоните) и изпраща мисионери (не пари)на много места по света. Истинските мисионери ходят по света, рискуват живота си, остават на дадено място цял живот и създават истински църкви (понякога сано от няколко хора) където глава е Исус. Фалшивите изпращят „проповедник“ за няколко дни, правят много шум, дават малко пари на местните църкви и се връщат обратно в удобното си кресло.
  Г-н Пеев , вярно е че Пламен има неправилна теология, но това което учи Библията за всеки господен слуга(християнин) е да бъде КРОТЪК, незлюблив, с кротост да увещава противниците, та дано би им дал Бог покаяние, за да познаят истината и да изтрезнеят, като се избавят от примката на дявола, (от когото са уловени живи), за да вършат Божията воля.
  Разбирам това че християните трябва да имат ревност към истината, въпреки това християните трябва да се научат от Исус и да са кротки, да имат добър характер за да може и такива като Пламен да разберат да разпознават истината от лъжата.
  Пламене , православната църква е дъщеря на католическата църква. В Откр 17гл. е описана блудницата как е облечена (червено и лилаво) и къде къде е нейния адрес – Ватикана (7 хълма = Рим). Самата католическа църква има дъщери блудници е една от тях е православната църква където ти ходиш. И двете църкви са посеени от Сатана ( виж кой е врага от Мат 13 гл.) Когати православните ( и католически) християни се молят на светии и Мария , те не зачитат че Исус е Христос (единствения Месията, Пътят, Застъпникат пред Бога на нашите молитви). Йоан казва „22 Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина. 23 Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца. “
  Когато някой отрича че Исус е Христос (единствения път до Бога и ЕДИНСТВЕНИЯ ходатай пред Бога) чрез молитви към светии или Мария ( да бъдат те ходотаи), то тази църква е ЛЪЖЕЦ и е църква на антихриста. Махни се от там. Ако търсиш Истината ще я намериш, ще я намериш.

 8. Г-н „Ивайло П.“, хубаво е,че се включвате сегиз-тогиз с мнения по разни въпроси.

  Бих Ви препоръчал обаче няколко неща:

  Първо, не оскърбявайте нито една християнска конфесия независимо дали не сте съгласен с някои нейни учения.
  Второ, сверявайте си историческите твърдения с хронологията на църковната история.
  Трето, внимавайте с тълкуванията си по Откровението, защото видимо не го разбирате.

  За сведение – Православната църква не произлиза от Римокатолическата. Двете се разделят формално през 1054 г., но фактът, че Вселенските събори се свикват на Изток, свидетелства за пълната самостоятелност на древните православни църкви, каквито са Йерусалимската, Александрийската, Антиохийската, Константинополската и т.н. Както знаем, и днес има няколко Православни патриаршии, които водят напълно самостоятелен църковен живот и са напълно независими от Ватикана.

 9. Имам гимназия,която само аз си знам как съм я завършил.
  Опитвам се да говоря и пиша само истини и факти,което никак не е абсолютно литературно издържано,но ми печели много врагове,защото е буквалната истина!
  Ако си спомняте преди години писах,че този прекрасен форум в който се дискутираше основно Библейски Истини!и много,много Християни се включваха и даваха ценни мнения,но някои самозвани“величия“много брутално(като кукувичето като се излюпи в чуждо гнездо)избутаха в пропастта тези които ги“засечваха“!
  Е,вярно е,че сега пишещите се броят само на пръстите на една ръка.Вярно е,че пишат изключително грамотно и литературно перфектно издържано,но в повечето случаи-талаш!
  Имаше още един изключително интересен форум(по посещение,Библейски изключително полезни коментари далеч по-полезен от пастор орг)но го“приватизира“един съботянин и допущаше само коментари за съботна почивка!Казано простичко-унищожи го!
  Но да си дойдем на думата.
  Колкото и високо образован да е някой теолог-богослов ако няма ярко изразено помазание на Святия Дух той си остава само един компютър с много запаметени чужди фрази!
  Не разбирам какво общо има гей културата с православието?
  Вярно е,че православната църква до някъде е помагала за запазването на Християнската вяра и Българщината в ужасното петвековно турско робство!
  Но в днешно време православието никак не проповядва спасение на греховния човек чрез вяра в Господ Исус Христос!Напротив-води в окултни заблуди.
  И понеже в този форум има жестока цензура това което сега ще напиша ще бъде изтрито може би преди още да го прочетете!
  Защо сте настръхнали толкова много срещу гейовете?
  Много пъти съм писал-няма никаква разлика между тютюнопушене,алкохолизъм,наркомания,клептомания,лимфомания и изневяра(като си помисля колко много Християни днес живеят в поквара и разврат)и хомосексуализма.
  Всички горепосочени пороци са демонично обладаване.
  Една стоманена верига с която бивш свободен човек е влачен от някакъв демон към вечно осъждение!
  Веднъж спорихме с едно“величие“-самозванец.
  Опитах се да му обясня,че има тихи демонични сили,но има и войствени,агресивни демонични сили.
  Има демонични сили които са почти незабележими с които обществото някакси като че ли е свикнало да води едва ли не съвместен живот!
  Прост пример-всички съседи знаят,че съседката Пепа е мъж трвестит,но тя(или той)е любезен и обичлив съсед,а и всички са любезни към нея-или него!
  Това не е ли мирно съжителствуване с тихо демонично обладан човек!
  И кога най-после Църквата Христова!!!Истинската Църква Христова ще се осмели да каже Истината?
  Ние нямаме право да моделираме хората!Ние нямаме право да им налагаме нашите убеждения независимо от това колко са Святи и правилни!
  Но ние трябва да кажем какво е Библейското мнение за тези пороци!
  Трябва да стане ясно на тези хора какво ужасно осъждение ги очаква след смъртта им.Трябва да им кажем,че и за тях има избавление,освобождение и спасени.
  И да ги оставим да направят сами своя избор!
  Но ако своеволно си изберат да си живеят в поквара и мерзости да стоят далеч от църквата!
  Щом като посветени и новородени Християни не посещават гей клубове,то и гейовете нямат работа да посещават църквата!
  Е,вярно е,че борците за човешки права ще ни намразят и ще започнат гонения,но и сам Господ Исус Христос каза-…“намразиха Ме без причина“…“мене мразят и вас ще мразят“…
  Лицемерие е ако се стремиш и“вълка да е сит и агнето цяло“
  Не може да се мислиш за безупречен Християнин,а да търпиш кротко и смирено мерзостите около теб!
  Йоан Кръстител-изпълнен със Светия Дух още от момента на зачатието в утробата на майка му нито за миг не се посвени да каже на царя-не ти е позволено да имаш братовата си жена!
  И това не му причини гонение-нещо по-страшно-остана без глава!
  А ние като недостижимо велики Християни първо мислим за своето благоденствие и то на всяка цена,дори и греха да е на прага на дома ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *