ЕВАНГЕЛИСТИ И ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ

Запознайте се с евангелистите, които аплодираха постановлението на Върховния съд на Съединените щати относно хомосексуалните бракове

След повратното решение на Върховния съд за еднополовите бракове миналата седмица, влиятелните личности в евангелското християнство – като Франклин Греъм, президент и главен изпълнителен директор на Евангелската асоциация на Били Греъм, и Ръсел Мур от Южната баптистка конвенция – побързаха да огласят своето негодувание. И все пак малка, но еднакво възбудена група от евангелисти отпразнува факта, че брачната равнопоставеност вече не е просто мечта за ЛГБТ двойките из Америка. И точно това са лидерите, които може би сочат към бъдещето на движението.

Около сто евангелски пастори и лидери подписаха онлайн писмо, публикувано в петък, подкрепящо постановлението, и тогава отидоха още една стъпка по-далеч като призоваха християните из страната да продължат да работят за ЛГБТ правата в други области – като обиждането в училищата и дискриминацията при наемане на работа и осигуряване на жилище.

„Като евангелски пастори и лидери, ние вярваме, че евангелието на Исус Христос е послание на добри вести за всички хора,” гласи писмото. „Твърде дълго време сме мълчали и сме съучаствали в дискриминацията и маргинализацията на ЛГБТ хората по света. Днес се ангажираме повече да не стоим безучастни докато дискриминацията и несправедливостта процъфтяват, но да издигнем гласовете си от името на всички Божии деца.”

Писмото, публикувано от евангелската RISE мрежа, включваше подписи от Ричард Чизик, бивш лидер в рамките на Националната асоциация на евангелистите, д-р Дейвид Гъши, християнски етик, и Ранди Томас, бивш лидер на покойното служение от бивши хомосексуалисти Exodus International [Международно служение „Изход”]..

Много от пасторите, които подписаха писмото, са изправени пред ответна реакция поради показването на подкрепата им към хомосексуалните бракове, вкл. Дани Кортез, пасторът на калифорнийската църковна общност „Ново сърце”. Южната баптистка конвенция, най-голямата протестантска деноминация в Америка, „изрита” църквата от сдружението си след като Кортез промени възгледите си за брачната равнопоставеност.

„С години вярвах, че бракът трябва да бъде само между един мъж и една жена,” каза Кортез. „Но, когато започнах отношения с ЛГБТ хората, видях, че вярванията ми са били разрушителни и несъответстващи на ученията на Исус Христос. Църквата ми не трябва да се страхува от положителните промени, настъпващи в нашата нация.”

В същия ден, в който RISE публикува писмото си, повече от сто евангелски пастори подписаха свое собствено писмо, защитаващо идеята, че Бог е замислил брака като такъв между един мъж и една жена.

Евангелистите са най-голямата религиозна група в Америка, съставляваща 25,4 процента от страната, според центъра The Pew Research. Те са били сравнително бавни в подкрепата на еднополовите бракове, в сравнение с членовете на други религиозни традиции. Но това не означава, че възгледите им не са се променили – около 27 процента от белите евангелски протестанти подкрепят еднополовите бракове през 2015 г., в сравнение с 11 процента през 2004 г.

Тази промяна в тона към ЛГБТ хората изглежда резонира с повечето от по-младите евангелисти. Белите евангелски милениалисти [вярващи в хилядагодишното земно царство] са много по-приемащи към ЛГБТ двойките, отколкото по-старите поколения. Около 43 процента от белите евангелски протестанти на възраст между 18 и 33 години подкрепят еднополовите бракове, в сравнение с 19 процента от онези, които са на 68-годишна възраст и повече, според проучване на Обществения институт за религиозни проучвания от 2014 г.

И все пак, Стан Мичел, пастор на църквата GracePointe в Нашвил, загуби около една трета от седмичното си посещение след като обяви през януари, че напълно би потвърдил ЛГБТ членовете. Но е отказал да отстъпи.

Отговорът, който Мичел е получил от събратята си евангелисти попада в съгласие с коментарите от Роб Шварцвалдер, вицепрезидент на Съвета за семейни проучвания. В текст, написан за Real Clear Religion, той предположи, че евангелистите, които подкрепят еднополовите бракове, вече нямат претенция към това име.

„Онези, които изповядват, че са евангелисти и са готови да изхвърлят библейското учение относно хомосексуалността, вече не могат да претендират, че са хора на Евангелието – евангелисти,” написа Шварцвалдер. „Те отслабват това, което Божието слово поучава за греха.”

Но според списание Time, Мичел е проследил промяната в мисленето си до четирите основни доктрини на евангелската традиция – авторитетът на Писанията, съсредоточаване върху кръста, личното убеждение и обръщане, и накрая, активизма. „Като християни, които вярват във възкресението, виждаме, че нашите ЛГБТ приятели са страдали от дълго време,” каза Мичел. „Моята християнска и евангелска традиция е тази, която ми напомня, че страданието винаги е обединено със страданието на Бог, и не само ще бъде преодоляно, но и изкупено. Това е само началото и имаме да извървим дълъг път.”

6 comments for “ЕВАНГЕЛИСТИ И ЕДНОПОЛОВИ БРАКОВЕ

  1. Тогава ако ви каже някой: Ето, тук е Христос, или: Ето там! не вярвайте;
    защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат знамения и чудеса, за да подмамят, ако е възможно и избраните.

    Светото евангелие от Марка
    Глава 13:21-22

  2. 0т прочетеното в по горната статия разбрах една библейска истина.И правдата ще се изгуби и здравото Исус Христово новозаветно учение не се спазва и служи.Явно пълното охлаждане на мнозинството в пълна сила.Жени ръкоположени за пастири – хомосексуалисти включват брак лезбийки се женят и взимат чужди деца за осиновяване и приемат тази сволач и сатанинска сган в БОЖИЯ ДОМ.ДА НЕ БЪДИ БРАТЯ И СЕСТРИ В БОГА.ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ Е ПАЗЕТЕ СЕ ДАНИВИ ЗАБЛУДЯТ ЛЪЖЕАПОСТОЛИ ЛЪЖЕПРОРОЦИ ПРОСПЕРИТЯНИ ПАСТОРИ И СКРИТИ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ В ЦЪРКВАТА.ГОСПОД ИСУС ИДВА ЗА СВОЙТЕ.АМИН

  3. Понякога се чудя, дали Словото е едно и също за всички, които го четат,а съм убеден, че е така, защото Бог не се променя, та се питам тези „божи“ служители, които не само не следват Евангелието, а влизат в конфликт с него, вероятно на някакъв по различен етап от служението си са чели и са наясно какво е да прибавятили вадиш от Думите на Господа, дано се покаят и се отвърнат от греховете си път, щото Бог няма да забави съда за тези, които не се грижат за агънца та Му! Самата идея, че евангелисти подкрепят тази сатанинска провокация е показателна, как дявола чете Евангелието, срам!

  4. Заглавието на този анонс „Евангелисти и еднополови бракове“, честно казано, е подвеждащо. Същността на материала е,че АМЕРИКАНСКИ ПСЕВДОЕВАНГЕЛИСТИ подкрепят по ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ хомосексуалните „бракове“. Следователно можем да попитаме: „Има ли нещо ДОБРО в … Америка?“

    БЪЛГАРСКИТЕ ЕВАНГЕЛИСТИ няма да приемат подобно неевангелско политиканстване!
    О, пропуснах да спомена мнението на Николай Неделчев по проблема, ама той май вече НЕ Е евангелист, а плуралист… И не подкрепяше ли мнението на АМЕРИКАНСКИТЕ ПСЕВДОЕВАНГЕЛИСТИ по темата?…

  5. Та да си дойдем на думата! Ако направим една историческа ретроспекция ще се убедим, че всяка една генерация има различни интерпретации на понятието добро и зло, а от там на правилно и неправилно. Според Книгите включени в старозаветния канон виждаме как Бог решава да изгори цял един град в куто хората са се отклмили от Божиите закони. До колкото е известно Ниневия не е бил част от Израел точно както и известните на всеки Содом и Гомор. Но разликата тук е явна. В Ниневия хората се покайват слушайки проповедта на Йона,. А в Содом при все че Лот псреща лично непознати му гости, представени от писанието като ангели в човешка плът някои негови съседи ги “ пожелали“ това пожелание в известна степен, но не напълно има врузка със днешните гей активисти.

    Това обстоятелство никога не се пропуска от по старото поколение пастори, както е и намекнато в статията. Но реално погледнато греха на содомците не беше сърьан единствено с техните извратени сексуални желания. Те не бяха някакви безобидни хомосексуали, а секс престъпници, които бяха готови да използват насилие за да постигнат своите гнусни цели. Странно звучи за нас, че Лот предлага двете си все още девствени дъщери на тълпата, която озверена иска точно тия ангели, които са дошли да ги унищожат.

    Независимо дали ще приемем тези случаи алегорични поучителни истории или реални събития достигнали до нас благодарение на писанията те не показват , че греха е омразен на Бог, а понякога и грешника също. Но днешните привърженици на ЛГБТ твърдят, че нямат нищо общо с тези древни истории и герои. Те просто са с душевност различна от тяхното физическо тяло. Те се бориха да могат законно да създават семейства и успяха да спечелят победа.

    Сега въпроса е как ще реагира църквата в България , когато и у нас закона разреши подобни бракове и всеки който говори против това ще бъде подведен под съдебна отговорност за говор на омраза и подтикване към насилие. Сега когато само четем как е в Америка е лесно да се показваме непреклонни, но ако това стане жива реалност

  6. Пожизненият президент Робърт Мугабе.
    Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който е начело на държавата вече 35 години, провокира слушателите на местна радиостанция с реакцията си на легализирането на гей браковете в САЩ. Политикът язвително предложи ръката си на американския лидер Барака Обама.
    Мугабе озвучи скандалната си оферта в ежеседмичното си съботно интервю за националното радио. „Току що реших, че тъй като президентът Обама одобрява еднополовите бракове, защитава хомосексуалните и притежава приятна външност, ще замина за Вашингтон, ще падна на колене и ще поискам ръката му“, пошегува се политикът, цитиран от The Zimbabwe Daili.
    Мугабе заяви още, че американските власти отстояват интересите на извратени и сатанисти, които „оскърбяват великата американска нация“. „Не мога да разбера как тези хора се осмеляват да отхвърлят заповедите на нашия Господ Христос, забраняващи на човечеството да се занимава със содомия“, възмути се зимбабвиецът. По думите на Мугабе, американските традиции и наследство са основани на високи християнски принципи, но „корумпираният политически елит действа в ущърб на великата нация, задоволявайки дяволските си капризи“.
    Това не е първото хомофобско изявление на президента на африканската държава, целящо да злепостави американския лидер, който се ползва с популярност в Зимбабве. През 2013-а Мугабе отбеляза: „Този американски президент Обама, чийто баща е бил африканец, казва, че няма да ни подкрепи, ако ние не подкрепим хомосексуалните. Ние го питаме: вас гейове ли са ви родили? Ние трябва да продължим рода си, а за това са необходими мъже и жени, а не представители на сексуалните малцинства.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *