13 000 напуснаха Лутеранската църква за 3 дни

02.12.2014

Хиляди финландци са се отказали Лутеранската църква от петък като реакция на заета от Лутеранския архиепископ Кари Мекисен позиция за хомосексуалните бракове, съобщи Франс прес. Финландският парламент одобри в петък гражданската инициатива за разрешаване на хомосексуалните бракове – важен етап преди гласуването на проектозакон вероятно в началото на 2015 г. Предложението получи подкрепата на архиеп. Кари Мекисен, въпреки че официалната позиция на Лутеранската църква във Финландия е различна. Архиепископът каза в петък, че от все сърце се радва на резултата от вота. Това изявление обаче разочарова много вярващи и започна масово подаване на заявления за напускане на църквата.

От петък до неделя повече от 13 000 души са напуснали Лутеранската църква чрез интернет сайта http://eroakirkosta.fi/, който предоставя автоматизирана услуга за напускане на Лутеранската църква. Заявленията се зачитат от данъчните власти в страната. „Посланието на архиепископа бе предназначено за либералите в Църквата, но се обърна срещу самата църква”, обясни председателят на Лигата на свободомислещите Петри Карисма, създател на сайта. „Кой да очаква, че консервативните християни ще започнат масово да напускат църквата?”, казва още той.

Около 75% от финландците в наши дни са членове на Лутеранската църква, докато през 70-те години на 20 в. делът им е бил над 90%. Църквата е отделена от държавата, съгласно конституцията, но се ползва с привилегирован статут в публичното право. Данъчната администрация удържа църковен данък за нея. Напускайки я, всеки финландец спира да плаща този данък.

Tags: , , ,

2 Responses to 13 000 напуснаха Лутеранската църква за 3 дни

  1. Иван Георгиев on 05.12.2014 at 8:07

    Много се е написало за и около шарията а почти нищо за църковната криза. Комбинацията от двете е опасна за християнството днес.

  2. Мариян Войводов
    Мариян Войводов on 03.06.2015 at 0:26

    Бог да пази България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.