Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

Кандис Ц. Ходж (публикувано със съкращения)

Презветерианската църква (САЩ) започва ординиране на хомосексуални и бисексуални мъже и жени за служение след исторически вот с мнозинство от 173 за промяна на Алинея 10-А. Добавката променя условието в Презвитерианската книга на реда, позволявайки ръкополагането на гей служители.

„Това отваря пътя за хомосексуалисти в църквата. Хората не могат да бъдат дискриминирани в дадени категории заради тяхната сексуална ориентация или брачен статут… ” казва Майкъл Адий, директор на организацията „Презвитерианци за повече светлина”, която работи за гей равенство и права от 1974г.

Асошиейтед Прес твърди, че не всички презвитерианци са съгласни с вота, а Петер Хонг от Корейската презвитерианска църква казва, че „трябва да се засрамим от това, че хомосексуалния проблем разделя църквата ни”. През 2009г., Евангелската лютеранска църква в Америка (ELCA) също позволи ръкополагането на гей служители, а Фокс Нюз предаде, че „около 100 от 11 000 презвитериански църкви са направили същото години преди историческото гласуване през 2011”.

„Преди това бе изключение, но сега вече става правило. Натискът сега е в върху методистката църква. Към момента, Обединената методистка църква позволява гей служители, но само ако са безбрачни и не декларират публично хомосексуалната си ориентация“, каза още Майкъл Адий.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

Хомосексуализмът срещу свободата на словото

Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

Тайнствата и хомосексуализма

Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

Англиканската църква разреши гей епископи

След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

Презвитерианската църква позволи гей свещеници

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

4 comments for “Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

 1. Уважаеми приятели от pastir.org,

  Като член на Методистката църква ви заявявам, че в Обединената методистка църква не се позволява на гейове да бъдат пастори и каквито и да е служители (каквито и да са те-брачни или безбрачни, публично деклариращи или не своята сексуална ориентация), нито се позволява да се бракосъчетават хора от същия пол.

  Въпреки, че цитирате някакъв си Майкъл Адий, вашата статия трябва да отбелязва, че официалната позиция на църквата ни е различна от това мнение, в противен случай читателите ви остават с погрешното впечатление, че това мнение отразява истината.

  Ето каква е официалната позиция на църквата ни по въпроса, всякакви други мнения и коментари по темата не са легитимни и са частни спекулации.

  Що се отнася до духовенството

  ¶ 304,3
  Въпреки, че лицата определени от Църквата за ръкоположено служение са предмет на всички слабости на човешкото състояние и на натиска на обществото, те са задължени да спазват най-високите стандарти за свят живот в света. Практикуването на хомосексуализъм е несъвместимо с християнското учение. Затова самопризнаващите се, практикуващи хомосексуалисти няма да бъдат удостоверени като кандидати, ръкоположени за служители, или назначени да служaт в Обединената Методистка Църква.

  ¶ 341.6
  Церемонии, които празнуват хомосексуални съюзи, не трябва да бъдат провеждани от наши служители и не трябва да се провеждат в нашите църкви.

  Моля ви, не подронвайте авторитета на църквата ни с подобни непроверени твърдения като гореспоменатата статия! Благодаря ви!

 2. Здравейте
  Аз също се позаинтересувах от въпроса лично започвайки от цитата който сте превели от следния линк, за което ви благодаря: http://archives.umc.org/interior.asp?mid=1324

  Аз също съм много съгласна с цитата посочен в статията на Кандис Ц. Ходж
  но на същата официална прес страница на Обединени методистки църкви пише следното:

  Централната обединена методистка църква в Толедо, Охайо вярва, че да си гей е дар от Бога (това пише на билборда им от снимката)
  http://www.umc.org/site/apps/nlnet/content3.aspx?c=lwL4KnN1LtH&b=2789393&ct=9379263

  Хомосексуалността не е пречка за членство в Методистката църква
  http://www.umc.org/site/c.gjJTJbMUIuE/b.1156261/k.CBF0/United_Methodist_bishops_affirm_church_membership_open_to_all.htm

  33 пенсионирани служителя искат да се махне гей забраната
  http://www.umc.org/site/apps/nlnet/content3.aspx?c=lwL4KnN1LtH&b=2789393&ct=9103189

  25% от методистките свещенослужители подкрепят брака между хомосексуалисти
  http://www.umc.org/site/apps/nlnet/content3.aspx?c=lwL4KnN1LtH&b=2429869&ct=7161935

  Статията ясно показва, че това официално становище може много скоро да се промени под натиска на гей организации действащи чрез свои служители в самата църква. Как да разбираме позицията на ОМЦ, която изразявате в светлината на горното, което е по-скоро ваше лично мнение от колкото официалното становище на църквата както се вижда от посочените статии публикувани от самата методистка църква?

 3. Скъпа Ваня,

  Ще отговоря засега само на първите два линка, понеже другите не си струва да се коментират. Сигурен съм, че в която и голяма американска деноминация да се направи подобна анкета сред бивши служители и църковни членове е възможно да излезнат подобни резултати, дори по-големи (още повече, че е много лесно статистическите резултати да бъдат манипулирани по много начини от недоброжелателни организации, като тези които пропагандират гей-свободата). Това, че някои членове имат различно менение от основното становище на деноминацията не означава, че самата деноминация ще се подведе по тях. В методистката църква тези въпроси се решават на международната конференция, а не чрез гласуване сред членовете на църквата. Никоя локална църква не може да приема решения, които не са одобрени от тази конференция, в противен случай пасторът и последвалите го миряни се отлъчват.

  В линка към методистката църква в Толедо, Охайо, ясно се казва, че са публикували подобна реклама, за да предизвикат дебат, очевидно пасторът там не е съгласен с официалното становище на Обединената методистка църква. Но това не значи още нищо, защото ако той наруши устава моментално ще бъде отлъчен от методистката църква. В същата тази статия ясно се казва, че това мнение противоречи на официалната позиция на методистката църква:
  „Still, church members acknowledge that the message is a controversial one within The United Methodist Church“

  Вторият линк разглежда частен случай с хомсексуалист, който не е бил приет за член и след разискване е дадено позволение за неговото членство, но ако сте чели внимателно ще видите отново официалната позиция на църквата да се казва изрично:
  The Book of Discipline affirms homosexuals as people “of sacred worth.” It also holds the practice of homosexuality incompatible with Christian teaching, and it bars the performance of same-sex unions by the church’s clergy and in the church’s sanctuaries.
  Всеки мислещ християнин може да направи разграничението, че при все, че нашата църква приема хората с техните грехове, то тя не е съгласна с практикуването на тези грехове. За повече информация прочетете „Книгата на методистката дисциплината“. Всеки член се задължава да се бори с греховете си.

  И в последната част от коментара ви има вътрешно противоречие. От една страна признавате, че има официално становище на нашата църквата, въпреки че е под натиск от различни гей-организации, а после казвате, че всъщност изразеното официално становище на ОМЦ било мое лично мнение.

  И ако се върнете отново на първия ми коментар ще видите, че моята забележка е по отношение на лъжите, които се разпространяват за нашата църква, че сме позволили хомосексуалисти да бъдат пастори при определени условия. Това е лъжа! Не смятам, че е коректно християни да разпространяват лъжливи слухове за своите събратя, това не е угодно на Бога! Не е ли по-добре да срещнем молитвена подкрепа за борбата, която водим за чистотата на Христовото учение! И това не е само наша борба, а борба на нашите братя и сестри в САЩ, независимо от деноминацията. Има огромен натиск върху тях от секуларното общество там.

  Благодаря Ви за разбирането и нека Бог Ви благославя изобилно!

  Надявам се да не съм Ви обидил с нещо от коментара си! Ако съм Ви обидил, моля Ви за прошка! Просто искам нещата да бъдат ясно представени, за да се избягват недоразумения!

  С любов в Христос – Георги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *