Англиканската църква разреши гей епископи

2425_large

«Утре може даден служител да обяви че е гей, или пък „толерантен“ пастор да венчае хомосексуална двойка. Не можем да мълчим и да се държим сякаш това не ни засяга.»
п-р Ангел Пилев

Англиканската църква отмени забраната за издигане на свещеници хомосексуалисти в епископски сан. Съгласно новите правила, свещениците, които са се намират в еднополово гражданско партньорство, могат да станат епископи, ако обещаят да спазват целибат (безбрачие). По-рано църквата разреши на духовниците гейове да бъдат ръкополагани за свещеници при сходни обстоятелства – обещание за спазване на целибата и разкаяние за активни прояви на хомосексуалност. Както отбелязва Робърт Пигот – коментаторът на Би Би Си по религиозните въпроси, решението на епископите на Англиканската църква може да се счита за много важна отстъпка, изпълнена със символично значение. Споровете по тези въпроси не стихват от 2003 г. насам, когато свещеник гей, издигнат в ранг епископ на град Рединг, бе принуден да се откаже от поста заради протести на традиционалистите.

Източник: BBC 

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

Хомосексуализмът срещу свободата на словото

Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

Тайнствата и хомосексуализма

Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

Англиканската църква разреши гей епископи

След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

Презвитерианската църква позволи гей свещеници

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

19 comments for “Англиканската църква разреши гей епископи

 1. 2 Тимотей 3:1;4.
  1. А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена.
  2. Защото човеците ще бъдат …..
  4.предатели, буйни, надути, повече СЛАСТОЛЮБИВИ, а не боголюбиви,

  Битие 19:4. А преди да си легнат те, градските мъже, Содомските жители, млади и стари, всичките люде от всякъде, обиколиха къщата

  Битие 19:5. и викаха на Лота, казвайки: Где са мъжете, които дойдоха у тебе тая нощ? Изведи ни ги да ги познаем.
  Лука 17:29. а в деня, когато Лот излезе от Содом, огън и сяра наваляха от небето и ги погубиха всички,
  2 Петър 2:6. тъй също, ако Той осъди на разорение содомските и гоморските градове и ги обърна на пепел, и ги постави за пример на ония, които щяха да вършат нечестие,

  Юда 1:7. както и Содом, Гомор и околните им градове, които, подобно на тях, се предадоха на блудство и изпадваха в противоестествени пороци {Гръцки: И следваха след чужда плът. Бит. 19:5}, са поставени за пример като носят наказанието на вечния огън.
  Тези хора или не четат Библията или са станали като „…. тия, невярващите, чиито ум богът на тоя свят е заслепил“ 2 Коринтяни 4:4.

 2. Това ще почука и на вратата на протестантските църкви. Въпрос на време. Нека сме верни на Писанията, а не на „модните тенденции“ в умовете на хора с объркан светоглед.

 3. Англиканската църква не е ли протестантска? Презвитерианци и лютерани и те помазват гей свещеници.

 4. «Утре може даден служител да обяви че е гей, или пък “толерантен” пастор да венчае хомосексуална двойка. Не можем да мълчим и да се държим сякаш това не ни засяга.»
  п-р Ангел Пилев

  Не знам дали случайно или не, но на горното известие за допускането на свещенослужители в Англиканската църква с хомосексуални наклонности е поставен епиграф на г-н А. Пилев. Нямаше толкова да се учудвам, ако цитатът бе от Цезар, Александър Македонски или Ричард Чембърлейн (поредицата може да бъде много дълга).

  Ако авторът на горния лозунг беше такъв враг на хомосексуализма, защо разпространява във Фейсбук собствената си снимка по бял халат с друго едно лице от мъжки пол, горд че току-що ще влиза в „сенаторска“ баня? На всичкото отгоре малоумници от антуража му възкликват, че приличал на „сенатор“, на „император“ и не знам още на какъв си „римлянин“. Алюзията с римляните е направо скверна и никак не отговаря на имиджа на човек, който претендира да е „редовен“ християнин! Не бих се учудил, ако такива псевдо-пастори започнат да се снимат по амвоните, забравяйки да си облекат пасторските костюми за неделното богослужение…

  Ако ще критикуваме разпуснатостта на нравите в други страни, нека си помислим накъде сме я подкарали напоследък!… Именно защото ме засяга този проблем и съм твърдо против навлизането на „хомосексуалната мода“ в християнското служение, питам Пилев – мислиш ли, г-не, за публичното си поведение?

 5. Трябва ли да фокусираме вниманието и служението си в това кои и къде помазват и издигат хомосексуалисти за пастири?
  Моя съвет към всички братя и сестри които имат себе си за напълно посветени и просветени Християни е да не дават публична изява на това което те мислят,а да цитират това което Бог казва чрез Библията!Защо на тези хора предали живота и сърцата си да вършат ненаситно грехове и мерзости насочвате подлостта и омразата им против протестанството!Ние дори и да мълчим сме гнусна секта за тях!
  Ако на геи парад публично изявиш,че хомосексуализма е мерзост(а това е наистина отвратителна мерзост според Библията)няма ли да те разкъсат на парчета!
  И ако го направиш бъди сигурен,че няма да умреш като мъченик за Христос,а заради глупостта си!Работил съм и в Азия и много пъти са ме питали за много спорни въпроси!!!Ако някъде кажех моето лично мнение можеше да ме залеят с бензин и да ме запалят!
  Винаги казвам какво е отношението на Бог по въпроса и къде го пише в Библията!!!
  Без да съм бил пратен и платен мисионер при мен са идвали(в Азия)човеци които са проявявали интерес към моята вяра,давал съм им Евангелия,брошури и филма Исус на техния език,като никога и дума не съм казвал против тяхната вяра и убеждения!!!
  Смешно и тъжно е като гледам как хора с грехове и пороци,някои и бивши агенти на ДС да се гнусят от чуждите грехове!А някои от тях и от амвона ни поучават!
  Дали си геи,алкохолик,прелюбодеец,наркоман,мъж с боядисана коса,жена с минижуп или деколте до пъпа,предател или ламтиш алчно за голяма заплата не ли все едно-мерзост пред Бога!
  Някои служители нарочно предизвикват шумни дебати по такива въпроси,като целта им е да отклонят вниманието на хората от своите“сладки“грехове,да се изтъкнат като“големи“християни и да насочат вниманието на хората към другите!
  !Истината е,че днес протестанството е загубило своя облик!Истината е,че днес много от пастирите нито имат ценз,нито имат образование,без пълно покаяние и посвещение,а имат огромни претенции за жилище,заплата и облаги!Истина е,че днес много пастири си избират непочтено хора угодни и послушни на тях за“духовен“съвет!
  Спомням си покойния брат Еньо Илиев как пеш е обикалял селата и как в кал до колене понякога цървулите му са оставали в калта!Понеже е основавал нови църкви,зали не е имало,но управата му разрешавала да се събират единствено е кръчмата!!!В единия ъгъл той е проповядвал,а в останалата кръчма другите пиянстват!Хората от тези села(останалите живи)още го помнят,а основаните от него църкви още стоят!
  За да стигне протестанството до туй състояние не е виновен външния свят!!!Греховете и мерзостите които владеят света са същите още от преди потопа!
  Виновни сме ние,защото от разправии за пари и боричкания за власт вместо да излезем от църквата и да евангелизираме света допуснахме света да влезе и завладее църквата!!!
  В нашата църква с години не съм чувал проповед за покаяние,новорождение,молитва за кръщение и освещение!!!
  Много пъти когато размишлявам за днешното състояние на протестанството Светия Дух ми посочва книгата Съдии!
  Когато святия Божии народ обърнеше гръб на Бога и заживяваше според греховете и мерзостите на околните народи ставаха не само роби на окултизма и греховете им,но мъжете им биваха убивани,жените им отвличани или изнасилвани,а плодовете на труда им ограбван!
  Днес не е ли така и с нас?Не само позволихме на света да влезе в църквите ни,но и му даваме свобода да си прави каквото пожелае!
  Господ не е забравил църквата си и верните си!!!Много скоро Бог ще издигне съвременни“съдии“за да могат и най-простоватите да разделят нечистото от чистото!!!
  Ако кажеш дума само против хомосексуалис(по съвременните права на човека нямаш право нито да обиждаш нито удряш)можеш да отидеш в затвора заради глупостта си!
  Но ако ние сме си на местото Господ ще започне да изобличава,а и да поразява и тогава ако имат смелост да призовават Него в съда!Някои хора забравиха случая с Анания и Сапфира и как бяха Поразени от Бог за на пръв поглед малък грях!
  Господ и Библията са си все същите!Ние бледнеем далеч от Истината!Ако ние започнем ревностно и с чисти помисли и мотиви да вършим това което Господ Бог иска от нас тогава и Господ ще изобличава и поразява враговете на църквата Му,която Той придоби със собствената си кръв!Д.А.20:28

 6. „Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? НЕДЕЙТЕ СЕ ЛЪГА! Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито МАЛАКИЙЦИТЕ, НИТО МЪЖЕЛОЖНИЦИТЕ… няма да наследят Божието царство“ (І Кор. 6:9-10)

  Християнската Църква, ако е истинска, не може да си позволи лукса да отстъпи от БИБЛЕЙСКАТА ПОЗИЦИЯ на пълно отричане и отхвърляне на хомосексуализма! Никакви деформирани представи за „свободата на личността“ и „личното право на сексуални действия“, които са продукт на „просветителската епоха“, не могат да повлияят на ЯСНАТА библейска позиция. Затова Църквата, ако е истинска, не трябва да мълчи по този проблем. Трябва да го дискутира и трябва да се противопоставя!

  В Англиканската църква проблемът с гей-служителите избухна, защото там свещеници, епископи и архиепископи са семейни – за разлика от католическата практика на целибата. Ясно е, че щом „свещенослужители“ с такава сексуална ориентация се явяват в храмовете с мъжките си половинки, това ще подейства деморализиращо на цялото общество от вярващи. Проблемът обаче не се оказа само проблем на Англиканската църква, защото много скоро се изявиха като гейове и някои протестантски пастори в Англия. Следователно бе видно, че разпуснатостта на нравите на английското общество бе направила пробив в Църквата. И тъй, вместо Църквата да бъде „сол“ и „светлина“ за света, „развалата“ и „мракът“ на света навлязоха в английските и американските църкви. А това вече означава, че идеята за наследяването на Божието царство е помрачена. Не бе случайно и това, че в редиците на Англиканската църква настъпи разцепление и една значителна част от свещеници, епископи и вярващи я напуснаха и се присъединиха преди десетина години към Римо-католицизма в знак на протест срещу про-хомосексуалната политика на архиеп. Роуан Уилямс.

  Хората на Запад знаят как да избягат от злото, щом са истински християни!

 7. Когато говорим за хомосексуализма, трябва да знаем две основни неща. Първото е, че ние не сме против хомосексуалистите, а против хомосексуализма и различните негови прояви. Никой хомосексуалист не е станал такъв по свое собствено желание. В повечето случаи те са имали някаква травма в детството, която изкривява представата им за любов и то в последствие рефлектира върху сексуалната ориентация. Едно момче от Стралджа, например, е станал такъв след като в казармата е бил жестоко изнасилен. На тези хора има начин да се помогне, стига те да го пожелаят. Проблема е там, че те не осъзнават това тяхно състояние като нещо лошо и нередно и рядко позволяват помощ. Второто, което трябва да знаем, е, че ние сме против хомосексуализма защото така казва Библията. Ако бъдем изправени на съд заради проповядване против хомосексуализма (а аз често го споменавам и винаги в негативна светлина), можем спокойно да заявим, че ние изразяваме това, което е казано далеч преди нас и записано в Светото Писание. А никой съдия няма да посмее да осъди апостол Павел заради писаното в Римл. 1.

 8. Явно някои хора са гледали много телевизия,чели са дебели книги на“велики“евангелизатори и“велики“светила в медицината и психологията,но с Библията са доста некомпетентни!
  Бил съм в държави където интелигентни мъже със нови скъпи коли цяла нощ обикалят около камионите и предлагат 50 дори 100 евро да платят само и само някои мъж да отнеме бушуващия огън на женското му самосъзнание!!!
  Днес хората яростно обърнаха гръб на Бога и Библията и предават душите и телата си на дявола!
  На концерти с хард рок и метъл музика билета и 100лева да е стадиона е пълен до краен предел и всички крещят в истерия вдигащи с двете ръце знака на дявола!
  Ако имам финансова възможност бих ангажирал на другия ден същия стадион за безплатна евангелизация с бонус безплатен обилен обяд и ще видите,че никои от предния ден няма да дойде!!!
  Неузнаваемо и необяснимо великия и свят Господ Бог още от древността казва,че ако оставиш заветите Ми и заживееш според мерзостите на езичниците ще стоваря върху теб язви,болести,бедствие и лютия си гняв!!!Колкото и плашещо да звучи ние сега живеем само в началото на тоталното грехопадение!!!
  За това всеки който желае да наследи вечен живот с Господ Исус нека много добре да помисли от сега нататък как ще живее!
  Веднъж в една моя проповед Господ ми даде да говоря за страшните бедствия и изпитания които пряко ще се стоварят върху нечестивите,но косвено ще засегнат и най-искрените Християни.
  Веднага след това заминах за няколко месеца в чужбина и много време се молих-Господи Ти ми даде да кажа за многото зло което идва,но нямаше ли нещо насърчително за верните Твои чада?
  Тогава Господ ми каза-виж потопа който унищожи по най-жесток начин всичките нечестиви съвременници на Ной!!!За тях това беше неописуем ужас,бавна и мъчителна смърт,но за Ной,които послуша Божият глас и изпълни Божията воля нямаше никакви проблеми!Така ще бъде и с тези които са скрити в прободените обятия на Христос!Е избора е твой!

 9. ТОВА Е МЕРЗОСТ ПРЕД ГОСПОДА,ХОРА!

 10. То че е мерзост пред Господа, г-жа Чолакова, е мерзост! Но нашето разбиране за този проблем не бива да се изразява само с възклицания. Въпросът е: „Защо е мерзост?“

  Отговорът е свързан с цялостния религиозен мироглед на библейските автори, които изразяват възгледа за СВЕТОСТТА като ОТДЕЛЯНЕ за служение на Един РАЗЛИЧЕН БОГ, Който е СВЯТ.
  Докато ханаанските народи са имали богове на плодовитостта и сексуалността като Ваал (и неговите разновидности) и Астарта, библейският Бог придава духовен и етически смисъл на сексуалността в човешките отношения. Едва ли някой ще оспори, че още от самото начало на Св. Писание Бог благославя САМО мъжа и жената като двойка, от която ще се появи потомство. Семейството сключва завет с Бога и т. н. В библейското семейство няма и намек за хомосексуалност като план за неговото свързване и развитие. Освен това огромната погнуса срещу хомосексуализма в библейско време е подсилена от обстоятелството, че в капищата на Ваал и Астарта се е поддържала т. нар. „сакрална проституция“ не само с жени, но и с мъже „в чест“ на божествата. Следователно хомосексуализмът е остатък от езически форми на религиозно общуване. Не случайно ап. Павел засяга този проблем в послания, писани до гърци, защото тази практика е била добре позната на елините.

  Но п-р Петков е прав, че днес трябва да осъждаме „практикуването“ на хомосексуализъм, а не самите „извършители“, като им се разясни грехът и им се помогне те да бъдат освободени от него. По-горе цитирах мнението на ап. Павел в І Кор. 6:9-10. Но апостолът продължава веднага: „И такива бяха някои от вас; но вие измихте себе си от такива неща, но се оправдахте в името на Господа Исуса Христа и в Духа на нашия Бог“ (ст. 11). Ясно е, че и за такива хора има прошка и оправдание, стига да преустановят хомосексуалната си практика!

  Християнската Църква обаче, ако е истинска, не може да допуска до свещенослужение хора с хомосексуална наклонност и практика! Другояче аз не разбирам християнството по този проблем.

 11. а един гей презвитерианец твърдеше че Бог го е придизбрал да бъде хомосексуалист Това по-голям кошмар може ли да има?

 12. Днес мнозина твърдят,че са призвани от Бога!!!Някои дори в проповедите си казват-„…аз като колегата апостол Петър,аз като колегата апостол Павел…“
  Истината е,че дядо му е бил почтен и уважаван пастир и се възползва от този авторитет,но църквата му е толкова голяма и така главоломно расте,че можеш да ги преброиш с пръстите на двете си ръце!
  Други пък са баджанаци и сватанаци и тихомълком се промушиха за да могат в тази безработица да имат стабилна заплата,необвързана с показани резултати!Освен това всяко“посещение“може да бъде придружено и с трапеза!
  Имах възможността да имам контакти и с почтени помагащи на делото Божие заможни братя и сестри от запада!Там ако си любезен и добродушен хитрец има голяма далавера!
  Но нека не забравяме,че колкото и безкрайно милостив и дълготърпелив да е Бог идва време когато на всекиго ще се търси сметка за всичко!!!И колкото и страшно да звучи там поправителен изпит НЯМА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *