Обща молитвена седмица 2013

За девета поредна година в България от 7-ми до 13-ти януари включително, Обединени евангелски църкви организират Обща молитвена седмица. Тази инициатива е част от Европейската молитвена седмица, която датира още от 1846 година.

Идеята е, в самото начало на новата година, вярващите от различните евангелски деноминации, да се съберат заедно и да представят в молитва пред Бога прошенията си. Всеки ден в различна църква гостува пастор говорител от друга деноминация. Обявените общи теми за тази година са: „За единството в църквата”; „За здрави и благословени семейства”; „За призоваване на нови служители на Бога”; „За изцерение на болни и страдащи хора”; „За страдащата църква по света”; „За младото поколение на България” и „За успешна и благословена 2013 година”.

Освен в столицата, общи молитвени събрания ще се проведат в евангелските храмове в големите градове на страната. За читателите на Евангелски вестник, публикуваме графика на богослуженията и говорителите за София.

 

ДЕН

ТЕМА

ГОВОРИТЕЛ

МЯСТО

ЧАС

7 Януари

(понеделник)

За единството в църквата

п-р Владимир Тодоров

Евангелска Баптистка Църква

ул. „Осогово“ 63

18.00

8 Януари

(вторник)

За здрави и

благословени семейства

п-р Людмил Ятански

ББЦ „Кръстопът”

ж.к.Гоце Делчев бл.47-Е; офис 2

(зад магазин Джъмбо;  до Била)

18.00

9 Януари

(сряда)

За призоваване на

нови служители на Бога

п-р Венци Стойков

Евангелска Църква „Блага вест“

ж.к.Люлин-10; ул.“Майски ден” 9

18.00

10 Януари

(четвъртък)

За изцерение на

болни и страдащи хора

п-р Васил Вангелов

Първа Евангелска Църква

ул. „Солунска“ 49

18.00

11 Януари

(петък)

За страдащата

църква по света

п-р Благовест Николов

EMEЦ „Д-р Лонг”

ул. „Г.С.Раковски“ 86

18.00

12 Януари

(събота)

За младото поколение

на България

Йордан Боянов

Божия Църква в България

ул.”Петко Каравелов” 1А

18.00

13 Януари

(неделя)

За успешна

и благословена 2013г.

п-р Николай Неделчев

ЕПЦ „Подуяне”

кв.Х.Димитър;  ул.“Острово“ 10

18.00

 

39 comments for “Обща молитвена седмица 2013

 1. Както винаги, и тази инициатива на ОЕЦ с председател п-р Николай Неделчев е ПОДРАЖАТЕЛНА и НЕ СЪОТВЕТСТВА НАПЪЛНО на действителните потребности на българския евангелизъм.

  Защо е „подражателна“? Ами, защото била „Европейска инициатива“… Защо не се проведе такава МОЛИТВЕНА СЕДМИЦА преди или след Европейската молитвена седмица, датираща от 1846 г.? Трябва ли да чакаме Европейският съюз да ни диктува политиката и на българските църкви?

  Защо „не съответства“? Темичките не са лоши, но са банално традиционни. Такива молитвени възвания слушаме ежеседмично от нашите амвони. Дали изобщо са се променили нещата у нас след 1846 г.?

  Защо липсва например темата „За агентурния проблем на българския евангелизъм“?

  Защо липсва темата „За разцепването на ВЕБИ“?

  Защо липсва темата „За финансовите пирамиди в някои евангелски деноминации и представителства“?

  А колко още АКТУАЛНИ ЛИПСВАЩИ ТЕМИ има! Отговорът според мен е все същият (от 1846 г.) – „едно си баба знае, едно си бае“ в нашата хубава евангелска татковина!…

 2. Де да беше евангелска татковината ни, п-р Пеев! Сама по себе си инициативата за молитвена седмица е похвална. Добре е, че я има, но защо само веднъж годишно? И защо с почти едни и същи говорители? Радвам се за включването на Йордан Боянов – младежки лидер в ЕПЦ „Подуене“. За съжаление в църквите не се работи достатъчно за приемствеността между поколенията. На младите служители трябва да се възлагат повече отговорности, за да се подготвят за поемане на щафетата от старите. Но за това се иска мъдрост и перспективно мислене, нещо, което липсва в нашия контекст. Защо да не си го пожелаем? Това е добра тема за предстоящата молитвена седмица.

 3. Предполагам говорите най-вече за годината 2013 която започва интересно с този описан разграден плет и не е много ясно на какво основание Иво Койчев маркира своя религиозен оптимизъм за следващите седем години напомнящо за неизпълненото пророчество до 2010 година. Койчев в първото изречение твърди че пророчеството не е предсказание без отговорност а в следващото предсказва като врачка или по-скоро повтаря това което е прочел някъде съвсем безотговорно за следващите седем години. Това не e пророческа отговорност a България e на прага на седем сухи години

  СЕПЦ продължава да е във финансов фалит който определя нейната политика към служители и църкви по места
  ББЦ е разделена на малки фракции с водачи които така и не овладяха вътрешната криза
  ОБЦ е само тридесет годишно продължение на делението в божиите църкви и само ако ca обратно c тях могат да са алтернатива на СЕПЦ
  Баптистите са на същото дередже само че от сто години
  Методистката и конгрешанската църкви винаги са били твърде малки за да имат влияние
  Прелом/Кармил/Алфа и Омега/Воини на Христа/Васан/Витезда/Вермонт/Виена се самоотрекоха от самата членската маса която ги съставлява
  Регистрираните църкви-деноминации и техните сателити Блага вест, Благовестие, Сион и др. трябва да открият себе си преди да станат от значение

  И в този разграден двор стотици хиляди български протестанти търсят път към Бога…

 4. Бр. Ябълкаров повдига въпроса за предпочитание към по-млади служители в евангелските инициативи, включително и за обявената „Европейска молитвена седмица“ (7-13 януари). Едва ли някой би оспорил такава необходимост! В графика виждаме включени имената на сравнително по-млади служители (в сравнение с настоящия председател на ОЕЦ и неговите адютанти).

  Мен обаче ме притеснява следният въпрос: „Има ли ОЕЦ МОРАЛНОТО ПРАВО да обявява изобщо молитвена седмица и каквато и да било духовна инициатива?“ Притеснението ми идва от следните обстоятелства:

  Първо, ОЕЦ (Обединени евангелски църкви) е напълно изкуствено създадена структура от 90-те години, в която „председателите“ се избират на т. нар. „ротационен принцип“, който в публичното пространство е известен като предаване на пълномощия „от батко – на братко“ и после „от братко – на батко“. С други думи, ОЕЦ и неговият „председател“, претендиращи да „представляват“ българските евангелисти, никога не са избирани ПРЯКО от тях. Ерго, те не изразяват желанията и потребностите на широките маси. Е, тук могат да се произнесат компетентно и юристи. Мен ме интересува МОРАЛНОТО ПРАВО.

  Второ, досегашни „председатели“, т. е. „БАШ-батковци“ и „БАШ-братковци“ са били пастори с явно „агентурно“ минало (Вирчев, Игнатов и доколкото знам, Ангелов). Настоящият „председател“ п-р Николай Неделчев документално не е бил обвързан с „агентурни“ проблеми преди 1989 г. Но това е обяснимо – тогава той се е подвизавал като футболист и занаятчия, така че ДС не са се интересували от него, както от посочените лица. Прави впечатление обаче, че п-р Неделчев не направи АБСОЛЮТНО НИЩО за решаването на „агентурния“ проблем в българския евангелизъм. Единствен от бившите „председатели“ на ОЕЦ п-р Куличев се ангажира с проблема, но едва от скоро време.

  Та АЗ ПИТАМ: „Имат ли МОРАЛНОТО ПРАВО настоящият състав на ОЕЦ и п-р Неделчев да ни карат да се молим с европейците, които ОТДАВНА са си решили проблеми като този?“… Ама, като питам, ще ми отговори ли п-р Николай Неделчев?…

 5. Батковци-папковци които диктуват кой и как да издава Библията за да пасва на живота им. Христо Куличев например е издал свое издание в което твърди че останалите български библии са правено от млади варящи които не познават вярата. И това до някъде е така защото последното издание на библейското дружество е пълно с православни компромати като заместване на съботата с неделя и поставяне на ПЕЧАТЪТ НА АНТИХРИСТ в Откровение 13 без никъде в главата да става въпрос за печат а само белег. На челните постове на тези библейски организации все още са агентите на ДС.

 6. Д-р Пеев ОЕЦ съществува преди да има СЕПЦ да нека не променяме историята. Иначе за батковците и каките на българския евангелизъм сте много прави, но какво от това? Какво е разрешението на този задълбочаващ се проблем? Не може да име приемственост между поколенията когато църквите са водени от нови вярващи които умишлено скъсват с протестантската история и практики в България. Да се молим това да се промени.

 7. Г-жа Вяра Илиева, аз не променям историята на българския евангелизъм и не поставям СЕПЦ преди ОЕЦ. Не сте разбрала какво казвам.

  Питайки за „моралното право“ ОЕЦ да обявява духовни инициативи като „Европейската молитвена седмица“, имах предвид КУХАТА СТРУКТУРА, измислена след 90-те години от онези евангелски псевдо-водачи с БОГАТО АГЕНТУРНО МИНАЛО, документирано в стотици страници на документи (имената са всеизвестни). Тази КУХА СТРУКТУРА няма нищо общо с ОЕЦ като първоначална инициатива на българския евангелизъм! Всичките „батковци“ и „братковци“, които се въртят във въртележката на „председателския стол“ от 20-ина години, го правят за лично облагодетелстване и окичване с Неронови венци. Те съсипват българския евангелизъм! Съсипват го със своята посредственост, безидейност, алчност, днешно лакейничество пред властимащите и прикриване на антицърковната си дейност, която са водили зад гърба ни преди 1989 г. Вижте стандарта им на живот и го сравнете със стандарта на средния евангелист! Били ли сте в техните домове и возили ли сте се в техните коли? Знаете ли за стотици хилядите долари и друга чужда валута, които са преминали през ръцете и домовете на някои от тях? А какво реално е направено за повдигане на интелектуалното и духовно ниво на българските евангелисти? Кой съсипа БА „Логос“? Кой разцепи ВЕБИ, измисляйки тривелианското школо? Това са едни и същи „батковци“ и братковци“ от ОЕЦ!…

  Тъкмо такава е съвременната ни постмодерна история на българския евангелизъм за огромно съжаление…

 8. Уважаеми DRAGO,в гръцкият оригинал не съществува нито „ПЕЧАТЪТ НА АНТИХРИСТ“, нито „БЕЛЕГА НА ЗВЯРА“, а термина е „ИМПЛАНТ“-НЕЩО,КОЕТО Е ПОСТАВЕНО ВЪТРЕ,ПОД КОЖАТА“.Тълкуването на адвентната църква че „белега на звяра“ е неделята, е една заблуда на звяра.Няма логика ,ако се тълкува според оригинала „импланта на звяра е неделята“.Вече навсякъде започна поставянето на импланти-чипове в дясната ръка на хората.Мислиш ли,че и за тези чипове също са виновни агентите ДС.

 9. Пастир Янко ти пак с твоите извъртени тълкувания на Библията. Това май са го писали за вас http://zaednobg.net/pages/statii/ne_moga_da_malcha.html

  Не мога да мълча и не трябва да мълча, че този, който покаже факти и документи, че Христо Куличев е разбил вратата на църковното жилище ще получи от него каквото пожелае.. Но ако не може да докаже това, трябва да направи само едно – да се покае и публично да изповяда греха си.

 10. След съвременните майстори на доноси Бакалов и Пилев,и „апостол“ Иво Койчев прописа доноси.Интересно защо като пилев не е пратил копие от доноса си и до главния мюфтия? И тези човеци са се самоупълномощили да представляват евангелистите в България.Горко им на евангелистите.
  http://www.ivokoychev.org/?p=1745

 11. „Не мога да мълча и не трябва да мълча, защото моят Бог казва „Извикай силно, не се щади, издигни гласа си като тръба и изяви на народа Ми беззаконието им и на Якововия дом греховете им“. (Исая 58:1) (Христо Куличев)

  Драги „DRAGO“, лично аз Ви благодаря за тази препратка към блога на „Заедно за чиста църква“. За да я поставим обаче в контекста на оспорваната от мен инициатива на ОЕЦ, нека направим връзка с дейността на тази организация. Тази плачлива проповед в типичен стил „а ла Куличев“ ясно повдига според мен следните въпроси:

  Първо, г-н Хр. Куличев използва неправомерно 9-кратно повторената фраза: „Не мога да мълча и не трябва да мълча“, защото допреди година-две Е МЪЛЧАЛ. Той мълча повече от едно десетилетие в ПУБЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО за „агентурното минало“ на своите колеги, докато се изреждаха заедно на „председателския стол“ на ОЕЦ, докато ухажваха заедно бивши министър-председатели (има и снимки за това!), докато демонстрираха на чуждестранни конференции „братската си любов и единство“ помежду си, докато орташки „колеха и бесеха“ по всички въпроси на сцената на българския евангелизъм и т. н. Аз съм свидетел как те „се молеха“ заедно, как съучастнически се подкрепяха заедно, когато позицията на някой от тях бе критикувана, как мачкаха заедно своите опоненти и т. н. ЗАЩО КУЛИЧЕВ МЪЛЧА тогава, а сега се опитва да ни впечатли с горната декларация? Отговорете ми, моля!

  Второ, г-н Хр. Куличев използва неправомерно Божия призив към пророк Исайя! Този пенсиониран пастор, който би трябвало да си почива на тази възраст, защото е по-здравословно за него, шепне от амвоните, имитирайки „глас на тръба“. Обърнахте ли внимание, драги „DRAGO“, какви кощунствени илюстрации използва г-н Куличев? Той посочва съда над Христос, съда над архидякон Стефан и съденето над Христовите апостоли!… Но той прави това по повод подозренията, които са отправени към неговото бурно житие-битие в миналото, когато не е бил легитимен пастор. Той се вижда като „единственият герой“ на българския евантелизъм, сякаш „героизмът“ е пост или титла, която сами си поставяме. Няма съмнение, че Христос, Стефан и апостолите са „герои“, но не са ли те недостижими?! Г-н Куличев с Христос ли се сравнява? С първия мъченик на църквата Стефан ли се сравнява? С някого от апостолите – Йоан, Петър, Павел – ли се сравнява? Асоциациите на този отдавна пенсиониран пастор подсказват за толкова лошо и егоцентрично богословие, че аз се учудвам как е могъл да бъде не само „председател“ на своята деноминация и ОЕЦ, ами изобщо как е станал евангелски пастор!… През последните две десетилетия в България не се е появявал друг пастор, който толкова да шуми около себе си и толкова омраза да пръска като семена на къклица в Господната нива!… То не бяха съдилища, то не бяха уволнения, то не бяха преследвания срещу колеги и редови вярващи… Знаете ли за тези неща, драги ми „DRAGO“?

  И тъй, драги ми „DRAGO“, аз съм готов за диалог с Вас по „казуса Куличев“, но при условие, че излезете с истинското си име (лично и фамилно). Вярвам ще се съгласите, че това „DRAGO“ изглежда твърде „агентурно“ или най малкото звучи като абревиатура от рода на БСП, РЗС, НДСВ или ГЕРБ… Нека говорим с открити лица – като християни!

 12. Д-р Пеев сигурно добре знаете че ОЕЦ е създадена през 1909 а не през 90 години както сте написали. Представлявала е евангелски църкви пред българското правителство и света. Защо не го прави през последните 20 години е въпрос който трябва да се зададе ребром на председателите и техните структури като Веби, Емо, Ежо и т.н.

 13. За финансови пирамиди информация на дали ще има, но в СЕПЦ се върви към задълбочаване на кризата. Още на събора Б.Симеонов не оправи финансовата схема за да покрие борчовете. От това пострадаха доста пастори на малки църкви които бяха уволнение със заповед отгоре. През 2012 по фин. причини са уволнени пасторите на Нова Загора, Хасково, Стралджа и др. Има промени в ръководството на църквите в Шумен и Габрово. В Пловдив ги гонят за неплатени суми а за ВЕБИ е най-сложно за разказване. Там разцеплението започна през 2006 с регистрацията на Стара загора

 14. „DRAGO“, самият Куличев задава въпрос,на който и самият аз търся отговор:“Не мога да мълча и не трябва да мълча, че този, който покаже факти и документи, че Христо Куличев е разбил вратата на църковното жилище ще получи от него каквото пожелае.. Но ако не може да докаже това, трябва да направи само едно – да се покае и публично да изповяда греха си.
  Нека отговори и на въпроса – Защо Христо Куличев е искал да разбие вратата на църковното жилище? Дали за да се настани там изпратеният от комунистите пастир?“ Самият Куличев може сам да си отговори на собственият си въпрос:“Защо Христо Куличев е искал да разбие вратата на църковното жилище? Дали за да се настани там изпратеният от комунистите пастир?“ С този си въпрос Куличев сам се издава,че е участвал в такъв инцидент,при който милицията се е намесила за разрешаването на „спора“.

 15. Защо Христо Куличев се отъждествява с Исус Христос,с дякон Стефан и с останалите апостоли?Сам Бог Отец свидетелства от небето за Исус :“Този е Моят възлюбен Син…!“ Служението на дякон Стефан беше засвидетелствано от Бога с чудеса и знамения.А при убиването му с камъни той видя небето отворено и Човешкият Син седнал отдясно на Бога.Служението ,арестуването и малтретирането на апостолите също беше придружено с чудеса и знамения,и Бог потвърдаваше с тези неща благоволението си към тях.А защо няма нито едно свръхестествено потвърждение от Бога в служението на Христо Куличев.И защо има разминаване в проповядването на апостолите и Куличев относно Святият Дух и говоренето на чужди езици.Апостолите проповядваха ,че говоренето на чужди езици е дар от Святият Дух,а Куличев проповядва,и то на Петдесятница, че говоренето на езици е от дявола? И защо има разминаване в отношението на Исус,дякон Стефан и апостолите към тези,които ги бичуваха и убиваха,и отношението на Куличев към комунистите и даже към инакомислещите.Исус каза:“Отче,прости им…!“ Д-н Стефан каза:“Господи,не им зачитай този грях!“ А направете справка с изказванията на Куличев,Бакалов,Пилев и компания какво говорят срещу свои бивши колеги и инакомислещи,и ще разберете,че нямат нищо общо нито с Исус,нито с д-н Стефан,нито с апостолите.

 16. ”Не мога да мълча и не трябва да мълча, че този, който покаже факти и документи, че Христо Куличев е разбил вратата на църковното жилище ще получи от него каквото пожелае.. Но ако не може да докаже това, трябва да направи само едно – да се покае и публично да изповяда греха си“ (Христо Куличев)

  Благодаря на п-р Добрев за това, че ни обръща внимание на тази знакова Куличева фраза в неговата плачлива реторика, публикувана в блога на „Заедно и т.н.“. Тази фраза ще влезе в евангелските учебници по Систематическо богословие. Бих искал да обърна внимание на две неща тук:

  Първо, г-н Куличев ни заповядва „да се покаем“!… И най-невежият в християнската доктрина знае, че ПОКАЯНИЕТО е начален акт на повярвалия, когато се отвръща от своя живот на Божи противник (терминът „покаяние“ в Ст. Завет значи „обръщане“ на посоката, а в Новия – „промяна на мисленето“), съжалява и се отказва от греховното си минало и чрез вяра в Христа получава прошка и оправдание. Няма да обременявам читателите с библейски посочки, защото могат да ги намерят на много места в Ст. Завет, а в Новия завет – в учението на Йоан Кръстител, Господ Исус Христос и ап. Павел. Такова е и учението на реформаторите Лутер и Меланхтон (вижте 95-те тезиси и Аугсбургската изповед на вярата). А какво ни кара да правим г-н Куличев? Кара ни „да се покаем“, че го подозираме в буйстване и неетично поведение на територията на Евангелската църква в София… Следователно г-н Куличев имплицитно се отъждествява … със самия Бог!… Защото явно той не разбира, че едно е ДА СЕ ИЗВИНИШ на човек, ако неправилно си го заподозрял в нещо нередно, а съвсем друго нещо е ДА СЕ ПОКАЕШ пред Бога! Аз отново ще възкликна в недоумение: Кой го е направил този човек евангелски пастор?!…

  Второ, г-н Куличев заканително подвиква: „който покаже факти и документи, че Христо Куличев е разбил вратата на църковното жилище, ще получи от него каквото пожелае“! Аз не бих посъветвал никого да ходи сам при г-н Куличев, пък и в ерата на постмодерните комуникации, които предлага сайт като Пастир.орг, е достатъчно г-н Куличев да си изпрати не само съдебното решение, но и писмените свидетелски показания, които сигурно е преснимал. Нека публикува всичко това, пък има кой да анализира и се произнася по неговия казус. И ако е видно, че е „кротък като агне“, хората ще МУ СЕ ИЗВИНЯТ, но НЯМА ДА СЕ ПОКАЯТ. А г-н Куличев има за какво ДА СЕ ПОКАЕ – за многобройните си ХУЛИ СРЕЩУ СВ. ДУХ! И не само в проповедите си от амвоните, но и в действията си срещу харизматичните пастори и вярващи в страната ни.

 17. Тъй като г-н Христо Куличев искаше отговор,предполагам от мен,отговорих му,но не съм сигурен дали ще го публикуват.Затова го публикувам и тук:

  Уважаеми г-н Куличев,вместо да задавате въпроса :“Нека отговори и на въпроса – Защо Христо Куличев е искал да разбие вратата на църковното жилище? Дали за да се настани там изпратеният от комунистите пастир?“,можеше да обясните по мъжки:“Да,исках с брадва да разбия вратата на пастирското жилище,защото се съмнявах,че е изпратен от комунистите пастир!“! Наитина щяхте да сте герой за вашите привърженици,не и за мен,и за много други християни.Но да се отричате от постъпката си,за мен означава две неща:
  1.Не харесвате постъпката си,защото не е християнска.
  2.Не сте доблестен да кажете истината.
  Очаквам вашият отговор !

 18. Доказателства Янко Добрев пишат ви да изкарате доказателства а не въпросителни и подмятки и да ги публикувате след като повдигате обвинение. На г-н Пеев на драго сърце ще кажа пълното си име след като ми отговори и той на един въпрос: какво е истинското лично и фамилно име на апостол Павел, на Тимотей, на Лука и т.н.? Анонимни алкохолици са Пилев и Бакалов! Ние не сме анонимни. Трябваше да ни очаквате!

 19. На г-н „DRAGO“, който ми е отговорил с недомислен евангелистки виц, отговарям веднага:

  Първо, да отговаряте на въпрос с въпрос, явно е, че не си знаете името или го криете, защото сте АГЕНТ. Да не говорим за това, че който използва абревиатура, е или анонимна група (от алкохолици или от други, не знам), или е нещо като онзи новозаветен анти-герой, който се самонарече … „Легион“… Изглежда, че последната версия е най-правдоподобна, защото се представяте като „ние“…

  Второ, само напълно НЕГРАМОТЕН в областта на историята и новозаветните науки (екзегетика и богословие) отговарящ/и може да направи аналог с прикриването на името си, както Вие, драгий ми „DRAGO“! В онази епоха хората са се изявявали предимно с МАЛКИТЕ СИ ИМЕНА, прякори или титли. Да сте чували за Павел еди-кой си или Ирод еди-кой си? Други пък, като блаж. Августин и Цезар, не са известни на лаиците като Вас с малките си имена, например, Аврелий и Гай. Та, като правите аналог с Павел (прякор), Тимотей (малко име) и т. н., ДА НЕ БИ ДА СТЕ ЗОМБИ/ТА ОТ ОНАЗИ ЕПОХА? Елате в постмодерната епоха, драгий ми „DRAGO“! Не сте ли си вадили от новия тип лични документи, където са записани ТРИ ИМЕНА и дори са снети по ДВА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪКА?…

  Ако през І-ви век сл. Хр. е било прието за апостоли, историци, литератори, пълководци и т. н. да се представят с по едно име, днес на официални места като този сайт Пастир.орг ние излизаме „на светло“. В противен случай Вие, „DRAGO-овците“, си оставате в тъмната стаичка на страхливците и (меко казано!) на фалшивите евангелисти!

 20. Д-р Пеев когато си написах цялото имаше ли резултат? Йосиф ДИмитров написа ли истината за бургашките агенти както беше обещал? Не, освен че Сунай започна да се гаври в мен във фейсбук вместо да се покае за греховете си, лъжеученията си и фалшивите пророчеста. Ние сме най-обикновени млади хора от църквата които искат промяна и ни е омръзнало да сме в идеите на батковците които на ставане и на сядане се кипрят с пълните си имена и изискват от всички да ги наричат с всичките им титли. Те вече са получили своята награда на тази земя.

 21. Драги Велизар,
  Въобще не съм предполагал, че имате участие в акронима „DRAGO“. Моля да ме извините, ако съм Ви засегнал, но не съм целял това. Трябва да знаете, че съм АЛЕРГИЧЕН към псевдоними – винаги миришат на нещо неправомерно. А лично Вас Ви уважавам за смелата позиция, която винаги сте изразявали. За мен е огромно насърчение, когато млади хора се включват в дискусиите. Продължавайте! Аз ще Ви подкрепям.
  Що се отнася до „гаврите“ на Сульо-Пульо-Гульо-Бульо-Кульо, въобще не обръщайте внимание нито във Фейсбук, нито където и да е! Аз правя точно това!

 22. Д-р Пеев не прибързвайте в заключенията си. Не знам кой е DRAGO а и не виждам защо това е важно. Глупаво е обаче да се обвиняват хората че са агенти само защото не са си написали фамилното име. Свободата на словото е свобода имено когато не зависи дали е казана с малко или фамилно име.

 23. Една невероятна статия на п-р Христо Куличев в отговор на злонамерените обвинители, които са твърде добре познати около жълтото медийно пространство на http://www.pastir.org

 24. Не, не е глупаво, драги Велизар, да подозираш в „агентство“ някого или някои, които се крият зад подобни акроними. „Агент“ не значи само служител на ДС. „Агент“ значи всеки, който се крие зад маска. Онзи, който си крие лицето, името, въобще идентичността, не е с почтени намерения.

  Освен това, едва ли е случайно, че „DRAGO-овците“ се появиха с рекламата си на Куличевата плачлива реторика и то в навечерието на утрешното сборище на преломската групировка. Тези обстоятелства едва ли са случайни. Като християнин, не вярвам в случайности. Дяволът е доста логично мислещ опонент!

  Мен въобще не ме интересува кой или кои стоят зад акронима. Аз си го дешифрирам така: „DRAGO“ вероятно означава „Дребни Рибки в Аквариума на Големи Октоподи“. С това приключвам с тяхното промъкване в този сайт. Просто са сбъркали адреса!…

 25. От прочетеното по-горе, ми идва следният въпрос, какво кара хора, които имат враждебни духовни позиции едни към други (ако е вярно че: “ Куличев проповядва,и то на Петдесятница, че говоренето на езици е от дяволада“) се съюзят „Заедно за чиста църква“. Дали е поради единство в Духа -дълбоко се съмнявам. След като не са имали в миналото, а най вероятно и сега нямато това единство. Според мен става дума за издигнали се в позиция хора, но необновени отвътре, носещи в себе си този биткаджийски и реваншистки дух, по което всички те си приличат (в това си отношение са на един дух). Но за съжаление никак не ми приличат нито на нашия Господ, „Който Който бидейки охулван, хула не отвръщаше; като страдаше, не заплашваше; но предаваше делото Си на Този, Който съди справедливо;“(1 Петър 2:23), нито на дякон Стефан, който „И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им считай тоя грях. И като рече това, заспа.“Деяния 7:60. Чудя се как здравомислещ християнин, познавайки себе си би се осмелил да се нареди до дякон Стефан, а още повече до Благия Христос. Всички към това се стемим, но тези хора са далеч в друга посока. Кощунство е някой да се прави на герой като дякон Стефан, още повече да се нарежда заедно с нашия Спасител. Вместо другарите около него да го вразумят малко, те му ръкопляскат. Не знам за какво християнство практикуват, но определено не е това, което намирам в Библията.
  Стих за размисъл:2 Солунци 2:3. Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде ОТСТЪПЛЕНИЕТО и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,

 26. Skqpi priateli pro4etoh 4ast ot komentarite i mi stana mq4no…na tazi straniza dnes ina edna reklama za otslabvane s lut piper i v men doide tova ,vsi4ki tezi neodobrenia na tozi ili onsi ne e li kato lut piper za ZARKVATA,dokoga 6te se udriame…dokoga 6te naraniavame LUBIA6TOTO BOGIE SARZE…v IMETO ISUS varzvam vsi4ki tezi 4arodeistva otpraveni edin kam drug i vi blagoslaviam vsi4kite!Neka BOGIATA LUBOV ni svarge zavinagi v EDNO!

 27. Аз познавам Драго от София и мога да гарантирам за него че не е нито агент нито агитатор на Пилев. Неговото мнение към цялата патардия около агентите за чиста църква е крайно осъдително.

 28. Ако е така, както твърди г-н М. Златаров, че Драго няма нищо общо с Пилево-Бакалово-Куличевата „патардия около агентите“, защо не се представи с името си? Не знае ли, че с главни букви, както той е написал името си (DRAGO), се пишат абревиатури? И защо говори за себе си в множествено число – „ние“? И защо рекламира онази недомислица на г-н Хр. Куличев?

  Аз приветствам всяко мнение – дори и критично – на младите хора, но докога ще крият някои имената си? Та нали младите хора трябва да бъдат носителите на откритостта, дръзновението, истината! Излезте на светло, приятели, и не се плашете за открито изразените си мнения! Вие имате какво да кажете и във форума, и на църквите, и на пастирите си.

 29. „Вместо другарите около него да го вразумят малко, те му ръкопляскат. Не знам за какво християнство практикуват, но определено не е това, което намирам в Библията“. (Гого)

  Напълно съм съгласен с Гого, когото не познавам, но съм имал възможност да гледам негови клипове. Знам, че той държи изключително много на действителното БИБЛЕЙСКО УЧЕНИЕ в служението си. Но такива като самозвания „пророк“ Иво Койчев, които не четат и не разбират Библията, няма да проумеят много неща. За това причините са си основно в тях самите!…

  Гого поставя горе един много важен въпрос, на който тук-там някои от нас са отговаряли: „Кое е събрало г-н Куличев и кресливите АРЦ-сти?“ Приканвам колегите във форума да изкажат открито и смело своите мнения. Моето мнение е, че известната българска поговорка за надушващите се магарета през девет баира дава точния отговор. Не искам да обидя никого, нямам негативно лично отношение към никого! Но е видно, че групичката на Бакалов, Куличев и Пилев (съкратено: Б-К-П)не са обединени от християнска любов към другите. У тези Б-К-П виждам болезнен егоцентризъм и омраза, която води към непрекъснат терор към определени лица. Тези Б-К-П си служат с методите на целенасочени компромати към своите колеги, които са чужди на християнските принципи. А самите те никак не са „съвършени“!…

  Те се занимават със съдилища, пишат доноси, злословят. Пъчат се като „велики проповедници“ на Христовото Евангелие, а са толкова невежи спрямо него! Бих разбрал човек да критикува някого, ако самият той е „безпогрешен“ като характер и деец. То е ясно, че между нас няма съвършени хора, ама Б-К-П нямат мярка в говоренето си и поведението си.

  Затова всеки път, когато си отворят устата и забълват отрочетата на старовременната змия, ще ги контрираме! На това са ни учили Господ Исус Христос и ап. Павел, а ние сме само техни ученици!

 30. Б-К-П(к) без да се забравя временно доведения Калоян Курдуманов. Как стана такъв голям пастор след като никога през живота си не е пастирувал е сюжет за един нов черковен роман ??? Тези момчета които се самонаричат нежеланите деца на българския евангелизъм пораснаха и станаха най-търсените в полит кръговете църковни куртизанки. Те не могат да бъдат нито синове нито бащи на българския евангелизъм зарад женственото пропискване в гласовете им всеки път когато някоя политическа партия търсеща бърза популярност ги натисне във ъгъла. Затова и се стремят към власт а не към святост защото не разбират че властта на държавата не може да се мери със светостта на царството Божие Куличев застана в обществените прожектори едва след като от този свят премина неговият антигон Павел Иванов който знаеше истината за разбитата врата и хулиганските прояви

 31. Този съюз („Б-К-П“) ми напомня на един фрагмент от историята. Някъде през 30-те години на миналия век ръководството на БКП се обръща към съветските си колеги за да писка съвет как да се справи с двамата си опонента: от една страна са БЗНС на Стамболийски, а от другата – монархо-фашистите. И трите групи са враждуващи помежду си и поотделно никой не може да се изправи срещу управляващите монархо-фашисти. Отговорът от съветска страна бил: „Спомнене си действията на нашата партия при събитията около Корниловския метеж“. Това са събития от август 1917, когато болшевиките се съюзяват с техните противници за да се справят с Корнилов, който тръгва към Петроград за да установи диктатура. След като побеждават Корнилов, болшевиките лесно се справят с Керенски и техните бивши съюзници. Идеята на съветските колеги на българските комунисти е да се съюзят със земеделците за да свалят монархо-фашистите, а после да премахнат и земеделците. Това е една стара изпитана тактика – при трима опонента, които са коренно различни помежду си, двама да се съюзят срещу трети, да го премахнат, и след това лесно да се справят с втория. Точно така постъпва БКП през 1944-та – заедно с БЗНС свалят фашистите от власт, а следващата година осъждат всички земеделци (когато е бил осъден на смърт и Никола Петков).

  Сега виждаме нещо абсолютно същото. Крайно харизматична организация, каквато е АРЦ, се съюзява с категоричен противник на харизматичните изяви, какъвто е Куличев, и те се изправят срещу всички останали, които основателно не се съгласяват с тях. Само че, ако през 1944-та БИЗНС и БКП са имали някакво влияние защото и народа не е подкрепял монархо-фашистите, а на всичкото отгоре и войната оказва своето влияние (както през 1917-та, ако не бушуваше тогава Първата световна война и ако народът не беше изморен от нея, Ленин никога нямаше да успее да свали императора), днес времето е коренно различно. Нито АРЦ, нито Куличев имат такова голямо влияние, че да привлекат обикновените вярващи на тяхна страна. Може би се възползват от скандала с досиетата и агентите за да изпъкнат, но този скандал по никакъв начин не може да се сравни с която и да е световна война. Поне при мен вярващите са твърде далеч от него и се вълнуват повече от това как да оцелеят в кризата отколкото кой пастор какъв агент бил. Според мен Куличев може би поради възрастта не усеща, че другите го използват.

  Съгласен съм с Георги Грозев, че нито АРЦ, нито Куличев заслужават такова голямо внимание. Вярващите хора са достатъчно мислещи за да преценят кой да следват.

 32. Този съюз Бакалов-Куличев-Пилев много прилича на тройната коалиция!!!

 33. Blagoslaviam v IMETO ISUS vsi4ki mladegi i Te molia Tatko da gi opazi6 ot lukavia,sveta i plqtta im!Krqvta na ISUS da bqde vqrhu mladoto pokolenie i ogqniat na SVIATIAT DUH!Mili mladegi obi4aite se gore6to otri4aiki se ot sebe si!Obi4am vi!

 34. Таня Александрова, не знам каква църква посещавате, но може би е време да се ориентирате към място, където се проповядва истинското Божие слово. Все пак не затова пиша.
  Моля Ви, имайте малко милост към четящите тук и уважение към делото на братята Кирил и Методий. Толкова ли е трудно да пишете на нормален български език?

 35. Бог да благослови всички молители,Бог да благослови България! Бог да ни пази и насърчава!

 36. Г-н Пеев хората които ме познаваха вече казаха кой съм и от къде съм въпреки че бих предпочел Митко да не беше споменавал отношенията ни с Пилев. Изчаках да премине хвалипръцкането на бушмен апостола за да не ме обвините че съм и негов защитник защото хората които му дърпат в конците ся ясни. Не съм защитник на брата Куличев а дори обратно смятам че е едно много приятно старче което е умело манипулирано от компанията на Бакалов. А че Пилев е тръгнал да пренаписва историята е ясно надявам се само народа божи да се усети навреме как ги заблуждават. Хората не са прости и в ерата на интернет всичките прегрешения на клира могат да бъдет открити с едно мръдване на мишката. Затова и ви призовах с г-н Янчо Добрев и другите писатели на коментари да се говори с доказателства. Ето още един пример който забелязах че г-н Маринов вече няколко пъти подпитва за аферата в Хасково а петдесятните служители мълчат като шарани

 37. Добре, „DRAGO“, ясно е, че предпочитате да останете в сянка. Ясно е също така, че не сте от Безумно-Кресливата-Пошлост на Б-К-П-то. А това поне за мен е успокоително.
  За някои неща документи трудно се изкарват, въпреки че тези „неща“ са публична тайна и има все още живи свидетели за това-онова.
  А за случая в Хасково има нужда от малко търпение – тук документи могат да се намерят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *