3 comments for “РОЛЯТА на ДЪРЖАВАТА според БИБЛИЯТА

 1. Добра тема за дискусия.Но също трябва да се дискутира и РОЛЯТА НА ЦЪРКВАТА В ДЪРЖАВАТА СПОРЕД БИБЛИЯТА.Използвам случая да отправя едно предизвикателство към пасторите от ДВИЖЕНИЕТО ЗА ЧИСТА ЦЪРКВА,АРЦ,и останалите,които ги подкрепят:понеже се борите за очистване на църквите от пасторите-агенти,дайте личен пример, че вие не сте агенти на ДС след 10-ти ноември 89-та.А именно-всеки да подпише декларация пред църквата си и пред Бога ,че не е част от ДС към настоящият момент.И изкарайте тези декларации в сайта си.Тогава всички ще сме убедени,че никой не ви дърпа конците да правите това,което правите,и че го правите от чисти мотиви.В пративен случай на всеки ще е ясно,че сте само марионетки в нечии ръце.С нетърпение очаквам отговора ви.Вие сте на ход!

 2. Тази тема е истинско предизвикателство за съвременния християнин!
  Не знам обаче доколко може да се говори днес за „ролята на държавата според Библията“. Ако приемем, че в Библията са представени „държави“, то те са древни форми на монархията и не бихме могли да ги сравняваме нито със съвременната монархия в Европа, нито пък с разбирането за демокрация.

  Затова ще си позволя да дам пример как трябва да се отнася съвременният християнин към ТОТАЛИТАРНАТА ДЪРЖАВА. Карл Барт отказва в началото на 30-те години на ХХ в. да подпише задължителната декларация за „лоялност“ към хитлеристкия режим. Заради отказа си веднага е уволнен от професорската си длъжност в Бонския университет и му е забранено да публикува и има публични изяви на територията на Третия райх. Барт дори съставя Декларация за несътрудничество с режима. Идентичен е примерът и с проф. прот. Сергий Булгаков, който почти по същото време отказва да подпише декларация за сътрудничество със съветския режим.

  Според мен тези Божии служители и мнозина други като тях са разбрали отлично Христовата максима: „Отдавайте кесаревото на кесаря и Божието на Бога“ (Мат. 22:21;Марк 12:17), прилагайки я в съвременната си ситуация. Именно това е важното – КАК разбираме и прилагаме библейското учение за държавата в реалния християнски живот!

 3. Добра тема и добра дискусия.
  3ащо не виждаме големите поборници за истината да се включват адекватно в нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *