Новите промени в Законa за вероизповедания

На 14 ноември от 14:00 часа се събра работната група към Комисията по вероизповедания и права на човека в Народното събрание. Малко преди това в същия ден ми бяха изпратени по електронна поща новите текстове на проектозакона. Разгледахме предложенията изцяло текст по текст. Освен депутатите от Комисията, на срещата присъстваха също и Йордан Цонев, като представител на вносителите на първия законопроект и Искрен Веселинов, като вносител на втория законопроект.

От вероизповеданията присъстваха представители на Св. Синод, на мюсюлманското, на еврейското, на арменското и на католическото вероизповедание. От протестантската общност присъствах аз, като представител на ОЕЦ и Виктор Костов, като представител на други вероизповедания. Резултатите от работата на Комисията са следните:

 1. Отпада текстът, според който „Не се допуска извършване на публични религиозни обреди в сграда или нейно помещение, които не са предназначени за извършване на религиозна дейност.“ Вероизповеданията ще представят пред Дирекция „Вероизповедания“ списък на молитвените домове, в които ще се извършват публичните ни дейности.
 2. Отпадат текстовете, свързани с ограничения на даренията. Ще се въведе задължение да декларираме на всяко тримесечие дарения над 10 000 лева от едно лице.
 3. Отпадат ограниченията, свързани с чужди свещенослужители. За тях остава досегашният режим.
 4. Отпадат ограниченията за откриване на духовни училища и висши училища /старите текстове предвиждаха такива да откриват само вероизповеданията с повече от 1 процент от населението/.
 5. Въвежда се задължение „Държавата и общините могат да подпомагат изграждането на гробищни паркове на съответните религиозни общности и вероизповедания чрез безвъзмездно предоставяне на поземлени имоти – държавна или общинска собственост за тази цел“ /отпада „могат да“ от стария текст и така става задължително/.
 6. Въвежда се задължение вероизповеданията да поддържат регистър на свещенослужителите си и да ги снабдяват с удостоверение.
 7. За регистрация на нови вероизповедания остава задължението за представяне на списък с данни на минимум 300 пълнолетни лица.
 8. Ще опитат да въведат задължения за регистрираните вероизповедания, свързани с това да докажат, че имат минимум 300 пълнолетни лица и ако не го направят, ще подлежат на служебно прекратяване на регистрацията. Все още текстовете в този смисъл не са изчистени, тъй като предложеният текст намерихме за непрецизен, но намеренията са да намерят механизъм да намалят броя на вероизповеданията.

Очакваме да видим постигнатото съгласие, материализирано в текстове, внесени до 16 ноември от народен представител.

Адв. Грета Ганева

В писмо от Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България получихме подробности относно тези изменения, както и призив за подкрепа. Ето накратко основните проблеми с предложенията:
 • Единствено български граждани ще имат правото да извършват богослужебна дейност, и то само ако са завършили богословско образование в България или ако чуждестранната им диплома бъде одобрена.
 • Единствено православното и мюсюлманското изповедания ще могат да обучават свои свещенослужители и да откриват духовни училища.
 • Чужденци ще могат да служат в страната единствено ако са придружени от ръкоположен български свещенослужител.
 • Чуждестранни дарения ще бъдат допускани в страната единствено за строеж и ремонт на сгради или за социална помощ, и то с предварително разрешение от властите.
 • Никакви възнаграждения на пастири например няма да може да се изплащат от чужбина.
 • Никаква религиозна дейност няма да може да се извършва извън предназначените за целта сгради.
 • Регистрация ще получават единствено религиозни групи с повече от 300 членове.

Причина за реакцията е, че въпросният Законопроект погазва Конституцията на Република България, Европейската конвенция за правата на човека, Всеобщата декларация за правата на човека, Хартата на основните права на Европейския съюз, Принципите на правовата държава, както и други международни правни норми, които България трябва да спазва като държава членка на Европейския съюз.

Становище срещу така направените промени в Закона за вероизповеданията са изпратили до НС – Св.Синод на Българската православна църква, Католическата Църква, Арменската Апостолическа Православна църква.

Срещу промените застават и 11 академици и двама член-кореспонденти на БАН. Те вече са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което се казва: „Прокарването на промени в Закона за вероизповеданията, които са със спорно съдържание, подкопова устоите на демокрацията.

Законопроектите поставят под сериозна заплаха свободата на религиозните общности и институции и предвиждат недопустима намеса на контролни държавни органи във вътрешния живот на Българската православна църква и другите вероизповедания. Това поставя под съмнение правовата държава“.

Хиляди българи вече са изготвили протестна декларация срещу спорните текстове. Тя ще бъде изпратена до Народното събрание, Министър-председателя Бойко Борисов, Омбудсмана Мая Манолова, Президента Румен Радев, както и до международни организации и медии.

Според юристи, опита за намеса на държавата в религията е атака на Сердикийския едикт на толерантността след 1700 години. Император Галерий с Едикта на толерантността дава молитвена свобода, отменя инкриминацията на християнството, гарантира сигурност на домовете и живота на изповядващите го. В Сердика (днешна София) са направени първите стъпки на демокрация. Кой иска да започне от Сердика репресията и диктатурата?, питат протестиращите.

1 comment for “Новите промени в Законa за вероизповедания

 1. Библията, Еклесиаст 5:8 – „Ако видиш, че сиромахът се угнетява, И че правосъдието и правдата в държавата се изнасилват, Да се не почудиш на това нещо; Защото над високия надзирава по-висок, И над тях има по-високи.“❗❗❗

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *