Парламентът прие на първо четене промените в Закона за вероизповеданията

Българският парламент е приел на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, които бяха внесени от парламентарната група на ГЕРБ, БСП и ДПС.

 

Бел.ред. Подписан от лидерите на ПГ Цветан Цветанов, ДПС Мустафа Карадайъ и БСП Корнелия Нинова;  предлага нов модел на финансиране на вероизповеданията определян, спонсориран и предоставян от държавата
В полза на решението са гласували 136 народни представители. Въздържали са се двама. Съгласно промените се въвежда забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането.

 

Бел.ред. Разбира се строг държавен контрол върху финансите на вероизповеданията

 

Предложен е нов модел на финансиране на вероизповеданията. Държавни субсидии ще бъдат предлагани на онези, които съставялват поне 1% от българското население, въз основа на данните от последното преброяване Бел.ред. Това определение включва източноправославното и мюсюлманското вероизповедания.
Предвижда се държавната субсидия да покрива разходите за заплати на персонала (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за други дейности, споменати в закона – образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове и др. Предлага се размерът на субсидията да се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималния размер на субсидията е 15 млн. лв. на вероизповедание. Заплатата на един свещенослужител се приравнява със заплатата на един учител. Бел.ред. Това определение включва източноправославното и мюсюлманското вероизповедания. Останалите 110 вероизповедания подлежат на субсидии по досегашния ред през Дирекция вероизповедния към МС
Институции, отговарящи на това изискване, съгласно последното преброяване от 2011 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите ще получават субсидии по досегашния ред.

 

Бел.ред. Останалите 110 вероизповедания подлежат на субсидии по досегашния ред през Дирекция вероизповедния към МС
Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата. Съществува възможност утвърдени от МОН програми да реализират образователни дейности, инициирани от различните вероизповедания.

 

Бел.ред. Oбразование в училищата понастоящем предвижда единствено източноправославното вероизповедние. Утвърдени от МОН програми изключват ВЕБИ и както и други сезонни образователни курсове към евангелските вероизповедания регистрирани през Дирекция вероизповедния към МС
От парламентарната група на „Обединени патриоти“ са настояли между първото и второто гласуване да има широки обществени дискусии. Преложено е да се създаде работна група, в която да има представители на различни политически сили и религиозни институции.

 

Бел.ред. Предстои гласуването на промените на второ четене. Не се очакват обосновани възражения или критични промени

 

3 comments for “Парламентът прие на първо четене промените в Закона за вероизповеданията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *