Парламентът върна „Закона за бурките”

zoroПарламентът отхвърли предложението на ПГ на ДПС Законопрокетът за носенето на облекло, покриващo или скриващо лицето, придобил популярност като „Законът за бурките”, да отпадне от седмичната програма за работа на Народното събрание.

Предложението бе мотивирано от парламентарната трибуна от народния представител Тунчер Кърджалиев. „Такъв тип закони, които водят до дискриминация на религиозно естество и нездрави амбиции на ксенофобски сили в Народното събрание, да ползват такива аргументи, не ни се струва удачен. На второ място имаме в предвид, че България е едва третата държава в света, която ще приеме такъв закон. Първите две са Белгия и Франция и някои провинции на Германия”, посочи Кърджалиев. „Всеки законодателен орган на държава трябва да предпазва своето население от евентуални реваншистки и назидателни амбиции на хора, които тълкуват този тип закони като дискриминация и угнетение на религиозните свободи”, допълни още той.

Валери Симеонов от групата на Патриотичния фронт, които са сред вносителите на законопроекта, заяви: „Препоръчвам Ви да си обогатите информацията, където вее са забранени тези фереджета, бурки и всякакви парцали, с които си закриват главите”. Въпросът въобще не от съществено значение. В петък на обяд вече ще сме го забравили всички”.

В крайна сметка предложението на ДПС събра едва 19 гласа „за”, 69 – „против” и 49 –„въздържал се”, с което Законопрокетът за носенето на облекло, покриващи или скриващо лицето остава в програмата за работа на парламента и предстои да бъде гласуван на второ четене в пленарна зала на 30 септември (петък).

2 comments for “Парламентът върна „Закона за бурките”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *