Световният баптистки алианс с призив към България и нейните държавници

BAPTIST WORLD ALLIANCE
405 North Washington Street
Falls Church, Virginia 22046 USA
ДО 
Уважаемия Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
Бул. Дондуков №1, София 1594 – България 
Уважаеми г-н министър-председател, 
Световният баптистки алианс е мрежа от 239 организирани общности, в 125 държави и територии, представляващи 165 000 църкви и 47 милиона души. Европейската баптистка федерация е част от Световния баптистки алианс и обединява 61 членове съюзи от църкви от цяла Европа и Близкия изток. И двете организации сме благодарни за трайното и дългогодишно партньорство със Съюза на евангелските Баптистки църкви в България (СЕБЦ).
Чухме от ключови български ръководители във Вашата страна, както и в Европа, относно тревогите им по отношение на планираните изменения на Закона за вероизповеданията. Пишем Ви, за да изразим сериозна загриженост, че приемането на такъв закон може да доведе до нежелани ограничения на религиозните свободи и пряко преследване на църкви и личности заради вярата им. Изразяваме загриженост не само за баптистките църкви, но и за останалите религиозни групи и вероизповедания, засегнати от тези планове на законодателите.
Като представители на тези баптистки църковни групи по света, Ви пишем, за да настояваме за отмяна на така предложената в “общия” проектозакон политика на ограничаване на правото на откриване на духовни училища и обучение на деноминационни служители. 
Смятаме, че в резултат от този проектозакон редица религиозни общности биха били дискриминирани поради ниския брой самоопределени последователи според националното преброяване на България през 2011 г. Също така смятаме, че този проектозакон противоречи пряко на увеличаващите се доказателства, че пълната религиозна свобода пряко се отразява на укрепването на демокрацията, на по-големия мир и на по-стабилната икономика, както е ясно от най-новата история на България.
Някои от измененията в проектозакона въвеждат забрана за проповядване или разпространение на идеи, които биха могли да противопоставят българи един на друг. Макар че сме съгласни с необходимостта от поставяне на определени ограничения върху религиозното слово по отношение на „принципа на ненараняването“, ние смятаме, че свободата на изразяване, свободата на съвестта и свободата на изповеданието са основни права на човека.
Предложеното законодателство включва ограничения върху мисионерската и духовната дейност на чужди граждани, освен ако не бъдат придружени от българи свещенослужители и не се ползват с разрешение от Дирекция “Вероизповедания”. Промените изискват членство от поне 300 вярващи, за да бъде една религиозна група признавана съдебно, и забранява извършването на богослужебни практики извън определените за такава цел сгради. 
В съвременния контекст на глобално и свободно движение на стоки, услуги, хора и капитали е изненадващо да се чуят намерения за държавни ограничения върху международните дарения за религиозни цели,изискващи предварително одобрение от Дирекция “Вероизповедания”. Никакви форми на благотворителност, милосърдие, спонсорство и дарение обаче не трябва да бъдат въпрос на държавен контрол! Нещо повече, на финансовата подкрепа трябва да бъде предоставено и правото на анонимност.
Всички намерения за намеса в богословското образование, за рестрикции върху мисионерската и богослужебната дейност и за контролиране на международните дарения всъщност неправомерно разширяват държавната намеса във вътрешния живот на българските религиозни общности.
Нито една държава, убедени сме, не трябва да бъде в позиция да контролира обучението и дейността на църковните служители, нито пък следва да облагодетелства едно вероизповедание спрямо друго. Българската конституция правилно гарантира свободата на религията. Настояваме този принцип да бъде спазен като право на целия български народ. Ние държим този законопроект да бъде оттеглен преди второ четене.
От името на баптистите от 125 държави и територии и в пряко партньорство с нашите братя и сестри в България, Ви уверяваме в нашите най-искрени молитви за Вас и Вашата страна. Молим се Вашите решения да доведат до справедливост и честност спрямо всички вероизповедания. Молим се чрез Вашите действия да бъде препотвърдена гаранцията за религиозни свободи, изразена във вашата конституция. Молим се за трайно благоденствие на вашата страна.
Ако Световният баптистки алианс и Европейската баптистка федерация могат да бъдат от помощ или ако е необходим допълнителен диалог с Вас, ние оставаме на разположение.
С уважение,
Пастир доктор Елайджа М. Браун 
Генерален секретар
Световен баптистки алианс
Пастир Антъни Пек 
Генерален секретар
Европейска баптистка федерация
Копирани към писмото:
Копие:
Президент Румен Радев 
Бул. Дондуков 2 1123 София
България
Президент Доналд Тръмп
Белият дом
1600 Pennsylvania Ave,
NW Вашингтон, DC 20500
Посланик Ерик Рубин
Посолство на САЩ в София
16, ул. Козяк
София 1408
България
Президент Жан-Клод Юнкер 
Европейска комисия
Rue de la Loi / Wetstraat 200
1049 Брюксел
Белгия

1 comment for “Световният баптистки алианс с призив към България и нейните държавници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *