По милион годишно дава Турция на всяко ислямско училище в България

3-4 милиона лева е сумата, която Турция дава на четири ислямски учебни заведения в България.

Това всъщност е много малка сума за такива учебни заведения, в които учат по около 200 деца, заяви говорителят на главното мюфтийство Ахмед Ахмедов. В думите му обаче пролича неустановеността на сумата – първоначално той заяви „около четири милиона”, после каза, че всяко учебно заведение получава „около милион и малко”, а след това намали сумата до общо 3 милиона годишно. Според Ахмедов функицонирането на тези училища е пример за прозрачно и ефектвино финансиране.

Говорителят на мюфтийството пропомни, че са поискали тези училища да минат на делегиран бюджет (т.е. на държавно финансиране), но им е било отказано. На въпрос дали действително 40% от средствата, с които се финансира Главното мюфтийство у нас, идват от Турция, Ахмедовне отрече директно, а заяви, че единствено сектор Образование получава 40% от бюджета си от южната ни съседка.

Изповеданието у нас имало още над 10 секторни политики. „Сектор Образование при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт“, заяви Ахмедов. Това са нормални училища – гимназии под контрола на Министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети, посочи говорителят на Мюфтийството, като уточни, че децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят, но повечето от тях първо отиват да учат висше образование.

На въпроса „къде правят те това”, Ахмедов заяви, че това става най-вече в българските висши училища. По повод тиражираните опасения, че вече т.нар. вакъфски имоти ще могат да се продават и по този начин Турция ще може да закупи сериозно количество земя у нас, Ахмед Ахмедов заяви, че това са около 3370 имота, които са над 100 годишно наследство, от тях 1500 са джамии. Ахмед Ахмедов заяви категорично, че вакъфските имоти не могат да бъдат продавани или ипотекирани. Те могат само да ползват или отдават под наем в полза на мюсюлманското вероизповедание.

Дипломат от посолството на Анкара командва мюсюлманите в Българи

Турция издържа 200 наши имами
Дианетът контролира мюфтийствата чрез 22-ма командировани служители у нас

Около 2 милиарда долара харчи годишно турската дирекция по вероизповеданията – Дианет, за насаждане на ислямизма, включително и в България. Турция дава заплати на 22-ма свои служители у нас, издържа и около 200 имами, които са български граждани. Възнаграждението им се определя по точкова система, която отчита изпълнените задачи – проведени курсове по Коран и др. Цялата дейност на турските проповедници се координира от представителя на Дианета в турското посолство в София д-р Улви Ата. Той официално се води съветник по социалните въпроси, но реално се изявява като главен мюфтия. Такива съветници има и в консулствата в София, Бургас и Пловдив.

Ата решава кой от българските имами каква заплата заслужава. Според неофициална информация на месец се разпределят 2 млн. лева за Главното мюфтийство. Парите се превеждат по карти на служителите през една от турските банки у нас. Те не влизат по сметките на мюфтийството, които са блокирани заради дела срещу вероизповеданието за неплатени 1,5 млн. лева съдебни разноски по изгубени процеси за връщане на джамии и имоти. Около 70 души – служители на Дианета и техните семейства, са командировани у нас. Духовниците са назначени като зам. районни мюфтии в мюфтийства и духовни училища. Техните заплати са между 1000 и 2500 евро. Те идват тук с работни визи и визи за дългосрочно пребиваване D, става ясно от списъци, с които „Труд“ разполага“. Нашите мюсюлмани ги наричат гост-имами. Те са поканени от Главното мюфтийство, каквито права му дава законът за вероизповеданията.

Така в Благоевград и Гоце Делчев – при българомохамеданите, е изпратен проповедникът от Турция Ясин Гюн. Роднините му Нериман Гюн и Ихсан Керем Гюн също действат в Гоце Делчев. Гюн изнася лекции и в останалите районни мюфтийства като това в Айтоско. От сайта на Дианета става ясно, че командированите имат задача да работят сред бедните и ромите, както и да привлекат млади хора към религията. Имат зам.-директори в училищата. Инвестират милиони за обучението.

В трите средни духовни училища в Русе, Шумен и Момчилград, турските служители са назначени за зам.- директори, за да контролират обучението и изразходването на средствата. Заместник-директорът на СОДУ „Нювваб“ в Шумен е Идрис Сагър, роденият в Анталия Музаффер Гедикоглу е в русенското училище, а Халук Йълдъз от Бурса – в Момчилгард.

Турската държава инвестира над 4 млн. лева в закупуването на терен и строителството на супермодерно училище за 1500 деца в Момчилград. За школото в Шумен е дала 1,5 милиона. Отделни училища са подпомагани през годините от турската благотворителна фондация „Дианет вакъф”, която има образователни проекти, но и активно се занимава със строеж на джамии в цял свят.

Турските надзорници идват по покана на главния мюфтия. Действащите у нас представители на Анкара през миналата година са канени от Мустафа Хаджи. В момента в страната ни има 22-ма представители на Дианета, които реално ръководят българските мюсюлмани. Практиката България да приема турски проповедници е позволена при приемането на закона за вероизповеданията през 2002 г. Той дава право на ръководствата на регистрираните у нас религии да канят чужденци да проповядват. Така идват и католически мисионери, и всякакви други мисионери. Според запознати обаче броят на турските имами-държавни служители се увеличава значително с идването на власт на Ердоган в Турция. При светското управление в Анкара Дианетът има към 70 000 служители, а сега са 130 000. Засилването на връзките между нашите мюсюлмани и Турция се дължи на топлите връзки с Анкара на бившия лидер на ДПС Лютви Местан и отцепилият се от ДПС днешен реформатор Касим Дал. Той неизменно присъства на вечерите в чест на гостуващи от Турция политици, давани от главния мюфтия Мустафа Хаджи.

35 comments for “По милион годишно дава Турция на всяко ислямско училище в България

 1. Мисля, че трябва да бъдем добре информирани относно същността на исляма, учението на Мохамед. Тези дни е много актуална темата за турското робство- робство ли е било, владичество ли, присъствие ли е било. Трябва обаче да имаме предвид, че 500-те години под Османска власт не са като 500 години под Австроунгарска, Германска или Руска власт. Това са 500 години под ИСЛЯМСКА власт. Понеже властта на османските турци над нас е била упражнявана според идеологията на Мохамед. Ето какво казва Мохамед за не-мюсюлманите, тоест- „неверниците“, каквито в случая се явяваме ние. Той дава три опции: 1. Неверниците да станат мюсюлмани. 2. Ако откажат- да станат безправни, роби, стока, да плащат данък джизие, и изобщо с тях да се отнасят като с низши. 3. Ако и това откажат или се съпротивляват- да се изтребят. И трите опции са били прилагани спрямо нас българите, в продължение на тези 500 години. Все пак, по Божията милост, те не са били прилагани едновременно стриктно през цялото време и над всички нас едновременно. Имало е по-леки и по-тежки периоди. Така и днес в ислямския свят, там където има християни- просто по Божията милост напътствията на Мохамед не винаги са прилагани стриктно- има много случаи при които и християни, и мюсюлмани живеят заедно без проблем. Но въпреки това, фактора Мохамед си остава, и ако някой мюсюлманин иска да го последва напълно, той би трябвало да постъпи именно според неговите напътствия спрямо „неверниците“.
  Важно е да се знае, че според Мохамед територия, веднъж завладяна от исляма, вече принадлежи на исляма. И даже ако ислямската власт бъде изтласкана от тази територия, това се счита само за временно отстъпление, което исляма рано или късно ще поправи. А България ВЕЧЕ е била завладявана веднъж от исляма. Според исляма ние се намираме на ислямска територия.
  Затова не се чудете на някои неоосманистки изявления на Ердоган днес, както и на тези финансирания на ислямски училища в България…

 2. Въпросът за неверниците в корана е решен” плащат такси, приемат исляма или умират. За тези цели на исляма ли се дават толкова пари на едно училище което може да се издържа и за под стотина хиляди на година?

 3. Ми как да не това ВеБИ религиозното училище нали И на него ли ce дава милион годишно за ученици от КОЙ?

 4. Драги „Инги“, като гледам ученическите Ви полуграмотни писания, позволете да Ви попитам: „Аджеба, чоджум, до кое отделение сте стигнал в селското даскало? Имате ли барем трето?“

 5. Наистина не мога да разбера що за хора понякога пишат под тези новини. Често предлаганите теми са наистина важни, актуални, ГЛОБАЛНИ, а някои вместо да пишат нещо смислено под тях, се заяждат за пълни глупости- „ВеБи“, този какъв бил, онзи какъв бил. Абе хора, КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВАТ ТЕЗИ НЕЩА? Да не мислите, че хората ви четат коментарите? Аз поне само като видя първите изречения, че започват с някакво заяждане, направо ги прескачам, и бъдете сигурни, че поне 90% от читателите правят същото (изключение правят само любителите на клюки и интриги). Дори по-лошо- със сигурност има и хора, които като четат заяжданици, изполват това като повод да си съставят лошо мнение за християните!

 6. братче аз съм се учил в моряшкото училище и после в клона на ВеБИ тука.Как са го вървели туй Черно море в тая люта зима мисионерите трябва да ни кажат лекторите,които ВЕби лично ни прати от София да ни проповядват.А колко ви струва издръжката от ВЕби годишно един от многото набрали въпроси които трябва да се кажат на хората по църквите защото е крайно време

 7. Не знам дали сме „братчета“, драги „Инги“, но нека изясним някои неща по отношение на ВЕБИ.

  Първо, абревиатурата се пише само с главни букви, а не в комбинация главни-малки, както я пишете Вие, защото отговаря на Висш евангелски богословски институт. Ако действително сте учил там, в което се съмнявам, би трябвало да го знаете. По тая причина ВЕБИ няма нищо общо с което и да било турско училище!

  Второ, т.нар. „лектори“, които са „замразявали“ Босфора и Черно море, не са „лично пратени“ от ВЕБИ, тъй като ВЕБИ не е личност, а институция. Тези „лектори“ са оторизирани само от Петдесетния факултет, а не от академичния съвет на ВЕБИ, следователно ВЕБИ като цяло не носи отговорност за глупостите, които са приказвали.

  Трето, ВЕБИ не се субсидира от нито една държавна институция. Субсидират се само академични издания като Годишника на ВЕБИ, защото ВЕБИ е просветна институция. Тази субсидия обаче няма дори 1000 лв – пари, които отиват за отпечатването на стотина бройки. Нито един от сътрудниците и редакторите на този Годишник не се облагодетелстват от изданието. Всеки един от наличните два факултета е на самоиздръжка, защото ВЕБИ е частно учебно заведение.

  Тъй че, „братче“, въобще не сте наясно с проблема по субсидиите. Пишете неща не на място!

  А пък ако се смятате за „братче“ на евангелистите, защо се криете под агентурния псевдоним „Инги“? „Ванги“ поне изясни, че се нарича така, защото му викали „еВАНГИлист“. А Вие да не сте „ИНГИлиз“?…

 8. По добре някои да пише неграмотно истини,от колкото някой да пише изключително литературно издържани съблазни!
  Статистиката показва,че в България турците са изключително малко!
  Повечето дедите им са българи,но за да не ги обезглавят са приели като компромис,да станат турци и мисюлмани!
  И се чудя защо се занимаваме с други вероизповедания?
  И се чудя тези които обучава др Пеев колко от тях стават пастори?
  И питам-от тези които въобще станаха пастори,всъщност пастори ли са или само вземат пасторски заплати?
  Когато вече преминалия в Божието царство пастир брат Георги Арнаудов(заплатата му беше почти мизерна) църквата беше жива и растеше!
  Днес пастира има осигурени луксозна обширна обзаведена църковна квартира,лека кола и депутатска заплата,но разликата от тогава и сега е огромна!
  И защо трябва да гледаме“под лупа“ кои какво прави?
  Започни от себе си-стани безупречен Християнин и отиди в Турция да проповядваш спасение,чрез вяра в Господ Исус Христос!
  Аз съм го правил и то без никакви помощи и пари!
  Докато хората не видят в нас характера,обходата,любовта,смирението,търпението и любвеобвилния поглед на Господ Исус Христос ние си оставаме само перчещи и гордеещи се с титли и образование хора поради които се хули Божието име!“…мед що звънти и кимвал,що дрънка…“

 9. Божието име „се хули“ заради неграмотни хора,в чиито глави е пълна каша като това и другите словоизлияния на господина … как му беше името – едва ли някой иска да знае. Шофьорите пътуващи на дълъг път често си говорят сами но едва ли някой ги чува…

 10. Надежда Петрова?
  Колкото и да се старая не мога да се сетя познавам ли такава личност,от която лъха освен неграмотност и огромна доза злоба!
  Само едно ще ти кажа-със самолет да ме гониш Надежда Петрова пак не ще можеш да ме стигнеш във всички сфери на живота!
  Жално ми става за теб и за такива като теб,които може би не знаят след Матея кое е следващото Евангелие,но бързат да пишат,неща които като ги четат,дори и те не могат да разберат написаното!
  И прав е Соломон като казва,че глупака ако мълчи може да мине и за мъдрец!Ако беше мълчала драга Надежда хората щяха и за мъдра да те помислят!

 11. „Сърцето на разумния търси знание, а устата на безумните се хранят с глупост“ (Притчи 15 гл. 14 стих)

 12. Странно е това поведение на Динко Вълаев от Ямбол който гони арабите по турската граници с тирове. Във фейса има профил на един такъв Динко от Стра загора. Дали този човек не се представя с няколко профила в интернет?

 13. Вероятно става дума за същия човек или е друг? Динко от Ямбол го даваха по новините много често че ги разкарва с тировете за чужбина щото Турция им дава по милион годишно на такива

 14. Същият е и името е същото. Само че по телевизията го казват Динко а тук се е писал Господин. И не ги е разкарвал с тирове а ги хваща; с тирове имигранците

 15. С АТВ казват че ги хващал Динко от Ямбол. То това тир ли е или като бронетранспортьор ли? Абе да не дава Господ нещо добро от Ямбол все да е

 16. От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско ще ги брат Динко Вълев от Ямбол

 17. Ей,какво безумие царува в този сайт!
  Колкото и да ви е чудно аз говоря само повече от 100% истини и факти!
  Давате ли си сметка,че за всичките простотии и догадки които пишете с яростен тон в свободни съчинения сте далеч,ама много далеч от истината.
  Категорично заявявам,че нямам нищо общо с този Динко Вълев въобще не го познавам,а и въобще не ме интересува!
  И се чудя какво“чудесно“творчество може да раждат глупаци в публичното пространство!
  Имаше една“велика“личност който хитро прокарваше и публикуваше едва ли не бесовски учения!
  Категорично му заявих,че съм готов на публичен дебат,пък ако ще и по телевизията да го излъчват!
  Притиснат от доказани факти и от моята без компромистност се покри и спря да джавка глупости против мен!
  Ако вие които бълвате простотии по мой адрес и се представяте за толкова“велики мъдреци“ дайте да говорим факти,само факти!
  Имам претенции,че много добре разбирам Библията,а и имам помазанието на Светия Дух за много неща!
  Да ви кажа честно става ми малко жално за вас!
  В събота след обяд тръгвам от Австрия и очаквам в неделя след обяд да съм вече в София.
  Почти цял месец ще съм в България и съм на вашето разположение драги ми глупави мъдреци!

 18. Странно как има още хора,които се пишат за вярващи,да са с толкова закостеняло мислене и още не могат да разберат,че живеят в едно общество с най-различни хора.И още са с изостаналото мислене,че да си богат е грях,а да си беден-е голямо смирение.Има толкова много богати хора по света,които са християни и благодарение на тях Божието Слово се печата и разпостранява безплатно в много страни.Много християни -милионери финансират различни християнски прояви-концерти,евангелизации,мисионери и т.н.

 19. Динко Вълев не е господин вЛаев! Неговият Тир е по-бърз от самолет и никой не може да го стигне. Вчера беше в Италия, днес е в Австрия,а утре още по-нататък, чак в Мека. Едно е сигурно, че господин вЛаев е по-близо до Мохамед по гордост отколкото до смирения Христос и кроткия Святи Дух на християните.

  „Всичките пътища на човека са „чисти“ в собствените му очи, но Господ претегля духовете…Мерзост е Господу всеки, който е с горделиво сърце“ – Притчи гл. 16 ст. 2 и 5.

 20. Нищо друго не мога да ти кажа Надежда Петрова,освен,че простотията ти няма граници!
  И,че съм бил прав като съм писал,че освен простотия,злоба и неграмотност от теб лъха и невежество.
  Както и да се стараеш да ме оплюеш или унижиш ще си останеш само с несполучливи опити!

 21. Към господин вЛаев:

  „Присмивателят не обича изобличителя си, нито ще отива при мъдрите“ – Притчи 15 гл. 12 ст.

  Вместо да използва каруцарски език и да претендира, че „много добре разбира Библията“, господин вЛаев да чете книгата Притчи, където се говори точно за него!!!

 22. Считам за абсолютно ненужно повече да дебатирам с теб!
  И нито за миг не разбирам в какво ти ме изобличаваш?Цивилизован,особено Библейски спор се
  С тези твои свободни съчинения и догатки само можеш на себе си да навредиш!
  От много време вече не се влияя и съм непоклатим от човешки мнения и настроения!
  Още повече от една непозната жена,за която имам съмнения,че чака някой“мъдрец“да и напише на листче какъв отговор да ми даде!
  С теб и без теб живота продължава Надежда Петрова!
  И нямаш си представа колко чудесно е това,че Господ Исус Христос когато реши да благославя някого въобще не го интересува настроенията и намеренията на хората!

 23. Знае се, че господин вЛаев презира жените, което го доближава до исляма!!!

  „Моля нека господарят ми не обръща внимание на тоя злонрав човек Навал; защото каквото е името му, такъв е той; Навал (Безумен) е името му и безумие обитава в него“ – Първа книга на царете 25:25.

 24. Този коментар съдържа нецензурно съдържание!

 25. Що за простащина – кой го пуска тук този Динко от Ямбол. Не бе ли достатъчно че му гледаме мерзостите по телевизията ами сега и в църквата се е намърдал

 26. Смятам че коментарите на Динко от Ямбол са нецензурни и нямат място под такава важна тема. Влиянието на Турция трябва да бъде спряно.

 27. Съгласен съм с последния коментар. Днес е ден в който сте публикували писмата на Макгахан. Не бива да забравяме историята и как Турция е погубвала българския народ. Но днес народа се погубва от простотия и чалга. Това е пагубен светски дух и няма място в църквата ни. Моля ви спрете този човек който загрозява каузата на форума ви и лицето на Христовата църква. Срамно е такова поведение и нехристиянско. Нека пастирът му го извика за разговор и му потърси отговорност за такова скверно ругаене.

 28. Учудващо е,че доста хора сядат пред компютъра си и пишат свободни съчинения,нямащи нищо общо с действителността без да си вземали хапчето!
  Ей хора давате ли си сметка какво пишете и за кого го пишете!
  Аз съм проповядвал спасение чрез вяра в Господ Исус Христо в Турция!
  Раздавал съм литература,филма Исус на турски език и Евангелието на турски език!И всичко това съм го правил без спонсори и без заплащане.Дори имах случай как турчин,наблюдавайки моя живот и обхода сам дойде при мен и смирено ме попита как да намери спасение на безсмъртната си душа!
  Близо пет години работих в турска фирма,като офиса беше в азиатската част на Истамбул.
  Проповядвал съм моя Господ и Спасител Исус Христос на доброволни начала!
  Категорично заявявам,че нямам нищо общо с онзи Динко Вълев-дори въобще не съм го виждал!
  Вашите необмислени свободни съчинения са красноречиво доказателство кой не е на ред!
  И не забравяйте,че за всяка публична изява всеки си носи своята отговорност пред Господ Исус Христос!
  Не може да оскърбявате и хулите безогледно почтени Християни да очаквате мир и благословения!

 29. Хубаво е, че нецензурните приказки на господин вЛаев от Ямбол се трият от сайта, защото е срамота! Но кой ще изтрие греховете от сърцето му и злословието от езика му? Той си призна, че е работил 5 години за турска фирма и се е просмукал от ислямския дух. Споменава името на Исус, но като мохамеданин или хрислямист го познава само от Корана, а не от Евангелието. Исус прави своите вярващи кротки, смирени и благи, а Иса води своите вярващи към Мохамед.

  „Ядовитият човек постъпва несмислено и зломисленикът е мразен“ – Притчи 14 гл. 17 ст.

 30. Този коментар съдържа нецензурно съдържание!

 31. Не е верно че се дава по милион. От къде е тази информация и има ли въобще доказателства? И защо го пускате този Динко от Ямбол да ругае Не си ли личи че не е добре човека с общуването. Да ходи да хваща в гората бежанците

 32. Как е възможно в такъв ерудиран форум да се допускат такива профани? Срамота!

 33. Нито за миг не се ангажирам с вашето мнение и настроение!
  Признавам,че бях малко рязък относно някои публикации по мой адрес!
  Недоумявам как е възможно да пишете за мен неща за които са плод на замъглени фантазии и са абсолютни измишльотини,нямащи нищо общо с действителността.
  Колко пъти да ви казвам,че нямам нищо общо с онзи Динко Вълев,който се занимава с бежанци.Дори и не го познавам,дори и не съм го виждал.И като знаете,че само за месец август се прибирам в България как бих ловил емигранти в Ямбол?
  Живея и работя в цивилизовани държави,с цивилизовани хора и колкото и да ви е трудно да го разберете и проумеете съм уважаван човек,работник и Българин!
  Но това не ви пречи да продължавате да пишете свободни съчинения,плод на фантазии.
  А мен обвинявате за“нецензурни думи“.
  Ако се позамислите вашите цензурни ли са?Прочетете вашите писания и помислете.
  И ако се увлякох да отговоря на простотията ви с простотия,то моля да ми простите.
  За в бъдеще ако възникнат такива ситуации ще се постарая или да премълча или да отговарям по-цивилизовано.
  И не забравяйте,че за всяко свое изявление всеки носи отговорност пред Господ Исус Христос!
  И за мен от абсолютна важност да живея в Божия мир и Божията благодат.
  Какво мислите и какво пишете по мой адрес вие си е за ваша сметка и отговорност.
  Имам право да познавам себе си повече от вас-нали?
  И цивилизован спор се води между цивилизовани хора с ФАКТИ!!!А,не с догатки и измишльотини!
  Във всички ваши писания липсва дори и един доказан факт.
  Това не доказва ли вашите безпочвени обвинения?

 34. Той не хващал гората а Карандила. Трета поред година но или го няма или нарочно се крие

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *