И Италия узакони гей браковете

С 372-ма депутати „за“, 51 — „против“ и 99 въздържали се, Долната камара на италианския парламент прие закона, разрешаващ сключването на граждански съюзи между хора от един и същи пол. Италия беше последната западноевропейска страна, където хомосексуалистите нямаха такива права. Законът за гражданските съюзи, внесен от управляващата Демократическа партия, дава на еднополовите двойки сходни права като тези на женените хетеросексуални двойки по отношение на наследяването, съжителството в едно и също жилище, както и да приемат едно и също фамилно име.

„Вие допринесохте за написването на нова страница в историята. Продължаваме напред!“. С този есемес премиерът Матео Ренци благодари на депутатите от Демократическата партия след окончателното гласуване на Закона за гражданските съюзи.

Депутати и сенатори от дясноцентристкото политическо пространство обявиха създаването на комитет, който ще поиска референдум. Целта не е отхвърлянето на целия закон, „а на някои членове, които създават дискриминация за съжителството между хетеросексуални двойки и хомосексуални двойки“. „Ние не сме против присъждането на права на хората, но тази закон създава подобие на брака — заяви депутата Гаетано Куалиарело. Засега комитетът е съставен само от политически сили, но не се изключва евентуално присъединяване на граждански движения и асоциации.

1 comment for “И Италия узакони гей браковете

  1. „Вие допринесохте за написването на нова страница в историята. Продължаваме напред!“. С този есемес премиерът Матео Ренци благодари на депутатите от Демократическата партия след окончателното гласуване на Закона за гражданските съюзи.“

    Това „продължаваме напред“ на италианския премиер Матео Ренци трябва ли да се разбира като „узаконяване“ на инцеста, педофилията, скотоложеството, екстратерестриалните бракове (с извънземни същества, включително и с демони)? Римокатолицизмът в Италия явно е „напреднал“ доста много…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *