Германия въвежда „трети пол”

Нов закон в Германия ще даде възможност на родителите да избират „трети пол” в свидетелството за раждане на детето си, в случай че то иска да се идентифицира с определен пол в бъдеще. Германия е първата страна в Европа, приела подобен закон. Досега, както и в останалите европейски държави, германските родители бяха длъжни да отбелязват пола на новороденото като мъжки или женски.

Новият закон, който ще влезе в сила на територията на страната през ноември т.г., ще позволи на родителите на децата, родени и с мъжки, и с женски полови белези, известни като транссексуални или хермафродити, да оставят непопълнено квадратчето в акт за раждане, така че на по-късен етап в живота децата им да могат сами да изберат към кой от двата пола (мъжки и женски) да се причислят. Детето може също така да избере да запази опцията „трети пол” завинаги.

Това законодателство идва след решение на Конституционния съд, който постанови, че докато човек се възприема като принадлежащ към определен пол, той има законното право да бъде идентифициран с този пол. Въпреки че някои в Германия, включително и вестник Süddeutsche Zeitung, приветстват новото законодателство, други твърдят, че той носи усложнения за редица документи, издавани от държавата, като паспорти и брачни свидетелства.

Преди около 6 седмици Австралия стана първата страна в света, която въведе трети пол във всички официални документи, а не само в свидетелствата за раждане. Нова Зеландия също прие закон, който позволява на гражданите да изберат X като техен пол, а Непал наскоро обяви плановете си да направи същото.

4 comments for “Германия въвежда „трети пол”

  1. В тази инициатива има тотално сбъркана философия на правото, защото от много редки частни случаи се стига до закон, който представлява „обобщаване“. А това ще даде възможност за действия на „транссексуалност“, т.е. доброволното преминаване от един пол в друг, без да има за това анатомични и физиологични белези и необходимост.

    Интересно би било да научим какви са реакциите на църковните общности и деноминации в Германия!

  2. Ами България? Разбрах,че третия пол се е приел преди повече от месец тихомълком,въпреки несъгласието на народа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *