Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

„Утре може даден служител да обяви че е гей, или пък „толерантен“ пастор да венчае хомосексуална двойка и т.н. Не можем да мълчим и да се държим сякаш това не ни засяга. Време е да застанем за истината, време е църквата в България да се пречисти чрез покаяние!“
п-р Ангел Пилев

Асошиейтед Прес | Милоуки, Висконсент | Динеш Рамде
Мъж, който напуска презвитерианското си служение в Калифорния преди повече от 20г., след като обявява пред събранието че е гей, е приет обратно в църковното ръководство като първи ръкоположен гей служител.

С треперещ глас пълен с емоция, 56 годишният Скот Андерсън каза на стотици приятели и подкрепящи го в събота, които препълниха Заветната презвитерианска църква в Мадисън, Висконсент, че никога не предполагал, че този ден ще дойде. „Благодаря на хилядите презвитерианци, които са работили и са се молили почти 40г. за този ден”, каза Андерсън. „И благодаря за онези, които са несъгласни с това, което правим тук днес, но и които знаят, че ние сме едно в Исус Христос”.

Докато бе представян на тълпата, слушателите станаха на крака с гръмогласни овации и шумни аплодисменти. „Това е много нетипично за презвитерианци”, заяви Дъг Поланд, старей в Заветната презвитерианска църква пред щатския журнал на Висконсент. „Ние обикновено, държим ръцете си в скута”.

Андерсън се крие, че е гей, докато служи в Сакраменто, Калифорния през 1983-1990г. Когато едно семейство го заплашва, че ще обяви хомосексуалната му ориентация, той признава пред църквата си и подава оставка, защото Презвитерианска църква (САЩ) забранява на хомосексуалисти да служат като служители. Но всичко това се променя мин. година, когато църковната национална асамблея гласува да се премахне забраната, отваряйки път за ръкополагането на Андерсън.

Нанси Енделер, временен изп.директор на Заветната мрежа на презвитерианците, сподели с Асошиетид прес, че ръкополагането е славно празнуване, което е докоснало всички и най-вече Андерсън. „Той е много изтънчен и балансиран човек, но въпреки това си личеше, че е дълбоко развълнуван”, каза тя.

В момента, Андерсън служи като изп.директор на Висконсентския съвет на църквите в Сън Прейри, което е близо до Мадисон, където живее. Ръкополагането му означава, че ще бъде назначен официално на позицията, която вече заема. Единствената промяна, е че вече ще може да отслужва тайнства като напр. Господна вечеря. Той може да заеме позицията и на църковен пастир, роля, която може да предпочете след 3-4-г.

Андерсън избра преп. Марк Ачемайер от Добик, Айова, да проповядва в събота. В миналото, Ачемайер бе един от най-изявените опоненти на ординирането на хомосексуалисти, но обяви, че се обръща напълно след като приятелствa с гей Християни го убедили да преосмисли учението на писанията по темата хомосексуалност. Според жатския журнал, той се обърнал към присъстващите в събота с думите, че се надява служението на Андерсън да донесе „изцелителна добра новина” на онези които се чувстват „отхвърлени и отчуждени” от църквата.

Боб Лорънз пък каза пред WISC-TV, че ръкополагането е твърде закъсняло за някои от талантите на Андерсън. „Ординирането му е само разпознаване на дарбите, които Бог вече му е дал”, каза още той.

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Хомосексуализмът деструктивен за личности, семейства и нации

Хомосексуализмът срещу свободата на словото

Презветерианци ръкополагат хомосексуалисти в Шотландия

Тайнствата и хомосексуализма

Презвитерианци с исторически вот за гей свещеници

Новият глава на Англиканската църква е против еднополовите бракове

Англиканската църква разреши гей епископи

След Презвитерианската църква (САЩ) и шотландците ръкоположиха хомосексуалисти

Презвитерианската църква позволи гей свещеници

ДА СИ ГЕЙ Е ОК АКО СИ ПРЕЗВИТЕРИАНЕЦ!

Църкви отварят врати за хомосексуални двойки

Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

Презвитерианската църква ръкоположи хомосексуалист

Отворено писмо срещу едностранчивото натрапване на хомосексуализма

Протестанти и католици с обща декларация срещу втория гей-парад в София

7 comments for “Американската презвитерианска църква ръкоположи първия си гей свещеник

 1. Чудя се как тези хора четат някои пасажи от Писанието – например 1 Тимотей 1:8-10:
  8. А ние знаем, че законът е добър, ако го употребява някой законно,
  9. като знае това, че законът не се налага за праведния, а за беззаконните и непокорните, за нечестивите и грешните, за неправедните и скверните, за убийците на бащи и убийците на майки, за човекоубийците,
  10. за блудниците, МЪЖЕЛОЖНИЦИТЕ, търгуващите с хора, лъжците, кълнящите се в лъжа и за всичко друго, което е противно на здравото учение

 2. Е идва времето в което всеки лично трябва да засвидетелствува пред целия свят ВЯРАТА СИ В ГОСПОД ИСУС!Още когато комитета по вероизповеданията започна да ни съветва за Устава на Петдесятния съюз трябваше да се сетите накъде отиват нещата.Ако внимателно се чете новия Устав ще видите колко много се отдалечаваме от Библейските изисквания и се доближаваме до светските и човешки правила!По линия правата на човека скоро и на нас ще ни забранят да пазим ред и морал в църквата!Вече има пастори в демократична Европа които са в затвора за това,че не допускат нечестиви и покварени човеци на служение в църквата!И защо се правите,че нищо не знаете-нали идва време когато един човек ще командва целия свят!!!Той ще бъде „бог,библия и цар“!Затова нека се скрием в прободените обятия на Господ Исус и да живеем по Божието Свято Слово!И за да не се отчаяте и да не отпадне вярата ви спомнете си как в древния Рим и по време на инквизицията се отнасяха с чистите и непорочни Християни!!!

 3. Здравей,Влаев!Благодаря,че ни обръщаш внимание за нещо много важно.Къде може да се намери новия Устав на Петдесятния съюз?
  Господ Исус Христос идва!Да бъдем готови!

 4. „Новият“ Устав на СЕПЦ е от 10 години.

 5. Странно как обвинихте цяла деноминация в поквара и непознаване на Писанието. Дискриминацията срещу хомосекуални в църквата е това, което в началото на века е дискриминацията по цвят. Както тогава, така и сега, „праведните“ просветени от истината са намирали стихове, с които да подкрепят нехуманните си практики. Браво на презвитерианците, дано да не отнеме повече от 10 години на петдесятните да осъзнаят, че не кого обичаш, а какво си и какво е Бог в теб е важно, за да си служител.

 6. Има пълно объркване в лагера на презвитерианците и то идва от противоречия в богословската им доктрината, която води началото си от Калвин, а не от доктрината на апостолите, както те самите твърдят. Никой от апостолите не е бил гей! Преди време в една дискусия се намеси един гей презвитерианец, който подкрепен от доктрината за предопределението, заяви, че искрено вярва че Бог го е предизбрал да бъде гей служител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *