ДОР „Непокорния“

nepokornia

9 comments for “ДОР „Непокорния“

 1. От този оперативен план на ДС е видно, че тайните служби се опитват да наложат пълен контрол в сферата на религиозните общности – дори над дейността на Комитета по вероизповеданията. Виждаме и познати имена на оперативни работници: Котов, Причкапов, Асенов. Причкапов, например, е вербовчик на голяма част от софийските евангелистки водачи.

  По-важен според мен обаче е фактът, че службите разработват ДОР „Непокорния“ и го трансформират в ГДОР – групово оперативно дело. Това означава, че „непокорни“ са били доста служители в тази нерегистрирана адвентно-реформаторска група. Това им прави чест, защото са се покорявали на своя Бог и доктрина, а не на ДС и тоталитарния режим! Дай Боже такива „непокорни“ да е имало във всяка една християнска конфесия и деноминация!… ДС, които са имали специална инструкция да не поставят обидни псевдоними на своите агенти, са обозначавали с унизителни прякори „непокорните“ християни и християнски и други религиозни служители. Следователно предателите на християнската кауза са били „бели“ в техните очи, но „черни“, ако са им се противопоставяли с всички средства.

 2. Анализът е добър но има още какво да се желае. На първо място адмирации към публицистите в пастир-орг които най-накрая изпълниха обещанието си да публикуват истинската архива а не измислиците на онези „доброжелатели” сред нас, които им се иска все да са първи в анализите а са последни по познанията си в темата.
  На второ място, се наблюдават няколко любопитности в архивния източник. За имената спор няма но какво означава тук ДОР – Дело за оперативна разработка (лично и групово) – образува се при откриване на оперативна разработка за разкриване, предотвратяване и пресичане подривната дейност на конкретно лице (лица), за което има достоверни данни, че се подготвя, извършва или е извършило престъпление против Народна република България. Да не се бърка с ДОН което е за наблюдение като на ДОН Мустакати или ДОП което е за оперативна проверка.
  Наблюдавали са се вражеските елементи, а са се разработвали оперативно склонни и оперативно интересни. Ако някои твърди че никога не е давал повод на ДС на дали на него е съставен ДОР. Другият случай на ДОР е когато се разработват агенти да наблюдават или дори да влияят на даденото лице както в случая където се едноличния ДОР преминава в групов или ГДоР – най-вероятно близки съмишленици или дори сродници на оперативно интересното лице.
  Следва една доста гнусна сатанинска разработка в която обекта на ГДОР не само да се следи и анализира но и да се компрометира. В такива случаи се е включвал целия агентурен апарат в близост до обекта. Подобен е случая „Игнатов“ на когото се разработва ГДОР в 8-10 точки включващ анонимни писма до колегите му, съмнителни подхвърляния на съпругата му и дори пряко наблюдение и докладна от друг негов колега който се води в секретния отчет под агентурен псевдоним.
  Другото важно в документа е споменаването на въпросния Георги Причкапов който не само привиква за разработка Софийските пастори но и онези които заминават по направление Търново, Бургас и Варна. Там са поети на отчет от другия небезизвестен полк. Русенов който ги регистрира към районното МвР.
  Най-интересното в документа е оставеното празно място за името на обекта. То е нанесено по-късно по две причини. Или длъжностните служители не са имали конкретна информация кой е водача на групата или – което е по-вероятно-за изпълнение на поставения от партията петилетен план е бил нужен жертвен овен. Въпросният „непокорен“ просто е влязъл в сметките на ДС без дори да разбере. Особено като се има предвид че въпросната нерегистрирана секта на адвент-реформаторите остава неизвестна в по-широкия кръг евангелисти. Остава само да се запитаме накрая колко такива полуизмислени реформатори и днес са включени в сметките на службите като вход за една по-широка оперативна дейност всред евангелските общества. Буря в чаша вода би възкликнал някой – да ама само да не е в твоята чаша нали?

 3. Г-н Грозев, внесохте някои пояснения за ДОН, ДОП, ДОР, ГДОР, които за по-незапознатите с темата за агентурната дейност може би биха били интересни. Вероятно говорите на такива читатели… Забелязвам обаче, че посочвате псевдоними на отдавна познати на аудиторията евангелски лица, които са били включени в разработки и за които повечето от нас са запознати.
  В моя коментар, който дори не е анализ, само пипнах предоставеното ни от Пастир.орг листче, което видимо е част от по-обширен оперативен план. Не ми е известно някой досега да е говорил за плановете с мероприятия на ДС в този форум. Все се говори за донесенията на евангелистите, а това е само „връхчето на айсберга“. Човек, който е запознат с истинските архиви, а не с онези, които Комисията по досиетата обяви и пишман „анализатори“ като Пилев се възползваха, знае, че действително обявената документация е „буря в чаша вода“. Това, че един пастир или християнин казал за друг нещо – каквото и да е то – след 1980 г. е с жълт отенък. Сериозната дейност на ДС и КГБ по отношение на българския евангелизъм е вършена до 1980 г. А тя е истински сериозна и казва важни неща! Именно тогава определени ДОН стават ДОР, а пък ДОР стават ГДОР и много съдби биват прекършени от службите. Поради това само тогава има смъртни случаи „при неизяснени обстоятелства“ поне на трима-четирима евангелисти, включени в ГДОР. Този факт няма нищо общо с търсене на обяснения кой доносничел срещу тоя или оня – популистки приказки от сорта на Куличево-Пилево-Бакаловото обкръжение. Между другото, в сериозната документация от онова време (до 1980 г.) никъде не се среща името на Куличев, да не говорим за Пилев и Бакалов, които са били в детската градина, ако изобщо са били родени. Срещат се имената на Мишков, на Симеонов и на други конгрешани и конгрешанки, за които е ясно как ДС е гледала на тях – негативно или положително. И се знае кой е бил полезен за евангелското дело и как е отстоявал вярата си! Ето, за такива неща трябва да имаме сведения! Миналото не е било пълно само със слабости на евангелизма, но и с истински героизъм! За това могат да ни кажат самите документи на ДС.

 4. Не разбрах кои точно псевдоними визирахте? Писах вкратце за линията на разработка Причкапов-Русенов и техните агентурни мероприятия. Ще ми е интересно да поговорим ако имате информация за някой конкретно в паралел с архива защото иначе са безсмислени махленски приказки като споменатите модерни анализатори.

 5. Имах предвид псевдоними като „Мустакатия“ или казусите на Игнатов, Ангелов, Вирчев и др. Те според мен и реалната ситуация са „буря в чаша вода“. Но представянето на истински сериозната тема за агентурната дейност срещу българския евангелизъм тепърва предстои, както и публикуването на документи.

 6. Cега разбирам този ви аргумент след като прочетох публикацията вчера. И там нещата са неясни и игнорирани от кръговете на вярващите. Ако не ме лъже паметта и Игнатови са били обвиняеми по същото време. А по казуса на Еленков нямам какво да добавя в случая освен за свръзката му с Причкапов ако наистина е имало такава. Преди време си позволих само един единствен коментар за принадлежността му към единобожни организации на запад и проповядването на доктрини против троицата от които вярвам че се разграничихме. Иначе адмирации за публикуваните документи което и преди сме разисквали като единствено правилен подход към агентурните досиета за да се избегнат дилетантските спекулации. Не съм чел досиетата които споменавате затова се въздържам от коментар но ще се радвам да публикувате лични изследвания.

 7. Благодаря, г-н Грозев. Наистина предстоят публикации, придружени от документи, които са неоспорими доказателства за дейността на ДС вътре в евангелските деноминации и местни църкви. Ще Ви призная, че за да мога да работя с неизвестни досега архиви, съм получил специални пълномощия от наследниците на разработваните лица. Това е единственият начин да се достигне законно до тях. Също така имам пълномощия за тяхното публикуване, иначе не би било възможно.

 8. Хубаво сте го написали има нужда да се дискутира темата с истинските документи. Ако не ме лъже паметта бр. Ябълкаров пръв каза тук че трябва да се гледат целите досиета а не само извадките на службите. Не знам повлия ли му после някой или още държи тази теза?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *