Пастор Тодор Енчев-лагерист от Белене


Пастир Тодор Енчев е роден на 13 февруари 1930г. в село Голец, Ловешка област.

Като младеж учи в гимназията в гр.Ловеч, но поради политически причини е изключен. Пак по политически причини през 1949/50г. прекарва общо осем месеца в различни затвори и лагери. 1950 г. се оказва съдбоносна и повратна за Тодор Енчев. След излизането от затвора, където чува за евангелски вярващи, той се среща с тях и те му благовестват библейската спасителна вяра. Той отваря сърцето си и приема Исус за свой Господ. На 2 юли 1950 г. получава духовно кръщение, а 10 дни по-късно приема и водното кръщение. На 26 юли 1950 г. новоповярвалият Тодор Енчев сключва брак с Мария Станимирова. Само няколко дни по-късно той отново е арестуван и изпратен на лагер в Добруджа.

След завръщането си в София младото семейство посещава различни евангелски църкви, но трайно се установяват във Втора Петдесятна църква в кв.Подуяне с пастир Ангел Динов, където Тодор Енчев започва и своето проповедническо служение. През 1963 г. той е ръкоположен от пастирите Ангел Динов и Костадин Томов. До смъртта на пастир Ангел Динов през 1976 г. Тодор Енчев е негов активен помощник в духовната дейност на църквата, а след 1976г . поема ръководството на църквата.

До своето пенсиониране през 1990 г. пастир Тодор Енчев отдава сили, способности и таланти за изграждането и утвърждаването на Втора Петдесятна църква, като една здрава и благословена църква. По време на своето пастирско служение Тодор Енчев, през различни периоди от време, е бил касиер на СЕПЦ, както и член на ЦКРК и на Съюзното ръководство.

Пастир Тодор Енчев има издадени две книги: „Съдилищата“ и „От духовна смърт във вечен живот.“ Със своята съпруга Мария Енчева, която почива през 1986 г., пастирското семейство имат син и дъщеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *