Изявление на п-р Николай Кокончев относно досиетата в ДС

Скъпи братя и сестри,

На 20 Март 2012 г. бе обявено, че аз и някой други евангелски пастори сме били свързани с бившата ДС. В моя случай това е станало в разтояние на две години 1988-1990. Ние сме едно семейство, една църква, повечето от вас са повярвали чрез нашето служение затова трябва да знаете какво точно означава това.

Става въпрос за събития преди 24 години в друго време, с други хора и места. Въпреки публикуваните данни аз никога не съм бил част от онази система която репресираше църквата. Напротив винаги в онова време сме били следени и разработвани от службите с цел да се контролира църквата. Това което днес се представя за „доброволни сведения” дадени от божии служители са най-вече показания изтръгнати при разпити изпълнени със заплахи и демагогия. Разпити, на които бяхме призовавани с призовки като криминални престъпници. Най-често въпросите бяха във връзка с посещението на чужденци, които бяха представяни от службите като шпиони на Западния свят, а ние техни помощници.

Офицерите на ДС тогава уплашени от растежа на църквата ни и завладяни от шпиономания и за да задоволят началниците си интерпретираха разпитите като доброволно сътрудничество. Както разбирате Църквата/цялата вкл. и Православната/ и тогава и сега е жертва на същите кръгове от хора. Как да вярваме дори днес след повече от 22г., че няма пак манипулация когато са изчезнали данните за 440 000 хора които дори се предлагат на „черния пазар”. Как да вярваме и на въпросната Комисия по досиетата която е оглавена от бивш капитан от милицията в Добрич и участник във т.н. Възродителен процес, а половината от членовете й са бивши парийни величия и комсомолски секретари. Затова тази Комисия бе отхвърлена от най-авторитетната европейска организация „Платформа за европейска памет и съвест“. И затова 80% от българите считат, че въпросната комисия е създадена за разчистване на политически сметки. Само тези който са били викани на разпити и „разработвани“ в онова време знаят за какво говоря.

Относно моя случай:
Никога не съм правил нещо срещу църквата или вярващите тогава. Не съм злепоставил никой от вярата. Винаги съм молил Бог да ми даде мъдрост как да реагирам при всяка ситуация без да съгреша пред Него. Винаги съм искал сила от Него да не би да се поддам или навредя на църквата.

В петък, 23 Март председателя на СЕПЦ п-р Иван Врачев заедно със п-р Румен Борджиев посетиха приемната на комисията и се запознаха с моите документи, като след това лично ми се обадиха и ми изпратиха и е-мейл.

Резултата от проверката:
От мен няма написан нито ред, нито дума дори за някой или за нещо. Накрая след 2 години на опити за въздействие съм отписан от службата с мотив: Отказва да дава писмени сведения, не приема задачи за изпълнение. Дава само обща информация.

Вярвам, че истинското ми „досие“ се пише от Всемогъщия Бог като главното в него са моите взаимотношения с Исус, двадесет и петте години служение, семейството ни, стотиците хора приели Исус за Спасител, Основаните църкви, построените молитвени домове, работата ми в Съюза на ЕПЦ, основаването Нова Вълна, изграждането на служители и всичко, което с Божията благодат съм направил за Царството на Бог. Въпреки това, ако някои от вас са засегнати по някакъв начин от тази информация съжалявам много, моля ви за прошка и ако искате може да се срещнем в личен разговор. Благодаря ви за подкрепата и молитвите както и за личното окуражаване. Благодаря ви и за това, че ми вярвате и продължавате да подържате нашата постоянно растяща църква. Вярвам Бог ще обърне злото в добро.

Ваш в Христос Николай Кокончев
EPC-Varna.org

80 comments for “Изявление на п-р Николай Кокончев относно досиетата в ДС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.