Вероизповеданията у нас само български език

Диляна Панайотова

Патриотичният фронт внесе промени в Закона за вероизповеданията. На брифинг в парламента Валери Симеонов обясни, че залегналите мерки са срещу вмешателство във вероизповеданията ни.

Всички вероизповедания се задължават да извършват обреди, послания, проповеди само на български език. Дава се едногодишен срок за влизане в сила на закона, за да се преведат религиозните книги на български език. Вероизповеданията ще трябва да декларират сметките си в чужди банки.

Забранява се участието на чужди лица върху администрирането на вероизповеданията у нас. Забранява се и участието им в ръководните органи на вероизповеданията. Чужденци няма да изнасят проповеди. Религиозните лица, които са завършили религиозното си образование извън страната, ще полагат изпит по ред, определен от МС.

Забраняват се даренията от чуждестранни източници, както и анонимните дарения. Местни фирми с чуждо участие няма да могат да даряват на религиите. Според Симеонов законопроектът цели също така българският флаг да се вее от всеки храм. Предложеният законопроект ще изчисти едни противоречия, както и непрекъснатите опити за въздействие и влияние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *