И БСП искат ограничения за вероизповеданията

АЛЕКСАНДРА МАРКАРЯН

Депутати от БСП внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията две седмици, след като това направи бившият им съпартиец и депутат Георги Кадиев. Проектът с вносители Мариана Бояджиева,Васил Антонов, Филип Попов и Георги Търновалийскиповтаря, с леки изменения, предложеното от Кадиев. Проектът на Кадиев е в деловодството на Народното събрание от 1 март, а на БСП – от 14 март.

Депутатите от БСП искат: нерегистрираните от съда вероизповедания да нямат право да:

 1. провеждат религиозни събрания;
 2. създават и поддържат благотворителни или хуманитарни институции;
 3. пишат, издават и разпространяват религиозни публикации;
 4. да създават учебни заведения; да се събират и получават дарения;
 5. да поддържат връзки в страната и чужбина с хора и общности по религиозни и верски въпроси.

Също както и в проекта на Георги Кадиев, в проекта на БСП се поставя ограничение пред хора, които не са български граждани или граждани на друга страна членка на Европейския съюз, да извършват богослужения у нас.

„(5) Граждани на страни, които не са членове на Европейския съюз, имат право да извършват богослужение, обреди и ритуали на територията на Република България по покана на централните ръководства на вероизповеданията, при доказана нужда от квалифицирани лица и при липса на такива лица, които са български граждани или граждани на други страни – членки на Европейския съюз.

(6) Лицата по ал. 5 се допускат след уведомяване на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет от упълномощени представители на съответното вероизповедание, след представяне на съответните документи, установяващи спазване на посочените в ал. 5 ограничения, за срок не по-дълъг от два месеца в рамките на една календарна година.“

Текстът, ограничаващ гражданите на страни извън ЕС, противоречи на конституцията, в която е записано:

Чл. 6 (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

БСП иска и затваряне вратата пред регистрацията на нови вероизповедания. Според измененията, предложени от социалистите, „недопустимо е да съществува повече от едно юридическо лице като вероизповедание с идентични и/или като сбор от верски убеждения и/или принципи на вече регистрирано такова в регистъра на Софийски градски съд.“

Друга поправка предвижда Софийски градски съд да е длъжен да изисква експертно становище във връзка с регистрацията на религиозните общности от дирекция „Вероизповедания“ на Министерски съвет. Сега съдът може да поиска становище, но това не е задължително, а се прави по преценка на съответния съдебен състав.

Проектът на БСП, също като този на Георги Кадиев, предвижда вероизповеданията да се отчитат пред държавата. Освен годишен финансов отчет, веднъж годишно те ще трябва да изготвят и доклад за дейността си и да го представят в дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет. Те трябва да включат в документа информация за „съществените дейности и изразходваните от тях средства“, „размера на безвъзмездно полученото имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства“, „вида, размера, стойността и целите на получените и предоставени дарения, както и данни за дарителите“, „финансовия резултат“.

18 comments for “И БСП искат ограничения за вероизповеданията

 1. Няма как да стане това! Ние сме части на Христовото тяло и Бог ни е дал всяка земя където крака ни стъпи,съответно,щом ние ходим на територията на дявола,той се намира под краката ни!

 2. Вижте дали не са насочени срещу нелегалните проповедници на радикален ислям и срещу даренията от чужбина за строителство на джамии. Пред бежанския натиск, освен молитвата, нека се обединим и с действия. Имаме власт, която Бог ни е дал и щом имаме знание за намеренията му, то отговорността е наша. Призовавам за обединение сещу настъпващата опасност, включително и като искаме от законодателя да редактира текстовете в унисон с нея.

 3. Комунистите, които никога не са били подведени под наказателна отговорност за престъпленията си срещу българския народ и за системното ограничаване, нарушаване и противозаконно и неморално отнемане на човешките права и свободи, дадени от Бога на всеки човек като право на живот, право на свобода на вероизповеданията, право на свобода на словото, право на свободен избор в какво да вярваш и къде да живееш и др. и дори си са останали във властта, вместо да бъдат осъдени и наказани за масовите убийства на невинни, за заблудата с тяхната фалшива идеология, за терора над народа, за преследване, измъчване, осъждане, убиване на вярващи, за заробване на народа на комунитическата партия и на масовите убийци Ленин, Сталин и др.Затова и ненаканите престъпници срещу бг народ и човечеството и срещу Бога отново са надигнали и си показват истинската същност отново опитвайки да върнат времето на мракобесие, терор , преследване, арести, убийства, и други престъпления на обявения със закон ПРЕСТЪПЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ СТРОЙ на който БСП са главните извършители.Техните деца и те учат, работя и живеят на запад, нещо за които са убили милиони хора, които са се опитвали да избягат от тяхната престъпна система, различаваща се от фашизма на Хитлер само по това че е с маска на празните лозунги- в името на народа из за свобода, равенство и братство и че техните милиони жертви са предимно от техния народ, както на Сталин и Ленин, докато на Хитлер, предимно от други народи. целият бг народ трябва да спре тази престъпна беззаконна и античовешка безбожна мафия която отново се опитва да ограби и отнеме свободата му и човешките му права.

 4. Наскоро имаше молитвена инициатива, май тези събития и действия са следствие на нея!

 5. Това е един от моментите и защо да не е нещо, около което да се обедини евангелската църква в България.

 6. О абсолютно подкрепям задължително е да направим нещо не може да оставим така нещата!!!

 7. Bratq i sestri, naistina molitvata e purva krachka, sega samo sas pisane ne stava; obedinete se v Bulgaria i otidete tam kadeto e neobhodimo; sega e red na delata. Nie ot Hamburg vi podkrepqme.. Blagodarq pastor Elenkov-mladshi; po delata ste im gi poznaete kaza moya Uchitel. Amin

 8. Интересен коментар на г-н Б.Данев. Личи си че човека мисли. Наскоро, също така, имаше едно писмо от неколцина евангелисти против организирането на събрания в НДК което бе заверено от дирекция „Вероизповедания” в НС. Експертно мнение показва, че никой от подписаните не са членове на нито една евангелска деноминация и не могат да я представляват във въпросния донос. Дали това може да се тълкува като причина за внесения законопроект?

 9. Кой е този, който желае да спре Божието дело?! Кой е този смелчага, който ще се изправи срещу Всемогъщият Величествен Бог Отец на нашия Господ и Спасител Исус Христос, и кой от всичките тези, които искат да подгонят Христовите последователи, кой от тях не знае че ще приклони коляно и ще изповяда с устата си че Исус Христос е Господ!? Искам да ви кажа, че е пълно с вълци в овчи кожи, но аз ще застана против вас в Името на Господа на Силите, Бога на Израилевите Войски и всички вие които служите на дявола, не знаете ли, че неговата присъда е вече излязла на яве, и че всеки който служи на дявола ще бъде хвърлен заедно с него в огнената пещ!? Или ще ме убеждавате че няма такова място ад и рай? О, мили хора, къде ли са всички гонители и убийци на християни по целия свят, които вече не са сред живите в този покварен свят, които са се мислили за големите управници и че едва ли не са можели да казват какво ще става и по какъв начин да живеят хората? Къде ли са? В момента в ада има милиони изгубени души, които викат за помощ в неописуеми болки и мъчения, но никой не ги чува, мястото на Божият гняв срещу цялото непокорство на хора от целия свят. Та кой е този, който ще възпре Божият Свят Дух, Който се надига мощно срещу всичките сили на тъмнината!!?? Комунизъм?!… най-противното и гнусно нещо, което е излязло някога от ада, но искам да ви кажа, че този комунизъм пак в ада ще отиде и всички които служат на това безбожно нещо, ако не се покаят и те отиват натам. Нима някой ще ми каже, че някой си, който е под демонично влияние ще възпре църквата Христова?! Няма как да стане, може да я спре, но след като Исус Христос вземе Невястата Си. Цялата Слава отдавам на Господа Исуса Христа. Битката е духовна, а не е физическа и само чрез Божият Свят Дух могат да бъдат съборени всички сатанински крепости, не само около правителствата, но дори и от умовете на хората, които са решили да бъдат в опозиция на църквата Христова. Бъдете благословени.

 10. Tози сайт не е създаден специално за статията. smile emoticon Защо да е съмнително сайта да публикува статия, която защитава свободата на вероизповеданията и застава срещу проекто-закон за отнемане на свободата на вероизповданията? На мен ми звучи даже логично!

 11. Тези на които ,, им пука “ може и да сме малко , но точно заради нас, Всемогъщият Татко БОГ ще извърши съдба върху България . Не е важно количеството – важно е качеството !

 12. С цялото си уважение към вас, отново ви призовавам да погледнете текстовете на законопроекта и да видите дали всъщност не са насочени към нелегалните проповедници на радикален ислям и към съмнителните дарения за строителство на джамии. Аз също не одобрявам някои от текстовете, но призовавам да се обединим срещу настъпващата опасност и да подпомогнем законодателя, а не да реагираме срещу несъществуваща опасност. Авторът на статията очевидно ни манипулира, при това с красиви фрази. Не ме интересува целта му, но знам какъв ще е резултата. Ако просто нищо не се промени, вратата към радикалния ислям си е отворена, а сме пред бежанска криза с маршрут през България. Предупредих ви и вие си носите отговорността за действията. Знам, че пак ще ми изтриете поста, което е унизително не за мен, а за вас и всъщност не е толкова важно. По- важното е, че ако действително не предприемем нищо против исляма, ставаме съучастници. Това исках да ви кажа

 13. Допълнителни разпоредби http://lex.bg/laws/ldoc/2135462355

  § 1. По смисъла на този закон:
  1. „Вероизповедание“ е съвкупността от верски убеждения и принципи, религиозната общност и нейната религиозна институция.
  2. „Религиозна общност“ е доброволно обединение на физически лица за изповядване на дадена религия, извършване на богослужение, религиозни обреди и церемонии.
  3. „Религиозна институция“ е регистрираната в съгласие със Закона за вероизповеданията религиозна общност, която има качеството на юридическо лице, свои ръководни органи и устав.

  Че то по смисъла на този закон „Вероизповедание“ без регистрирана „Религиозна институция“ не може да има. „Религиозна общност“ може да съществува и без да има „Религиозна институция“. Пред мен стои отворен въпроса дали има някакви законови ограничения на правата на хората обединение в „Религиозна общност“, главно в посока на публичното изповядване на съответната характерна за тях вяра?

 14. Мюсюлманите в София настиват, молят се на открито заради липса на джамии. Българските мюсюлмани настиват и пият антибиотици поне два пъти месечно заради молитви на открито. Единствената джамия в София не им стигала и често те се молели извън храма. Нямало и къде да се стоплят. Затова и в София трябвало да има още няколко джамии.
  Много ме притеснява фактът, че:
  ‘Молитвеният дом е без никакви отличителни знаци и фигурира в квартала като склад за обувки. Хората на квартала заявяват че не спират да сезират властите, но без никакъв резултат. В сградата, която официално се води търговски обект за обувки, всеки петък се провежда молитва, на която идват депутати и дипломати от различни държави. В помещението се събират над 300 души, въпреки постоянните сигнали на живеещите в района, твърдят негодуващите.’ В ”Люлин” ще протестират срещу ислямски молитвен дом

 15. Прави ми впечатление, че коментарът на г-жа Грета Ганева, която не познавам, остана без последствия. Смея да кажа, че тя прави опит да пренасочи дискусията в една правилна посока. Лично аз поздравявам г-жа Грета Ганева за това участие!

  Не съм учуден, че повечето коментатори по-горе подскочиха, тълкувайки неправилно философията на проекто-закона като насочена „единствено“ против интересите на евангелистите. Такова нещо всъщност няма. Опасявам се обаче, че манипулациите в тази посока идват от онези, които отговарят на българската поговорка „гузен негонен бяга“.
  Най-голямата опасност за днешното българско общество е действително Радикалният Ислям и на него трябва да се противопоставим не само с молитви и просветни инициативи, но и по законов път. А че „покрай сухото гори и мокрото“, е факт, но по-добре да се замислим дали и ние самите не нарушаваме някои справедливи законови постановки преди да крещим за „възстановяване на комунизма“ чрез този проекто-закон.

 16. И какъв е проблема, че хората се събират в склад за обувки? Ако събиранията са публични, всеки който разбира езика на който се говори там може да влезе и да разбере какво се говори и в случай, че има нещо незаконно в действията и/или думите на хората, да сигнализира полицията или друга институция за това нещо.

 17. Месчидът в столичния квартал „Люлин” е законен и има регистрация. Молитвеният дом в столичния квартал „Люлин” предизвика протестите на местните жители. За мюсюлманите в София единствената „Баня Баши джамия“ не е достатъчна. Всеки петък голяма част от молещите се изпълняват молитвата си на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно. Ако се намерят далновидни политици да решат този въпрос, ще бъде добре за всички

 18. Всеки месец в сливенски окръг имаме молитвени събрания.Няколко църкви се събираме и се молим за единството на църквата.Да напълно възможно е да имаме обединение,но какво да кажем за пастирите които всъщност не искат и са страхливи,може би не искат защото искат да бъдат покорни на държавата след като не знаят какво днес държавата е и може би с тази своя покорност искат да изглеждат по духовни.И след това питам, как е възможно конституцията да мълчи спрямо наредбите.Ще кажа само,че ние които сме с Христовият Дух няма да спрем да се молим,защото по висшия закон за нас е закона на Бог,с който държавата не иска да има общо и не почита.Бог да благослови всички които участват в това начинание,“ОБЕДИНЕНИЕ“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *