Управителен съвет на Обединени евангелски църкви в България

На 22 ноември 2016 г., с любезното домакинство на църква „Блага вест“, София се проведе редовно заседание на УС на Обединени евангелски църкви в България.

Освен отчета за дейността през последното тримесечие, на председателя п-р Николай Неделчев, включващо изготвянето на становища по:

 1. проектозакона за изменение на Закона за вероизповеданията,
 2. провеждането на общи събития като Глобалната лидерска конференция,
 3. Празника на религиите в София и др.,

основна част на дискусиите бяха посветени на изготвените нови процедури за номиниране за следващ председател, както и бъдещото развитие и дейността на ОЕЦ.

Критерии за избор на председател на ОЕЦ

Една от дискутираните точки беше, обсъждане и гласуване на предложените от специално избрана за целта комисия, критерии за номиниране и избор на председател на Управителния съвет на ОЕЦ. След дискусия по всяка от осемте точки, изискванията за нов председател бяха приети.

Процедурата по избора включва:

 1. Кандидатът следва да бъде номиниран от едно от вероизповеданията, членуващо в ОЕЦ.
 2. Номинацията трябва да бъде подкрепена (писмено) от поне две други вероизповедания – членове на ОЕЦ.
 3. Номинациите трябва да бъдат направени не по-късно от три месеца преди провеждането на съответното изборно общо събрание на ОЕЦ.
 4. Всеки кандидат представя своето виждане за развитие на ОЕЦ и план за работа за предстоящия мандат.

Управителният съвет на ОЕЦ определи срока за издигане на кандидатури от членуващите деноминации да бъде до 16 февруари 2017 година, а датата на следващото Общо отчетно-изборно събрание на ОЕЦ ще бъде на 27 май 2017 г. в сградата на църква“ Блага вест“. По устав, членуващите деноминации са представени на него с по пет делегата, които имат правото на глас в Общото събрание.

Общи инициативи на ОЕЦ

Предстоящото през 2017 година отбелязване на 500 години от Реформацията, обедини представителите на 12-те членуващи в ОЕЦ евангелско-протестантски деноминации около идеята за няколко събития през следващата година, които да бъдат под общото мото „500 години от Реформацията“.

Специални гости на заседанието бяха п-р Живко Тончев и съпругата му Нели Тончева от Бургас,  които имаха възможност да споделят за предизвикателствата пред пасторите и църквата на 21.век. Един от въпросите, които п-р Тончев повдигна пред УС на ОЕЦ е, “Какво прави църквата за да има глас и да изпраща послание в обществото?“ След което той даде пример за инициативи организирани от местните църкви в Бургас, като:

 1. Парад за семейството,
 2. Шествие за празника на българската писменост
 3. и сътрудничество им с местните свещеници и миряни от Българската православна църква по определени инициативи.

В продължение на темата, п-р Румен Иванов сподели за проектите, организирани от „Мисия Възможност“, които имат за цел да достигат до широката общественост. Един от последните проекти върху който работят се казва „За майките с любов“ и има за цел да подготви кутии от първа необходимост за новородени. Целта на проекта е в дългосрочен план да се превърне в национална кауза и инициатива.

В края на събранието п-р Румен Борджиев представи план за провеждане на общата Молитвената седмица в началото на януари 2017 г. в София.

4 comments for “Управителен съвет на Обединени евангелски църкви в България

 1. Да разбираме ли от краткото съобщение за редовната сесия на УС на ОЕЦ, че п-р Николай Неделчев НАЙ-СЕТНЕ ще освободи председателското място, което кой знае защо заемаше няколко години? Негативите на неговото председателство са повече от позитивите!(Естествено е, че по текста на съобщението могат да бъдат поставени още много сериозни въпроси, но това ще стане, ако моят въпрос получи отговор от някой смелчага сред евангелистките среди).

 2. Какво става; – нали щяхте да го публикувате? Ще го бъде ли това ОЕЦ последно или не и кой ще им бъде председател

 3. Имаха съвет но не са съобщили още КОЙ

 4. брат Вениамин веднага ще каже ако има нещо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *