Обръщение на ОЕЦ във връзка с бежанците

43 / 16.12.2013 г.
ДО ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ ПРОТЕСТАНТИ
ДО ЧЛЕНУВАЩИТЕ В ОЕЦ
ОБРЪЩЕНИЕ

Уважаеми братя и сестри,

Във връзка със зачестилите през последните седмици прояви на ксенофобия и расизъм спрямо чужденците и бежанците в България, изразяваме нашето крайно безпокойство и загриженост. Подобно отношение е неприсъщо за нашия народ, който има вековни традиции на толерантност, състрадание и гостоприемство.

Като хора, водени от вярата в Бог и Неговите повеления, ние вярваме, че всяка човешка личност е създадена от Бог и притежава неотменно право на достойнство и равнопоставеност. Ние заявяваме убеждението си, че всички хора са равни и са призовани да живеят в търпимост и любов помежду си.

Горчивият опит на историята показва, че проявите на расизъм и ксенофобия лесно могат да прекрачат границите на допустимото и да доведат до необратими и фатални последствия. Не веднъж през вековете страхът от другия е бил използван за подклаждане на нетърпимост, противопоставяне и унищожение. Бог в Словото Си призовава към милосърдие: “да обичаш чужденеца”, “да приглеждаш вдовицата и сирака”, “да правиш на другите това, което искаш на теб да правят”. Последното е известното „златно правило“, което заляга в основата на етичните принципи на много общности.

От името на ръководството на Обединени евангелски църкви призоваваме християните да бъдат верни на убежденията си, да бъдат гостоприемни и отзивчиви към изпадналите в беда, така както Божието слово ги призовава да сторят, да творят мир и да бъдат пример за състрадателност. Ние апелираме към властите, политическите формации и медиите да насърчават с работата си приятелско и мирно съжителство на разнообразните общности в българското общество.

С искрени поздрави и благопожелания за наближаващото отбелязване на Рождество Христово,
П-р Николай Неделчев
председател на УС на ОЕЦ

8 comments for “Обръщение на ОЕЦ във връзка с бежанците

 1. Ужас!!! Продължава се по същата процедура.

 2. Ужасното е че ОЕЦ нищо не каза за езическите религи а повечето евангелисти им симпатизират защото бнли родолюбци и патриоти

 3. А дали имено това не е отговор на ОЕЦ за коментара на д-р Пеев от миналата седмица?

 4. Хубаво, ама малко късно. Медиите ни промиха мозаците, че бежанците са ни врагове, а сега се поткарват христянски принципи. защо сега, не преди месеци, когато ситуацията беше по-различна?

 5. Това „Обръщение“ е безкрайно слабо, лековато и много закъсняло! Няма да се учудя ако е писано под нечий натиск (НСРОБ?)! Личи си, че авторите са виждали бежанци само по телевизията!
  Практически не споменават основните проблеми- политическият,религиозният и хуманитарният.
  Политическият проблем:
  Правителството е напълно импотентно да разреши проблема с бежанците! Капанът беше заложен още при предишните две правителства, когато никой не искаше да чуе НПО-тат, че наближава бежанска вълна!Сега бежанците се използват за да се просят пари от ЕС и пак не се работи!
  Религиозният проблем
  В евангелските църкви в България масово е навлязъл див атакизъм,уж под християнска форма и църквите се страхуват от исляма! Да де ама що за християни сме, щом се страхуваме да носим Христос. И самото обръщение с лигавия си призив за…приятелско и мирно съжителство на разнообразните общности в българското общесво…е пропито от страх!А самите бежанци се страхуват дори повече.И са жадни, макар и недоверчиви. България е привилегирована от това че мнозина са християни и алауити ,а не сунити или шиити, макар че има и такива, но и те не са радикални, а по-скоро светски настроени мюсюлмани. Но при такава евангелска общност…Някои вече си врътнаха рекламата на техен гръб и се скатаха…Добре е че има и ВЕРНИ, които служат без да бият тъпан!
  Хуманитарният проблем
  Състои се в това, че тези хора са ПРИНУДЕНИ в лагерите да чакат ПОНЕ 6 месеца за да получат статут. Това са стотици хора, много от които нямат средаства и които просто чакат. Условията са ужасно мизерни, храната не состига, комуникация има само с тези които поназнайват английски или ако наблизо има някой владеещ арабски и български!
  Ако стоят в тези условия и без никакво бъдеще, страховете на страхливите може и да станат реалност! Така че нека църквите поне за известно време да си поозабравят личния интерес и да инвестират на Божията нива! Искам да ме разберете правилно- Тези хора са с разбит живот, разбити мечти, разбити илюзии. Ние трябва да им покажем Пътят,Истината и Животът!
  Ако не го сторим…може да се срещнем в някой бежански лагер някъде далече!

 6. вярное че медиите всееха такъв страх не само в християните но и целия български народ но и фактите са такива колко нападнати жени има в България от тези диваци,нито те знаят нашия език нито ние знаем техния как ще общуваме как ще им свидетелстваш за Исус,съгласна дъм Сирийците които бягат от войната да ги приютим ,но такива които минават границата нелегално нямат работа в България

 7. Има и още нещо. Не самите хора са проблема- били те бежанци или нелегални имигранти със съмнителни цели. Проблема е в ИСЛЯМА, който носят. Знам, че е трудно да се отсее между самия човек, и философията, в която вярва, обаче според мен именно там е отговора на проблема. Исляма е агресивна религия, защото самия Мохамед, основателя на тази религия, е бил именно такъв (това не е трудно да се види, ако се разгледа историята, и началото на исляма, започнало с агресивна война срещу целия свят от първите арабски халифи, в пълен контраст с началото на християнството), и докато те го обожествяват, исляма повече или по-малко има потенциална опасност да надделее над човешката съвест, която Бог е заложил във всеки човек. Фактически корена на всички престъпления, които тези хора от Афганистан, Сирия или други места вършат, най-често е отново исляма и Мохамед, според които всички ние в Европа спадаме към графата „НЕВЕРНИЦИ“. Възприемайки ни като неверници, това потенциално има възможността да им повлияе да гледат на нас с презрение, както и виждаме някои от тях да постъпват. Оттам нататък следващата крачка вече е чувството за безнаказаност в престъпления спрямо „неверниците“. Например те от малки са свикнали да гледат жените около тях забрадени или покрити, и цял живот са били учени, че непокритите жени са блудници, грешници и т.н. И сега влизайки в България, изведнъж виждат всички жени около себе си като блудници и грешници. Какво отношение можем да очакваме към европейките от хора, учени цял живот да разсъждават по този начин?
  Ето, в България има и други пришълци- има китайци, има виетнамци, и други. Но от тях почти никога никой не е чул за никакви проблеми (освен да кажем лоша хигиена в някой китайски ресторант), те си работят тихо, не се натрапват, и не се бъркат на никого, напротив, съжителстват си без проблеми с нас, местните хора (между другото доста от китайците в България са и християни, от гр. Вънджоу, един от най-християнските градове в Китай).
  И пришълците от Близкия Изток също са хора, не по-различни от нас, или от китайците. Но това, което им влияе и трови съвестите им, е Мохамед и неговото учение. Да, и в България има мюсюлмани, примерно в Родопите, които са съвсем кротки хора и съжителстват чудесно с местните немюсюлмани- но това е защото никой не ги е учил на агресивната част на исляма, а само на някои „кротки“ традиции и ритуали, нищо повече. Не така обаче стои въпроса с някои мюсюлмани от Близкия Изток.
  Затова решението е да се атакува учението, идеологията на исляма, а не хората. Но разбира се, не очаквам правителството или която и да е държавна институция да свърши тази работа- те изобщо и не разбират за какво става въпрос. Така че това е работа на Църквата.
  И така- бежанци- ДА. Но ислям- НЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *