Сняг, невиждан десетилетия, се изсипа върху Израел

640x392_3883_2596671[1]

Най-силните снежни бури от десетилетие насам оставиха Израел и Йордания покрити със сняг, а Ливан – без електричество. Ниските температури, снеговалежите и наводненията, които започнаха в региона от неделя, до момента са причинили смъртта на 11 души. Метеорологичната обстановка усложни още повече живота на стотиците хиляди сирийци в бежанските лагери в Йордания, Турция и Ливан. Но за учениците и студентите лошата прогноза носи дървена ваканция. Затворени са училищата и университетите в Ливан, Сирия, Йордания и Израел.

След като сняг покри сирийската столица Дамаск, министерството на образованието обяви, че ще бъдат отложени изпитите за края на срока, предаде Фокус. Йордания практически е парализирана заради силните снеговалежи. Снегът блокира повечето от пътищата в столицата Аман и в други градове и села. Йорданският крал Абдулла II нареди на армията да се включи в почистването на пътищата.

Днешният ден е обявен за неработен в Йордания. Без ток са жители в Ливан, Йордания и Израел. Редица райони на Ливан са без електричество заради силни снеговалежи и проливни дъждове. Не се работи по отстраняване на авариите, тъй като вече дни наред електротехниците стачкуват.

„Има буря и проблем в електропреносната мрежа. Работниците стачкуват и не позволяват на никой да отстрани авариите“, заяви ливанският министър на енергетиката и водните ресурси Гебран Басил. Жители на някои квартали на столицата Бейрут съобщават, че проблемите с тока са започнали в сряда вечерта. Няма както отопление, така и топла вода. Във вторник електрическата компания призова служителите си да се върнат на работа. Работниците стачкуват, защото искат увеличение на заплатите. До момента лошите метеорологични условия само в Ливан са причинили смъртта на четирима души. Училищата в цялата страна са затворени от вторник. Властите в Ерусалим затвориха училищата и детските градини заради натрупания сняг. Подобен силен снеговалеж не е имало в израелския град от 1992 година насам.

Пътят между Ерусалим и Тел Авив е затворен заради поледицата. Градският транспорт е парализиран в редица райони на Ерусалим. За последното денонощие снежната покривка се е увеличила с около 15 см. Обичайно топлият Египет в продължение на три дни бе парализиран от проливни дъждове и силен вятър. Лошите метеорологични условия се отразиха на работата на най-голямото пристанище на Египет – в Александрия. Сняг валя дори в северозападния регион Табук на пустинното кралство Саудитска Арабия.

4 comments for “Сняг, невиждан десетилетия, се изсипа върху Израел

  1. Някои казват че този сняг бил пророчески.
    Такъв не бил валял от 1948 год. върху Ерусалим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *