Учредиха „Обединени езически вероизповедания“

БТА – НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ

На 31 октомври, четвъртък, от 15.00 часа, се състоя пресконференция за представяне на новоучредената общност „Обединени езически вероизповедания“

Учредяването на религиозна езическа общност е продиктувано от някои не особено удачни и не дотам чистоплътни опити религиозната история на България да се експлоатира и комерсиализира. Публичното оповестяване на този факт е необходимо, за да бъдат избегнати възможните неправилни тълкувания и спекулации.

Участници: Николай Въжаров, Христо Бойчев, Стефан Стойков, Светозар Филипов, Елена Ваташка, Димитър Несторов, Орлин Първанов.

14 comments for “Учредиха „Обединени езически вероизповедания“

 1. Какво може да направи праведният, когато се рушат основите?

 2. Аз приветствам създаването на едно такова Обединение! Трябва да го има, за да се знае,че България е езическа държава и всички претенции тя да бъде наричана християнска, са безпочвени!
  Интересна е декларацията на Димитър Несторов в 21-та минута, че всички те са преавославни християни! Сега вече остава да чуем становището на БПЦ по отношение на новото Обединение. Все пак понеже знаем,че синодалните старци са доста стари и никога не бързат за никъде, да очакваме такова становище в близките години , е неоправдан оптимизъм!
  Но тези езически камъни не са само в двора на православието!
  С кои очи евангелската общност би се изказала против езическите обичаи, при положение, че още не е взела становище по отношение на езическите практики на „прочутия“ пастор Бени Хин, който редовно ходи да „черпи помазание“ от костите на Катрин Кулман и Ейми Симпъл Макфersyn?

 3. Бог да пази България и да се смили над нея… дано не се върнат българите към тези глупави езически религии.

 4. Благодаря ви за информацията но е много стара. Учредиха се навръх деня на реформацията докато вие се дрънкахте за лутер. Кои са евангелските общности в България брате Страхили? ОЕЦ ли ги представлява или лидерски кворум? ОБЕЦ не е обединение на църкви а се държи като секта. ЕПЦ се раздели на два клона. Как да вземат евангелистите становище като не са единни? Нерегламентираните домашни групички не са от евангелската общност и нищо на никой не е общо. Дори ВЕБИ което започна като обща инициатива се разпадна и сега всеки със собствен вуз. Тогава за една или за много евангелски общности ли говорите?

 5. Брате Иване, искрено съжалявам,че сте прав! Поне на ниво деноминации да имаше някаква адекватна реакция в такива случаи, а то …
  Ами тогава паразитните структури да се разпуснат , след като не представляват евангелските християни в България! ОЕЦ била в ССЦ! И какво от това? Били поризнати от наследниците на Инквизицията! Чест и слава!
  Бащите им изгориха бащите ни, а ние с тях си правим ССЦ!

 6. Даниил 12:11
  И от времето, когато се премахне всегдашната жертва, и се постави мерзостта, която докарва запустение; ще има хиляда и двеста и деветдесет дни.

  Матей 24:15
  Затова, когато видите мерзостта, която докарва запустение, за която говори пророк Даниил, стояща на светото място, (който чете нека разбира),

  Марк 13:14
  И когато видите мерзостта, която докарва запустение, [за която говори пророк Даниил], стояща там гдето не подобава, (който чете нека разбира), тогава ония, които са в Юдея, нека бягат по планините;
  ………….

 7. Еремия 2:11
  Разменил ли е някой народ боговете си…

 8. Много неща казват хората и голяма част от тях са много интересни. Приветствам това което правят до колкото ще служат за предпазване на българската държава от някои османски/турски/ претенции които явно се предвижда да възникнат чрез новият закон за който тук споменават. 🙂

 9. „Учредиха се навръх деня на реформацията докато вие се дрънкахте за лутер“ (Ив. Георгиев).

  Г-н Георгиев, с това посредствено изказване направо се излагате! Първо, името Лутер се пише с главна буква, а не с малка! Второ, на деня на Реформацията „не се дрънка“, а се говори именно за Реформацията, защото такива като Вас все по-ясно показват, че не познават основите на евангелизма у нас, които са положени именно от реформаторите. Съжалявам, че трябва да го кажа, но Вие подскачате срещу всичко в Пастир.орг – дори и срещу градивните неща.

  А сега – по темата. Тук се възмущаваме, че се учредила такава Неоезическа формация (ОЕВ). А къде бяхте тогава, когато ние реагирахме в Пастир.орг за официално обявената от п-р Николай Неделчев като председател на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) „обща молитва“ с мюсюлмани, юдеи и разни там ню-ейджъри? Къде сте през цялото време на прокарване на НЕОЕЗИЧЕСКАТА ЛИНИЯ в българските евангелски църкви чрез участието на същия Николай Неделчев и неговото протеже Евгений Найденов в НСРОБ? Ние реагирахме в Pastir.org, което е неоспоримо. Но къде са ония, които продължават да ръкопляскат на тези НЕОЕЗИЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ и продължават да търпят лидерството на горните лица?

  Аз не бих се учудил, ако лидерите на ОЕЦ се прегърнат и чукнат с новогодишна наздравица с учредителите на обсъжданата тук Неоезическа формация, пък и защо не „да се обединят“. (Абревиатурата ОЕВ много прилича на ОЕЦ). Снимки за това събитие няма да бъдат нужни!…

 10. Как може да има толкова прости хора сред коментиращите, които не разбират и една хилядна от това, което тези хора се опитват да направят!!!??? някакви тука му говорят, че било Ужас, че незнам си какво ставало с Християнска България и прочие…….Глупав народе, тези хоро искат да дадат отпор на турските претенции за 10 милиона българска земя и гори!!! за стотици паметници на културата, базирайки се на шериатски закони от времето на турското робството…как с простите си кратуни не схващате, че тези хора ще искат всяко капище и земя, където има джамии, на под които има древни капища и така ще покажат безумието на турските претенции!!!!!!да не мислите ча БПЦ ще си мръдне пръста да защити христоянска България??!! Овце сте ,братя, защото БПЦ е зейнала да заграби още земи и имоти, алчността им няма граници и ще се прегърнат с турците заради такъв проектозакон, с който ще разпарчетосат страната…..Ако това не го разбирате, да ви имам самочувствието на българи и християни….Бог да пази България!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Тези хора бих ги нарекал будни българи с повече пророческа прозорливост от колкото мнозина съвременни самозвани пророци.
  Единствено е лошо че са се обединили около погрешно знаме. Иначе между тях не открих нито един ШАМАН, а такива в нашите среди колкото искаш, напротив откривам доста добри моменти в техните изказвания:
  Целта им е ясна, не да възродят езичеството, а да: „……Да предотвратим разграбването на българска земя и културни ценности”
  …”Не само да скачаме по улицата а да извършваме правна и административна дейност”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *